Mi az a draft?

Az utolsó, kilencedik pubcastben – meghallgattad már? kikérdezünk! – Brecsi felvetette, hogy valakinek tisztáznia kellene mi is az a draft, hogy lehet bekerülni, stb. Nos, marci megtette. Marci rendszeres hozzászólója a Bowl.hu baseball fórumának, Mets drukker, és nem mellesleg a Baseball Pénzügyek blog gazdája, ahol egy hosszú posztban részletezi a draft mibenlétét, a szabályokat, a játékosokat, a bónuszokat, és rengeteg egyéb felmerülő kérdést.

Az aktuális, majdnem jubileumi HBF Pubcastben a fiúk beszéltek a draftról és mivel én eddig csak az új Kollektív Szerződés által hozott változásokról írtam, úgy gondoltam itt az ideje összeszedni a fontosabb tudnivalókat.

Mi az a draft?

Az MLB-ben minden év júniusában tartják az amatőr játékosok draftolását. A 30 csapat 40(!) körön át választja a fiatalokat. Azért ilyen sokat, mert fel kell tölteni a szezonjukat ilyentájt kezdő short-season farmcsapatok kereteit.

Kiket választhatnak ki?

Amerikai, kanadai és puerto ricoi srácokból lehet válogatni, a következő korosztályokból: végzős középiskolások, harmad- és negyedéves egyetemisták. Tehát ha egy nagy tehetséget középiskola után nem draftoltak (kizárt) vagy nem írt alá a major ligás csapathoz (sokszor előfordul, pl. Gerrit Cole, a 2011-es 1/1-es középiskola után (2008-ban) nem fogadta el a Yankees ajánlatát és egyetemre ment), akkor őt csak három év múlva lehet újra draftolni.

A teljes posztért klikk a blogjára, és okuljunk:

Baseball Pénzügyek: Draft GyIK

4 thoughts on “Mi az a draft?

 1. robi roboter Post author

  The results of the Competitive Balance Lottery are as follows:

  ROUND A
  (Following First Round)

  1. Kansas City Royals
  2. Pittsburgh Pirates
  3. Arizona Diamondbacks
  4. Baltimore Orioles
  5. Cincinnati Reds
  6. Miami Marlins

  ROUND B
  (Following Second Round)

  1. San Diego Padres
  2. Cleveland Indians
  3. Colorado Rockies
  4. Oakland Athletics
  5. Milwaukee Brewers
  6. Detroit Tigers

  http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20120718&content_id=35145998&vkey=pr_mlb&c_id=mlb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük