„A bírónak nincsen… nincs is bíró!”

Ha emlékezetem nem csal, kis hazánkban lassan tizenöt éve lesz, hogy kiírták az első hivatalos magyar bajnokságot. Tizenöt éves kis taknyosként ámultam-bámultam amint Tóni bácsi vezényletével, az akkor zsír frissen elkészült Óbuda-pályán összecsapott a hazai csapat, ha jól emlékszem a Szentendrével. Kónyi, Madár, Roberto, Nikó és még sorolhatnám a régi nagyok neveit, hű de jók, így meg úgy… Aztán akkor vettem észre, hogy ha tetszik, ha nem, itt is van bíró. Talán Győrből jöttek, vagy mitt’omén. A lényeg, nem lettem volna a helyükben.

Na nézzük azt a strike-zónát!
Na nézzük jó erősen azt a strike-zónát!

Amit ők aznap kaptak a két csapattól! Hát igen, ment az anyázás rendesen. És akkor talán még nem is volt bírói díj, nem emlékszem. A sportág első néhány évében a játékosok között a bíráskodás számított a legalantasabb melónak egy pályán, még a kispad is jobb volt annál. Egy ideig még talán én is így gondoltam. Aztán ahogy teltek az évek eljött a nagy nap, hogy nekem is meccset kellett vezetnem, de valahogy úgy éreztem, jó lesz. Őszintén szólva, igen, élveztem már előre. Aznap megnyertem egy Szentendre–Sopron meccset? Na ezt sem tudom már. De igazán élvezetes volt levezetni. Ott jöttem rá, hogy a bíráskodás ugyanúgy szerves része egy meccsnek mint a játék. De tényleg.

Amikor az Integligában indultunk az Óbudával, és megtapasztaltam, hogy is csinálják ezt máshol, hát igen! Ég és föld volt a különbség. Mindenki tudja, rohadt hangosak a horvát és szlovén csapatok. De ha a bíró csak csúnyán nézett feléjük, már elhallgattak. Szóval volt tekintély rendesen. Persze mindig vannak kivételek, de ez csak erősíti a szabályt. Visszakanyarodva haza, Jasyval (Kiss-Jakab József) vezettem egy meccset Kanizsán, ahol az ő rutinját figyeltem meg. Sok csapat talán nem is hallott még olyanról, hogy coach calling meg egyebek. Nagyon hatásos kis jelenet a meccs elején. Tisztázása annak, hogy mik a pályaszabályok, mire lehet számítani figyelmeztetések után, stb. Ez valahogy megadja a pályán a kellő tiszteletet a bírónak.

Lenyomtam már vagy negyvenvalahány bíráskodást a magyar bajnokságban – vegyesen NB I, NB II, softball –, kaptam kritikát is, de mindig arra törekedtem, hogy pártatlan és következetes legyek. A játékvezetésnek igenis vannak szépségei. Sőt! Alapvetően először a gyakorlati szabályokat kéne megtanítani a játékosoknak (is) és a leendő bíróknak. Gyakorlat alatt azt értem, hogy ami a szabálykönyvben le van írva, az hogy is néz ki a valóságban: strike zóna, infield fly, a count figyelése, balk – hogy csak néhány alaphibát említsek. A bírók egy részének fogalma sincs erről. Pláne a base-bíróknak. Ezt az inget csak az vegye fel, aki belül tudja, ezek közé tartozik. Most. De ez lehetne másképp is. Az egyénen múlik.

A bíráskodásnak az az alapja, hogy szereted a sportot. A szó, játékvezető, tartalmazza a legfontosabb teendőt. Vezeted a mérkőzést. Ha te nem lennél ott a meccsen, akkor az egész káoszba fulladna. Ki dönti el, mi volt strike, mi nem stb? Szóval ezt a gondolatot kéne először magunkévá tenni. Ha valaki következetes és határozott, az az egész meccsre hatással van. Egy jó minőségű, gyakorlati ismereteket is tartalmazó oktatás, kiegészülve a fentiek befogadásával, nagyon jó bírói ligát hozhatna létre. Lesz miért azt mondani, hogy érdemes volt kifizetni a lóvét, lehet számítani a mérkőzések tisztaságára, megszűnnének a bírófikázások a fórumokon. És mindenkinek jól esik majd ha azt mondják, hívjuk őt vagy őt…

Mindezt azért írtam le, hogy akik a hétvégén bíráskodni mennek, azok vértezzék fel kicsit magukat néhány gondolattal, elképzeléssel. Higgyétek el, sokat fog segíteni minden szempontból és élvezet lesz játékot vezetni!

Play ball!

29 thoughts on “„A bírónak nincsen… nincs is bíró!”

 1. benyo

  ugyan, mike, bíráskodni szar, ezt mindenki tudja! elcseszel egy napot vele, és még nem is játszol, csak nézed, ahogy mások csinálják… ha szerencséd van, nem anyáznak le kis szitterek, akiknek a padról qrva nagy hangjuk van és pontosan látják a zónát is.

  szerintem te vagy az egyetlen, aki szeret bíráskodni. mindenki utálja és főleg azok, akik vezettek már nagykanizsa-szentendre meccset.

 2. szenyo

  tényleg igaza volt Zsobának a másik fórumon, hogy manapság Magyarországon divat szídni a bírót. És ez minden sportágban így van, lásd MK kupadöntőben a Fagyi, vagy Bátorfi a ping–pong vb-n, vagy akár kosárban, vagy bárhol.
  Nincs respect!

  én azt mondom, jó a bíró – jó a meccs… 😉

  Respect, Booyakasha!!

 3. Mike32

  rr köszönöm az ajándékot:) hol vehetem át? :)))

  benyo – vezettem én is már kanizsa meccset és szentendre meccset is, öcsém első plate bíráskodása pedig a tököm tudja melyik elő- vagy döntőben kanizsa-szentendre volt. Szerinted? De mégis jön velem mindig, hívnak minket, a máj.28-i és jún.4-i szentendre interligákat már most bevállaltam. Szerintem nincs ebben semmi rossz, és igazábol azt kéne befogadnod amit pont erről írtam. Tedd magadévá a gondolatot és nem fogod utálni a dolgot. Sokan azt mondják hogy a gyenge csapatoknak még rosszabb meccset vezetni mert nem tudnak dobni, ütni, blabla… Nyitsz a strike zónán (persze az ésszerű keretek között) oszt nosza, lehet nyomni a K-kat vagy pedig ütni. Ennyi. VEZESD a mérkőzést amennyire kell.
  És nem húzott le, ne aggodjatok:)

 4. Mike32

  Még valalami. Coach calling: szólni szoktam hogy két figyelmeztetés után az adott játékos, edző vagy akárki húzhat búsba, és pont nem érdekel hányan érkeztek a meccsre. Ha valakinek nem tetszik, el se kezdje a mérkőzést. Az az igazság hogy a bíró fújolást én is tapasztaltam, és amikor odahívtam az illetőt, elbeszélgettünk pár mondatot, mindjárt tök nagy kuss lett a dugout-ban. Szerintetek?

 5. Mike32

  Eddig szerencsére még nem fajult soha a dolog. Néha könnyebb észérvekkel megértetni a dolgokat. Egyszer az óbuda pályán Kopasz (Kovács Sanyi) becsúszott a home-ra. Szép becsúszás volt meg minden, de alul a lábánál érintették, a labda is alacsonyan érkezett. Out-ra tettem, erre olyan üvöltözésbe csapott hogy öröm volt nézni. Végighallgattam az üvöltözést, majd közöltem – Sanyi, kiestél. Akkor utólag átgondolva lehet hogy nem volt igazam, lehet hogy mégis safe volt, de ezt akkor és ott nem közöltem senkivel. Én úgy láttam és kész. Azért vagyok én a bíró hogy ezeket a dolgokat megítéljem. Meccs után Kopasz oda jött és elnézést kért. Nem beszéltük újra, nem rágódtunk ezerrel, mint mások egy benézett strike-on. Tudomásul vette. Szerintem attől sportoló valaki hogy a döntést is el tudja fogadni, még ha ő nem is ért vele egyett. A sport ilyen.

 6. Brecsi

  Én még senkit nem állítottam ki. Amúgy ez a két figyelmeztetés baromság. Vagy kiállítod elsőre vagy úgy hagyod. Kanizsa – Szentendre meg a legjobb:))) Állíts ki valakit:) Tele vannak felbőszült erős emberekkel, és engem ott nem vígasztal, hogy aki hozzám ér, azt eltíltják örökre:))))

 7. szenyo

  ezért (is) kell női meccset vezetni ;))))

  igen, pedig beszéd miatt simán lehet:
  “(d) Minden bírónak jogosultsága van kizárni bármelyik játékost, segédedzőt, vezetőedzőt vagy cserejátékost a döntések elleni tiltakozás, illetve sportszerűtlen viselkedés vagy beszéd miatt, és hogy leküldje az ilyen kizárt személyt a pályáról.”

 8. Mirage

  Én most vezetem az első meccsmet Jászberényben és megpróbálom ezen dolgokat amit írtál magamévá tenni! Remélem jól megy majd a játékvezetés.
  Ezt a cikket hasznosnak találtam a számomra.

 9. Mike32

  Örülök Mirage! Jó bíráskodást! Én vasárnap megyek EMI-DED meccsre…:)
  Playball!

 10. turcsi

  Szerintem jo a cikk, gratula hozza!Nalunk floridaban a gyerek bajnoksagban a bironak meg arra is joga van , hogy kitiltsa az adott club ralyajarol a vehemens szurkolot – szulot egyszeri figyelmeztetes utan , ha ezt nem teszi meg az illeto akar rendori kiseretet is kerhet – volt mar ra pelda s a meccs csak azutan folytatodott.Ezt itt mindenki tudja mivel a feliratkozaskor benne van a talyekoztatoban.

 11. Mirage

  Túlvagyunk az első meccsünkön, szerencsére egy nem túl nehéz meccset kellett vezetnünk. Jól is ment igaz volt néhány strike-ball ball-strike tévedésünk, de nem befolyásoltuk igazán velük a meccset! JSS-424 (15-1) ez a pozitív élmény erőt adhat hogy folytassuk a bíráskodást

 12. Gumi

  Ha jól emlékszem az első bajnokság idején még nem volt Szentendrei csapat és összesen 4 csapat indult: Islanders, Brick Faktory, Győr, Siófok. Ez is volt a végső sorrend.

 13. benyo

  balogh gabi mondta az utolsó bírói tanfolyamon, hogy inningenként 1-2 “szoros” tévedés simán belefér, úgyhogy ettől még lehet nagyon korrekt a bíráskodás.

 14. gazsi

  Drága Brecsi!

  Én lennék a legboldogabb, ha kiszórnál végre valakit egy Szentendre- Kanizsa meccsen. Legyen az bármelyik csapat tagja, noha van tippem, hogy melyik csapat tagja lenne az…:-)