Könnyed szombati játszadozás

Óbuda Brick Factory – Nagykanizsa Ants Thúry 13:3

Mivel múlt héten a rangadónak beharangozott Óbuda–Jánossomorja meccsre nem tudtam kimenni egy másik amerikai sport iránti elkötelezettségem miatt, ezért erre a hétvégére terveztem be Zsobáék meccsét. Persze tudtam, hogy valószínűleg az első forduló kisiklása óta csak nyerő Téglagyárnak nem fog komoly problémát jelenteni a Nagykanizsa kisebbik csapatának a legyőzése, de azért bíztam benne, hogy jó kis meccset láthatók. Sajnos nem igy történt!

Ütésre várva
Ütésre várva

A mérkőzés eleve késve kezdődött, és valahogy mindkét csapatot jobban foglalkoztatta, hogy vajon átérnek-e az eheti rangadóra Szentendrére. Az első tetején Kalocsai, a hazai dobó egy futást engedett, szerintem unearned run volt, de ezt majd a statisztikusok eldöntik. Történt, hogy 1 outnál és két emberrel az első két bázison a kanizsai ütő pont a tavalyi év játékosa, Zalabai felé ütötte a labdát – aki a megszokott dobó helyét a beállósra cserélte ezen a meccsen –, amit egy jó labdakezeléssel sima dupla játékos labda lett volna. De Zsoba annyira sietett, hogy dadogott kezében a labda, és csak egy out lett belőle, majd a következő játékos ütést csinált, és már vezetett is a Kanizsa 1-0-ra. A következő játékos szintén double play ball-t ütött, amit most már nem rontott el a bajnok, és jöhetett is támadni.

Az Ants dobója, Daróczi János – a hazai baseballtársadalom őt csak, mint Gida ismeri –, akiről már korábban megtudtam, hogy nagyon fiatal és tehetséges játékos, és tavaly még az első számú kanizsai csapatban dobta a labdát, és már sokszor tört borsot az óbudaiak orra alá.

Szóval támad a bajnok, és rögtön az elején séta, a dobó még nem érezte igazán a bíró zónáját, majd a kínai légiós talált egy hitet, vagy inkább az outfielderek hoztak össze egy hibát, és máris két ember fent a pályán, és nincs out. Ezután ismét séta, bázisok tele, majd egy ground out, amiből két pont jött le, mert a Kanizsa is double play-t próbált játszani, de az első bázison álló társ helyet a kispadra került a labda és ez igy két bázisos előrehaladást jelentett. Ezután még egy séta, majd a Kanizsa is csinált egy dupla játékot, így lett az első végén 2-1 az ÓBF-nek.

Aztán a dobók egész jól belejöttek. A Kanizsa nagyon jól tartotta magát, sőt a negyedik elején a vezetést is átvette, mert az Óbuda nem igazán találta az ütőformáját, a Kanizsa pedig 1-1 pontot szerezve a harmadik és negyedik inningben átvette a vezetést. A negyedik alján egy infield hittel 2 outnál a bajnok utolsó ütője kiért az egyesre, majd jött a sorrend első ütője, Lupták Péter, és egy hosszú ütést engedett el a bal mezőnybe, ami addig szállt, hogy pont a kerítés fölött elhagyta a pályát. 2 pontos hazafutás!

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy ez az ütés csak ezen a pályán home run, mert itt nagyon rövid a bal mezőny.

Kalocsai dob
Kalocsai dob

Azonban lényeg az, hogy vezet a bajnok, 4-3 a negyedik után. Az ötödik elején Kalocsai gyorsan elintézte a kanizsai ütőket, majd úgy tűnt, így tesz Gida is, hiszen alig két dobás, és meg is volt az első out. A további kettő kicsit váratott magára. Gida kicsit elvesztette a dobását, és két séta következett, majd egy ütés, és tele volt a pálya. A következő játékokban kijött a kanizsai csapat rutintalansága. A bajnok edzője, azt rendelte, hogy a harmadikról a dobás pillanatában induljon el a játékos, az ütő meg buntoljon. S mivel a pálya nem éppen biliárdasztal simaságú, ezért van esély, így is a pontszerzésre. Erre a tényre hiába hívta fel a figyelmet a vendégek edzője, hogy a biztos outra menjenek az egyesen, ők mégis inkább a home platen próbálták az outot megcsinálni, ami persze nem is sikerült. 6-3, majd egy hit, 7-3, egy ground out, 8-3, egy ütés 9-3, és egy fly outtal ért véget az inning, és ezzel az idei szabályoknak megfelelően a dobók napja is.

A bajnoknál jött Xiong Xiabo, a Kígyó becenévre hallgató kínai idegenlégiós, aki villámgyorsan kivégezte a 3 soros ütőt. Az Antsnél balkezes dobójuk következett, Mészáros Bence, aki rögtön két sétával kezdett, majd jött egy ütés, és a pont. Ezzel már 10-3 a téglagyáriaknak, majd ismét séta, egy ground out, egy sacrifice fly, 11-3, és egy emberrel a bázison ismét jött Lupták Péter, aki megint az Opel Maxabo-ba küldte a labdát – ezúttal kicsit hosszabban, mint két inninggel korábban, és meg is volt a két csapat közt a 10 pontos különbség a leléptetéshez. Roberto Morua ground outja jelentette az inning végét. Ugyan a következő inningben egy sor cserét csinált az Óbuda, de a dobó maradt, és ugyan most csinált egy ütést a Kanizsa, de ennél többre már nem futotta az erejéből ezen a meccsen.

A mérkőzésről csak annyit, hogy a bajnok úgy nyert leléptetéssel, hogy igazából nem is volt komoly ütése a mérkőzésen a két HR-t leszámítva, ami viszont csak itt volt az, de az is igaz, hogy ők legalább ezt a távolságot megütötték, a Kanizsa ennek meg a közelében sem nagyon járt.

Összegzésül még talán annyit, hogy a múlt heti amerikai futball mérkőzés után – ahol az első hivatalos meccsére a Budapest Wolvesnak több mint 3000 ember jött el – kicsit szomorú volt látni, hogy a baseballbajnok meccsén jó ha 25 néző volt. Talán a sportág vezetésének el kellene azon gondolkodni, hogy mégiscsak meg kellene próbálni elérni, hogy a Sport TV-re a nyári holtszezonban legalább heti egy meccs bekerüljön, mert különben nincs nagyon jövője itthon a baseballnak!

11 thoughts on “Könnyed szombati játszadozás

 1. gabesz

  Teljesen jogos a felvetés szerintem! De reméljük az új elnökésg nagy energiákat fog fordítani a baseball népszerűségére! ez nagyon fontos lenne!!!
  Van köztük pár jó szakember, remélem megmutatják, mit tudnak!!!

 2. rr.)

  A Nemzeti Sportba a hétvégi programok közé is csak random jelleggel kerülnek be a meccsek, holott talán egy-két kör emillel elintézhető lenne a dolog. (Bár amíg az MLB-eredmények is csak akkor jelennek meg, ha marad egy “egy tizenhatodnyi luk” az újságban…)

  Egy “közepesen sem híres köcsög” baseball coming out-ja jót tenne a népszerűsítésnek, nem hiába állt a múlt heti Subbacultcha-hírlevél Fxszkorbács rovatában az alábbi:
  “JÖHET A FASZKORBÁCS:
  Egy hétig tisztára azt éreztük, hogy valahova Kelet-Indianába kerültünk, és nincs más a tévében, mint amerikai foci. Ki az isten
  tartja menőnek ezt a Budapest Wolves bohócságot? A menő az a rögbi, meg a lovaspóló meg majdnem az összes többi labdajáték, nem ez a szerencsétlenség, aminek játékosai még ahhoz sem eléggé férfiak, hogy bukósisak nélkül el merjenek esni. Komolyan bazzeg, csak annyit mondunk: Árpa Attila. Mi jöhet ezután? Bézbólleckék Stohl Andrással? FASZKORBÁCS! FASZKORBÁCS! FASZKORBÁCS!!!”

  A pókerközvevítések sem ütnének ennyire Korda Gyuri és Horváth János nélkül.

 3. gabesz

  A Budapest Wolvest annyiban meg szeretném védeni, hogy láttam a múlt héten egy szórólapot az aktuális meccsükről, és igényes volt nagyon.
  A jó marketinggel rengeteget lehet segíteni a sport helyzetén, és ezért írtam, hogy az elnökségnek nagy feladata van ezen a téren. Én többek közt ezért is szavaztam meg őket… Igaz egyenlőre nagyon csendben vannak…

 4. csaber

  ja. csak mi már akkor “rég” bézbóloztunk amikor a miller sörgyár 91-92 környékén rendezett a fradi pályán egy amifoci bemutató mérkőzést.
  és iszonyat sokan voltak a színvonaltalan meccsen. no passz, no touchdown.

  csak azért ment a nép mer ingyé sör meg perec.

  hát szükséges az ilyen “szurkoló tábor”-ra???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük