Rangadók hétvégéje – beharangozó

050420-beharangozo

A bajnokság eddigi egyetlen fordulója sem tartogatott annyi rangadót, mint ez a mostani. Az NB I-ben Szentendre Sleepwalkers – Óbuda Brick Factory és Dr. Padló Ants – Szombathelyi Anyaszomorítók meccsek lesznek, amik végleg választ adhatnak az alapszakasz végső sorrendjére. Mindkét párosítás komoly, nagy rangadó lehet. Az NB II sem hagy unatkozni senkit. Hogy mást ne is említsek, egymásnak esik a tabella első két helyezettje (Debrecen – Astros), de a többi párosítás is izgalmasnak ígérkezik. Sajnos a hétvégének lesz egy szomorú mozzanata is, amikor is Debrecenben visszavonultatják a 25 évesen elhunyt Fügedi Ákos mezét.

NB I

ÓB. BRICK FACTORY (11-1) – SZENTENDRE SLEEPWALKERS (9-0)
Óbuda, szombat 11:00, kb.15:00

Mindent eldöntő összecsapások kerülnek megrendezésre Szentendrén – dupla mérkőzés lesz, ezért a többesszám. Az Óbuda eddig egy vereséget szenvedett el, még az első fordulóban, míg Alvajáró ellenfelük idén még nem talált legyőzőre a bajnokságban. Mindkét csapat le tudta győzni a mindig bajnokesélyes Dr. Padló Ants csapatát, így az alapszakasz bajnoka címért fognak most összecsapni. A dupla mérkőzések elvileg a Szentendrének kedveznek, de a múlt héten a téglagyáriak is megmutatták, hogy nekik sem jelent problémát két mérkőzést játszani egy napon. Nagyon nagy küzdelem várható, és szép jelenetekben sem lesz hiány, szóval, aki teheti, látogasson ki az izbégi baseball pályára, hiszen igazi csemege lesz ez a párosítás. Mindkét csapat erős mind védekezésben, mind támadásban, így a pillanatnyi forma sok mindenről dönthet. Számomra a BF dobósora tűnik erősebbnek: Zalabai, Xiong, Kalocsai már bizonyítottak idén, és ha nem lennének elegek, akkor Morua Roberto is a csapat rendelkezésére áll. A Szentendrében ismét komoly dobóeredményt tud produkálni Nikolits, aki mellett a fiatalok is (Gyurcsek, Kovács) rendre jól teljesítenek. De ne feledkezzünk meg Várkonyiról sem, aki a szanaszét tekert labdáival tudja mattolni az ellenfeleket. Támadásban Illés, Földessy, Simonyi számítanak nagyágyúnak, de a többiek jó teljesítményére is szükség lesz. Védelemben eléggé szilárd a Sleepwalkers. Keveset hibáznak, és néha a megfoghatatlant is megfogják. A Brick Factory támadását idén Lupták viszi a hátán, de mostanra a többiek is kezdenek belejönni. Védekezésben szintén keveset hibáznak, bár ebben a játékelemben a Szentendre szerintem jobb. Tippelni szinte lehetetlen. Bármi előfordulhat, bár az, hogy valamelyik csapat nagyarányban nyeri mindkét meccset szerintem nem valószínű.
Tippem egy-egy győzelem itt is, ott is.

» Szentendre Sleepwalkers – Óbuda Brick Factory
» Óbuda Brick Factory – Szentendre Sleepwalkers

DR. PADLÓ ANTS (8-4) – SZOMBATHELYI ANYASZOMORÍTÓK (9-2)
Nagykanizsa, vasárnap 11:00, kb. 15:00

A Nagykanizsának e mérkőzések megnyerése igazi presztízskérdés lehet. Ha csak az egyiket elveszítik, akkor biztos, hogy az alapszakaszban negyediknél jobbak nem lehetnek, ez számukra pedig hatalmas blama lenne. Meg ugye az sem utolsó szempont, hogy kivel kerülnek össze a rájátszásban a döntőbe jutásért vívott meccseken. Bár akárhogy is lesz, könnyű ellenfelet nem kapnak az biztos. A Szombathely már eddig is bizonyított. A legjobb négyben a helyük megkérdőjelezhetetlen, hiszen 11 meccsen mindössze kétszer kaptak ki. Szerintem ők így is már túlteljesítették az elvárhatót. Ha most is tudnának az egyik meccsen nyerni, akkor az alapszakaszt biztosan a dobogón fejeznék be, ami a jelenlegi négyest ismerve hatalmas bravúr lenne. Viszont szerintem nem képviselnek olyan játékerőt, ami a Dr. Padló Ants legyőzését vetítené előre. A tisztes helytállás elérhetőbb cél lehet, de mivel a tavalyi bajnokot már verték meg, így óvatosan kell ezekkel a szavakkal bánni. Idén a Nagykanizsa pont abban a játékelemben gyenge, amiben az Anyaszomorítók meglepően jók, és ez a dobás. Ráczék és Török András meglepően jól teljesítenek az idén, bár Melákról eddig is lehetett tudni, hogy nem “piskóta“. Amiben a Hangyák bízhatnak (és szerintem ebben jobbak) az a támadás és védekezés. Így hiába dob pontosan és jól az ellen dobója, azért a rést meg fogják találni a pajzson a kanizsai játékosok. Baseball szempontból ide is érdemes lesz ellátogatni, hiszen a jó mérkőzések garantálva lesznek.
Tippem pedig Dr. Padló Ants kettősgyőzelem.

» Dr. Padló Ants – Szombathelyi Anyaszomorítók
» Szombathelyi Anyaszomorítók – Dr. Padló Ants

A bajnokság állása és részletes csapatstatisztikák a baseball.hu-n olvashatók.

NB II

DEBRECEN DYNAMITES (9-2) – HUNGARIAN ASTROS (10-1)
Debrecen-Józsa, szombat 13:00

Sajnos e mérkőzés nem a megszokott, vidám hangulatban fog kezdődni. A Debrecen Dynamites ugyanis elveszítette egyik alapító tagját Fügedi Ákost. Fügedi a Debrecen csapatának elsőszámú dobójátékosa volt sokáig, és sok szép sikert ért el vele csapata. Egy sérülés később közbeszólt a karrierjébe, de továbbra is játszott, amikor csak tudott. Fügedi Ákos 25 évet élt.
“Ha van isten, nagyon remélem, tudja mit csinál…”

A mérkőzés mindkét csapat számára nagyon fontos, az Astros esetleges győzelmével hatalmas lépést tehetne a bajnoki cím felé, a Debrecen esetleges győzelmével szintén ugyanezt lépné meg. Hogy a Dynamites nem gyenge csapat, azt igazolja az is, hogy idén még nem kaptak ki ha pályára léptek. Teljesítményük viszont eléggé hullámzó, bár hazai pályán ugyanez már nem mondható el. Mondom ezt annak fényében, hogy az Emigrants és az Érd Aeros csapatát is csak 1-1 ponttal tudták legyőzni idegenben, míg hazai környezetben senki nem játszott velük 7 inningnél többet (10 pontos különbségnél vége a mérkőzésnek a 7. inningben). Az Astros idegenben eddig egyszer hibázott, amikor is 9:6-ra kikapott Békéscsabán. A többi mérkőzésüket simán nyerték, bár voltak kilengések, például a Jászberény elleni két mérkőzés és az érdi kirándulás. Sok minden múlhat az utazó kereten. Ha minden húzóembere utazik az Astrosnak akkor megtippelhetetlen az eredmény, de ha ez nem jön létre, akkor a Debrecennek fog állni a zászló. Debreceni oldalról kérdés lehet, hogy mennyire jön rendbe Berecz sérülése, aki lábujjtörést szenvedett, és tudomásom szerint a múlt heti mérkőzést ki is hagyta. Esetleges hiánya hátrányosan érintené a Dinamitokat, hiszen Berecz a statisztikai kategóriák mindegyikében (szinte) az első 3 között van.
Tippem a reményem is egyben: Hungarian Astros győzelem.

» Debrecen Dynamites – Hungarian Astros

NEMESVÁMOS TIGERS (7-3) – A.E. 424 (1-10)
Nemesvámos, szombat

Ez az egy mérkőzés, ami kicsit kilóg a rangadók sorából. A 424 nem az a csapat, aki otthonában meg tudná verni a Tigriseket. Idén már sok csapatnak beletört a bicskája ebbe a túrába, és szerintem a 424 sem jár másképp. (Hazai pályán csak az Astros tudta legyőzni a Tigriseket.) Alexék ismét a tisztes helytállásban bízhatnak, és ez is lehet céljuk, míg a Tigers-nek ez egy kötelező győzelem lesz.
Tippem is ennek megfelelő Nemesvámos Tigers győzelem.

» Nemesvámos Tigers – A.E. 424

JÁSZBERÉNY STINKY SOX (2-8) – BÉKÉSCSABAI VILLÁMOK (7-2)
Jászberény, vasárnap

Vissza a rangadókhoz! Igazi keleti derbi lesz ez, és a győztes kilétét pusztán a tabella figyelembe vételével badarság lenne megtippelni. Dobópárbaj lesz ez a meccs a javából. A Jászberény mostanra kinőtt az egydobós csapatok sorából, hiszen Elekes mellett Csík Adrián is számottevő teljesítményt tud produkálni. Mindkét játékos sistergős fast ball-okkal rendelkezik, ami nehéz feladat elé állítja az ellenük ütőket. Csabai oldalon Papp János az, aki a dobópárbajban felveheti velük a versenyt. Papp koránt sem olyan erős, viszont lényegesen pontosabb két ellenfelénél. A mérkőzés külön érdekessége, hogy Papp jelenleg a legtöbb strike out-ot produkáló dobó, a második pedig Elekes. Így most jó alkalmuk lesz rá, hogy különpárbajukat eldöntsék.
Tippem, lehet hogy meglepő, de Jászberény Stinky Sox győzelem.

» Jászberény Stinky Sox – Békéscsabai Villámok

EMIGRANTS SE (2-7) – ÉRD AEROS (3-7)
Óbuda, vasárnap 14:00

Végül, de nem utolsó sorban, ismét egy derbi. Itt már érdemes a tabellán elfoglalt helyet is figyelembe venni. Az Érd most ismét erősnek tűnik, sorozatban két mérkőzésen teljesítettek jól, bár ez nem jelent két győzelmet, de a Debrecen ellen 1 ponttal kikapni, az majdnem ugyan az. Ezt az 1 pontos vereséget az Emigrants is tudta hozni, így ismét egy nehezen megtippelhető mérkőzés vár ránk. Nagyon-nagyon megkönnyítené helyzetemet, ha tudnám előre a két kezdő kilencet. Mindkét csapatban vannak olyan játékosok, akiknek hiánya nagyban rányomja a bélyegét az adott csapat teljesítményére. Az Emigrantsnál Lendvai hiánya majdnem, hogy sima vereséget jelent, míg érdi oldalon ugyan ez mondható el, ha nincs Jurkuliák vagy Murányi. Ha így nézem a két gárdát, hogy mondjuk nincsenek ott a húzó emberek, akkor az Érd esélyes a mérkőzés megnyerésére. Ha ott vannak, akkor is, viszont sokkal nehezebb dolguk lehet, hiszen Lendvai az egyetlen, aki dobásaival zavarba tudja hozni ellenfeleit. Egy biztos, a mérkőzést én megnézem, mert tartogathat szép jeleneteket.
Tippem: Érd Aeros győzelem.

» Emigrants SE – Érd Aeros

A bajnokság állása és részletes csapatstatisztikák a baseball.hu-n olvashatók.

18 thoughts on “Rangadók hétvégéje – beharangozó

 1. Fighting

  Akkor tehát Óbudára kell menni nézni.
  Ja és mivel elég esős időt jósolnak hétvégére, az a kérdés, hogy mindenképpen lesz-e mérközés?

 2. Misi

  Ákos mult héten pénteken este futás közben lett rosszul és már holtan találták meg.Egyszerüen leállt a szíve,ezt állapitotta meg a boncolás.Rendellenességet nem találtak Temetése 4.-én,hétfőn 13.00-kor lesz a Debreceni köztemető 2-es ravatalozojában.Szerény kérésem a Debrecen nevében hogy a mostani meccsek előtt aki teheti,egy perces néma megemlékezés Ákosról.
  Köszönettel: Bánkuti Mihály

 3. Fighting

  Ha bejön a nagy eső holnap, akkor is lesz Óbudán meccs, vagy halasztva lesz?
  Bár az Óbuda-Szentendre meccsnek nem szokott ártani a szakadó eső, legalább lesz min vitatkozni utánna!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük