Alapszakasz után IV.

SZOMBATHELYI ANYASZOMORÍTÓK

9 győzelem – 5 vereség

Az „Alapszakasz után” című sorozat befejező állomásához érkezett, már ami a komplett csapatelemzéseket illeti. Mostani írásom az alapszakaszban 4. helyen végzett Szombathelyi Anyaszomorítókat veszi górcső alá. Az eddigi szereplésük meglepően jó, bár a 4. helyre vártam őket, de okoztak meglepetést. A már sokszor emlegetett BF verésen túl a Nagykanizsának is okoztak némi fejtörést. Az esélyesebb csapatok közül csak a Szentendre bánt el velük csúnyán.

A Szombathelyi Anyaszomorítók név 1995-ben került fel először tabellára, akkor a 3. liga Nyugati csoportjában lett 4. helyezett a csapat. Két győzelmet szereztek a 424 ellen és egyszer kikaptak tőlük, de a 4. helyhez ez még elég volt. (Akkoriban a Nemesvámos Tigersharks 58:12-re is legyőzte őket.) Aztán ’96-ban elindultak felfelé, hiszen ugyanebben a ligában már a második helyet szerezték meg, csak az azóta már megszűnt Sopron Indians előzte meg őket. 1997-ben annyira nagy volt a jelentkező csapatok száma, hogy minden ligát bővíteni kezdtek, ezért az Anyaszomorítók már a 2. ligában találták magukat, és ha már ott voltak, gondolták maradandót alkotnak, hiszen csak tavasszal három majd ősszel még hat győzelmet szereztek, ami a második helyhez volt elég. És ezzel még nem volt vége, a csapat osztályozót játszhatott. Ellenfeleik a Győri Dózsa Dark Horses és a Sopron Westwind csapatai voltak. Mindenkit legyőzve megszerezték a jogot a legmagasabb osztályban való szereplésre! A Magyar Kupában pedig a negyeddöntőig meneteltek, ahol a Bp. Players csapata állította meg őket.

1998-ban, már mint NB I-es csapat találkoztunk velük, a szezonjuk azonban újonchoz illően nem sikerült túl jól. A 7. helyen végeztek, és osztályozót kellett játszaniuk azzal az Ajka Blackbirds-el, amely később az Interligában is indult, és ahol többek között a mai Nagykanizsa jó pár meghatározó játékosa is szerepelt. Az első meccset még megnyerték, utána két vereség, majd ’99-ben újabb év az NB II-ben. Itt már mint favoritok szerepeltek, és ehhez méltóan lettek másodikok, az abban az évben nagyon jól összerázódott Békéscsabai Villámok mögött. Az osztályozón ellenfelük a Siofók Denewares csapata lett volna, akik azonban akkor már nem igazán funkcionáltak csapatként, így két sima 10:0-s, játék nélküli győzelemmel jutott fel a gárda a legjobbak közé. Sajna infót nem találtam arról, hogy 2000-ben miért lettek ismét NB II-es csapat, de a lényeg, hogy az NB II-ben kellett indulniuk.

Ha már ott voltak, meg is nyerték, az akkoriban 12 csapatos NB II-t. Ha jól érzékelem, akkor veretlenül lettek aranyérmesek. 2001-ben tehát ismét NB I. Hatalmas meglepetés volt ez az év, hiszen az előző évben még alsóbb osztályban szereplő csapat bronzérmes lett a magyar bajnokság első osztályában. Azért ezt nem hiszem, hogy bárki előre megjósolta volna akkoriban. Ez volt az az év, amikor az Anyaszomorítókkal, már mint alap NB I-es klubbal kellett számolni.

2002-ben némileg visszaesés volt tapasztalható, hiszen csak ötödikek lettek, egy újabb feltörekvő csapat, a Jánossomorja Rascals is megelőzte őket. 2003-ban negyedik hely, ami már jobb, és amit sikerült 2004-ben is megismételni. Aztán eljött 2005 és a csapat jelenleg negyedik, tehát mondhatjuk, tartják a szintet.

Jöjjenek a legek:

Legszorosabb mérkőzés:

A szombathelyi alakult ’Somorján vívta a legszorosabb csatát, amiről itt a blogon is olvashattunk már. Hatalmas izgalmak közepette végül is 8:7-re tudtak diadalmaskodni.

Legnagyobb arányú győzelem:

A legkönnyedebb meccset a Sharks ellenében produkálták, amikor is 29:5-re tudtak győzni.

Legnagyobb különbség két mérkőzés alapján:

A kétmeccses különbség is a Nemesvámoshoz fűződik, a két mérkőzésen összesítve 44:8-ra tudtak győzni. Emlékszünk még a fentiekre? Amikor a Nemesvámos egy meccsen győzte le őket 58:12-re?

A vereségek:

Öt vereségükből a leginkább fájó a Szentendre elleni kettő lehetett. Nagyon csúnyán elpáholták őket, 30:1-re és 21:4-re. Ez nem valami fényes. Az Óbuda egyszer kapta el őket a BF arénában, 12:4-re győzntek a bajnoki cím védői. A Nagykanizsán lejátszott dupla meccsek meglepően szorosra sikeredtek, 14:10 és 7:4 a Kanizsának, ami figyelemre méltó a Szentendre elleni eredményeket tekintve.

18 játékos alkotja jelenleg a Szombathely csapatát. Bár ez a szám, ha csak a ténylegesen mindig szereplőket nézzük, akkor jóval kevesebb, 9 főt jelent. A másik kilenc inkább friss hús, vagy beugró ember. Dobásban 5 ember neve mellett van eredmény, de igazából csak három dobója van a csapatnak, a két másik dobó összesen 1/3-ad inninget dobott és 7 sétát hoztak össze ezen idő alatt. (1/3-ad inning akkor van, amikor a dobó dobási ideje alatt elér a csapat 1 out-ot.) Elfogójuk is 4 szerepel az idei statisztikában, de igazán csak kettőről beszélhetünk, de leginkább egyről.

A csapat:

Bor Balázs

BB jelenleg a beugrók népes táborába tartozik. Régebben azért többször vették igénybe, mostanság annyira nem: 10 inninget játszott, 6 ütéshez állása van. A 10 inning alatt 2 out-ot csinált, hiba nélküli. Ennyi.

Erős Balázs:

Csapata talán legmagasabb játékosa. Egyes és kettes védő szokott lenni, ami azért kicsit furcsa párosítás, lévén, hogy a két poszt különböző erényeket igényel. Aztán az is lehet, hogy benne meg van az összes. Támadásban idén nem tartozik a jók közé, hiszen az eddigi .184-es átlag még jóindulattal sem nevezhető kiemelkedőnek. 74 lejátszott inning alatt 5 hibája volt, ami nem sok.

Fehér Tamás:

Számomra érthetelen, hogy Fehérke miért az alig játszók közé tartozik – gondolom munkahely, család, iskola, mert eredményei alapján mindenféleképpen többet kellene játszania. Hogy 21 inning alatt nem hibázott, az nem is annyira mérvadó, hiszen összesen egyszer kellett a labdával közelebbről megismerkednie. Támadásban viszont a .600-as ütőátlag azért már jelent valamit. Tény, hogy 3/5-del érte ezt el, de 14 felállás alatt. Ebből 13-szor kijutott az egyes base-ig, ami nagyon jó 93%-os teljesítmény. Talán a rájátszásban több lehetősége lesz játszani.

Horváth Attila:

A VJB Elnöke. És talán ennyi elég is, hiszen a pályán túl sokat nem láthattuk. Kettes védőként állhatott be néha, összesen 14 1/3 inningre, ezt jól oldotta meg, viszont támadásban az ötből semmi az semmi.

Horváth László:

A hármas bázis állandó őrzője, már ha ott tud lenni a meccseken. Idén ott tudott, hiszen mindössze 2 inninget játszott le nélküle a csapat. Védekezésben a 16 error elég sok, bár a hármas védő posztján sok kellemetlen labdával kell az embernek megküzdenie. Támadásban viszont nagyon is jól teljesít: .464-es átlaga van, ami párosul 3 triplával és két hazafutással, amivel csapata egyik legnagyobb „bombázója”. 14 pontot ütött be eddig, és befutott 26-szor, ami remek eredmény.

Horváth Tamás:

A Horváthok közül az utolsó a névsorban. Válogatott shortstop, fiatal, ügyes játékos. Két játékosa van a csapatnak, akik minden meccset végigjátszottak eddig, és az egyikük ő. 13 hibát vétett, ami szintén poszthoz kötődik, hiszen a 6-os pozíció találkozik a legtöbbet a labdával. Eddig 73 lehetősége volt védekezni, és kiszámolható, hogy 60-szor nem hibázott. Támadni is jól tud: .404 az ütőátlaga, 6 dupla és 2 hazafutás szerepel neve mellett, valamint 14 beütött pont is. Némileg meglep, hogy lopott bázisok terén nem vitézkedik, pedig nem lassú ember. Eddig csak hatszor lopott bázist, el nem kapták még, ezért is fura, hogy nem vállalkozik többször.

Kovács András:

Jobb külsőn szokott játszani legtöbbet. Azért néha beljebb is merészkedik, de túl sokat azért nem. Támadásban közepes eredmény az övé, bár a .370 inkább közepes fölé kétszer, inkább jó. 18 beütött pontja mindenképpen említést érdemlő, hiszen ezzel csapatában a második helyen áll.

Lajcs Dániel:

Új szerzemény lehet, bevallom soha nem is láttam még játszani. Idén eddig 5 inninget kapott, hibázott is gyorsan egyet, így elérve, hogy a támadási eredményei mellett a védekezési is nulla legyen.

Pákozdi János:

Pákó már régebb óta a csapat tagja, viszont állandó helyet nem tudott kiharcolni magának a csapatban. Többnyire csereként áll be, oda ahol van hely. Idén 13 inninget játszott, labdával nem kellett megküzdenie, támadásban 1/3-al .333-as átlagot tudhat magáénak.

Rácz Attila:

Régebben, mint Melák öccse futott a köztudatban. Mostanra már érdemes kiemelni, hiszen dobóeredményei a szezon elején igen csak jók voltak, sokáig vezette a liga ERA statisztikáját. Jelenleg azért hátrébb található, de a 4,54 még mindig nem rossz. Támadásban is erős, ütőátlaga .365, ami nem a legjobb, de 7 duplája és 1 HR-ja is van. Éppen ezért meglepő, hogy csak 6 beütött pontot tudott eddig összehozni.

Rácz Szabolcs:

Talán a legismertebb tagja csapatának. A Melák név sok helyen ismerősen cseng, nem is véletlenül, hiszen sokáig egyetlen dobója volt csapatának. Mára már azért nem egyeduralkodó, de még mindig a legtöbbet dobó játékos. 91 inningjéből 51-et töltött dombon, a maradék idejét leginkább egyes védőként játszotta. Támadásban nem túl erős, .234 az átlaga, ami gyengécske, ráadásul ő lett a legtöbbször strike out is csapatában. Ez azonban visszavezethető arra, hogy nem a higgadt játékosok közé tartozik.

Szép Péter:

Eredményei nem hajaznak nevére, hiszen eddig még nem volt sikeres ütése, védelemben meg 1 hiba és 1 out. Nem is sokat szerepelt: 10 játékrészt húzott le.

Szűcs László:

Régebben ő is többet szerepelt, idén nem sokszor láthattuk a pályán. Azért 20 menetet letolt, ez alatt 1 hibát vétett. Támadásban 3/9-el .333-as átlaga van. Külső védő, de kettesen is előfordul.

Tirnitz József:

A Sopron Westwind csapatából érkezett idén Pepi az Anyaszomorítókhoz. Az eddigi eredmények alapján elmondhatjuk, jól választott, és a Szombathely sem járt vele rosszul. Bal külső védőként játszatják, bár guggolt is 2 inninget, de nem ez a jellemző. 326-os átlaga van, ami jó, ráadásul 5 dupla és egy HR is van a neve mellett, és beütött 9 pontot.

Németh Bálint:

Számomra fekete ló. Nem igazán tudom, hogy kicsoda, de elég sokat játszott idén, többnyire jobb külsősként. .318-as ütőátlagot hozott össze, ami nem rossz. 47 inninget védekezett, ami alatt nem volt hibája.

Török Ádám:

15 játékrész erejéig villanthatta meg képességeit, ez alatt többet hibázott, mint nem. .273-as ütési eredménye sem túl jó, úgy hogy van még mit edzeni.

Török András:

A válogatottban is bemutatkozhatott a szombathelyi elfogó. Ez nem is véletlen, hiszen majd minden kategóriában csapata legjobbja. Támadása álomszerű, átlaga .509-es, 2 HR-ja és 22 beütött pontja van, és 17 lopással vezeti a kategóriát. Minden csapatnak hasznára válna, ráadásul védelemben is nagyon ott van. Elfogóként az ellene lopni próbálóknak nem sok esélyt hagy, 35-ből 13-at szedett le eddig, ez remek 37,1%-os eredmény. Dobni is tud ha kell, bár nem az első számú dobója a csapatnak, de a legjobb ERA-ja neki van jelenleg: 12 inning alatt 3,75-ös.

Török Péter:

Egyetlen inning.

Újhelyi Balázs:

Középkülsős, az egyik legjobb ezen a poszton szerintem, nagyon gyors, ügyes. Nem egyszer láttam már vetődve, csúszva, nyakatekert pózban labdát elkapni, ráadásul személyes élményem is van vele kapcsolatban, amikor egy nagyobb ütésemet a „lehetetlen elkapni” kategóriából leszedett. Támadásban is jól muzsikál, .405 az átlaga. Kicsit meglep, hogy nem a lopások bajnoka csapatában, de 13-al azért a második helyre odafért, négyszer viszont elkapták. 71 inning alatt 3 hibát szedett be.

Eddig tehát az idei Anyaszomorító névsora. Jöjjön az elmaradhatatlan Dream Team:

1. ütő: Újhelyi Balázs – centerfielder

UB a klasszikus első ütő. Gyorsasága révén lopással is tud haladni, pontszerző pozícióból bármikor beér. Idén a támadással sincs gondja, az esetek 61%-ban kijut az első bázisra.

2. ütő: Horváth Tamás – shortstop

A Szombathely esetében borul a papírforma, hiszen Török elé mindenképpen kell egy olyan ember, aki szintén jó ütéssel bír. Itt nem csak az első továbbtolása a cél, hanem minél több futó pályára helyezése, és lehetőleg pontszerző pozícióban. Tomi 64%-os kijutási eredménye jó, így elméletben akár többször előfordulhat hogy mind az első, mind a második ütő kijusson.

3. ütő: Török András – elfogó

Ehhez azt hiszem nem is kell sokat írnom. A fentebb említett eredményei magukért beszélnek. Ha kijutnak előtte az emberek, nagy esélyük van, hogy be is érjenek. Ha egyedül lenne kint, még mindig ott a lopás fegyvere is, amiben szintén jól muzsikál.

4. ütő: Horváth László – hármas védő

Lehet, hogy a fanatikus SZA rajongók most nagyot hördülnek, hiszen Laci soha nem volt talán negyedik ütő. Idei eredményei alapján azonban ki lehetett volna próbálni. 2 HR és 3 tripla mellett még két duplája is van, ráadásul ütésben is jó.

5. ütő: Rácz Attila – kettes védő

A bombázók sorát zárandó a 7 duplát összekaristoló, „kisebbik Rácz” lenne az ideális. Kettesen is szokott szerepelni, és a mostani felállásban nincs is máshol hely. Amúgy is a kettes poszt a hiányposzt Szombathelyen.

6. ütő: Kovács András – rightfielder

Elég jól üt idén, így ha esetleg a vágók nem úgy muzsikálnak, akkor is van rá esély, hogy beüsse a kint maradtakat. 5 duplát is összehozott, így pont jó a nehéztüzérség utáni embernek.

7. ütő: Tirnitz József – leftfielder

Eredményei alapján akár előrébb is lehetne, de a többiek eredményei alapján csak ide fért be. Az viszont tagadhatatlan, hogy a csapatban a helye.

8. ütő: Erős Balázs – egyes védő

Inkább a védelem erősítse céljából, mint a támadást erősíteni került be a csapatomba. Azért nem kilencedik, mert zavarná az első ütőket, ha kijut. Csupán egyet lopott eddig, tehát nem valószínű, hogy helye lenne az elsőnek kijutni, mert foglalt a bázis, és könnyen duplázhatnak ellenük a védők.

9. ütő: Rácz Szabolcs – dobó

Melák sem üt túl jól, viszont 9 lopása van már, így ha kijut, tovább tudja magát vinni a kettesre. Ha meg ott van, az nagyban segíti az elsők kijutási esélyit, hiszen megosztja a védelem figyelmét. Eddig 3 duplát és egy triplát ütött, ami nem rossz, és ha ismét sikerülne nagyobbat ütni, akkor létrejöhet az is, hogy tiszta terep vár a gyorsakra.

Az ütősorrendbe Fehér Tamás is beférne, persze ahhoz többet kéne szerepelnie, mert a jelenlegi pályán eltöltött ideje nem túl sok, komolyabb dolgokat leszűrni belőle nem lehet.

A rájátszásban a dobogóért szállnak harcba Szombathely legnagyobb Anyaszomorítói, ami nem lesz kis feladat. Kezdésnek a Szentendre ellen kellene nyújtani emberfelettit, és utána, ha ez nem jön össze, akkor a Nagykanizsát vagy az Óbudát kellene többször is legyőzniük. Nem lesz könnyű dolguk.

14 thoughts on “Alapszakasz után IV.

 1. gabesz

  nálunk az az 58-12 emlékezetes meccs, ugyanis végig videóztunk, esett az eső, de volt rengeteg szép ütés
  aztán készítettünk egy “csaptvideoklipet”, amiben rengeteg mozzanat szerepel arról a meccsről…
  azok a régi szép idők, kicsit megváltoztak az erőviszonyok azóta valóban!

 2. gabesz

  nosztalgia gyanánt eszembe jut mindig a közös Nemesvámos-Anyaszomorítók edzőtábor Csopakon, Zapi tanárbá szervezésében, Balogh Gábor edző úr vezényletével, a Csopaki borok bűvöletével 🙂 bár akkoriban még nagyon fiatalok voltunk, inkább csak néztük hogy kell inni, művelni nem nagyon tudtuk akkoriban (még) , kb 14-15 évesek lehettünk… na az jópofa volt 🙂

 3. Brecsi

  A T. VJB nem én vagyok:)) Nem is ez a fórumuk:))

  Egy ilyen robotkarral kibékülnék mint catcher, de mi van ha lopnak?:))) Leszedi azt is?:))

 4. marci

  Ha jol emlexem a kiiras szerint 1. osztalyban kellett volna kolyok csapat, amit nem tudtak vallalni ezert indultak a 2.ban.

 5. Brecsi

  Rémlik valami. Azt hiszem volt is vita belőle, hogy mi meg azt mondtuk mehet, aztán mire jött a szezon már nem is volt gyerekcsapatunk:) Télen eltűntek:)) Pedig tényleg voltak 1-2 évig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük