The Real Ballgame

Óbuda Brick Factory – Szentendre Sleepwalkers 9:4

A bajnoki döntő harmadik meccse, ami igazából még nem dönt semmiről, és aki nyeri, az is csak egy kicsi lépéselőnyt szerez, de azért látni kell, főleg hogy a múlt héten nem láttam egyiket sem. 2005. október 1., bajnoki döntő 3. mérkőzés Szentendrén. Pályaválasztó a Brick Factory, aki azért vitte a meccseit Szentendrére, hogy ezzel is emelje a döntő rangját és színvonalát.

Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy továbbra sincs Budapesten színvonalas mérkőzések lejátszására alkalmas pálya, ilyenből jelenleg négy van az országban, és abból a négyből is csak három szolgálja a hazai baseball életet, mivel a harmadik Nagykovácsiban az Amerikai Iskolában található, és az csak az ottani diákok épülését szolgálja.

Na, de vissza a mérkőzéshez, amiről bizton állíthatom, hogy itthon az általam látott eddigi legszínvonalasabb volt. Csak pár címszó a meccsről: diving catch, double play, complete game, clutch hitting, big errors.

Mivel nem számoltam azzal, hogy szombaton is dugó lehet a Szentendrei úton, igy némi késéssel érkeztem, és már elkezdődött az összecsapás. De nem maradtam le semmiről, mert annyi történt, hogy a Sleepwalkers lead off-ja az egyesen volt. Konstatálhattam, hogy az Óbudánál a kínai magyar Xiong Xiabo az SP, aki nem nagyon találta az elején a “vendég”-ütők ellenszerét, ez gyors 2:0-ás vezetést jelentett az Alvajáróknak, bár lehetett volna több is, ha Erdélyi úgy üt, mint tette azt vasárnap. Két outnál tele bázisnál strikeoutra tette magát. Az inning alján az is kiderült, hogy Nikolits lett az Alvajárók kezdő dobója, aki egy duplán kivül nem is engedettet hitet a hazaiaknak.

A második inningben Moki, mintha megtalálta volna a ritmust, és gyorsan végzett a 3 ellenfelével. Majd jött támadni az Óbuda, és egy infield hit és séta után két eredményes bunttal szépített az eredményen, de aztán Nikolits lehúzta a rolót, amit igazából csak egy dobás erejéig engedett fel. De erről majd később.

A harmadik elején ismét jött a Szentendre, és miután Simonyi nem igazán igyekezett el a labdától, ki is jutott az egyesre.

Hit by pitch, amikor a dobó eltalálja az ütőt. Kétszer fordult elő a meccsen, és mindkét dobás olyan volt, hogy ha akar, simán elugrik az ütő. De nem igazán akartak, mint kiderült taktikai fegyver volt, hogy úgymond beleálltak a dobásokba. Mit mondjak, a második eset game winning RBI-nak bizonyult.

De egyelőre még a 3-ik teteje, és Illés az ütőboxban. Jön a dobás, és jön az ütés, de milyen? A labda meg sem állt a baseballpálya mögött lévő focipálya 11-es pontjáig, máris 4:1 a vendégeknek. Ezután még 3 hosszú fly out az inningben, és ekkor úgy tűnt, hogy mindjárt vége lesz Xiabo meccsének.

A mérkőzés feléig meglehetősen gyorsan jutottak el a csapatok, amikor is az ötödikben Földessy hosszú single-je után Nikolits jött ütni, és igen keményen találta el a labdát. Úgy tűnt, hogy itt az újabb HR, de a labda beesett a pályára a centerfielden, igaz csak néhány centin múlott, és talán mindenki ezt hitte az Alvajáróknál, mert a nevükhöz méltóan mozogtak a pályán. Bármilyen furcsa is, ebből a hatalmas ütésből nem hogy pont nem lett, de a rossz base running miatt még Nikolitsot is outra tették a második base-nél. Ezt követően, viszont Kígyó húzta le a rolót, és innentől kezdve összesen két base hit-et engedélyezett a Szentendrének.

Ezután az elszúrt támadássorozat után, szinte törvényszerűen jött a védelmi megingás. Az inning alján jött az Óbuda kiegészülve Simonyi Dénessel, és ha már eggyel többen lettek, köszönték a lehetőséget, és megfordították a meccset. Miért írtam, hogy Simonnyival kiegészülve? Nikolits az első két ütőt ground ball-ra kényszerítette, ami 10-ből 9-szer sima out is lett volna, de az első labda elgurult Simonyi keze alatt, a második meg dadogott, és ráadásul a rossz labdakezelés után, még rossz döntést hozva próbálta megcsinálni az outot, persze nem sikerült. Az eredmény 2 on o out, és a legveszélyesebb ütő következett. Törvényszerű séta és dobócsere.

A Brick Factory, mintha csak erre várt volna, tele bázisok és egy base hit, amiből két pont jött be, majd bunt egyenlítés. Ismét tele bázisok, Németh készül ütni, és egy inside ball súrolja, és itt is a game winning hit by pitch. Ezután ismét minden vissza a rendes kerékvágásba, majd az Óbuda ismét szerzett három pontot a 7-ikben, ráadásul úgy hogy a pontokat az ütősor vége hozta be. A nyolcadik elején, amikor egy hitet követően 0 outnál felvillant a remény, jött a tavalyi év játékosa Zalabai “Zsoba” Zsolt, és egy 6-3 double play-vel tulajdonképpen lezárta a meccset. Majd, hogy még a kést is beledöfjék a vendégekbe, jött Jorge Fernandez a nap egyetlen balkezese, és a pálya mögötti erdő mélyére küldte a labdát. Igazi mamut HR volt, az eredmény ezzel 9:4 lett, ami később már nem is változott!

A 9-ik menet egyetlen kérdése volt, hogy Xiong Xiabo be tudja-e fejezni a meccset, és ezzel complete game-t tud csinálni. Ez némi nehézség árán sikerült is neki, ami azért volt különösen értékes, mert a meccs elején úgy látszott, hamar szétüti a Szentendre, de az 5. inningben kapott hazai segítség után már nem kegyelmezett.

Azt mindenképpen el kell mondani, hogy a meglehetősen hűvös idő ellenére ismét megtelt mindkét lelátó, volt zene, közvetítés, büfé hot-doggal. (Lehetne esetleg Füstiből csinálni holnap?) Volt egy igazán jó mérkőzés, ami bemutatta a baseball összes szépségét. Kár hogy ezt csak a helyszínen láthatták, de remélhetőleg majd valamelyik televízióban is lesz közvetítés egyszer.

42 thoughts on “The Real Ballgame

 1. Gumi

  Jánossomorján is van tökéletes pálya. Különben meg tökjó hogy már aznap este olvashat az ember egy teljes beszámolót a mecsről.Köszönjük!!

 2. Fighting

  Köszi, és javítottam a hibámat.
  Sajnos nem tudtam, hogy ott is jó pálya van, de talán egyszer eljuttok oda is.

 3. grizli

  csak sajna a pontos eredmény nem derül ki belőle, de amúgy szép munka!
  és amíg a téé nem közvetíti, lehetne online tudósítás…;)

 4. Brecsi

  A mai eredmény pedig: 18:17 a Szentendre javára, egy inkább unalmas, de nagyon küzdős meccsen, 10 inning alatt. Mindkét csapat elkészült dobóilag, közel 30 séta volt a meccsen. Nem éppen néző vonzó. Azért egy Jorge grandslam volt benne:)

 5. Fighting

  Akkor nyugodtan mehetem volna az eső után fél 3 körül, de már nem akartam elindulni. Gondoltam szinte vége lesz mire kiérek.

 6. Mike32

  Nagyon jó volt az összefoglaló!!!! 🙂 A somorjai pályán pedig én is jártam néhány éve és bizonyítom, valóban olyan jó ahogy azt elmondják!!! Ténylég állat!

  Amúgy, szombat Kiskanizsa Astros 15:6 és 13:10(?) azt hiszem, de végül is lényegtelen. Kikaptunk, az állás 2:2, az osztályozó nyitott…
  Utolsó mérkőzés jövő hétvégén…

 7. Brecsi

  És a meccsen, mint kiderült Szenyo kollega kicsit komolyabban sérült, mint azt hittük. Spirálisan tört valami a kézfejében, így 6 hét gipszel és egy pár darab csavarral térhetett haza. Neki a szezon sajnos véget ért.

 8. Mike32

  Basszus…. Sejtettem, látszott az arcán hogy nagyon fáj amikor elkapja a labdát. Minusz egy dobó a hétvégére… Meg néhány hit és pont….:))) Azért tapsolja meg mindneki Szenyot!!!! 🙂

 9. marci

  Jo iras fighting!
  Koszonom a csapatoknak is h 2-2 igy meg lesz alkalmam dontot nezni iden.

  Mi volt a szitu Szenyo? jobb kezzel nyultal egy utesbe, v tenyerrel kaptad el ballal? jobbulast!

 10. marci

  off
  eddig is lehidaltam h az amerikai focisok milyen promot nyomnak maguknak, de ez mar vegkepp elkepeszto: http://www.wolves.hu/hir.php?id=141
  tudni kell h a csapatok kb 1 eve mukodnek (vagy annyi sem) igy a szinvonalat el lehet kepzelni…
  (A Stohl Andrisnak el kene kezdenie baseballozni!!! 🙂 )

 11. gabesz

  mert ott vannak olyanok, akik tesznek ezekért a dolgokért! nálunk is vannak, de akinek a dolga lenne, az elnökség!!! egyenlőre a kisujját sem mozdította! nem írom le a véleményem inkább, nem lenne szép…

 12. mx08

  Szerintetek eladható, élvezhető a hazai baseball? Vegyük például a hétvégi döntőt. Mi a véleményetek?

 13. Mike32

  A hétvégi döntő mindenképp izgalmas lehetett, bár én az ütő box mellett guggolva néztem végig a szombatot…:))) Onnan végig. gondolva, szerintem igenis eladható lenne egy ilyen meccs, ráadásul a játékosokat is nagyon inspirálhatná az hogy ország világ előtt mennek ki a pályára… (mint a nagyok:)

  Kicsit később meg már a ZP-ben:
  – Nézd!!! Az ott nem az Astros infield védő sora?

  :))))

 14. Mike32

  Szerintem a focisok annyival vannak előttünk, hogy ott olyan, igazán pénzes emberek dolgoznak, akik kezdetben csak elismerést akarnak, nem bevételt…

 15. Fighting

  A szombati meccs abszolút eladható lett volna a tévében! Élvezetes volt, és egy jó szakkomentátorral simán érthető lett volna a baseball már első alkalommal is egy vadidegennek is! De igaza van Gabesznek, ezért bizony tenni kell. S lehet nem szeretni az amerikai focisokat, de ott van egy olyan ember, akinek vannak megfelelő kapcsolatai a médiában, és lám ez elég.
  Bár nem hiszem, ha a szövetségtől valaki fontos ember bemenne a sport tévéhez, és megfelelően tárgyalna, ne tudna elérni legalább a döntőről egy félórás müsoridőt.
  Amilyen sporttokkal kitöltik most már az időt, simán lehetne baseball helyettük.
  S igazából csak igy lehet ma már népszerűsíteni a játékot. Ami médiában van az létezik, ami nincs az nem.
  S erről pont a kanizsaiak tudnának mesélni. Hisz láttam képeket a vasárnapi Wolves meccsről, ahol a hazaiak 79-0-ra kaptak ki, hogy mennyi néző volt kint. S voltam a baseball EB-n 3 éve nyáron Kanizsán, és láttam, hogy azon mennyi néző volt. Elszomorító!

 16. Földessy Miki

  Nem én ütöttem a HR-t, hanem Illés az első meccsen.
  Szerintem a baseball nehezebben eladható, mint az amerikai foci, mert kicsit bonyolultabb, lassabb. Meg lehet, hogy csak 1 éve játszanak a Farkasok, de többen játszottak régen és van egy olyan edzőjük, aki iszonyat kemyényen edzi, tartja őket, pl nincs bulizás, nőzés, stb meccs előtt, amit be is tartanak. Aki nem tartja be a szabályokat, az meg nem kerül a csapatba. Szóval jóval profibb a hozzáállás, mint a baseballban, amihez persze minden körülmény adott.
  Szerintem követendő példának kell őket tekinteni, és nem rivalizálni, hanem együtt népszerűsíten a két sportot.

 17. Brecsi

  Azért ezt a 4. meccset nehezen lehetett volna eladni… 27 séta plusz 7 HP azaz 34 ember sétált. Én roppantul untam az egészet. Ehhez mondjuk a bíró spori is nagyban hozzájárult a bocicsoki strike zónával.

 18. Földessy Miki

  Én is ezt mondtam. Ennyi séta méltatlan egy döntőhöz. Erre szokták mondani, hogy a nagy tét rányomta a bélyegét a mérkőzésre:) Egyébként az általam invitál, a baseballhoz nem értő nézők azt mondták, hogy élvezték a meccset, mert izgalmas volt.

 19. Fighting

  Munkából nem tudom korrigálni, de ha valaki tudja, az megtenné!
  S köszi a helyreigazítást!

 20. Geri

  Szombaton kint volt az RTL Klub és kedden(10.04) este 7-kor a Fókuszban lesz egy riport!

 21. mx08

  Szerintem a dobók teljesítettek rosszul vasárnap és nem a bíró zónája volt kicsi.
  A focis összehasonlítás pedig tényleg rámutat arra hogy valami hiba van a rendszerben, és ez nem rivalizálás.
  Én nem tömegek előtt szeretnék játszani, de egy sportnak kell hogy halljanak róla különben elhal. Azon már túlvagyunk, hogy pusztán azért mert “nyugati” érdekesség, az emberek felkapják a fejüket.
  Valamit le kell tenni az asztalra, és ez lehet hogy több mint a heti edzések és a teljes hétvégéim:(?
  (Le a kalappal a két működő honlap előtt.
  Végre valami a döntőre is megmozdult, hosszú idő óta először.)

 22. vida péter

  Mint ponteciális “szövetségtől valaki fontos ember” tudom, hogy kell rendesen tárgyalni: 200.000 / mérkőzés. Mivel nincs erre ennyi, nem tárgyaltunk.

  Az amerikai focisták is megfizetik a közvetítés árát, tudomásom szerint minden összefoglaló 50 – 100 e ft körül van, kedvezményesen. Egyébként a Sport1 tavaly $250.000 -t fizetett az NFL közvetítésekért (NBA: $600.000).
  Mi nem tudunk ennyi tőkét megmozgatni és egyetértve Földessy Mikivel, nem érdemes párhuzamot vonni, rivalizálni velük, inkább keressük az összefogást.

  A Stohl András egyébként a Rögbi Szövetség egyik alelnöke. A szövetség más vezetői szerint nem sokat profitálnak belőle.

  A meccs tényleg jó volt, sok látványos elemmel tarkítva. Az RTLKlub becsületére legyen mondva, végig kint voltak (ha vasárnap jönnek ki, ez biztos nem így történik), és remélhetőleg rögzítettek mindent. Kívácsian várom az összefoglalójukat, amit kedden vágnak, így nem biztos, hogy még aznap adásba kerül. De figyelni fogom.

 23. Geri

  Nekünk a riporter srác mondta,hogy kedden lesz benne.

  Amúgy a vasárnapi meccsen 4.3 inninget dobtam és szerintem Yu keveset tévedett és nem mondhatni, hogy nagyon kicsi volt a zóna.
  A vége felé már többet tévedett (kintről néztem már),de ez köszönhető a röppke 5 órás meccsnek.
  Szombaton viszont base-bíró volt Yu és ha jól emlékszem egyetlen egyszer sem tévedett!!!

 24. Balu41

  Néhány fontos dolog az amerikaifocival kapcsolatban: legnagyobb előnyük , hogy nem kell hozzá különleges pálya, lényegesen egyszerűbb-érthetőbb, látványosabb, az USA-ban is népszerűbb mint a baseball. Ja és 15-éves kor alatt nem ajánlatos elkezdeni! Már van Győrben is csapat, mivel nincsenek magyar bírók ausztriából jönnek ide 70 ezer/meccsért.(ez komoly) Azt viszont nem értem miért nem tud a baseball szöv. 200 ezret kifizetni a közvetítésért! Árpáéknak sem pusziért van benn, és nem a farkasokkal kezdtek hanem az NFL-lel!
  Az edzőjük Lee pedig, igen jó és a szíve csücske a baseball.
  Párhuzamot vonni nem kell, de elgondolkodni lehet azon, hogy mi vezethet a sportág népszerűsítéséhez, mennyi idő és pénz kell hozzá.

 25. Brecsi

  Észre kellene venni, hogy rossz sorrendben haladunk! Most erőltetjük az utánpótlást úgy, hogy nem is tudja a gyerek, hogy ilyen van. Majd utána akarunk népszerüsíteni. Szerintem fordítva kéne, hiszen ha látják a meccseket a TV-ben akkor felkeltődik az érdeklődés, több jelentkező, van miből utánpótlást csinálni. A focisok nem véletlenül csinálják azt, amit. Nem azért fizetnek ki ekkora összeget, hogy a csapat tagjai nézhessék a meccseket. A közvetítés alatt komoly reklámozást lehet véghezvinni. A wolwes első meccsén már több ezer néző volt!!!

 26. mx08

  “Tömegbázis, utánpótlás.”
  Ezek mind elhangzottak a közgyűlésen. Akkor sinen vagyunk nem?
  🙁

 27. gabesz

  bizonybizony, sinen vagyunk! ezt gondoltam én is a megválasztásuk után, meg szerintem mindenki…

 28. Brecsi

  Nem is azt mondtam, hogy ne erőltessük. De mindenkinek könyebb lenne utánpótlást szervezni, ha a gyerekek látnák a tv-ben, hogy van ilyen. A közvetítések alkalmával a baseball.hu címet el lehet mondani 1000x, megemlíteni a csapatokat, érdeklődőket gyűjteni. Egy bereklámozott sportágban lényegesebb könyebb utánpótlást létrehozni. Na meg új csapatok felbukkanását is lehetne tőle remélni.
  Én most is tudok olyan társaságról, akik összejárnak baseballozni, csak saját maguk szórakoztatására. Nem is tudták, hogy van bajnokság, meg ilyenek. Sásdon játszogatnak. Ki tudja, hány ilyen van még az országban.

 29. Fighting

  Teljesen igaza van Brecsinek!
  S azért is furcsa, hogy legalább a döntő adásba kerülése a sporttévében nem ér meg 200 ezer forintot a szövetségnek?!

 30. rsk

  en nem ertek ehhez, de ha a szentendre palyan kiraknak egy ket reklamtablat ami bekerul az osszefoglalo reven a TV-be akkor maris nem egyedul a szovetseg fizetne a 200e-ret hanem a hirdetok is…… vagy ez nem ilyen eccceru? 🙂

 31. Brecsi

  Na igen, ez a másik fele, a magunkról készülő 1 órás összefoglalósdinak. Ha csak táblánként mondjuk 50ezer Ft-bejön, egy idő után, ha látják a reklámjukat tolongani fognak a hírdetni vágyók. 1 óra a TV-ben azért eléggé komoly reklámérték. Utána lehetne feljebbvinni az árakat, ahogy vannak jelentkezők egyre többen. Szerintem.

 32. turcsi

  Amiota van magyar baseball az interneten folyamatosan nyomon kovetem az esemenyeket.Elorehaladast eddig nem nagyon lattam semmilyen teren meg az utanpotlassal kapcsolatban sem.Igy nem nagyon ertem hogyan akarjatok nepszerusiteni ezt a sportot.Tudom hogy mindenhez penz kell de valamit valamiert – erre jo pelde az amerikai foci letrejotte amire tobben is utalnak.Azt hiszem tobb utanna jarasra lenne szukseg mind a vezetoseg es mind a csapatok reszerol , ha tovabbra is komolyan gondoljatok ezt a sportot.Ahogy Brecsi irja a #41 ben ha nem is tolongani de jelentkezni biztos fognanak.[raadasul en nem 50 nel kezdenem hanem meg alacsonyabbal – lehet hogy eppen ingyen az elso alkalom es penzert a masodik] arrol nem is beszelve hogy valoszinuleg azok az onkormanyzatok is aldoznanak egy kis penzt ahol jatszanak baseballt de az emberek azt se tudjak hogy letezik ilyen nevu varos Ma-gon.Hozzaszolasommal senkit sem akarok megserteni csak azt szeretnem ha nepszerusodne a magyar baseball.