There goes my baseball cap…

Na mi az, ami a baseballról mindenkinek – még a nagyapámnak is – eszébe jut? Hát a baseball-sapka! Mindenki ismeri! Sőt hordja! Az eredetileg csupán sportkarrierre szánt fejvédő legfőbb funkciója a szem napfény előli védelme volt, de mára ennél sokkal többre vitte. A sapka hihetetlen gyorsan teremtett divatot, ma már nem csupán az óceán túlpartján számít természetes viseletnek. Híre, divatja szinte mindenhol megelőzte magát a sportot. Kultusza van, sőt több annál, ez a legamerikaibb viselet a világon.

Ma már hordja kisfiú, kislány, apuka, anyuka, nagypapa, nagynéni, az idegenvezető, a turista, a boltos, a vevő, a festő, a fuvaros, a földmunkás, a színész, a zenész, és ha már itt tartunk:

Hordja a nyolcadik utas, vagy a benzinkutas,
A kerületi díjbeszedő,
Hordja a szomszéd fia, vagy a faluban a bika,
A pult mögött az eladónő.

Hordja a postás, hordja a főportás,
A tanár, a liftkezelő,
hordja a házmester, kinek a ház nem kell,
A miniszter, a buszvezető…

/Rapülők

Tekintsünk csak vissza, honnan is indult ez a fényes karrier?

Mindennek az őse

1849. április 24-én a new york-i Knickerbockers Baseball Club elkészíttette a történelem első baseball egyenruháját, ennek egyik része volt az akkoriban még szalmából készült kalap. Néhány évvel később a csapat áttért egy speciális, könnyű gyapjúból szőtt merinó kalapra, ami már nagyban hasonlított a mai idők baseball-sapkájához, volt egy korona része valamint a jól ismert napellenzős karimája.

Csillag van születőben

Az 1860-as évektől kezdve aztán megszaporodtak a stílusok, formák, az akkori idők egyik legnépszerűbb sapkáját a Peck & Snyder nevű sportszergyártó cég készítette, ez a modell “No. 1.” néven vált ismertté. Ezt a típust viselte a legtöbb első osztályú csapat, úgy mint a Brooklyn Excelsiors, Philadelphia Athletics, New York Gothams és a New York Mutuals. A sapka ekkor már logót is kapott, egy csillag alakú minta díszelgett mindegyiken. A sapka akkori ára 1,25 és 2 dollár között mozgott, attól függően, hogy a jó minőségű gyapjúból, vagy az olcsóbb flanel anyagból készült.

Spalding

Az 1800-as évek végétől már megszámlálhatatlan fajtája és gyártója létezett a sapkáknak. Az egyik legjelentősebb gyártó a Spalding volt, nézzük az ő 1888-as katalógusukat!

» Parti-Colored Cap (1)

Függőleges csíkokkal díszített hengeres jellegű koronája van, valamint hasonlóan csíkos karimája. Ezt hordta 1886-ban a bajnok St. Louis Browns, de ennek ellenére a stílusnak nem sikerült tartósan megkapaszkodnia.

» Chicago Cap (5)

Az előbbihez hasonló forma vízszintes csíkokkal. Az 1880-as évek végén ez volt a legnépszerűbb viselet, de nem érte meg a századforulót, az 1900-as évektől már csak nagyon kevés klub hordta.

» College Style Cap (21)

Az előző két fajtának egy szolídan színezett, minta nélküli változata, keskenyebb karimával.

» Boston Style Cap

Ennek a sapkának nagyon rövidke kis napellenzője van és előrebillenő koronarésze. Volt szimpla változata (7) és csillaggal díszített(13) fajtája.

» Jockey Shape Cap (11)

A lovasversenyeken hordott sapkák mintájára készült hosszú napellenzővel és nagy kerek koronarésszel. Abban az időben nem volt túl népszerű, de ez hasonlít leginkább napjaink baseball sapkájára.

» Skull Cap (19)

Nagyon hasonló a Jockey sapkára, de a karimája rövidebb.

» Base Ball Hat (3)

Nevével ellentétben soha nem hordta major ligás csapat, legkevésbé tekinthető tehát baseballsapkának, pedig már a Spalding 1877-es katalógusában is helyet kapott. Ez egy zsákutcába futott kísérlet volt a gyártótól.

Burkett-féle napellenző

1895-ben néhány játékos – köztük a későbbi baseball legenda Jesse Burkett – próbálkozott egy merőben új dologgal, a félig-meddig átlátszó, de napfényt szűrő ellenzővel. Ez a fajta megoldás praktikus volta ellenére szintén nem élt sokáig.

Kapd el a tigrist

A sapka történetének következő mérföldköve 1901-ben jött el, amikor a történelem során először, a Detroit Tigers elhelyezte a csapat logóját – egy futó tigrist – a sapka elején. Innentől kezdve fokozatosan, minden csapat a saját színeit, logóját próbálta valahogy megjeleníteni a sapkáján.

Öltéses módszer

1903-ban a Spalding bemutatta a forradalmian új philadelphia-stílust: a sapka koronarésze kisebb szeletek összevarrásával készült, így sokkal időtállóbb lett őseinél. Ez a módszer olyannyira elterjedt, hogy azóta szinte minden baseball sapka így készül.

Passzol – nem passzol

A professzinális csapatok a mai napig fix méretezésű sapkákat hordanak. Az amerikai női liga azonban az 1940-es 50-es években olyan sapkákat kezdett rendszeresíteni, amelyeknek a hátoldalán kis kapoccsal lehetett a méretet állítani. Napjainkban is ez a módszer a legelterjedtebb, igaz a professzionális csapatok továbbra is a méretre szabott sapkáknál maradtak.

Az Angyalok glóriája

Nem sokkal megszületése után 1966-ban a Los Angeles Angels csapata egy merőben új design-t hozott, ezüst színű glóriát rajzoltak a sapkájuk tetejére. A glória aztán 1970-től átkerült a sapka tetejéről a csapat logójába, így ez a próbálkozás sem bizonyult hosszú életűnek.

Csillagok és csíkok

Míg a Pittsburg Pirates csapata 1976–1986 között kitartóan az egyre cikibbé váló csíkos szögletes, ún. „pill box” sapkát hordta, az 1979-es évben sikerült egy apró újítással előállniuk. A játékosok pályán produkált kiemelkedő produkciójukért csillagokat kaptak elismerésül edzőjüktől, Willie Stargell-től. A csillagok a sapka elején kaptak helyet, ám a szokás csupán néhány szezonon át tartott. A csapat napjainkban egy „Starget” csillagot visel a dzsekijén, tisztelegve ezzel a 2001-ben elhunyt legendás edző emléke előtt.

Kék, fehér, piros

Talán a legizgalmasabb baseball-csapat által viselt sapkája napjainknak a Montreal Expos-féle design-ja, amit 1969-től egészen 1991-ig viseltek. A koronarész elemei a klub három színében tündököltek, kicsit bohócmintát varázsolva ezzel a csapat fejére. A csapat tavalyi költözéséig – idén már Washington Nationals néven szerepelnek – a sapka újra egyszínű lett, csak a logó tündökölt a három színben.

Napjaink

Napjainkban nehéz lenne általános trendet, típusokat felsorolni, a sapkának ezer és ezer változatával találkozhatunk. Van színes, egyszínű, van kerek, szögletes, lapos, magas, hosszú, rövid, kapcsos, állíthatós, fix méretű, egy karimájú, két karimájú, szúnyoghálós, fülvédős, napelemes ventillátoros, beépített rádiós, tarka, virágos, pepita kockás, csíkos, foltos, pöttyös… Népszerűségének köszönhetően az idők folyamán az egyik legjobb reklámhordozónak bizonyult, nyereményjátékok, internetes áruházak közkedvelt terméke a logóval elátott baseball sapka. Ilyen sapkán reklámozzák magukat a nagy cégek, áruházak, termékek, de zenekarok, alapítványok, egyházak, települések is elkészítették a saját jelképükkel ellátott baseball-satyeszt.

Az idők folyamán más sportágak képviselői is átvették a viseletét, nagyon gyakran látni például golfozókon vagy teniszezőkön, de a Forma 1-es pilótákat is mindig látni a kötelező reklámsapkájukban. A sportolókon kívül rendőrök, tűzoltók egyenruhájának is része lett a mefelelő felirattal ellátott baseball-sapka. Hogy mennyire vált ez az amerikaiak szimbólumává, azt legjobban az éppen aktuális amerikai elnök, vagy éppen a “féligember” kormányzó szokta bizonyítani, amikor időről időre megjelennek amerikai zászlóval ellátott sapkájukban.

Az 1980-as években az amerikai filmrendezők is rászoktak a baseball-sapkára, ez a szokásuk a mai napig megmaradt, hisz például Michael Moore vagy Spike Lee el sem képzelhető fejfedő nélkül. Kis hazánkban az egyetlen örökké baseball-sapkás médiaszereplő Vujity Tvrtko, de további sztárjaink is fel-fel bukkannak eme viseletben. A média által üldözött sztárok sokszor ilyen sapka mögé bújnak, hogy a paparazzik elől elmeneküljenek, éppen ezért szinte minden amerikai filsztárról, énekesről készült már baseball-sapkás felvétel. De nem csak az amerikaiak járnak így – hisz mint megtudtam – Pandorát (tudjátok, a nagyon híres nagyon médiasztár Németh Juditot) is látták már baseballsapkában, amint a Széchenyi fürdőben áztatta magát! A baseball-sapka paparazzijaink szerint azonban csak az utcán hatásos fegyver, máshol nem igazán véd a fényképezők kereszttüzétől. Szintén Amerikából jött a fordítva hordott baseball-sapka, amit kezdetekben a gettó gyermekei hoztak divatba, és ami azóta is az igazi tökösség védjegye! Az igazán komoly rapper és hip-hop fiúk ki sem lépnek az utcára enélkül! YO!

És befejezésképp, ha már zenénél tartunk, egy klasszikus:

FAITHLESS: Baseball Cap

Oh, smack, there goes my baseball cap I’m on the floor,
I think I took a burse to my jaw,
Jumped me from behind at least three, maybe four,
I never see my hat no more.
Oh, smash. There goes my baseball cap,
It’s gone, gone, gone, gone,
I can’t get it back.
Oh, smash, there goes my baseball cap,
It’s gone, gone, gone, gone,
I can’t get it back.
14 years old and hard to the core,
I’m walking home making plans for war,
My hands was cut, my uncle says ‘what’s up?’
Let me guess, your clothes are in a mess, you’re in distress,
Sit down, take five and let me look at your knees,
Your still alive son, please take it easy
Sometimes you have to let the world know you’re not bluffing,
But enough is enough, don’t loose your life over nothing,
Scuffling in the street is no way to die,
And I don’t want to have to meet your mama’s eye,
So try and listen hard before you fall into the trap
Of making war over a baseball cap.
Oh, smash, there goes my baseball cap,
It’s gone, gone, gone, gone,
I can’t get it back.
Oh, smash, there goes my baseball cap,
It’s gone, gone, gone, gone,
I can’t get it back.

14 thoughts on “There goes my baseball cap…

 1. rr.)

  tegnapi blikkben volt egy kép a pápáról, amint nyaralásán a dél-tiroli hegyekben fehér bézbólsapeszban mereng a fenyves tájon 😉

 2. Mike32

  Brávóóó!!!! Király lett, komolyan nagyon jó!!! Nagy vagy Gabesz!!!

  A pirates sapka szerintem baromi jó!!! 🙂 Brecsi! A csillag osztogatást be lehetne nálunk is vezetni!!!!! :))))

  Van már egyensapkája a bíróknak? Vagy csak én nem kaptam… 🙂

 3. csucsu52

  Mike!
  Persze,hogy van egyen sapkájuk a bíróknak abban vezettem a hétvégi meccseteket. Ha jól emlékszem vagy 3-4 évvel ezelőtt kaptuk egy intreliga bírói tanfolyamon. Az van rajta nagybetűkkel,hogy HL. Nem tudom, hogy rajtunk kívül kinek van még az országban,mert eddig kb. 2-szer bírók fején amikor nekünk vezettek.

 4. Mike32

  Na igen… szal nekem nincsen, és király lenne ha vóna…:))) Vajon Vida mestert kell megkérdezni vagy valaki mást?

  Te szenyo te… Ne idegeskedj a csillagtérképed miatt, majd ha megtelt a sapid akkor majd kapsz mégegyett oszt viheted azt is magaddal a pályára (övedre akasztva vagy vmi ilyesmi…:))))

 5. gabesz

  a blikk honlapján miért nem lehet archívumban keresni?
  és ha engem az érdekel, hogy november 25-én féltékeny volt-e Csisztu Zsuzsa a férjére, vagy éppen mit fogadott meg az új évre NagyŐAnikó, akkor azt hol nézzem meg?
  na meg persze a pápa baseballsapkás képét is hol keressem?

 6. Mike32

  Namosmáá me’nyugottam hogya nagyőAmikó renbön van oszt a pocskorra’ dugik. A csisztu zsuzsa me’ tök jó nyomja a csávóvaaa, azza’ a atletikazilálóva. Ilyenek nincsenek király bézbólóló csajokaaa he???
  Cici me’mmé mindig hüvösönvan e?
  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük