Math Baseball

050714-math

Sikerült megtalálnom a megoldást! Biztosan sokan és sokat gondolkoztatok már azon, hogy is lehetne szélesebb körben megismertetni az emberekkel a baseball szabályait! Ne törjétek tovább a fejeteket, megszületett a program, amivel már általános iskolás korú gyerekek is pillanatok alatt fújják majd a szabályokat! (Mert ugye akkor tanul gyorsan a gyerek, ha játszva tanul! És gyorsan! 🙂 )
A találmány neve Math Baseball!

A Math Baseball című játékot az alapműveletek végzésének gyakorlására lehet használni, ebből következően elsősorban az általános iskolákban tanító kollégák alkalmazhatják óráikon. Úgy véljük, hogy a differenciált oktatás egyik eszköze is lehet ez az egyszerű kis játék.

Először is azt kell eldönteni, hogy egy vagy két játékos játssza a játékot. (Click here if there are 2 Players.)

Ha egyedül folyik a játék, akkor meg lehet adni, hogy milyen műveletek szerepeljenek a feladatok között:

 • Addition (összeadás)
 • Subtraction (kivonás)
 • Multiplication (szorzás)
 • All of the Above (mind az előbb említettek közül)

Ezután választhatunk a nehézségi fokozatok közül (Choose a Level) :

 • Easy (könnyű)
 • Medium (közepes)
 • Hard (nehéz)
 • Super Brain (szuper agy)

A gombra klikkeléssel kezdődik a játék. A feladott művelet eredményét az üresen hagyott mezőbe kell beírni, majd a gombra kell kattintani. A gép értékeli az eredményt, és feladja a következő feladatot.

Idáig ugye semmi köze nincs a játéknak a baseballhoz. De itt jön a lényeg: a pontozás a baseball szabályai szerint történik. Magyarul ha jó a megoldásod, akkor kijutottál a bázisra, ha rossz, strike out lettél.

Ha két játékos küzd meg egymással, akkor meg kell adni a nevüket (Player #1’s Name, Player #2’s Name), majd külön-külön a nehézségi fokokat. Az adott játékos döntheti el, hogy ellenfele milyen művelet megoldását kapja feladatul.

Extra feature, hogy az Algebra Style változtatásával elérhetjük, hogy ne a paraméterek ismeretében az eredmény megadása legyen a feladat, hanem az egyik paraméter és az eredmény ismeretében a másik operandus megadása.

5 thoughts on “Math Baseball

 1. mate

  na skacok, megcsináltam, legkönnyebb fokozat, csak összeadások.

  és az eredmény:

  3 Outs, You’re Done.
  You Scored 26 Runs.

  szerintem nyertem 🙂

 2. pnxntdd

  ettől egyből jobban értem a játékot…:)
  maradjunk inkább a “sör mellett elmagyarázom” módszernél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük