Japán PO’12 Climax Series

Tegnapelőtt kialakultak a japán ligadöntők párosításai. Ahogy arról pár napja írtam, a japán playoff három lépcsős, most következik a második, a Climax Series.

Alapok: Japán PO’12 első két nap

Első körben a ligamásodikak és harmadikak játszottak egy best-of-3 szériát, a Central League-ben a Chunichi Dragons otthon 2-1-re verte a Tokyo Yakult Swallows-t, a Pacific League-ben pedig a Softbank Hawks szintén 2-1-re a Saitama Seibu Lions-t, de ők idegenben jutottak tovább.

A két-két csapat ma (17.) este (nálunk mínusz hét óra, és délelőtt) kezdi a ligadöntőket, ellenfeleik az alapszakasz ligagyőztesei lesznek.

A CL-ben Yomiuri Giants vs. Chunichi Dragons, a PL-ben Nippon Ham Fighters vs. Softbank Hawks párosítás lesz a Climax Seriesben.

A ligadöntőkben egy győzelem fórral indulnak az idénybajnokok, ezért a négy győzelemig tartó sorozat maximum hat meccses lehet – ezért best-of-6. Minden meccset az alapszakasz-győztesek otthonában fognak játszani, nincs utazgatás.

A sorozat vége természetesen a két ligagyőztes találkozása lesz a nagydöntőben, a Japan Seriesben.

A négy csapatról pár szó.

A CL bajnoka, a Yomiuri Giants a japán Yankees. Angol nyelvű hírekben gyakran Tokyo Giants-nek nevezik őket, de ezt rég nem használják Japánban. Viszont ebből legalább számunkra is kiderül, hogy fővárosi csapat. Az egyik. A másik a Tokyo Yakult Swallows, akik tegnap kiestek. És még további három csapat játszik Tokió szűk, 40 milliós vonzáskörzetében.

A csapat névadója a tulajdonos Yomiuri Group kiadóvállalat. A 150 éves cég zászlóshajója, a Yomiuri Shimbun nevű, jobbközép napilap a világ legnagyobb, közel 14 milliós napi példányszámával dicsekedhet. Emellett másik négy országos politikai napilap, sportújság, angol nyelvű napilap, magazinok, könyvkiadó és a Nippon Television (NTV) tartozik a médiabirodalomhoz, de még vidámparkjuk is van.

Az irodalmi Yomiuri-díj kitüntettjei között olyan itthon is ismert írók vannak, mint Abe Kobo vagy Murakami Haruki. A Yomiuri a japán(-koreai) foci-VB óta a FIFA-t is szponzorálja.

A japán csapatok többségének nem – az általunk ismert formában – a városuk a névadójuk, hanem tőkeerős tulajdonosaik. Mint ha például Disney Angels lett volna a LAA neve a kilencvenes évek végén. Bár Japánban nem adják-veszik olyan sűrűn a csapatokat, mint az Államokban.

A Giants a legrégebbi japán profiklub, itt játszott például az általunk is megénekelt orosz sztárdobó, Victor Starffin. 1934-ben Great Japan Tokyo Baseball néven alakultak, de amerikai turnéjuk után, 1936-ban átvették az akkor még new yorki Giants nevét, logóját és színeit.

A második világháború előtti 9 bajnokságból nyolcat rögtön ők nyertek. A modern japán baseball 1950-es kezdete óta eltelt 62 évben pedig 33 Central League zászlót és 21 Japan Series-t húztak be, ezért ők a japán Yankees. És csakúgy mint az amerikai példa, ők is egyszerre a legnépszerűbb és legutáltabb klub. Vagy velük vagy ellenük, semlegességnek helye nincs.

A liga a hatvanas években megpróbálta megtörni egyeduralmukat a draftrendszer meghonosítával, de a Yomiuri tulajok nyomására 1993-tól bevezetett szabdügyknökösdiben pénzt nem kímélve veszik meg a legjobbak legjobbjait.

A Giants annyira uralja a japán baseballpiacot, hogy még a Yankees vagy Manchaster United szurkolótáborainál is dominánsabb, közel 50%-os a támogatottságuk. A hatalmas Tokió-megapoliszban öt csapat játszik, de a Giants elhagyta a nevéből a várost, és egész Japánban folytat masszív kampányt, mint “A japán csapat” – kihasználva a Yomiuri újságjai nyújtotta sajtónyilvánosságot. A szurkolók másik fele pont emiatt szívből gyűlöli is őket.

Stadionjuk, az 1988-ban nyílt, 55 ezer férőhelyes Tokyo Dome nekünk is ismerős lehet, ugyanis az idei MLB-szezont nyitó Athletics-Mariners szériát ott rendezték tavasszal. Erről mi is írtunk: Négy nap és kezdődik…

Legismertebb játékosaik a már említett Sarffinon kívül a dobólegenda Eiji Sawamura és a 868(!) HR-t jegyző, tajvani születésű Sudaharu Oh voltak. Utóbbit mi a 2006-os WBC-n győztes japán válogatott edzőjeként láthattuk. Ő a japán baseball Babe Ruthja, DiMaggioja és Mantle-je egy személyben, maga az élő yakyu-isten.

Hideki Matsui vagy Koji Uehara is Giants-játékosok voltak, mielőtt Amerikába szerződtek.

A japán baseball történetéről, sajátos filozófiájáról és nagy sztárjairól írok bőven majd télen, amikor nem nagyon lesz mit nézni. A mostani csapatok játékosairól pedig a meccsek beszámolói kapcsán ejtek majd szót.

Nézzük az ellenfelüket!

A Chunichi Dragons a Közép-Japán-régió főváros Nagoya csapata. 1936-ban ezen a néven is alakult a csapat, így egyszerűen, Nagoya voltak. A második világháború után lettek Dragons, majd 1954-től hívják őket Chunichi Dragons-nak. A színeiket és logójukat az akkor még new yorki LA Dodgersről mintázták.

A Chunichi Shimbun Co. Japán negyedik legnagyobb kiadóvállalalata, 4 milliós összpéldányszámmal. Politikai és sportnapilapjaik, tévé- és rádiótársaságaik és 13 országban székelő nemzetközi hírügynökségük van. A médiaóriás szervezi és támogatja a tornasportban híres Chunichi Cup nevű versenyt.

A Dragons korai éveiben a japán baseball, a yakyu egyik legerősebb csapata volt. Főleg a dobóik voltak rettegettek, és nekik köszönhetően nyerték az első JS-üket 1954-ben. Azóta kilenc ligazászlójuk, és még egy Japan Series győzelmük van.

2007-ben, amikor bevezették a jelenlegi háromlépcsős playoff-rendszert, a Dragons első körben söpörte a Tigerst, a második körben söpörte a Giants-t, a nagydöntőben elvesztette első meccsét, majd rávert négyet a Hokkaido Nippon Ham Fighters-re, és megnyerte második Japan Series címét.

És bár amúgy kevéssé sikeresek a rájátszásokban, a Dragons az NPB egyik legjobb alakulata.

Stadionjuk a 40 ezer férőhelyes Nagoya Dome, de a lebonyolítási rendszer miatt minden meccsüket idegenben, az alapszakasz-győztes Giants otthonában fogják játszani.

Kosuke Fukudome és Wei-Yin Chen a Dragonsból igazoltak amerikai csapataikhoz.

+++

De. tizenegytől az első meccsekkel rajtol a Climax Series, a párosítások és a kezdődobók:

Chunichi Dragons vs Yomiuri Giants
Yudai Ono (CHU) 4-3, 2.62 – Tetsuya Utsumi (YOM) 15-6, 1.98

Fukuoka Softbank Hawks vs Hokkaido Nippon Ham Fighters
Yao-Hsun Yang (SOF) 2-3, 1.48 – Mitsuo Yoshikawa (HAM) 14-5, 1.71

Streamet itt érdemes keresni: usagoals.com

+++

A folytatást itt olvashatod: Japán PO’12 Climax Series félidő

+++

Japán baseballal kapcsolatos egyéb írásaink:

 Japán PO’12 első két nap

Play Ball! Manga!

Az orosz HOF dobójátékos

Sadako 3D

Play video #14 Yozo kollekciója

És “Japán” címkénk alatt még sok minden mást is találsz.

5 thoughts on “Japán PO’12 Climax Series

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük