Japán PO’12 Climax Series félidő

Söpört a Fighters, előnyben a Dragons. Röviden ez az első három nap történéseinek összefoglalója. Az otthon játszó két alapszakaszgyőztes egy-egy győzelem fórral indult a ligadöntőkben.

A Central League Climax Series-ben a Giants – Dragons széria állása három vendéggyőzelem után 1-3.

A Fighters három simával behúzta a Pacific League-t, és a nagydöntőbe jutott egy 4-0-s söpréssel. (+1-ről indultak.)

A japán rájátszás lebonyolításáról, a ligákról és a Central League két döntőséről már írtam, ha eddig kihagytad volna, érdemes felzárkózni:

Alapok: Japán PO’12 első két nap

Giants vs. Dragons: Japán PO’12 Climax Series

Nézzük a Pacific League döntőjének résztvevőit!

A PL alapszakasz-(és immár liga)győztes Hokkaido Nippon-Ham Fighters Sapporo csapata. Sapporo Japán legészakibb szigetének, Hokkaidónak a legnagyobb városa, itt rendezték az 1972-es téli olimpiát, és a 2002-es koreai-japán foci-VB-n három csoportmeccs helyszíne volt.

Hokkaidón nőtt fel a “kékszemű japán”, az orosz dobólegenda Victor Sarffin. Róla itt olvashatsz: Az orosz HOF dobójátékos

A Fighters nem háború előtti csapat, mint a Giants vagy a Dragons, hanem a világháború után, 1946-ban alapították. Azonban ők is egy régi klub, a Tokyo Senators romjain alakultak. 2004-ig fővárosi csapat voltak, de ne szaladjunk ennyire előre!

A franchise korai éveiben sűrűn váltogatta tulajdonosait és neveit. A Senators-t a háború után egy ginzai kabaré pénzéből alapították újra. A Ginza Tokió híres-hírhedt szórakozónegyede, és a kapcsolat miatt a csapaton rajtaragadt a Kékharisnyások gúnynév, ami egy feminista lap címe volt a századfordulón.

1947-ben már Tokyu Flyers néven szerepeltek a tulajdonos Tokyu vasúttársaság csapataként. Következő évben a közelgő ligaalapítás hírére összeálltak egy Daiei Club nevű csapattal, és a két névből lett a Kyuei Flyers. Azonban egy évvel később a Daiei kivált, és később belőlük lett a Chiba Lotte Marines. Így újra Tokyu Flyers néven játszottak ‒ immár az 1950-ben indult profi ligák egyikében, a Pacific League-ben.

1954-ben az elnökük, Okawa a Toei nevű filmcég vezére lett, vitte magával a csapatot, és innentől Toei Flyers néven szerepeltek a következő 19 évben. És még mindig Tokióban. Az előző részben bemutatott Yomiuri Giants-szel osztoztak a stadionjukon.

A Toei hatalmas filmes és tévés vállalatcsoport, ami leginkább animációs filmjeiről lehet ismerős számunkra, ők készítették a Dragon Ball, a Transformers és a Sailor Moon c. anime-sorozatokat.

Az elnökük 1962-ben filmes kapcsolatait is latba vetve leszerződtette a Yomiuri Giants sztáredzőjét, akivel abban az évben a klub megnyerte első PL-ligazászlóját, majd a Japan Series-t is.

1970-ben a csapat a Nishitetsu (ma Seibu) Lions-szal együtt nyakig belekeveredett a Fekete Köd-botrány néven ismertté vált fogadási csalássorozatba.

Ikonikus elnökük halála után, 1973-ban a Nittaku Home ingatlancég vette meg a romokban heverő klubot, és egy évig Nittaku Home Flyers-ként futottak. A teljes anyagi és morális válságot megunva még abban az évben túl is adtak rajtuk, a vevő pedig a Nippon Meat Packers húsipari cég volt, közkeletű nevén a Nippon Ham.

A Nippon Ham egy 12 milliárd dolláros forgalmat bonyolító multinacionális óriás, szóval nem a sarki virslis vette meg a Flyers-t, akiket iziben át is neveztek Nippon Ham Fighters-re. Mivel az előző név erősen elhasználódott a botrányban, egy pályázaton választották ki az új, harcias nevüket.

Logójukat és színeiket nem Amerikából kölcsönözték, a sapkájukon viselt nagy F betűbe csapódó baseball-labda és az arany-fekete-kékeszöld színek az identitásuk alapjai.

1981-ben a lakótárs Giants-től kaptak ki a nagydöntőben. A társbérlet amúgy is folyamatos súrlódásokhoz vezetett a szezonmenetrendben és a szurkolók közt. A Fighters a japán csapatok közül elsőként épített ki szervezett drukker-tábort Young Boys’ Fan Club néven.

Mivel a Giants rendkívül nyomasztóan uralja a japán baseball-piacot, pláne a 40 milliós Nagy-Tokió-térségét, 2002-ben merült fel először a Fighters Sapporoba költözésének ötlete. Sem a riválishoz képest csekély szurkolótáboruk ellenállása, sem a centralizált baseball előnyeit lefölöző Giants és a szintén Hokkaidóra költözést tervező Seibu Lions vétója nem tudta megakadályozni, hogy az NPB áldását magáénak tudó Fighters 2004-tól a Sapporo Dome-ba költözzön.

A Sapporo Dome a 2002-es foci-VB-re épült hipermodern aréna, amin a helyi focicsapattal osztoznak.

Fenn a messzi északon ‒ immár Hokkaido Nippon Ham Fighters néven ‒ a reorganizáció olyan sikeres lett, hogy a 2006-os, második JS-címük óta idén már negyedik alkalommal nyerték meg a Pacific League alapszakaszát, és 2006 óta a harmadik Japan Series-ükre készülhetnek.

Az 1990-es éves évek végén, még Tokióban volt egy Big Bang lineup néven rettegett ütősoruk, Hokkaidón pedig a leghíresebb játékosaik a Bostonnal WS-győztes Hideki Okajima és a ma már Rangers-sztár Yu Darvish voltak.

Ellenfelük az idén ligamásodik Seibu Lions-t idegenben verő ligaharmadik, a Fukuoka SoftBank Hawks volt.

Fukuoka Japán déli szigetének, Kyushunak a legnagyobb városa. A Hawks azonban eredetileg oszakai csapat volt. Oszakát a fenti térképen ma az Orix Buffalos és a Hanshin Tigers jelöli. Ahogy jelöltem a Fighters útját is északra.

A Hawks háború előtti alapítású, 1938-ban a Nankai vasúttársaság csapataként jöttek létre egyszerűen csak Nankai néven. A világháború alatt használt, nacionalista Kinki Nippon nevüket 1947-től cserélték vissza Nankai-ra, amihez hozzábiggyesztették a fenséges Hawks-t.

A zöld-fehér Nankai Hawks a Pacific League első húsz évének egyik legsikeresebb klubjaként tíz ligazászlót és két Japan Series győzelmet húzott be. Később azonban olyan mélyrepülésbe kezdtek, hogy 1988-ban már szabadulni akart tőlük a tulajdonos Nankai vasút. A vevő a Japán legnagyobb szupermarket-hálózatát üzemeltető kobei Daiei lett.

Kobe, Oszaka és Kyoto egymáshoz annyira közel fekvő városok, hogy együtt alkotják a Keihanshin-térséget, ami Nagy-Tokió után a második legnagyobb metropolisz a maga 20 millió lakosával. A szintén helyi Hanshin Tigers és az Orix Buffalo mellett nem sok levegő maradt, ezért 1988-ban Oszakából Japán déli szigetére, Kyushura költöztették a klubot.

Fukuoka Daiei Hawks néven, az új tulaj színeiben, narancs-feketében eleinte nem voltak túl sikeresek, azonban 1995-től 2008-ig a legendás Sudaharu Oh volt az edzőjük, akivel három PL-t és két JS-címet nyertek. Közben azonban a Daieinek anyagi nehézségei miatt el kellett adni a csapatot és a stadiont, a Fukuoka Dome-ot is. 2005-ben a SoftBank vette meg őket, és Fukuoka SoftBank Hawks lettek.

A SoftBank neve ellenére nem pénzintézet, hanem Japán egyik legnyagobb telekommunikációs vállalata mobil- és internethálózattal, abszolút XXI. századi cég alig 30 éves múlttal. Stadionjuk, a Fukuoka Yahoo! Dome is a vállalat stratégia partnerének nevét viseli. A tulajváltás után japán módi szerint szín- és logóváltás következett, a narancsot elhagyva a cég sárga színét vették fel a fekete mellé.

A csapat tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a Pacific League-t, és ők a regnáló bajnokok, miután tavaly 4-3-ra verték a Giants-t a Japan Series-ben. A címvédést ugye elbukták, mivel söpréssel kikaptak most a Pacific League Climax-ban.

Ismertebb játékosaik voltak a közelmúltból: a Marinersben pár évet lehúzott catcher Kenji Johjima, a most is a Seattle-t erősítő SS Munenori Kawasaki, és a Tommy John-műtéte után az Orioles-ban bevetésre váró Tsuyoshi Wada.

+++

A Central League Climax következő meccsei ugyanúgy 11-kor kezdődnek, mind eddig. Ha a következőt is nyeri a Dragons, akkor annak a szériának is vége.

Streamet itt érdemes keresni: usagoals.com

+++

Japán baseballal kapcsolatos egyéb írásaink:

Japán PO’12 Climax Series

Japán PO’12 első két nap

Play Ball! Manga!

Az orosz HOF dobójátékos

Sadako 3D

Play video #14 Yozo kollekciója

És “Japán” címkénk alatt még sok minden mást is találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük