Alapszakasz után III.

DR. PADLÓ ANTS

10 győzelem – 4 vereség

Elérkeztünk a sorozat harmadik részéhez, melyben a már sok nevet kipróbált, jelenleg Dr. Padló Ants néven futó Nagykanizsa eddigi teljesítményét nézem át. Némileg meglepetés a Hangyák eddigi 4 veresége, hiszen a riválisokat egyszer sem tudták legyőzni. Talán a rájátszásra tartalékoltak, talán ennyire képesek idén? Remélem írásom végigfutása után erre is fény derülhet.

Az utóbbi években már-már megszokott dolog volt, hogy a Nagykanizsa bajnokságot nyer. A csapat már az első, 1992-ben megrendezett bajnokságra is nevezte magát, ám mérkőzést nem játszott, így nem meglepő, hogy az 5. helyen végeztek, ami jelenleg is a „legrosszabb” teljesítményük. 1993-ben aztán ismét 5. hely, de akkor már játszottak is.

1994-ben a kanizsai krónikások már feljegyezhették első bajnoki érmüket, hiszen 3. helyen végzett az akkoriban Nagykanizsa Thúry néven szereplő együttes. Valószínűleg megtetszett nekik a dobogó, hiszen innentől fogva nem nagyon akartak leállni róla. Sőt, egyre feljebb és feljebb másztak a ranglétrán, hiszen 1995-ben ezüst, majd 1996-ban aranyérmet akasztottak a játékosok nyakába.

1997-ben duplázott a gárda, ismét bajnokságot tudtak nyerni. Nemzetközi porondon is szerepeltek abban az évben, és végre nem a tabella legalján találtuk őket. Előtte már kétszer is kipróbálták magukat, de sok babér nem termett nekik. Viszont ’97-ben hét csapatból 4.-ek lettek a „B” csoportos BEK-en (Bajnokcsapatok Európa Kupája). 1998-ban aztán visszavettek kicsit, már ami a bajnokságot illeti, második helyet tudtak szerezni, viszont nemzetközi tornán – ismét csak a „B” csoportos BEK-en – szintén másodikok lettek, ami hatalmas eredmény. ’99-ben a nevük Nagykanizsa Thúry–MenDan-re változott, helyezésük viszont semmit, így ismét ezüst. Ebben az évben már Interliga mérkőzéseket is láthatott a kanizsai publikum, igaz csak a 8. helyet szerezték meg, de kezdőtől nem is olyan rossz eredmény ez. 2000-ben még mindig ezüst, Interliga 7. hely, ami azért javulást mutat. Közben ’99-ben egy laza „B” csoportos KEK győzelmet is bezsebeltek (Kupagyőztesek Európa Kupája). Ez a 2000-es évben „A” csoportra jogosította a csapatot, de sajnos ott nem sikerült maradandód alkotniuk, és utolsó helyen zárták a tornát.

2001-ben aztán hatalmasat lépett előre a csapat, ismét bajnokságot nyertek – ami már a harmadik volt a sorban, az Interligában pedig az előkelő 3. helyet szerezték meg. És ez még csak a kezdet volt, hiszen ezután még két bajnoki címet tudhattak magukénak. Ebből kiderül, hogy jelenleg ötszörös bajnokok, uralkodásukat csak tavaly tudta megszakítani az Óbuda Brick Factory. Közben a csapat neve volt Torony–Szőnyegház Thúry, majd Dr. Padló Thúry.

Tavalyi trónfosztásuk után, most joggal várhatná el mindenki, hogy visszakerüljenek az élre. Azonban eddig nem úgy teljesít a csapat, ahogy az elvárható lenne tőlük, igaz az Óbudát megszorongatták, de legyőzni egyszer sem tudták, ráadásul hazai pályán a Szentendrétől kétszer is kikaptak, igaz az egyik mérkőzés csak a hosszabbításban dőlt el. Nézzük is a bajnokság „legjeit” Hangya szemmel.

Legszorosabb mérkőzés:

Az Óbuda elleni 10:9-es vereségük volt idén a legszorosabb, ami a pontokat illeti. Viszont a Szentendre elleni mérkőzésük, amit két ponttal nyert a Sleepwalkers, a 9. inningben még 5:5-re állt, ezért talán ezt is a szoros meccseik közé sorolhatjuk.

Legnagyobb arányú győzelem:

A legsimábban megnyert meccsük a Jánossomorja Rascals elleni volt, ahol 24:7-re diadalmaskodtak. Ezt szorosan követi a Sopron elleni 17:2-es győzelem.

Legnagyobb különbség két mérkőzés alapján:

A két meccses különbség alapján a Sopron kapta a legnagyobb zakót, bár a második meccsen Balogh Gábor sajnálatos sérülése miatt nem tudtak lejátszani 5 inninget a csapatok, így az 9:0-s Nagykanizsa győzelmet hozott. Ehhez jön még a fentebb említett 17:2, ami így összességében 24 pontos különbség.

A vereségek:

Négyszer páholták el a csapatot. Ebből egy sem volt 7 inninges leléptetés. A Szentendre 11:5-re Szentendrén, míg 7:5-re Kanizsán győzte le riválisát. Az Óbuda duplameccsen szerepelt a „sörtorony” árnyékában, és mind a kétszer győzni tudott, 10:9 és 10:6 arányban.

A Nagykizsa 23 játékost küldött eddig pályára, de ebből 10-en még a 10 felállást sem érték el. Igaz van aki csak azért nem, mert DH volt helyette. Dobásban 6 embert teszteltek, de a meccsek nagy részét 2 játékosuk dobta végig. Elfogni ketten igyekeztek, ami átlagosnak mondható.
A csapat:

Barbalics László

A Dr. Padló Ants egyik oszlopos tagja, sokszoros válogatott játékos, jelenleg outfielder, de volt már dobó és egyes védő is, mostanában a középkülső az állandó posztja. 27 lehetőségből mindössze egyszer hibázott, viszont 3 segédkezése is van, ami egy outfieldertől elég szép teljesítmény. Támadásban .448 az eddigi átlaga, ez elég jó, ráadásul 13 base hit-jéből 3 dupla, 1 tripla és két hazafutás született. Ehhez képest viszont meglepően kevésnek tűnik az eddigi 8 beütött pont. 14 befutásával viszont jelenleg csapata legjobbja.

Darabos Gábor:

A magyar válogatott szövetségi kapitánya. Talán az ezzel kapcsolatos feladatai kötik le annyira, hogy a játékra nem marad ideje, hiszen mindössze 2 inninget játszott, mint dobó, és még nyolcat, mint egyes védő. Ez nem túl sok, ráadásul a két dobott inningje sem volt valami sikeres, amit jól jelez 18.00 ERA-ja. Támadásban hitet nem ért el: 0/3 az eddigi eredménye.

Daróczi János:

A magyar baseball egyik legnagyobb reménysége, a még mindig ifjúsági korú Gida. Igazi dobójátékos, remek adottságokkal. Egyetlen hátráltatója fejlődésének, hogy kicsiny hazánkban már nem valószínű, hogy tovább tudna lépni. Még most kellene igazi szakemberek kezébe adni, amit tud a csapata is. Dobóként 4,37-es ERA-ja van jelenleg, ami szép eredmény. 118 emberből mindössze 16-an tudtak elsétálni ellene. Támadásban is szerepeltetik: .375 az átlaga.

Gerócs Balázs:

Ő is a Nagykanizsa utánpótlásának egyik „terméke”. Inkább a második csapatban játszik, de azért 4 felállás erejéig ide is bekukkantott, és egy hit-et el is ért.

Gondi Zoltán:

Játékosként nem annyira meghatározó Gondi Zoli személye, viszont az, hogy jelenleg ilyen körülmények között játszhatnak baseballt Nagykanizsán, abban nagy szerepe van. A pályán eltöltött 1 inningjéről most inkább nem írnék.

Gyertyánági Péter:

Ő is csak benézett a „nagyokhoz”, hiszen 10 inninget szerepelt, azt is az egymás elleni játék közben. Ez alatt hitet nem sikerült összehoznia.

Hajdú László:

A régebbi kanizsai ificsapat hozománya. Válogatott játékos, külső védőként jön számításba, bár idén hármas védőt is játszott. Ütőeredménye jelenleg nagyon gyenge, hiszen .289-es ütőátlaggal rendelkezik, ami egy olyan játékostól, aki régebben egy meccsen 3 HR-t ütött, kevésnek mondható. Base-re jutási átlaga kifejezetten pocsék: 48%, nem is értem, hogy miért első ütőként alkalmazzák. Védelemben megbízható, gyors játékos.

Halász Péter:

Az ajkai különítmény egyik tagja. Hármas védő, egyszerűen csak Öcsinek szólítják. Egyike azon játékosoknak, akik a legtöbbet szerepeltek idén. .387-es ütőátlaga közepesnek mondható, bár a két tripla azért nem hangzik rosszul. 64 1/3-ad inningjéből 36 1/3-ot töltött el dobóként, ami némiképp meglepő. Csapatában ő dobta a legtöbbet – 6,94-es ERA-ja viszont nem annyira jó, 28 strike out mellett 21 embert sétáltatott el.

Ivanics István:

A Rider név mára már összeforrt a Nagykanizsa csapatával. Shortstop-ként vagy kettes védőként láthatjuk a legtöbbet, nagyon gyors, jó képességű játékos. Idén a bajnokikon eddig kevesebbet szerepelt, de gondolom az Interligában segítségére volt csapatának. .235-ös átlaga gyenge, csak úgy, mint 48%-os base-re jutási eredménye is. Védekezésben egyszer hibázott, ami viszont remek védőmunkát jelez. Támadási eredményeit azért nagyban visszaszorítja, hogy második ütőként sokszor bunt jelet kap, és előfordul, hogy kiesik az egyesen.

Kaufmann Péter:

Szintén az ajkai brigádot erősíti. Szó szerint, hiszen magát már felerősítette, így nem maradt más hátra, mint a többieket is kondicionálni kicsit. Roppan veszélyes támadó játékos. Nem egy HR-t láttunk már tőle, idén is már háromszor kivágta a labdát. Egyetlen hátránya ennek, hogy gyengén nem is nagyon tud ütni. .323-at produkált eddig, 10 hitjéből 5 extra base hit volt. 12 beütött pontja csapata legjobb eredménye, csakúgy, mint 11 strike outja, de erre nem lehet annyira büszke. Általában DH vagy egyes védő szokott lenni, de akkor sem kell megijedni, ha külső védőként találkozunk vele.

Kéri Milán:

A futottak még kategória szereplője. 0/5 ütésben, 10 inning védekezésben. Ő is a „kiscsapat” játékosa, inkább csak belekóstolt a „nagyok” világába.

Lőcz Máté:

Ő is ifista, de már nem a kóstolgatós részét éli nagycsapatbéli karrierjének. Idén már egyre többször szerepel, többnyire egyes védőként, bár dobni is kellett neki, igaz csak 1 inninget – ez alatt viszont nem szereztek ellene pontot! .333-as ütőátlaga jónak mondható. A jövő embere ő is, reménykedjünk benne, hogy tényleg nagy játékos lesz belőle.

Lukácsi Márk:

Elfogó játékos, igaz többnyire ő is a kiscsapatban kap szerepet, de 21 inningre itt is próbára tette magát. Hibamentes 21 inning volt ez, ami elismerésre méltó. Támadásban viszont még nem veszi fel a versenyt, .200-as ütőátlaga elég gyengécske.

Mészáros Bence:

Nagyon fiatal játékos, a kiscsapat állandó, a nagycsapat beugró embere. Dobni képzik, és reméljük lesz olyan jó, mint a már említett Gida. Bizakodásra adhat okot, hogy 10 dobással töltött inning alatt 14 strike out-ot hozott össze, ERA-ja pedig csak 3,60-as. És ha ezekhez hozzátesszük, hogy csak 9 embert sétáltatott el, akkor mindenképpen egy szép jövő képe rajzolódik ki.

Németh Bálint:

Számomra fekete ló, nem igazán tudom, hogy kicsoda, de elég sokat játszott idén, többnyire jobb külsősként. .318-as ütőátlagot hozott össze, ami nem rossz. 47 inninget védekezett, ami alatt nem volt hibája.

Németh Péter:

Pötty néven híresült el, na meg a sistergős fastjeiről. Bár idén ebből nem sokat láthattak a kanizsai drukkerek, hiszen mindössze 14 inninget dobott. Ez alatt 7,07-es ERA-ra tett szert, ami messze elmarad a tőle megszokottól. Ha jól tudom, akkor a kezével nincs minden rendben, ennek tudható be a gyengébb szereplés. Figyelemre méltó viszont, hogy csak 3 sétát dobott. Támadásban rendre DH-el helyettesítik, azért 6-szor odaállhatott, de csak 1 hitet ért el.

Németh Tibor:

Szintén csak beugró fiatal játékos, 10 inning labda nélkül, támadásban pedig ¼-el .250-es eredmény.

Perényi Ádám:

Az ingázók között tarthatjuk számon, hiszen mind a két kanizsai csapatban szerepel. Shortstopnak képzik, és eddig jól halad. 4 hibát azért már összeszedett, de ezen a poszton ez a szám nem számít magasnak. Támadásban lenne mit javulnia, hiszen a .276-os átlag nem a legjobb, viszont 12 befutott pontjával ott van a csapat legjobbjai között.

Szécsényi Attila:

Ő is az „öregek” közé tartozik, hiszen már a kezdetek kezdetén is a csapat tagja volt. Kettes védőként játszik, amit remekül csinál, hiszen egyetlen hibát vétett csak. Támadásban viszont nagyon gyenge. .050-es ütőátlaga jelenleg a leggyengébb a csapatában, 20 felállásból csak egyszer sikerült hit-et ütnie. Akkor viszont egyből két base-t futott, így dupla lett a dologból.

Tóth Kornél:

Régen meghatározó játékos volt, idén viszont nincs sok hír róla. Még a szezon elején játszott egy dupla meccsen a Rascals ellen, azóta viszont semmi. A meccseken DH és egyes védő volt.

Török András:

Szintén a jövő embere. Hármas védőként szerepel, majdnem minden meccsen játszott. Igazi „nagyvágó” lehet még belőle. Bár ütőátlaga .243-as, viszont 9 hitjéből 4 dupla és 1 HR lett. 11 beütött pontja csapata második legjobb eredménye. Védekezésben 11 hibát gyűjtött már be, ami jelzi, hogy lenne még mit gyakorolni.

Víg Bálint:

Az egymeccsesek sorába tartozik, szintén 10 inninget játszott, az egymás elleni meccsen. Labdát nem kapott, ütésben egy hitet összehozott. Talán majd jövőre.

Völgyes Krisztián:

A Sopron Westwind csapatától szegődött a kanizsaiakhoz még pár évvel ezelőtt. Az egyik legtehetségesebb elfogóként tartottuk számon, de közbejött neki egy sérülés, ami a fejlődését nagyban vissza is vetette. Azóta rendbe jött, és alapembernek számít. Régebben támadásban nem volt jó, most viszont nagyot fejlődött, .421-es átlaga az egyik legjobb csapatában, ráadásul 11 beütött ponttal is rendelkezik.

Megvolnánk az összes játékossal, nézzük a Dream Team-et:

1. ütő: Ivanics István – shortstop

Nagyon sokat törtem a fejemet, ki is lenne alkalmas 1. ütőnek. Barbalics Laci lehetne az igazi, sok lopása van, gyakran kijut, viszont ő extra hiteket is produkál, ezért inkább hátrébb raknám. Hajdú László szokott első lenni, gondolom megszokásból maradt az ütősor elején, sajnos idei eredményei ezt már nem támasztják alá. Raider base-re jutási eredménye sem a legjobb, sőt! De talán gyorsaságával kompenzálni tudja, meg ugye a rájátszásban azért még javulhat.

2. ütő: Szécsényi Attila – kettes védő

Az ő ütőátlagának már teljesen mindegy, ezért ideális arra, hogy feláldozva magát, tovább tolja az előtte lévőket. Ha néha még ki is ér, az meg külön szerencse. Gyorsasága már nem a régi, viszont sok rutinnal tudja kompenzálni. Védekezésben is talán ő játszott legtöbbet Raider mellett, így akár összeszokottságról is beszélhetünk.

3. ütő: Barbalics László – centerfileder

Barbalics mindig is 3. ütő volt, és tényleg ez a legideálisabb poszt számára. A védekezésben is jó helyen van, de tud máshol is játszani. Talán, ha kicsit higgadna, és többet foglalkozna a játékkal, akkor még jobb lehetne. Nem mellesleg gyors is, így minden esélye meg van, hogy ha jót üt, akkor egyből pontszerző helyen találja magát.

4. ütő: Kaufmann Péter – DH

Kauf tipikus példája a negyedik ütőknek, akiket azért tartanak, hogy baromi nagyokat üssenek, és persze, ha nem sikerül, akkor kiessenek. Hatalmasakat lenget, egy elefántot le tudna dönteni egy-egy komolyabb swing-jével. Nem csoda, ha nem mernek neki egyenest dobni, főleg nem a zónába, viszont trükkösebb dobásokkal túl lehet járni az eszén.

5. ütő: Török András – egyes védő

Fiatal bombázó. Hármason szokták játszatni, de ott rengeteget hibázik, van nála jobb. Viszont egyesen szerintem jó lenne. A termete meg van hozzá, a labdát meg el tudja kapni. 4 duplája és 1 hazafutása mindenképpen a vágók közé delegálja.

6. ütő: Völgyes Krisztián – elfogó

Mostanában nagyon megy neki az ütés. A 6. ütő sokszor van olyan helyzetben, hogy ő kezdi az inninget, ezért ide nagyon jó választás. Tud nagyobbat is ütni, ami nem hátrány, gyors, ügyes játékos. Elfogóként pedig csak ő jöhet szóba, hiszen utánpótlása még nincs olyan szinten, hogy komoly mérkőzésen bevethető legyen.

7. ütő: Halász Péter – hármas védő

Az ő ütőeredményei sem rosszak, így ha Völgyes kijutna előtte, akkor akár már az ő ütéséből pontot szerezhetne csapata. Hármason egyértelműen jobb most, mint a már említett Török.

8. ütő: Németh Bálint – rightfielder

Igaz nem tudom, hogy kicsoda, bár ha látnám, akkor beugrana, viszont eredményei eléggé meggyőzőek ahhoz, hogy a csapatban legyen. Viszont annyira nem nagy bombázó, hogy előrébb kerüljön, de hát nem is lehet mindenki 4. ütő.

9. ütő: Hajdú László – leftfielder

A 9. ütő majdnem első, ide is kell a gyorsaság. Jó alanya lehet a későbbi ütőknek, hogy pontot csináljanak belőle, már ha kijut. Idén ez annyira nem megy neki, de szerintem a rájátszás tétje már őt is jobb produkcióra fogja sarkallni.

Daróczi János – dobó

A fiatal tehetség jelenleg a leghadrafoghatóbb dobója a Nagykanizsának. Ráadásul fejlődéséhez mindenképpen kellenek az izgalmas tétmeccsek. Ha nem megy neki, még mindig le lehet cserélni. Ha jó napja van, akkor viszont nem nagyon kel a cseréjén töprengeni.

Ez az ütősorrend nélkülözi az ifjoncokat, de a rájátszás komoly helyzeteket hozhat, így a kellő tapasztalatra építettem a stratégiát. Ha valakinek nagyon nem megy, még mindig marad helyette tartalék, de elvileg ez a csapat elég erős ahhoz, hogy bejusson a döntőbe – ha kellően tudnak koncentrálni. Sajnos a tapasztalat mellett negatívum lehet, hogy sok a sorban az olyan játékos, akik hajlamosak nem a saját feladatukra koncentrálni. Ha ezt el tudnák felejteni, sokkal jobb teljesítményre lennének képesek.

És a válasz a cikk legelején feltett kérdésre?
A Nagykanizsa jelenleg egy igen erős fiatalítás közepén van. Sok ifjúsági játékost szerepeltetnek, akik még nem mindig tudnak felnőni a feladathoz. Nagyban befolyásolja eredményeiket az is, hogy a két válogatott dobójuk Dara és Pötty nem tud úgy játszani, ahogy szeretne, sérülések gátolják a felkészülésüket. Ha viszont dobók nélkül maradnak, akkor nem sok esélyük lesz arra, hogy a dobogó harmadik fokánál magasabbra jussanak, ha csak nem kompenzálják azt fergeteges ütőmunkával. De idén abban sem megy úgy a szekér, ahogy az tőlük elvárható lenne. Talán a fejekben kéne rendet rakni, feltüzelni a csapatot, persze jó értelemben. Egy esetleges bajnoki cím sokat lendíthetne az amúgy sem reménytelen baseball-helyzeten Kanizsán.

Mindenképpen érdemes lesz kilátogatni majd az Óbuda Brick Factory elleni elődöntőkre, nagy csata várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük