Honnan tudod? (2010)

A 18-as pubcastban említettük a How do you know? (Honnan tudod?) című filmet, aminek a története érinti a baseballt. Az ünnepek alatt megnéztem, tudom ajánlani mindenkinek, aki egy romantikus limonádét akar nézni. A baseballhoz sok köze nincs, viszont egynek elmegy.

A főszereplő lány az USA softball csapatának kapitánya volt, amikor a rostálás miatt többé már nem válogatott. Innen indul a sztori, össze kell szednie magát a civil életre…

Beszéltünk róla, hogy a pubcast megfejtésben szereplő Jim Bouton, a Ball Four című könyv szerzője, korábbi MLB játékos is szerepel a filmben. Hát kb. pár másodperces szerepe van, a filmben ő a bullpen edző a Washington Nationals-nál. A film sztorijában Owen Wilson a Nationals cseredobója évi 14 milliós fizetéssel, Matty Reynolds néven.

121227owenwilson

Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy ez volt az első nagy mozifilm, amiben promotálták a Washington Nationals-t, használhatták a logót, és egy-két jelenetet a stadionban forgathattak.

Kezdjük a hölgyekkel. A filmbeli softball szövetségi logók valósak, sok igazi softball körüli ember segítette a filmet, viszont a meccsek, és az edzések, ahol dr. Szöszi játszik, azok nem valósak. Az USA-ausztrál softball meccs sem. Részletesebben itt olvashattok erről.

A baseballal kapcsolatban meg megkérdezték a Washinton Post csapatriporterét is, Adam Kilgore-t, hogy a filmbeli sztoriknak mennyi a valóságtartalma:

Matty Reynolds, aki 94 mph-val dob, és 14 millát keres: Egyetlen cseredobó volt, aki 14 milliót keresett az MLB-ben, ez pedig Mariano Rivera volt, de ő kb. ilyen cutter-eket dobál.

A dobó egy szép, tizenötödik emeleti luxuslakásban lakik. Megkérdezték a Nats igazi cseredobóját, Drew Storen-t, hogy ez mennyire valóságos. Azt mondta, hogy összeszedték a sztereotípiákat a baseballjátékosokról, és összegyúrták. Nem igazak. Állítólag az sem, hogy a gardróbban van egy stóc rózsaszín pulóver, a dobó nevével, és mezszámával, amit az egyéjszakás partnereknek adnak reggel, hogy azt vegyék fel.

És végül: ”A How do you know? vicces film, csak nem baseball-film. Annyira szól a baseballról, ahogy a Casablanca az éttermekről.”

A téli szünetben két órát megér.

2 thoughts on “Honnan tudod? (2010)

  1. szenyo

    Ha már “baseballos” film…
    Nézzétek meg a Ted-et is. Hatalmas film, és a végén van egy öt perc, ami a Fenway-ben játszódik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük