PO’12: San Francisco Giants

Az idei playoff-résztvevők szezonjainak áttekintését kezdjük a nemzeti liga három divíziógyőztesével.

Előző: PO’12: Washington Nationals

Ezek a szezonösszefoglalók nem minden apró részletre kiterjedő profi elemzések. Hívószavakat sorolok, ill. a poszt végén linkekkel segítek, ha komolyabban érdekel a csapat idei éve.

A 2010-es World Series győztese, a San Francisco Giants végzett az NL West élén.

Nem kezdődött túl jól az évük, két meccs után az egész szezonra kidőlt az ikonikus szakálláról híres closerük, Brian Wilson. A startereik közül a kétszeres Cy Young-díjas Tim “Freak” Lincecum az év közepéig olyan zuhanórepülésben volt, hogy már-már karrier-roppantó kiégésről beszéltek vele kapcsolatban. Aztán magára talált, ahogy jó pár gyengébb éve után Barry Zito is egész kerek szezont produkált.

A sérült Wilsont tökéletesen helyettesítette Romo és Casilla, a gyengélkedő Lincecum helyett pedig Baumgartner és Vogelsong szálította megbízhatóan a W-ket.

A kezdődobóik közül azonban Matt Cain volt a legnagyobb szám. Év eleji dominanciáját június 13-án egy Astros elleni perfect game-mel koronázta meg, amin 14 strike outot osztott ki.

A súlyos sérüléséből felépült C Buster Posey és a Royalsból érkezett LF Melky Cabrera vezette ütősoruk hamar rettegetté vált. Azonban nem sokkal All-Star MVP címe után Cabrera kiszállt az NL batting title és NL MVP-címért folyó küzdelemből.

Pozitív doppingmintája miatt 50 meccses eltiltást kapott, ráadásul hogy elkenje a vádakat, 10 ezer dollárért hamis weboldalt csináltatott, bizonyítandó, hogy véletlenül jutott a szervezetébe tiltott anyag. A liga diszkvalifikálta a mai napig általa vezetett NL ütőbajnoki versenyből, a Giants pedig bejelentette, hogy büntetése letöltése után sem teszik vissza a rosterbe, és igen valószínűtlen, hogy télen maradásra biztatják a szabadügynökké váló Melky-t.

A Giants szerencséjére Cabrera nélkül is ütőképes maradt a fiatal lineupjuk Posey-val, Pagannal, Belttel, Sandovallal és Crawforddal.

Hogy a nyár végéig fej-fej mellett velük haladó Dodgers-t lerázzák, a Brian Sabean GM vezette klubház leszerződtette RF Hunter Pence-t és 2B Marco Scutaro-t. Végül egy a Los Angelesnek kioszott, szeptember elejei sweep után már simán hozták a divíziót.

Edzőjük hatodik éve Bruce Bochy.

Let’s go Giants!

Grantland: 2012 Season Preview: San Francisco Giants

Baseball-reference: San Francisco Giants 2012

MLB.tv: How They Got There: Giants

MLB.tv: Giants’ 2012 season in review

Play ball! H4O– Ki Kicsoda (NL, I. rész, Reds, Nats és Giants)

+++++

Hasonló témájú írásaink:

PO’12: Washington Nationals

Playoff-hajrá ’12

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük