Ausztrál baseball bajnokik élőben

Mivel a következő, úgymond igazi nagy baseball-eseményig, a karibi Bajnokok-ligájaként futó Caribbean Series február elsejei kezdéséig is még egy hónap van vissza, nézzük, mit tehetünk az elvonási tüneteink enyhítésért! Persze MLB.tv vagy AtBat előfizetéssel visszanézheted az idei év legjobb MLB-meccseit, de erről egy későbbi posztban majd bővebben írok. Élő meccseket jelenleg csak a déli féltekén játszanak, ráadásul az ausztrál ligához Derecskei Zoli talált is nekünk közvetítéseket.

A jelenlegi ausztrál baseball-liga még csak a harmadik szezonját futja. Ausztráliában nincsenek olyan erős profi hagyományai a sportágnak, mint Japánban vagy Kubában. Az ausszik inkább a klasszikus angol csapatsportokban jeleskednek, mint a krikett, a rögbi vagy a gyeplabda és a foci.

Bár 1934-től már volt egy hatcsapatos Claxton Shield néven futó bajnokságuk, de ezeken nem egy krikettcsapatból verbuválódott alakulat is indult. A kontinensnyi ország hatalmas távolságai miatt nem is klubcsapatok, hanem államok versengtek, mint Dél-Ausztrália, Queensland, Victoria, Új-Dél-Wales, az Északi Területek vagy éppen Nyugat-Ausztrália csapatai.

121228-wa

Nyugat-Ausztrália 1955-ös Claxton Shield-csapata

És bár azóta már professzionális bajnokságot is rendeznek, a Claxton Shield küzdelmeit tradicionális kupaként mind a mai napig megrendezik.

Az ausztrál válogatott baseballal majd külön írásban fogunk foglalkozni a jövő tavaszi World Baseball Classic kapcsán, ebben a posztban csak a hazai bajnokságukról írok. Most legyen elég annyi, hogy az athéni olimpián ezüstérmesek voltak. A tornán kint volt pár óbudai játékos, élményeikről MakoG írt akkor: ÓBF on tour 2004

1989 óta háromszor futottak neki klasszikus, profi csapatbajnokságnak. Az első kísérlet Australian Baseball League néven hat-kilenc csapat részvételével zajlott az 1999-es csődig. DH-szabállyal és alumínium-ütőkkel játszottak, ám a szponzorációs anomáliák és a gyér érdeklődésnek köszönhetően hamar veszteséget termelt a liga.

1999-ben eladták a jogokat a Milwaukee Brewers elkapójának, az ausztrál Dave Nilssonnak, aki épp akkor vonult vissza, és International Baseball League of Australia néven indította újra a bajnokságot. Próbálkoztak ausztrál MLB-játékosok All-Star csapatával is, de mindössze három szezon után ez a liga is csődbe ment.

BLACKTOWN OLYMPIC STADIUM

Majd tíz évet kellett a következő kísérletre várni, addig csak a Claxton Shielden volt országos ausztrál baseball. 2009-ben jelentették be, hogy az MLB hathatós segítségével újra-újraindítják a profi bajnokságot. 75%-os amerikai tulajdonhányaddal alapították meg az új ligát, amibe Új-Zélandot is be akarták venni, azonban az ottani hiányos infrastruktúra miatt ez azóta is várat magára.

A hatcsapatos bajnokság alakulatai az Australian Baseball League tulajdonában álló franchise-ok, minden játékos a ligától kap fizetést. A kemény financiális szigorral próbálják meg a csapatok lehetőségeit közel azonos szinten tartani, és elkerülni az újabb csődöt, ami nagy valószínűséggel a profi baseball végét jelentené Ausztráliában.

121228ausztral

A hat nagyváros csapatainak a szurkolók választhattak nevet négy-négy lehetőségből.

A bajnokság novembertől januárig tartó alapszakaszában minden csapat három-négymeccses szériákat játszik minden csapattal – összesen negyvenöt meccset tizenhárom hétre leosztva. A rájátszásba az első négy csapat jut, ahol a softballban általános szisztéma szerint az első két helyezett (főág) párharcának vesztese vigaszágon találkozik a harmadik-negyedik helyezett (alsó ág) győztesével. Így a főág győztese a vigaszágról vagy a főág vesztesével vagy az alsó ág győztesével meccsel a döntőben.

Az eddigi két bajnokságot a Perth Heat nyerte. Mindkétszer ugyanaz a négy csapat jutott be a legjobb négybe, a Heat, a Bite, az Aces és a Blue Sox.

Jelenleg, a 25-27. forduló környékén azonban az eddig gyengébb Cavalry vezeti a bajnokságot, és az Aces tök utolsó. A meccseket csütörtöktől vasárnapig rendezik, de jobbára pénteken és szombaton, a másik két nap kevesebb találkozót tartanak. Ott a Fox közvetíti a meccsket, de szerencsénkre három csapat ingyen streameli a saját találkozóit. Az Adalaide Bite, a Brisbane Bandits és a Perth Heat saját oldalán is elérhető Ustream közvetítéseket tol.

Zoli talált egy oldalt, a Freezone-t, ahol más sportok mellett baseballmeccsek is vannak a streamek között.

121228-iinet

Ezen jobbra lent listázva vannak a következő meccsek, ahol szerencsére visszaszámlálással vannak jelezve a kezdési időpontok, nem kell időzóna-matekot tolni. Ezek mind az előbb említett három csapat meccsei: Bite, Bandits és Heat – a gyakorlás kedvéért.

Mivel Ausztráliában a kontinensnyi méret miatt három időzóna is van, hét-tíz órával járnak előttünk. Az ottani esti meccsek nálunk reggel-délelőtt kezdődnek. Szuper, csütörtök-pénteken már lehet lazítani az irodában, hétvégén pedig reggeli mellett lehet baseballt nézni.

A közvetítés ugyan nem amerikásan-japánosan kőprofi, inkább a WBC-selejtezőkön megszokott, kicsit fapadosabb. Viszont, ha nem vagy hozzászokva az ausztrál angol sajátosságaihoz, akkor az ausszi akcentus földhöz fog verni. Mondjuk még mindig jobb, mint a legtöbbünk számára teljesen érthetetlen japán. Hai, hai, hai.

Ha itt a blogon nem is fogunk minden meccset követni, de érdemes a Facebook-oldalunkra figyelni, mert ott valószínűleg gyakrabban fogjuk a következő streamet reklámozni. Az ausztrál szezon pont a karib széria kezdetéig tart, és már nincs száz nap se az MLB Opening Dayig. Addig is, ausztrál baseballra fel!

Az ABL hivatalos oldala

Freezone streamoldal

Herald Sun: Baseball attendances a numbers game

Egyéb, az ausztrál baseballal kapcsolatos írásaink:

Baseball-bajszok

Asia Series 2012

Medve, mormota, baseball

5 thoughts on “Ausztrál baseball bajnokik élőben

 1. Derecskei Zoltán

  Egyértelműnek látszik, hogy maga a bajnokság nem az ausztrál igények kielégítését szolgálja. Annak dacára, hogy a próbálkozások eddig évtizedek óta, permanensen kudarcot vallottak, egy profi módon szerveződő baseball bajnokság kiváló alternatíva lehet azok számára, akik “éheznek” a holtszezon alatt. Ezt igazolja a bajnokság időpontja is(ami “szerencsére” egybe esik az ausztrál nyárral) jó kis buli lesz, az eddig látottak biztatóak:)

 2. roboter Post author

  Bevételt elsősorban a hamburgerfaló, söröző helyi drukkerek belépőjegyei generálnak. Akik ráadásul a kedvenceik logójával ellátott merchandising cuccokban feszítenek. Te, az ingyenstream előtt ülve max járulékos haszon lehetsz, ha kialakul benned valamelyik csapat iránt kötődés, és rendelsz egy sapkát, hoodiet, kávésbögrét. A téli hiányérzeted pont ennyit ér 🙂

  Az ausztrálok bár amerikai szemmel nézve kevesen vannak, de több pénzük van annál, hogy ne egy igen nagy és kiaknázatlan piacot lásson benne az MLB. Egyelőre nem forog az egészben több, mint pár tízmillió dollár.

  A poszt végén linkelt Herald Sun cikkben írják, hogy idén év elején az 1500-as nézőátlag 2500-ra feltornászása volt a cél Melbourneben. Gondolom a Foxtól is csurran-cseppen némi apró, de nem véletlen hogy az MLB 75%-ot tulajdonol a ligából. A kenguruzabálók kétszer már elcseszték, aztán mehettek megint a krikettpályákra.

  Az MLB exportra semmi sem jobb példa, mint az ABL oldala. Ha megnézed a nettó MLB.com klón siteot, akkor a Shopban nem csak csapatlogós cuccokat fogsz találni, hanem játékfelszereléseket is. Gondolom Ausztráliában előbb találsz tojáslabdát a szomszéd sufnijában, mint baseballkesztyűt. Szóval ha az újonan elcsábított lóversenyfogadó dobálni akar otthon a kölykökkel, akkor a Bite-sapka mellé azonnal rendelhet is cuccokat otthonra. Bussiness as usual.

  Ja, és amerikaiak téli baseball-éhségének csillapítására ott vannak a hagyományos téli ligák, mint az Arizona Fall vagy bármelyik karibi- és latin liga. Gondolom az ESPN vagy akármelyik sportcsatorna szemezget ezekből bőven.

  Már amelyik amerikai nincs rákattanva a többi májer sportra. Vagy éppen ő a kolumbiai kertész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük