Don Draper, mint játékosmegfigyelő

Betty és Don Draper (via OneTinyhand)

Pár napja Charlie Brown kapcsán szóba került, hogy az alkotója, Charles M. Schulz vajon tudhatott-e az azonos nevű játékosról, amikor a dobódombra rajzolta a kis képregényhőst.

Még az is lehet, hogy igen, hiszen a kópé kreatívok igen finom utalásokat képesek elpöttyinteni. Például a Mad Men c. kultsorozat (itthon Rekámőrültek) főhőse, a nőcsábász reklámguru Don Draper anno a koreai háborúból új személyazonossággal tért vissza, holott az ő valódi neve Richard “Dick” Whitman. És nonécsak, volt egy Dick Whitman nevű baseballjátékos, akinek a karrierje éppen akkor ért véget 1951-ben , amikor dúlt a koreai háború. Hat szezont játszott a Brooklyn Dodgersben és a Philliesben, ráadásul nagyvonalakban az életrajzi adatai is megegyeznek a fiktív figuráéval, azt leszámítva, hogy ő nem veszett oda Koreában, hanem tisztes öregkort élt meg. Mellékszál, de az eligazolása után a Dodgersben egy bizonyos Jackie Robinson követte az outfielden. Valaki nagyon szereti a baseballt a sorozat írói közül.

A Mad Men Don Draperét játszó, Golden Globe-díjas Jon Hamm most készül első nagyfilmes főszerepére. És hogy ne kelljen tűkön ülve várnunk a Gisham-Colombus féle Joe Calicora, a már jövő tavaszra elkészülő film témája a baseball lesz. Abszolút friss a hír, hogy a Disney produkcióban készülő “Million Dollar Arm” c. filmben Hamm fogja J.B. Bernstein sportügynököt játszani, aki Indiába(!) megy májer ligás dobókat keresni. Ha most azt hiszed, hogy ez valami hülye vicc, és beragadt náluk a DVD-játszóba a Gettómilliomos, tévedsz, mert igaz sztori alapján írták a forgatókönyvet.

Mit keresnének baseballjátékosok Indiában? Hiszen a brit gyarmati múltból adódóan arrafelé olyan ‘gentleman’ sportok a felkapottak, mint a gyeplabda, a golf, a squash, a snooker, a box vagy az union rugby és az abszolút nemzeti sportnak számító krikett. És itt a pont. A krikettben is vannak dobójátékosok. (Öt éve írtunk a szabályairól elég hosszan.)

J.B. Bernstein a Seven Figures Management nevű sportügynökség marketingigazgatójaként hirdette meg 2007-ben a Million Dollar Arms c. tévéshowt. 37 000(!) jelentkezőből 30 városban és 3 körben válogatták a dobókat, végül a műsort a 20 éves Rinku Singh nyerte. A fődíj százezer dollár volt, illetve plusz egymillió, ha zsinórban 3 strike-ot tud dobni 90 mph felett. Ám ezt végül elbukta. A második helyezett, 19 éves Dinesh Patel-lel együtt Amerikába utaztatták őket, és Bernstein most már a menedzserükként egyengette tovább a két tini útját.

Patel és Singh a homárvágó Barry Bonds-szal,
aki régebben szintén Bernstein ügyfele volt

A közel egy évig tartó felkészítésük, pár középiskolai, majd egyetemi meccs után bemutatták őket a májer csapatok megfigyelőinek, azonban a próba rettentően sikerült. Alig 80 mérföld körül dobáltak, azt is össze-vissza. Bernsteinnek azonban sikerült egy második próbát is kicsikarnia, és hazai (dél-kaliforniai) környezetben a srácoknak nagyon ment. A 90 mph-s gyorslabdáik, és a biztos kézzel szúrt csavartjaik és slidereik annyira hatásosak voltak, hogy mindkettejüket vitte a Pirates. Ekkor még alig egy éve(!!!) játszottak baseballt.

További, immár profi ligás felkészítés után 2009-ben a Pirates filiálé Gulf Coast League Piratesben játszottak, ahol Singh a profi baseball történetében első indiaként húzott be győzelmet. Nagy karriert egyikük sem futott be, Singh azóta az ausztrál ligában (ABL) játszik az Adelaide Bite színeiben, Patel szerződését pedig felbontotta a Pirates, miután 2010-ben mindössze 7.1 IP 8.59 ERA-val zárta a kisligás szezont.

2010 májusában a Fehér Házba is meghívták a srácokat,
ahol Obama elnökkel és Nancy Pelosival találkoztak

Mindesetre a show folytatódik, már keresik a Million Dollar Arm második sorozatának jelentkezőit, mi pedig jövő nyáron újabb baseballfilmre ülhetünk be popcornnal. És talán a legendavadász Marinov Iván annak a valóságtartalmát is ellenőrzi majd, ahogy azt a Moneyball esetében tette. Don Draper pedig a tévéképernyőből kilépve elindulhat Ross doki után a hollywoodi blockbusterek világába.

Linkek:

SI.com: The Original Amazing Indian Reality Show

The Million Dollar Arm blog

Rinku Singh statjai

Dinesh Patel statjai

Egyéb filmes témájú írásaink:

Új baseball film a láthatáron?

Sadako 3D

Kultúrpercek: Moneyball, Oscar

Pénzcsináló, csekkolva

2 thoughts on “Don Draper, mint játékosmegfigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük