One at Bat

A Marlins és a Mets idei szezonja már a kukában, a holnap esti meccsüket mégis érdemes lesz nézni. Az idei év egyik legnagyobb dobósztárja, a knuckeballer R.A. Dickey ellen fog ütéshez állni Adam Greenberg a Marlins-ban.

Adam Greenberg fiatalon három sportot űzött kiemelkedő szinten, ő volt a gimiben a kosárlabda-, a futball- és a baseballcsapat kapitánya. 2002-ben, junior évében .337, 80 R, 17 HR, 35 SB volt a keleti parti főiskolai bajnokságban. Az az évi MLB-drafton a Cubs választotta ki a kilencedik körben. 2005-ig a Cubs farmcsapataiban pallérozódott.

2005. július 7-én a Marlins ellen a kilencedik tetején állította be Dusty Baker edző pinch-hitterként. A Florida closere, LHP Valerio de los Santos rögtön az első dobásával fejbe dobta Greenberget. Telibe egy fastballal. Grenberg kidőlt. A videó az esetről.

Az első gondolatom az volt, hogy a fickó halott. – mondta később dos Santos.

A 24 éves Greenberg olyan súlyos agyrázkódást kapott, hogy a szövődményei (szédülés, homályos látás) miatt soha többé nem érte el a májer szintet. 2008-ig játszott az Angels és a Royals farmcsapataiban, de AA-nél feljebb már nem jutott. Így ő lett a negyedik olyan MLB játékos, akinek első és egyetlen ütéshez állása HBP volt. És az egyetlen, akit rögtön az első dobásból eltaláltak.

2009-től tavalyig egy független ligában ütögetett a Bridgeport Bluefish outfieldereként. 2009. augusztus 8-án Jim Heuser első dobása épp hogy elkerülte Greenberg tarkóját. A 2-2 utáni újabb fej közeli dobás után már bench-clearing fight következett.

2011-ben ugyanabban a ligában játszott dos Santos is. Öt és fél évvel a hit-by-pitch után találkoztak újra a pályán. Greenberg single-t ütött róla. Nyilatkozataiban nem tagadta, hogy megérintette a dolog, és az ütést drámai történetük szép lezárásának tartja. A szezon további hét ütéshez állásában nem ért el több hit-et ellene.

Greenberg idén ott volt Jupiterben, a WBC-selejtezőn elbukott izraeli válogatott tagjaként.

De hogy kerül Greenberg a Miami Marlins-ba?

A Cubs drukker Matt Liston idén nyáron kampányt indított azért, hogy Greenbergnek újból lehetősége legyen a májer ligában ütéshez állni – ez volt a One at Bat kampány.

A weboldal: oneatbat.com

A petíció: Give Adam Greenberg his One-At-Bat!

És a kampány videója:

A Cubs tűnt magától értetődőnek ennek a nagyszerű kezdeményezésnek a valóra váltásához, azonban ők köszönték, de nem kértek belőle.

Pár napja vált hivatalossá, hogy a kampány sikeres volt, és a 31 éves Greenberget egy meccsre leszerződtette a médiafelhajtásra mindig is kapható Miami Marlins. Bud Selig és a liga is rábólintott az egynapos szerződésre, így Greenberg pont abban a St. Petersburgban állhat újra ütéshez MLB-meccsen, ahol hét éve egyetlen dobás után véget értek major league álmai.

Matt Liston YouTube csatornáján megnézheted Greenberg üzenetét, a CNN, az ESPN és az NBC interjúját, MLB-játékosok véleményét.

4 thoughts on “One at Bat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük