Dupla örökrangadó

Óbuda Brick Factory – Szentendre Sleepwalkers 3:15

Szentendre Sleepwalkers – Óbuda Brick Factory 4:19

Szombaton lett volna egy remek kis mérkőzés Debrecenben, de sajnos az időjárás közbeszólt. Igazi baseball-rajongó nem adja könnyen a bőrét, így felcsörögtem Amigót, hogy lesz-e Óbuda – Szentendre mérkőzés? (Erre azért volt szükség, mert az eső az itt is esett). Mikor megkaptam a boldogító igent, úgy döntöttem, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki, fogtam magam, és kilátogattam a Bécsi úti baseball-pályára. A rossz idő ellenére meglepően sokan tettek ugyanígy, és mondhatni teltház volt a mérkőzéseken.

A csapatok a meccs elején1 perces néma csenddel emlékeztek Fügedi Ákosra.

A mérkőzés fontosságát mi sem jelezte jobban, mint hogy a Brick Factory felszerelte a backstopját (elkapó mögötti háló), ami mostanában azért nem volt jellemző. A bemelegítések után mindkét csapat összegyűlt, megbeszélték a legfontosabb dolgokat, majd felsorakoztak a home plate-nél, és 1 perces néma csenddel emlékeztek a fiatalon elhunyt Fügedi Ákosra.

Utána a csapatok elfoglalták helyüket, és mivel az Óbuda volt a házigazda, Zsoba felment a dombra, és elkezdte 8 dobásos bemelegítését. Ekkor szerintem még nem sejtette, hogy élete talán egyik legrosszabb kezdését fogja produkálni. A ráhangoló dobások sem sugallták, hogy ebből hatalmas leégés lesz. A gyorslabda sistergős volt, mint mindig, a csavart csavarodott, és rendre jó helyre is ment.

Aztán jött az első szentendrei ütő, aki elsétált. Majd két biztos ütés és két újabb séta után már 0:2 volt az eredmény, és out még semmi. Egyre vészjóslóbb volt a dolog, ráadásul a jó ütő hírében álló Nikolits kezdett ráhangoló lengetésbe, majd ennek végeztével el is foglalta helyét az ütőboxban. Zsoba ekkor dobott egy keményet, ami igazi rémálommá változtatta számára a mérkőzést. Történt ugyan is, hogy Niko remekül eltalálta a lasztit, mely a pálya melletti autószalon tetején landolt: home run – ráadásul minden bázison voltak futók, így grand slam home run lett a dologból, ami 4 pontot ér. Az állás 0:6, out nincs és a téglagyáriak dobót cseréltek. Zsoba helyét Moki vette át a dombon, de a BF rémálmai még mindig nem értek véget, hiszen újabb két pontot szerzett az ellenfél, és out még mindig nem volt. Már-már úgy tűnt, hogy a Szentendre egy komolyabb ütőedzést fog csinálni a rangadónak beharangozott mérkőzésből. Aztán végre megtört a jég, és Fábián foul ball-ját Roberto a levegőben kapta el, meg volt az első kieső.

Ettől kicsit megnyugodtak a piros mezes óbudaiak, és végre be tudták fejezni az inninget. Helycsere, a dombra a már említett Nikolits lépett. Azt, hogy felzárkózzanak, a BF elég hamar elfelejthette, hiszen egy strike out után a Sleepwalkers egy pompás dupla játékkal rövidre zárta ennek lehetőségét. (Lupták sétából kijutott, majd Morua ütését követően 5-4, 4-3 dupla játék következett.)

Az első játékrész végén tehát 0:8 az eredmény. Ha ezt levonjuk a végeredményből (15:3) látható, hogy a mérkőzés azért normális mederbe tért vissza. Említésre méltó jelenet volt még, amikor Dini (Simonyi Dénes) tanítani való mozdulattal vágta a már ismert autószalon tetejére a labdát, ami újabb két pontot ért. Az Óbuda 0:11-nél tudott összehozni egy pontocskát, amit nem nevezhetünk túl jó teljesítménynek, főleg úgy, hogy ez a pont is elég nyögvenyelősen született meg, és kellett hozzá a Sleepwalkers-védelem figyelmetlensége is.

Az 5. inning elején aztán minden eldőlt. A Szentendre újabb 4 pontot ütött össze, így 1:15 lett az eredmény, ami előrevetítette a leléptetést. Érdekességet már csak az csempészett a játékba, hogy az utolsó két inningben Alexis, a BF nagy öregje (Tóni bácsi után) állt fel a dombra, és meglepően jól teljesített, két inning alatt összesen 1 hitet tudtak róla elérni az Alvajárók. A hatodik végén még szépített az Óbuda, szintén a szentendrei védelem segítségét igénybe véve 2 pontot szedtek össze, így alakult ki a mérkőzés végeredménye is, 3:15 a Szentendre javára.

20 perc szünet. A két csapat regenerálódott kicsit, én is elugrottam Donald bácsi étkezdéjébe, és lényegesen többet sikerült ennem, mint azt éhségérzetem megkívánta volna. De ugye a csábító ajánlatok…

Na de vissza a pályára, ahol nem kis meglepetéssel vettem észre, hogy ismét Zsoba melegít. „Ennek elment az esze” – gondoltam, hiszen azt hittem, hogy egy ilyen, ráadásul nagyon is közeli emlék után majd a domb környékére sem akar többet menni. Aztán rájöttem, hogy a „kutyaharapást szőrivel” közmondás itt is jó lehet.

A második mérkőzésen a Szentendre volt a hazai csapat, így ők kezdték a védekezést. A dombon a fiatal Kovács Gergő kapott lehetőséget, és élt is vele, hiszen az első menetben lenullázta a BF támadását. Futót sem engedett az ellenfélnek, így megint úgy tűnt, ha Zsobát ismét elkapják, akkor újabb komoly zakó elé néz az Óbuda. De nem így lett.

Zsobának valószínű jót tett a két meccs közti rövid szünet és összeszedte a gondolatait. Az első inningben 3 strike outot dobott, igaz egy Dini base hit is csúszott a gépezetbe, de ennyi belefér.

Négy inningig már úgy érezhette az összegyűlt publikum, hogy végre igazi rangadót láthat. Az eredmény ekkor ugyanis 2:1 volt a Brick Factory javára, és semmi nem jelezte, hogy itt még csúfos véget is érhet a meccs bármely csapat számára.
Aztán jött az ötödik eleje.

És a Brick Factory támadása, mert szinte megismétlődött az első meccs első inningje, hiszen a Szentendre úgy kapott 10 pontot, hogy közben senkit sem sikerült kiejteniük. Igaz ebben a sorozatban home run nem volt, de sok apró biztos ütés és némi séta is elég volt ahhoz, hogy Kovács Gergőt lehozzák a dombról. A helyét – igaz csak rövid időre – Gyurcsek Péter vette át. Az összesen 11 pontból Gyurcseké lett 4, de legalább a 3 out-ot össze tudták valahogy hozni.

Mivel Zsoba továbbra is mattolta az Alvajárókat 1:13 lett az eredmény. Gyurcsek dobásának aztán a 6. inning eleje vetett véget, mikor is két ütőt elsétáltatott. A helyét Várkonyi vette át, akit ekkor már a közönség is követelt. Eleinte úgy tűnt, tényleg ő a megoldás, hiszen, bár elütötték dobását, egy futót már ki is ejtettek. A második is meg lehetett volna, de éppen Kónyi hibázott el egy bázisra dobást, így két futó állt a bázisokon, amikor jött Lupták, aki ezen a meccsen már 3 jó ütést produkált.

Hát ez a negyedik mindnél jobban sikerült, és tovább növelhette hazafutásainak számát. Egy levegőben elkapott Roberto ütés után már két kieső volt, amikor Kígyó megadta a kegyelemdöfést Kónyinak, hiszen ő is kirepítette a labdát a pályáról. Ebben az inningben aztán több pont nem termett, de az Alvajáróknak sem, így már megalázónak is mondható 1:18 állhatott volna az eredményjelzőn, már ha lenne ilyen szerkezet az óbudai pályán.

Sajnos nincs, pedig véleményem szerint nem milliós beruházásról lenne szó, és nagyban növelné a mérkőzésre kilátogatók élményérzetét. Így a már megszokott módon, kiabálással kellet megérdeklődni, hogy mennyi az annyi.

A 7. inning elején még egy pont a BF-nek, majd dobócsere a szentendrei oldalon. Simonyi Dini fejezte be a mérkőzést, ő már pontmentesen. (2 out kellett már csak.)

A szépségtapaszt a végére tartogatta a Sleepwalkers. Frank Miki – szerintem számára is – meglepetés home runja kezdte ezt a játékrészt. Ez Zsobát is megzavarhatta kissé, hiszen kapott gyorsan két hitet is, ami közé egy out azért befért, majd jött Nikolits, aki egy kétpontos triplát vágott a jobb-külsőre, így garantálva azt, hogy ha Zsobának rémálmai lesznek, akkor abban biztos főszereplő lesz. Azonban a pontok itt meg is álltak, tehát a végeredmény 4:19 az Óbuda javára.

Hogy mi okozhatta ezt a hatalmas különbséget a két mérkőzés között? Talány. Senki nem tudja megmagyarázni, hogy a Szentendre az első meccs parádéja után hogyan tudott ilyen gyengén produkálni, de az is kérdés, hogy a második meccsen brillírozó Óbuda, hogyan tudott az elsőn annyira gyengén muzsikálni. Én, mint semleges néző, jobban örültem volna, ha ezt a pontmennyiséget a két csapat beosztja a két meccsre egyenlő arányban. (Összesítve a két meccset 22:19 lett az eredmény.) Mondjuk egy 11:7 és egy 11:12 mennyivel szórakoztatóbb lett volna.

Volt még egy apróság a mérkőzésen, mikor is a végén a játékvezetőket kritizálták a csapatok. Ezzel most nem értek egyet, hiszen egyáltalán nem mondhatni, hogy rosszul, ráadásul a mérkőzések végeredményeit befolyásolva vezették volna le a nemesvámosi srácok a meccset. Igaz, ami igaz azért a bázisbíró, (már csak a rangadó fényét is emelve) egy hosszúnadrágot fel vehetett volna, de ítéletbéli hibázást nem lehetett felfedezni. Persze a szokásos apróbb tévedések benne voltak a pakliban, de nincs olyan bíró, aki minden dobást hiba nélkül tudna megítélni.

Ami viszont tetszett, az az, hogy hiába van haveri szinten a két csapat, a játékosok hiába jó barátok a pályán kívül, ezeken a meccseken mindenki nyerni akart, ennek következtében ismét láthattunk azt a Tónit, aki „zsiványabb” a kelleténél, aki futókat állít meg vagy indít el saját kezével, mint bázisedző. (Elvileg tökéletesen szabálytalan az, hogy a bázisedző hozzáérjen a futójátékoshoz, nem hogy úgy állítsa meg, hogy eléáll, vagy hogy úgy indítsa el tag up után, hogy tol rajta egyet). Az is látszott rajta, hogy legszívesebben ő is beállna játszani, hiszen a felé érkező faul ball-okat mesterien kezelte le – kesztyű nélkül!, és szinte reflexből dobta is vissza egyből a pályára. Mondhatni együtt élt a játékkal.

Összességében azért nem lehetett egyik néző sem elégedetlen, hiszen volt minden, ami kell, bár én hiányoltam egy mobil hot-dog árust, de az nem annyira kötelező tartozék. Volt hazafutás, nem is egy, volt csúszva fly fogás, jó hangulat meg minden. Aki ott volt, jól érezhette magát, aki nem az bánhatja, hogy lecsúszott erről az eseményről.

A mérkőzés képei a brecsi.atw.hu és a szenyo.atw.hu oldalon találhatók.

11 thoughts on “Dupla örökrangadó

 1. Mike32

  Bravooo!!!!!

  Brecsi, nem írnál valamit az EMI-ERD összecsapásról? Az is jó sztorikban bővelkedhetet… Vagy nem ? Emigrants, Érd!!! Valaki írjon egy kis összefoglalást a meccsről!!! Esetleg Szenyo? Úgy is a pályáról láthattad az eseményeket…:)))

 2. Johnny

  Jó az írás Brecsi.Ilyenkor rohadtul bánja az ember, hogy a Viharsarok olyan messze van.Igy ha jó meccset akarok látni akkor sem tehetem, mert nem tudok csak úgy egyszerűen kimenni.Jók a beharangozóid is.

 3. szenyo

  egyenlőre jó az idő, de gyülekeznek a felhők. reméljük nem lesz eső….
  bár könnyen előfordulhat…

  a buli jó, remek fejekkel van teli a hely 😉

 4. Mike32

  Akkor hajrá Szenyókám!!! Gyártsd a sztárfotókat!!! :)))) Tudod! Best Of Szenyo!!! :))) Milyen együttesek vannak most?

 5. szenyo

  Ma Kispál, emil rulez, amorf ö., sziámi, nyers, korai öröm, edda, lord hogy csak párat említsek…

  viszont esik az eső, és azt mondják 2 napig esni fog.
  úgyhogy valószínű vizespóló-contest is lesz 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük