PO’12: Detroit Tigers

Az idei playoff-résztvevők szezonjainak áttekintését folytassuk az amerikai liga csapataival!

Előzők:

PO’12: St. Louis Cardinals

PO’12: Atlanta Braves

PO’12: Washington Nationals

PO’12: San Francisco Giants

PO’12: Cincinnati Reds

Ezek a szezonösszefoglalók nem minden apró részletre kiterjedő profi elemzések. Hívószavakat sorolok, ill. a poszt végén linkekkel segítek, ha komolyabban érdekel a csapat idei éve.

Elsőként vegyük szemügyre az egyik legszemfülesebbet, nézzük a Detroit Tigers idei idényét! A Tigers úgy húzta be az AL Centralt, hogy egész évben a White Sox tűnt biztos befutónak.

A Detroit tavaly nyerte el első divíziócímét, és csak a ligadöntőben állította meg őket a Texas.

Az idei évük sztárigazolással kezdődött, a Dave Dombrowski GM vezette klubház 214M$/9 évre leszerződtette egykori legendájuk, Cecil Fielder fiát, a nehézsúlyú bombázó Prince Fieldert.

Bár Fielder érkezésével Miguel Cabrerának át kellett állnia egyesről a hármasra, ütésben nagyon egymásra hangolódtak. A Bash Brothers idén hatalmasat durrant. Prince zsinórban hatodik évében is megütötte a maga 30 home runját, majd a kansas-i All-Star hétvégén 28 home runt ütve megnyerte a Home Run Derby-t. Cabrera pedig megcsinálta a nagy triplát, .330 AVG, 44 HR és 139 RBI-jal 1967 óta először nyerte el a Triple Crownt. Ezzel jó esélyekkel indul az AL MVP-címért is.

A batting Triple Crown a konzisztens ütést, az ütőerőt és a csapat egészéhez hozátett produktivitást díjazza. A baseball-történelemben mindössze tizenhatodik alkalommal és tizennegyedik játékosként nyerte el Cabrera, és 45 évet kellett várni Carl Yastrzemski 1967-es címe óta. A Red Sox legenda Yastrzemski az elsők között gratulált utódjának.

Ian Casselberry cikke szerint azért kellett ennyit várni az újabb 3C-ra, és azért kell majd ugyanennyit várni a következőre, mert a modern időkben több dobó szerepel egy meccsen, így az ütők nem tudnak ráhangolódni egyetlen stílusra vagy kihasználni a starter fáradását. És a modern, statisztikai alapú baseballban használt ketyerék (iPad, stb) is mind az ütők ellen szólnak. Ez utóbbiról hosszan írtam az iBaseball (I) c. posztban. Viszont pont ezek miatt nagyon nagy szó Cabrera teljesítménye. És zúgjon a vastaps!

A két bombázó mögött a magára talált Austin Jackson, Delmon Young és Johnny Peralta is megbízhatóan szállították a hiteket és pontokat. Brennan Boesch és Andy Dirks számára pedig áttörést hozott 2012. Delmon Young idei éve azonban nem csak az erdeményességéről, hanem tavaszi botrányáról is szólt, mivel letartóztatták egy new yorki szállodában, miután turistákkal veszekedve zsidózott egy jó hosszat, jó hangosan.

De nem csak az ütősoruk félelmetes. A tavalyi AL MVP, Cy Young-díjas Justin Verlander egész évben hírének megfelelően dominált, az egyetlen megingását pont az ötödik All-Star gáláján kezdődobóként összehozott bakija jelentette. A baseball-történelem első dobója lett, akiről öt pontot hoztak az All-Star első inningjében. Mögötte Scherzer és a korán lesérült rookie Smyly hozták a kötelezőket. Doug Fister év közben megbízható átlagot szórt, végül szeptember 27-én ligarekordot jelentő, 9 zsinórban kiosztott strike outot dobott a Royalsnak.

Köszönhetően az infieldjük nem túl acélos védekézesének egész szezonban a Chicago mögött voltak, majd a nyár végén kétszer söpört White Sox szeptemberi lejtmenetét kihasználva a szezon vége előtt egy héttel bebiztosították a második AL Central-zászlójukat.

Edzőjük immár hetedik éve az egész játékoskarrierjét a Tigersben lehúzó Jim Leyland, aki első detroiti évében elnyerte az AL év menedzsere díjat. Kettő már volt neki az NL-ből, mindekettő a Pirates-szel.

A rájátszásban szombattól az Oaklanddel fognak meccselni.

Let’s go Tigers!

Grantland: 2012 Season Preview: Detroit Tigers

Baseball-reference: 2012 Detroit Tigers

MLB.tv: How They Got There: Tigers

MLB.tv: MLB Network on Miguel Cabrera

MLB.tv: Must C: Curtains (Cabrera)

MLB.tv: Cabrera on Triple Crown season

Play ball! Hunt for October – Ki Kicsoda (AL, II. rész)

Play ball! 10 dolog, ami ritkább mint a no-hitter (Triple Crown)

+++++

Hasonló témájú írásaink:

2012 alapszakasz vége

You are out! – de van remény

Playoff-hajrá-hajrá ’12

PO’12: St. Louis Cardinals

PO’12: Atlanta Braves

PO’12: Cincinnati Reds

PO’12: San Francisco Giants

PO’12: Washington Nationals

Playoff-hajrá ’12

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük