Magya Kupa négyes döntő

Múlt hétvégén, augusztus 18-19-én rendezték Szentendrén a MOBSSZ Magyar Kupa négyes döntőjét. A szombati napon az elődöntőkre került sor. Az első mérkőzés de. 11-kor kezdődött, ahol a vendégként szereplő címvédő Szentendre Sleepwalkers csapata játszott az NB II-es budapesti Hungarian Astros csapatával. A Szentendre a tavaszi selejtezőben az Érd Aeros, illetve a Mikepércs csapatát győzte le, míg az Astros a Debrecen Panthers legyőzésével jutott a négyes döntőbe. Már a tavalyi évben is elődöntőt játszott az Astros az Óbudával, ahol egy maratoni meccsen kapott ki, akkor a meccs feléig volt nyitott a mérkőzés. Most az Astros csapatában Horváth Gergő volt a kezdődobó, míg a Szentedre némi meglepetésre Halmos Balázst küldte a dombra.

A csapatok fej-fej mellett haladtak, 2:2-es állás volt a mérkőzés elején, aztán a Sleepwalkersnek sikerült 5:2-es vezetést kiharcolnia. Dobócserére került sor a – vendégként játszó – hazaiaknál, Nikolits György váltotta az addig remekül dobó Halmos Balázs. Valószínűleg Szabó Tamást taktikai okokból a vasárnapi meccsre szerették volna tartalékolni. Azonban ez nem várt fordulatot hozott, az Astros csapata jó ütésekkel felzárkózott, és át is vette a vezetés. Az utolsó inning nagyon izgalmasra sikeredett. Az Astros 9:5-ös vezetéssel kezdte az utolsó inninget. Horváth Gergő egy kicsit elfáradt, ennek eredményeképp a Sleepwalkers sorra töltötte fel a bázisokat, és hozott be pontokat, azonban két out-ot így is sikerült összehozni. 9:7-nél teli pályánál újabb séta következett, ezzel 9:8-ra módosult az eredmény.

Az Astros szakvezetője Birinyi Péter ekkor látta elérkezettnek az időt a dobócserére. A dombot Szendi-Varga János vette át– jómagam. Az első strike dobásom után a második labdámat a szentendrei játékos a shortstop felé ütötte, aki elkapta, és a kettes bázisra lépve véget vetett a mérkőzésnek. Ez sporttörténelmi pillanat volt, talán a magyar baseball eddigi legnagyobb meglepetése, hogy egy NB II-es csapat kiharcolta a döntőbe jutást. Remek mérkőzés volt.

A végeredmény Szentendre Sleepwalkers – Hungarian Astros 8:9 (W: Horváth Gergely, L: Nikolits György)

Délután háromkor kezdődött a másik elődöntő, amin a Jánossomorja Rascals játszott az Óbuda Warriors csapatával. A Rascals két shutouttal jutott a négyes döntőbe, tavasszal a Hódmezővásárhelyt intézték el 34:0-val, illetve a 424-et egy 30:0-val. Az Óbuda 20:2-es Jászberény Stinky Sox elleni meccsel jutott be. Az óbudaiak tanulva a tavalyi szoros elődötőből, ezúttal a legerősebb felállásukban álltak ki, Zalabai Zsolt kezdett a dombon. A jánosi csapatban a friss igazolásuk, Trevor Caughey dobott. Ő még pár nappal korábban spanyol bajnoki döntőt játszott a Valencia Astros színeiben, amelyet végül a CB Barcelona nyert meg három nyert és egy elvesztett mérkőzéssel.

A korábbi években FC Barcelona volt a nevük, de a klub anyagi megszorításai miatt az amatőr szakosztályok helyzete annyira ellehetetlenült, hogy nem volt más út előttük, mint az önállósodás. Érdekes, hogy a világ leggazdagabb klubja ilyen lépéseket tett.

Visszatérve kicsit az amerikai játékosra: 2001-ben a Baltmimore Orioles draftolta 18-adik körben, majd 2002-ben nyolcadik körös volt. Ezt követően minor leagueben játszott, majd megfordult a cseh extraligában is, az ausztrál profiligában, és legutóbb pedig a spanyol bajnokságban. Én személy szerint 2010 őszén láttam dobni a Technika Brno szineiben, akkor 5:1-re legyőzték azon a meccsen az addigi összes bajnokságot megnyerő Draci Brno-t. 2010-ben még nem jött össze a Technika Brnonak a bajnoki cím, 2011-ben már azonban trónfosztották az addigi összes 16 bajnoki címet begyűjtő Draci-t. Trevor Caughey-val olvashattok egy interjút a mister-baseball-on.

Szóval bár a mérkőzést ugyan nem láttam, borítékolható volt, hogy nehéz dolga lesz az Óbudának. Legutóbb a két csapat szoros mecscet játszott Érden, sőt még a sötétedés miatt is volt némi probléma. Nos, ezúttal nem volt kétség, a Jánossomorja 8 inning alatt 10:0-ás leléptetéssel intézte el az Óbudát.

A vasárnapi döntő már csak formalitás volt. Az Astros kicsit tartalékosabban lépett pályára. A kezdődobó Szendi-Varga János volt (jómagam), de nem ment igazán a dobás, NB II-es csapatként nem vagyunk hozzászokva a dupla meccsekhez. A Rascals 15:0-ás előnyre tett szert. Ezután következett egy Astros feltámadás, ami arra volt jó, hogy kis hangulatot csináljon, illetve a kupasorozat egyedüli csapataként pontot, pontokat csináljon a Rascals ellen.

A végeredmény 21:7 lett, a Jánossomorja Rascals történetében először elhódította a Magyar Kupát, az Astros pedig fennállása legnagyobb sikerét érte el ezzel a második hellyel. A meccs végén ünneplés, kupaátadás. Gratula a csapatoknak, azt hiszem igazán megérdemlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük