Charlie Brown statjai

Charlie Brown a Peanuts képregények főhőse, akinek a kutyája, Snoopy talán ismertebb idehaza. Öt évvel ezelőtt írtunk már róluk, és akkor kiderítettük a kissrácok baseballcsapatának összeállítását is. Merthogy a majd 18 ezer(!) képregénycsík több mint 10%-ában a baseball a téma. Abban a posztban megemlítettük, hogy Charlie Brown volt az edző és a dobó is.

Most tényleg a kis képregényfiguráról lesz szó, ezúttal nem fogok csavaros módon eljutni a valaha volt legjobb akárkiig. Annak ellenére sem, hogy tényleg létezett egy Charlie Brown nevű dobójátékos. Komolyan. 1897-ben a rövid életű, nemzeti ligás Cleveland Spidersben dobott egy szezont, mindössze négy meccsen volt kezdő, és a nem túl acélos 7.77 ERA-ja majdnem 2-es WHIP-pel párosult. De legalább a 11 ütéshez állásából .273-at ütött. Tessék, most csak ennyire telt a kacskaringós baseballtörténelemtől.

Hogy a kérészkarrierű dobóról tudott-e Charles M. Schulz, a Peanuts alkotója, – és a halott művészek örök toplistása, aki évi 25 milliót (!) termel örököseinek – azt nem tudni, sehol nem találtam róla bizonyítékot.

És bár a Baseball Referencen van külön oldala a képregényfigura Charlie Brownnak, nem közölnek hozzá statikat. Holott rajta kívül nem dicsekedhet baseball-játékos 50 évig tartó karrierrel. Még – a végül a Rockiestól elküldött – 49 éves Jamie Moyer is csak a 25. szezonját kezdte idén. A top 10-be ezzel már beverekedte magát, de hol van ez az ötventől?

Ahogy a csapat, úgy az edző-dobó Charlie Brown sem dicsekedhet fényes eredményekkel. Az eredményjelző tábla nullásabbik felén mindig a Mogyorók szerepeltek.

Kacskaringó: a georgai Albany kisligás csapata szintén Mogyorók voltak. A 2007-ben egyetlen szezont megélt South Georgia Peanuts edzője a ’86-ban a Mets-szel WS gyűrűs Wally Backman volt. A hírhedten botrányos hírű Backman pár év szünet után abban az évben tért vissza a dugoutba, miután 2004-ben az év kisligás edzőjének választották, majd kemény négy napig még a D’Backs edzője is volt. Így egyértelmű volt, hogy a nagy visszatérést tv-sorozatban rögzítik. Ez a tíz részes Playing for Peanuts. Backman olyan örökbecsű F-bombingokkal gazdagította a televíziózást, hogy Gordon Ramsey azóta sem mer kijönni a konyhából. Íme két videó:

A sorozatból jópár epizód fent van a blip.tv oldalán: Playing for Peanuts. Bazmeg Backman jelenleg a Mets filiálé AAA Buffalo Bisons edzője.

Node vissza a kifinomult humorhoz. Az itthon sajnos gyereksorozatnak elkönyvelt Peanuts az USA-ban kultikus tiszteletnek örvend a kissé melankolikus, filozofikus humora okán. Olyan nem kimondottan fingós témák kerülnek elő bennük, mint Dosztojevszkij, a teológia vagy Beethoven. A Peanuts a képregények Woody Allenje. Kissé neurotikus, de pont ezért szeretjük. Amikor 2004-ben a Fantagraphics elkezdte kiadni a gyűjteményes összest, azonnal a New York Times bestseller-lista élén nyitott. A teljes, mind az ötven évet kétévi adagokban feldolgozó sorozat utolsó kötete 2016-ra várható.

Lanny Granillo megvette a már kiadott füzeteket (könyveket), és szépen egyesével átlapozta az összeset egészen 1970-ig, hogy kiszámolja a csapat és Charlie Brown statisztikáit a sorozat első húsz évében. A kölykök szezonjai hat hónaposak voltak, de Schulz nem minden nap rajzolt a baseballról, és a végeredményeket sem közölte minden egyes alkalommal. A képregények nem kimondottan baseballmeccs közvetítések, hanem apró poénfüzérek a lúzer csapat kapcsán. És következetes sztorivezetést sem kell elvárni a kis csíkoktól, néhol még nem is nyertek meccset sem, máshol meg már a bajnokságért játszanak. Képregény, héló!

És hogy mire jutott? Íme a számításai évtizedekre bontva:

Charlie Brown statjai: the 1950s

Charlie Brown statjai: the 1960s

Charlie Brown és béna kis csapata olyannyira része a baseball-történelemnek, hogy 2000-ben, Schulz halála után kiállítást rendeztek cooperstownban “You’re in the Hall of Fame, Charlie Brown” címmel.

A Peanuts füzetek a Varázsládika kiadó jóvoltából megvásárolhatók magyarul, de a rajzfilmek közül is jópár beszerezhető magyarul – akár torrentmoziból is. Bár a kimondottan baseball témájú epizódokat nem hiszem, hogy bemutatták itthon, de angolul ezek is megtalálhatóak a neten. Az IMDb linkjeik:

It’s Spring Training, Charlie Brown! (1996)

Charlie Brown’s All Stars! (1966)

+++++

Linkek:

Play ball! Mogyorók

Weezen Ball: Calculating Charlie Brown’s Wins, Losses, & Other Stats

Baseball-Reference: Charlie Brown (Peanuts)

YouTube: Peanuts Home Run Derby

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük