WBCQ 2. nap

Ahogy ahhoz különösebb jóstehetség nem kellett, és mi is megírtuk tegnap a rosterek kapcsán, a tapasztaltabb izraeliek a nyolcadik inningben felőrölték az addig derekesan helytálló dél-afrikai csapatot, akik hiába hoztak három pontot az utolsóban, 7:3-ra elvesztették a floridai WBC selejtezők első meccsét.

WBCQ, Jupiter, 1. nap: Izrael – Dél Afrika 7:3

A videó-összefoglalót, a beszámolót, a jegyzőkönyvet, de akár a teljes meccset is megtalálod a World Baseball Classic hivatalos oldalán.

Az amúgy a Marlins és a Cardinals tavaszi felkészülési stadionjaként funkcionáló Roger Dean stadionban ma hajnali egykor spanyol – francia derbivel folytatódik a küzdelem. Lássuk a két csapat rosterét!

A francia csapat nagyjából megegyezik az idei hollandiai Európa-bajnokságon szerepelt csapatukéval, akik a B-csoport negyedik helyen végeztek, így nem jutottak a rájátszásba, majd a helyosztón a görögöktől kikapva végül a 8. helyen végeztek. A dobóik közt van a pár éve még outfielderként a Dogders kisligás farmcsapatáig jutó LHP Joris Bert, de az igazi erősségük az infield. Csupa profi, akik leginkább a francia ajkú kanadai Quebec független kisligáiban játszanak. Az egyik elkapójuk a kubai születésű, az Oakland farmcsapatában játszó Andy Paz, aki még csak 19 éves, és nagy tehetségnek tartják. Ugyancsak eljutottak májer farmcsapatokig az outfielderjeik, de igazán nagy nevek az edzői stábjukban vannak.

Például Eric Gagne, a dobóedzőjük 2003-ban Cy Young díjas closer volt. Csúf pötty a karrierjén, hogy a szteroid-érát lezáró Mitchell-jelentésben növekedési hormon-használattal kapcsolatban merült fel a neve. Jim Stoeckel, a főedzőjük a Reds játékosmegfigyelője, aki a holland válogatottal volt már Európa-bajnok is.

A francia baseballról nemrég a New York Times-ban is jelent meg cikk: In French Baseball League, the Feel Is More Minor Than Major

A spanyolok a leginkább azzal tűnnek ki a csoportból, hogy náluk még az izraelikénél is több útlevél-játékos szerepel. De annyira, hogy a rosterükben mindössze egyetlen játékos született Spanyolországban. A legnagyobb név a csapatban a dominikai születésű  Engel Beltre, a Texas centerfielder tehetsége, aki jelenleg a double A-ben pallérozódik. A Frisco AA-ben idén a harmadik szezonját húzta le, és .261/.307/.420 átlaggal, 13 homárral és 36 bázislopással érkezik a tornára.

Az infieldjükön két kubai veterán, a 1B Barbaro Canizares, aki ugyan nem váltotta meg a világot, de 2009-ben mégiscsak a Bravesben játszott 5 meccset, és a SS Yunesky Sanchez, aki a Pirates AA csapatában tavaly .299/.331/.388-t ütött. A 2B Paco Figueroa az Oriloes farmcsapataiból került le független ligákba, nyolc év alatt .282/.362./.367-t ütött.

Az elkapóik is mind MLB farmcsapatoknál vannak, a kubai Adrian Nieto a Natsnél, a venezuelai születésű Leo Hernandez a Torontoban, és a szintén venezuelai Blake Ochoa a Mariners kisligás csapataiban szereplnek.

A dobóik közül a spanyol-amerikai LHP Chris Manno Reds minor szerződés, a venezuelai RHP Richard Castillo Cards minor dobó. A veteránok közül a RHP  Nick Schumacher Padres kisligás, a venezuelai LHP Richard Salazar pedig hosszú évekig Orioles minor volt.

Ennyi szerintem bőven elég is ahhoz, hogy a mai meccset fix egyesre vegyük, ezt a keretet egyedül az izraeliek fogják tudni megállítani, ott fog eldőlni a továbbjutás kérdése.

Hosszabb írás a spanyolországi baseballról: Mop-up Duty: Baseball In Spain

Régen esett már róla szó, frissítsük fel: a harmadik World Baseball Classic négy selejetezőcsoportjának a győztesei fognak csak csatlakozni a jövő évi döntő torna résztvevőihez, akik az eddigi eredményeik alapján automatikusan szerepelnek. Kubától az USA-n át Tajvanig a 12 legjobb plusz a négy selejtező győztese, így lesz 16 csapat a jövő márciusi WBC-n. A most zajló floridai és regensburgi torna mellett november közepén lesz egy panamai és egy tavjani selejtező is, amit szintén követünk majd. A selejtezők – csakúgy mint a döntő – double elimination rendszerben vannak megtartva, két vereséggel esik ki egy csapat a további küzdelmekből.

Ma Regensburgban is elkezdődik a torna, este héttől a Kanada – Nagy-Britannia meccset te is élőben követheted a WBC streamjén.

Walter Keller fotója a német válogatott ütőedzéséről

Ha nézed, akkor a Hungarian Baseball Freak különítményt keresd a hármas base környékén, pont itt a kép előterében, ott fognak szurkolni a szenyo posztjában részletezett spéci outfitjükben. Esélylatolgatáshoz segítségképpen pedig szintén szenyo és MakoG írtak a két csapat keretéről: WBCQ – Kanada és WBCQ – Nagy-Britannia. A regensburgi stadionról is írt már szenyo, a HBF srácok 2008-ban jártak ott az Eurocupon: Baseball Eurocup 2008 – Regensburg

+++++

Tehát a mai kínálat:

WBCQ, Regensburg: 19:00, Kanada – Nagy-Britannia

WBCQ, Jupiter: 01:00 Spanyolország – Franciaország

Ingyenes élő közvetítés a WBC videóoldalán. Keresd szenyoékat a lelátón!

+++++

Eddigi posztjaink a WBC selejtezőiről:

WBCQ, Jupiter, Florida: Dél-Afrika és Izrael

Hogyan készüljünk baseball-túrára?

WBCQ beharangozó: Nagy-Britannia

WBCQ beharangozó: Csehország

WBCQ beharangozó: Németország

WBCQ beharangozó: Kanada

Csütörtök Regensburg?

HBF Pubcast #13

World Baseball Classic európai selejtezőcsoport

3 thoughts on “WBCQ 2. nap

 1. szenyo

  ezen spanyolok egy részét látta tavaly Barcelonában a magyar válogatott testközelből…

  Akartam írni, hogy úgy nézett ki a batting leaders, hogy:
  1. Radványi
  2. Carrillo
  3. Figueroa
  https://picasaweb.google.com/109042874076854754582/Barcelona2011#5639142845301237730

  De aztán megnéztem, és ez nem Paco, hanem Daniel, és ikrek! Ők vannak ezen a képen ami a posztban van.
  http://www.mister-baseball.com/figueroa-brothers-reach-triplea-baltimore-orioles/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük