Alapszakasz után I.

SZENTENDRE SLEEPWALKERS

12 győzelem – 1 vereség

Mivel a bajnokság elérkezett nyári szünetéhez, így beharangozni nem lehet semmit. Viszont egy apró visszatekintésre, helyzetértékelésre van lehetőség, így „elemezném” az NB I csapatainak eddigi teljesítményét. Terveim szerint az első négy helyezett egy-egy hosszabb terjedelmű írást kap, a második négyes pedig egyben lesz majd értékelve.

Lássuk tehát a jelenleg első helyen álló Szentendre Sleepwalkers eddigi teljesíményét…

A Szentendre Sleepwalkers az elmúlt években már-már úgy tűnt, hogy lassan beleszürkül a magyar bajnokságba. A legnagyobb csapást tavaly szenvedték el, amikor az előző évekkel ellentétben nem játszhattak bajnoki döntőt. Arra, hogy a Szentendre ne legyen az első két hely egyikén, már csak a régi motorosok emlékeztek, hiszen egészen 1995-ig kellett visszautazni az időben, ekkor volt utoljára bronzérmes a Sleepwalkers, de akkor még létezett a Bp. United. A csapat 2001-ben volt a csúcson, amikor is megnyerték az Interligát, a bajnokságban ezüstérmet szereztek, és 3. helyen végeztek a „B” csoportos BEK-en Brnoban. Bár nem ez volt a top, ami a nemzetközi szereplésüket illeti, hiszen 1999-ben „A” csoportos CEB kupán sikerült bronzérmet szerezniük Pamplonában. Tehát ezután a múlt után a tavalyi szezonukat akár nevezhetjük gyengére sikerültnek is. Az Interligában is elvétve nyertek csak meg egy-két mérkőzést.

Aztán jött az idei bajnokság. Egyelőre úgy tűnik, sikerült rendet rakni a fejekben, és kicsit felrázni a csapatot. Sokat használt a Sleepwalkersnek, hogy sikerült a fiatal játékosokat végleg beépíteni a csapatba.

Mint azt gondolom sokan tudják, a Sleepwalkers még nem teljesen fejezte be a bajnokság alapszakaszát, hiszen Szombathelyen 2:2-es állásnál eső miatt félbeszakadt a mérkőzésük, így ezt majd később le kell játszaniuk. Egy esetleges vereséggel visszacsúsznának a második helyre, hiszen az Óbuda egymás elleni eredményben jobb a Szentendrénél. Ha már a bajnoki mérkőzéseknél tartunk nézzük át milyen eredmények is születtek szentendrei szempontból az alapszakaszban.

Legszorosabb mérkőzés:

A Dr. Padló Ants – Szentendre Sleepwalkers összecsapás hozta a szezon legidegtépőbb meccsét, hiszen a 9. játékrész végén sem sikerült győztest hirdetni, így extra-inningre került sor. A 10. tetején aztán két pontos előnyre tettek szert az Alvajárók, majd jó védekezést produkálva sikerült 5:7-re megnyerniük az összecsapást.

Legnagyobb arányú győzelem:

A Szentendre a legnagyobb csapást a Jánossomorja Rascals csapatára mérte, amikor is 33:7-re ütötte ki őket Szentendrén. Ez egy dupla mérkőzés második összecsapása volt, ahol a Rascals különösebb ellenállást nem igazán tudott kifejteni.

Legnagyobb különbség két mérkőzés alapján:

Mivel oda-vissza játszanak a csapatok egymás ellen, érdekes lehet megnézni, hogy így ki ellen sikerült a legnagyobb különbséget produkálni. Ez a csapat nem más mint a Nemesvámos Sharks, akik összességében 41 ponttal voltak gyengébbek, mint az Alvajárók. (11-31, 23-2)

A vereség:

Ne feledkezzünk meg a Szentendre eddigi egyetlen vereségéről sem, a tavalyi bajnok Óbuda Brick Factory tudta csak két vállra kényszeríteni idén őket, ráadásul elég nagy különbséggel 19:4-re. Ez azért intő jel lehet a rájátszást tekintve, és talán jókor is jött ez a pofon, hiszen ha senki nem győzi le őket, akkor esetleg túlbizakodva várhatnák a rájátszást, amiből sok jó nem szokott születni.

A Szentedre Sleepwalkers csapata idén eddig 17 játékost küldött pályára. Ebből mindössze 6 olyan játékos van, aki eléri a minimum felállás számot. Dobó poszton 8 embert próbáltak ki, ami elég magas szám, ebből 3 ember volt, akik a meccsek nagy részét teljesítették, a többiek csak belekóstoltak a „magaslati” – dombról dobnak ugye – levegőbe.
Nézzük akkor az idei rostert:

Balázs László:

Laci bácsi, közismertebb nevén. Bár a bácsi jelző azért még nem illik rá, de gondolom a serdülő mérkőzéseken ragadt rá. A bajnokság során eddig 18 alkalommal állhatott fel ütni, és meglepően jól teljesít. Ütőátlaga .529-es, ami ragyogó eredmény. Többnyire outfield-en kap szerepet, ahol idén még nem tudott hibázni, igaz eddig mindössze 3 labdát kellett elkapnia.

Erdélyi Dániel:

Baseball berkekben csak Padreként ismerik, szerintem sokan nem is tudják az igazi nevét. Hármas védőt játszik, de az infielden bárhol bevethető. Tavaly még az Astros csapatát erősítette, bár előtte szintén Szentendrén szerepelt. Támadásban közepes teljesítményt nyújt, védekezésben vezeti az elkövetett hibák kategóriáját 8 erroral. Ez alapján nem tűnik valami jó játékosnak, de higgyétek el az. Hatalmas lelkesedése sokszor lendíti át egy-egy holtponton csapatát.

Frank Miklós:

Hát a higgadtság szobrát nem róla fogják mintázni. Bár idén mint ha kicsit nyugisabb lenne, hiszen a Jánossomorja elleni mérkőzésen ledobták, és nem akart kinyírni senkit… Régebben ez nem volt jellemző. Támadásban kifejezetten gyenge .136-os ütőátlaggal rendelkezik, 14-szer lett strike out, ezzel torony magasan vezeti ezt a kategóriát csapatában. Védekezésben leginkább a külső mezőnyben szerepel, ezt a feladatát jól oldja meg.

Földessy Máté:

Idén 2 inninget töltött el a pályán, így komolyabb értékelésbe nem mennék bele.

Földessy Miklós:

Ő egyike azon játékosoknak, akik idén mint dobó is szóba kerültek. Nem sok sikerrel, hiszen 1 1/3 inning alatt 6 sétát hozott össze, és kapott 4 pontot. Ez nem volt mindig így, hiszen korábban az egyik alapdobónak számított, de úgy látszik ez elmúlt. Támadásban viszont maradt a régi, .409-es ütőátlaga eléggé meggyőző. Bár az igazi nagy ütésekkel még adós maradt, hiszen eddig mindössze egy extra base hit-et tudott elérni. Védekezésben a bal külső mezőny az övé, itt jól teljesít, bár két hibát azért begyűjtött.

Gyenge Dániel:

Szintén a becenevéről ismerik inkább, Madár néven fut a köztudatban. Tavaly úgy tűnt, felhagy a sporttal, de idén ismét a pályán találjuk. Igaz nem annyit, amennyit régen, de ott van. Eddig 12 inninget játszott bajnoki mérkőzéseken, ezt az egyes bázis őrzésével töltötte – hiba nélkül. Ütésben .400-as ütőátlaga van, 2/5-el, de a két hit-jéből az egyik ki is repült a pályáról, így hazafutás lett a dologból. Madártól ez sosem állt távol, és reméljük minél többször láthatjuk még a pályán játék közben.

Gyurcsek Péter:

Egyike az idén már alapembernek számító ifjoncoknak. Bár dobóposzton nem sikerült maradandót alkotnia – ERA-10,80, a támadásban elért .500-as ütőátlag garancia arra, hogy helyet kap a csapatban. A beütött pontok terén jelenleg a második legjobb 15 RBI-jal. Ő is a külső védők népes táborához tartozik, eddig összesen 43 inniget játszott.

Halmos Balázs:

A kettes védők tipikus mintája, gyors, jól fogja a labdát. Támadásban is jól muzsikál, mutatja ezt .405-ös ütőátlaga is. Többnyire első ütő szokott lenni, ezért kicsit meglepő, hogy nem ő vezeti csapatában az ellopott bázisok kategóriáját, sőt a legtöbb befutott pontot sem. 54 inning alatt 28 játéklehetősége volt, amiből 24-et jól oldott meg.

Illés Imre:

A Szentendre idei jó szereplésének egyik alapja. Többnyire 4. ütőként szerepel, amire rá is szolgált, hiszen eddig 7 extra base hit-je van, amiből három a lehető legjobb, vagyis hazafutás. 26 pontot hozott csapatának, és beütött még 22-t – mindkét kategóriát vezeti is. Meglepő, de az ellopott bázisokból is neki van a legtöbb: 13. Védekezésben mint elfogó játszik a legtöbbet, csak néha megy ki egyes védőnek. Az ellene lopni próbálkozó futóknak nincs könnyű dolga, eddig 21-en vágtak neki, és 7-en nem értek oda időben. Ez remek teljesítmény, minden harmadik futó elvérzik lopási kísérlete közben. Statisztikájában 6 error szerepel, de ez elfogóként még nem olyan nagy szám, főleg ha hozzátesszük, hogy 78 védekezési lehetőségből jött össze.

Kondás Márk:

Ő is a fiatal reménységek közé tartozik. Hármas védő vagy shortstop szokott lenni legtöbbször. Védekezési feladatait jól látja el, amiben javulni a kéne az a támadás. .281-es ütőátlaga van, ami ebben a csapatban nem mondható túl jónak. 41 felállásból csak 20-szor sikerült kiérnie az első alappontra, viszont a 20-ból 13-szor be is ért mint pontszerző. Egy inning erejéig dobóként is kipróbálták, de ott annyira nem jött be. Igaz két srtike out-ot összehozott, de kapott mellé két pontot, és sétáltatott három embert.

Kovács Gergő:

Mondhatni az egyik legnagyobb nyeresége a Szentendrének, már ami az ifiből feltörekvő játékosokat illeti. Dobóposzton vetik be legtöbbször, ahol rendre meg is állja a helyét. Kiemelhető a pontossága, hiszen az ellene ütni próbálkozó 134 emberből mindössze 9-et sétáltatott el, ami igen szép eredmény. Támadásban is jól szerepelt eddig, bár sokszor csak a dobásra kell koncentrálnia, mert DH-t (designated hitter – helyettesítő ütőjátékos) használnak helyette.

Markolt Fábián:

Annak idején a semmiből került elő Fábián, legalábbis a több játékoshoz képest, hiszen akik nem az ifiből jöttek, azokkal már az első bajnokságok tájékán is találkozhattunk. Fábián pedig valahonnan előkerült, és bejátszotta magát a csapatba. Gyorsaságát kihasználva a centerfielder poszt lett az övé, ahonnan csak nagyon ritkán cserélik le. Látványos elkapásokat tud bemutatni, remek védekező. Támadásban sem számít rossz teljesítménynek az övé, bár az 58%-os bázisra jutási átlag nem mondható jónak egy olyan játékos esetében, aki első vagy második ütő többnyire.

Németh Balázs:

Talán nála is le kell írni a becenevét, hogy tudjuk kiről is van szó: Gazsi illetve Gáspár néven ismerjük őt – hogy ez honnan jött, ne kérdezze tőlem senki, mert fogalmam sincs. Talán valamelyik csapattársa egy gyors kommentben megosztja velünk e név történetét. Gazsi mostanában – mivel elfogóként csak 9 inninget játszhatott – többnyire az egyes bázis őre, 43 játékrész alatt mindössze 1 hibát vétett, ami említésre méltó teljesítmény. Támadásban eddig .481-es ütőátlagot hozott össze, ami nagyszerűnek mondható.

Nikolits György:

Ismét régi fényében tündököl Nikolits a bajnokságban, korábban többször volt Év Játékosa, de pár éve kicsit visszaesett a teljesítménye. Most újra a régi, már ami dobási eredményeit illeti, támadásban nem volt tapasztalható a visszaesés, hiszen mindig is jó ütőnek számított. Idén azonban dobásban is magára talált, mutatja ezt eddig elért 1,64-es ERA-ja, amihez 4 győztes mérkőzés és egy mentés társul. 22 inning alatt csak 8 pontot engedett az ellenfeleknek, ráadásul 4 volt csak olyan, amit „miatta” kaptak (kiérdemelt). Támadásban Niko eddig elért .548-as ütőátlaga a csapata legjobbja: 2 hazafutás, 2 tripla és 4 dupla áll a neve mellett, valamint 14 beütött pont. Védekezésben – ha nem dob – bárhol bevethető (elfogón kívül): shortstop, kettes védő, külső védő.

Simonyi Dénes:

Számomra az egyik legszimpatikusabb játékosa a Sleepwalkersnek, szerény, csendes, ugyanakkor remekül játszik. Eredeti posztja elfogó volt, de ott Illés miatt nem kap túl sok lehetőséget, így marad az egyes védő poszt, de játszik kettesen, shortstopként, és külső védőként is. Ütésben remek .444-es átlaga van, ami szembetűnő, hogy strike out mindössze egyszer volt 35 ütéshez állás alatt. Idén, mint dobó is bemutatkozott, és csodálom, hogy nem sokat foglalkoztatták ezen a poszton, eddig ugyanis 0,00-ás az ERA-ja, igaz csak 2/3 játékrészt dobott, de nem kapott pontot, sőt hitet sem. Talán a rájátszásra tartogatják?

Szabó Péter:

Egészen fiatal játékos, aki még csak kóstolgatja az NB I-et. Dobóként is bevetették már 3 inningre, de most még nincs megérve erre a feladatra. De jó úton halad, és talán egy-két év múlva már mint húzóemberről számolhatok be róla.

Várkonyi Attila:

Kedvenc magyar baseball-játékosom. Akik ismerik, azok tudják, hogy hatalmas küzdőszellem szorult belé. Néhányan csak úgy emlegetik, hogy a „Karolvaci Hős”, és ebben azért van is valami, hiszen akkor ott tényleg felülmúlta saját magát. Dobóként és shortstopként láthatjuk őt legtöbbször szerepelni, dobásban a csavart labdák specialistájának számít, nem könnyű ellene támadni. Támadásban nem számít húzóembernek, ütőátlaga .294-es, ami nem túl magas. Összességében viszont remek játékos, aki bátran áll az elé tornyosuló megoldandó feladatok elé.

Most, hogy végigmazsoláztam a csapatot, össze is állítanám a Szentendre Dream Team-emet, persze az én megítélésem szerint. Ez csak egy verzió, hiszen mindenkinek más a fontosabb. Nézzük:

1. ütő: Markolt Fábián – centerfielder

Bár igazi első ütője nincs az Alvajáróknak. Itt alapkövetelmény, hogy bármi áron, de ki kell jutni az első alappontra, hogy a később érkező „nagyvágóknak” legyen kit beütniük. Ideális játékos Markolt és Halmos lennének, de mindkettőjük OB %-a gyenge. Jó lenne még első ütőnek Nikolits is, aki szokta is játszani, de mivel ő a „nagyvágó” kategóriában is szerepel, így hátrébb raknám.

2. ütő Halmos Balázs – kettes védő

Halmos második ütőnek már megfelelő választás. Elvileg a 2. ütőnek az a szerepe, hogy pontszerzési pozícióba hozza az első ütőt, és emellett nem árt, ha ő is kijut a bázisra. Ebben nem olyan erős, viszont így az első két ütő olyan gyors játékos, akiket egy esetleges duplával már be lehet ütni.

3. ütő Nikolits György – DH

Azt hiszem ez egy egyértelmű választás, Nikolits sokszor kijut bázisra, tud nagyokat ütni, így ha előtte kiesik az első két ütő, akkor is pontszerzési pozícióba tudja magát hozni. Ráadásul nagyon gyors futó is, ideális választás. Azért DH, hogy többen is szerepet kapjanak a Dream Team-emben. Amúgy, mint dobó játszatnám.

4. ütő Illés Imre – elfogó

A négyes és ötös ütőnek szokták rakni az igazi „sluggereket”, Imre pedig ebben a legjobb. Többnyire ő is szokott lenni a negyedik, hiszen ők is tudják, amit én. Mivel ő is sokszor kijut – ráadásul extra base hit-ekkel, ő is könnyen ponttá váltható futó lehet. Ha pedig minden jól megy, és vannak kint futók – akik ugye gyorsak – nagy esély van rá, hogy beüti őket.

5. ütő Földessy Miklós – leftfielder

Igaz Miklós eddig nem hozza a kötelező nagy bombákat, de azért benne mindig benne van, az, hogy jó messzire röptesse a labdákat. Ráadásul mint bal külső védő, nála jobbat nem tudok most elképzelni. Megbízható, jó a keze – igaz nem gyors, de mindig odaér, ahova kell.

6. ütő Simonyi Dénes – rightfielder

Ütőteljesítménye miatt nem lehet kihagyni, de védelemben van nála jobb azokon a posztokon ahol bevethető lenne, ezért szorult ki a jobb külsőre. Többnyire a 6. ütő szokta zárni a nagyvágók sorát, ezért adtam neki ezt a helyet. Mindig képes nagyot ütni, és ritkán esik ki – ami felettébb jó.

7. ütő Erdélyi Dániel – hármas védő

Padre ritkán üt, de akkor nagyot. Védekezésben csak ő jöhet szóba hármason, hiszen karral ő tudja csak bejátszani ezt a posztot – gyors, pontos dobások kellenek, ráadásul erősen. Ha kiér bázisra, a testtömegéhez képest gyorsan halad.

8. ütő Várkonyi Attila – shortstop

Mivel mindenkit sikerült máshova raknom aki ezen a poszton szóba jöhet, így egyértelmű választás volt. Ráadásul nélküle nem olyan egy Szentendre meccs, meg amúgy is a kedvencem. Ütési eredményei miatt viszont csak a sorrend végére tudom elképzelni, esetleg mint második ütő, de csakis az első továbbjuttatása céljából. Ehhez viszont kéne egy jó első ütő, ami ugye nincs. Szerintem.

9. ütő – Németh Balázs – egyes védő

Talán meglepő, hogy miért 9. ütőnek hagyom Gazsit. A magyar gyakorlattal ellentétben a 9. ütőnek igen is van szerepe. (A legtöbb csapat ide a leggyengébb ütőket szokta hagyni, jobb híján.) Pedig az a szerepe, hogy letisztítsa a bázisokat, azért hogy az utána jövő gyors futóknak legyen terük bázisokat lopkodni. Igaz Gazsi nem túl gyors, pedig az sem lenne hátrány, de az eddig elért 3 duplája és egy triplája azért biztosíték arra, hogy tiszta pályát kapnak az utána jövők.

Kovács Gergő – dobó

Mivel DH-el áll fel ez a csapat, kell egy dobó is, így erre a posztra a fiatal Gergőt raknám. Ügyes, és képes nagyon jó teljesítményre.

Ebben a csapatban egyesül a támadó ütősorrend és a védekező, bár inkább ponterős, nem pedig a masszív védelem jellemzi. De egy sima bajnoki megnyeréséhez bőven elegendő így is.

A Szentendre eddig teljesítménye alapján elmondható, hogy bajnoki esélyei vannak. Talán kicsit több is, mint a többi csapatnak, de hát ugye a nyári szünetben még sok minden történhet. Ha most kellene tippelnem, ezért én őket jelölném meg bajnoknak.

4 thoughts on “Alapszakasz után I.

 1. Dini

  Gazsi onnan kapta a nevét hogy az osztályukban gimiben 4vagy5 Balázs is volt.Ellenben egyiket sem hívták Balázsnak.Például Hami is Balázs:)

 2. szali

  Szép cikk, jó cikk, humor is van benne. Különösen az “infielden bárhol bevethető” szófordulatodat szeretem, de a “Ha kiér bázisra, a testtömegéhez képest gyorsan halad.” megjegyzés sem utolsó. 🙂

  Szép volt Peti!

 3. Gazsi

  Talán a legilletékesebbtől…
  Gazsit a volt kosárlabdaedzője (Csaba bácsi) kezdte el Bazsinak hívni (mert a kosárcsapatban is több Balázs volt), és azt néhány szerencsétlen Gazsinak értette. Sok lúd disznót győz alapon (ami Csaba bácsi esetében különösen igaz), lassan mindenki Gazsinak hívta a fiatal bedobót, még azok is, akik eleinte Bazsinak szólították. A gimnáziumi 4-5 Balázshoz semmi köze, ifjú barátom, ott csupán kapóra jött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük