Baseballünnep Szentendrén

Óbuda Brick Factory – Szentendre Sleepwalkers 8:7

Amikor a hét elején megtudtam, hogy az Óbuda elvesztette a hatodik meccset, akkor igazán örültem, mert így nem maradtam le a bajnokavatásról. Plusz a hetedik, mindent eldöntő meccs, ami mindig a legjobb meccsek közé tartozik, legyen szó bármely sportról.

Elég korán elindultunk a barátommal a döntőre, mert nem akartunk úgy járni, hogy a Szentendrei úti dugó miatt késve érkezünk. Hál’ istennek nem volt gond a közlekedéssel, és valamivel fél 12 után már a pályánál voltunk. Hallgattam is a barátomtól, mert tegnap egy másik amerikai sport jeles eseményét követtük a tévében, ezért az alvás elég rövidre sikerült. De nagy meglepetésünkre már szépen gyűltek a nézők, és így a lelátón csak az utolsó helyek egyikét tudtuk elfoglalni. A pályán javában zajlott az Óbuda bemelegítése, és érdekes volt figyelni, hogy a Brick Factory 71 éves edzője milyen könnyedén üti ki a labdát a külső mezőnybe. Majd jött a “hazai” vendégcsapat a bemelegítésre, ahol a jóval fiatalabb japán edzőnek erősen kellett vigyázni, hogy a külső mezőnybe szálló labdái nehogy rögtön el is hagyják a pályát.

“Hazai” vendégcsapat, ez igényel egy kis magyarázatot. Mivel Pesten nincsen ilyen jelentőségű mérkőzés lebonyolítására alkalmas pálya, ezért az összes meccs Szentendrén került lebonyolításra, persze nem ettől lett a Szentendre a vendégcsapat, hanem a furcsa kiírás következtében, ami szerint költségtakarékossági okokból az alapszakaszban előrébb végző csapat játssza otthon az első kettő, és az ötödik-hatodik meccset, és a rosszabb kiemelési számmal döntőbe kerülő így otthon játszatta volna a 7. meccset. Így lett a Szentendre a vendégcsapat. De itt csak abban jelentkezett, hogy ők kezdték ütéssel a mérkőzést.

Ami a bemelegítés után végre elkezdődött. A dombon az Óbuda részéről a kínai-magyar Xiong Xiabo, a Kígyó állt, aki eddig a döntőben két complete game-t dobott. Földessy duplájától eltekintve nem is történt semmi az inningben. A bajnoki címvédő – aki duplázásra készült – viszont gyors vezetéshez jutott Kovács Gergő ellen, akinek ezen a napon nem nagyon ment a dobás, és a japán edző kénytelen volt a kezdő dobóját már a 2. inningben lecserélni, jött Várkonyi Attila, aki stabilizálta az Alvajárókat. De addigra már 2:0-ra vezetett a Brick Factory, és az eredmény nem is változott egészen az 5. elejéig.

Ehhez persze a két kitűnő dobó mellé kellett a két remek védelem is. A Téglagyáriaknál főleg a hatodik meccsen nagyot hibázó Zsoba teljesített kitűnően. Nem elég, hogy nem ment át labda, de mindig pontosan játszotta is meg azokat. Az Alvajáróknál pedig az eddigiekhez képest kicsit felforgatott belső mezőnyjátékosok – Nikolits mint SS, Simonyi 3rd base – nyújtottak stabil játékot, és ez egy gyönyörű dupla játékban is megmutatkozott. Az 5. inning tetején 2 outnál kijutott a szentendrei ütő az első base-re, majd Markolt egy stabil ütéssel követte. Itt érezni lehetett, hogy változik a mérkőzés. Futó az első és harmadik bázison, Markolt ráadásul az egyik leggyorsabb Alvajáró. De tudta ezt Kígyó is, és legalább ötször próbálta kidobni az egyesen, de nem sikerült. Majd, ha jól emlékszem, Gyurcsek ütése után be is jött az első vendégpont, de itt vége is volt az inningnek, mert Halmosi ugyan keményet ütött, de pont Kalocsai kezébe.

Az inning alján az első bizonytalanság Várkonyi részéről, igaz az ütősorrend közepe ellen kellett dobnia. De tele bázisoknál és két outnál az előbb említett Kalocsai nagyon gyengén találta el a labdát, és ezzel vége is az inningnek. Nagy esély volt egy megnyugtató előny megszerzéséhez, és hogy ez fontos lett volna, az rögtön a 6. elején kiderült. Jött Nikolits, és hatalmas ütése révén a labda kiszállt a pályáról, egyenlített a Szentendre, de az inning csak most kezdődött. Két ütővel később jött Illés, aki már a harmadik meccsen is letette a névjegyét. Ismét jól találta el a labdát, ami nem ment olyan messze, mint két hete, de elég messze ahhoz, hogy ez újabb három pontot jelentsen a vendégeknek, mivel a közte és Nikolits között levő két ütő is kint volt a pályán. Ezzel már 5:2 volt a vendégeknek, és még mindig nem volt vége. A következő ütő ismét egy duplát helyezett el a pályán.

Jött az Óbuda edzője, dobócsere. Hosszas hezitálás után a tavalyi év játékosa Zalabai kapta a labdát a dombon. Az ütőboxban Gyenge Dániel. A második dobásra, hatalmas lendítés, nagyszerű találat, és a labda elindul, és száll, száll, száll. De célt téveszt, és ha csak centikkel is, de érvénytelen területen hagyja el a pályát. Két dobással később K, azaz strike out. Aztán még egy K, majd egy hit, ami behozza a hatodik szentendrei pontot, és újabb K. Mit mondjak, jó csere volt. Az inning alján a még sokkban lévő Óbuda nem csinált semmit. A hetedik inningre visszajött Kígyó, és ott folytatta, ahol a negyedikben abbahagyta. Tehát az eredmény maradt 6:2.

A hetedik alja nem ígért sok jót az Óbudának, hiszen a line up vége következett, de Andó kijutott az egyesre, és ez volt a jel az Óbudának. Igaz ezután még Lupták ütése után Andó kiesett a kettesen, de Roberto Morua beleállt egy dobásba, legalább is nem ugrott el előle, és rögtön ember az elsőn és a másodikon. Máris az ütősorrend közepén tartunk, és hirtelen megcsillant a lehetőség a bajnoknak.

És éltek is vele. Hol pontos, hol szerencsés ütésekkel, de tették a dolgukat, és amikor Poprádi következett, akkor már a vezetésért ütött. Egy pontos single-vel, amiből a külső mezőny talajhibái miatt 3 bázist ért, a vezetést is megszerezte. Majd Várkonyi két gyors out-tal befejezte az inninget, de ekkor már 7:6 volt a címvédőnek, és már csak 6 outra az újabb bajnokságtól. Igaz múlt vasárnap már csak egyre voltak, és akkor nem sikerült. Az Alvajárók nem adták fel, de a 8-ik tetején – bár volt többre is lehetőségük – csak egyenlíteniük sikerült. Érett a hosszabbítás, de a téglagyáriak másképp gondolták. Az inning alján Kígyó ütött egy sima single-t, majd 1 gyors out, és a hatodik meccs negatív hőse, Jorge Fernandez következett, és egy hatalmas ütést küldött a pálya közepe felé, és Markoltnak, bár igyekezett, de nem sikerült a levegőből lehalásznia, így Kígyó szabadon rohanhatott a győzelmet jelentő hazai bázisra: 8:7 az Óbudának.

Bár nekik is lett volna lehetőségük növelni az előnyüket, de végül nem sikerült. De ez már nem zavarta őket, inkább a 9-ik tetejére koncentráltak, ahol visszatért Xiong Xiabo a dombra, hogy befejezze a mérkőzést. Simonyi Dénes az első ütő, ground out az egyesen. Földessy Miklós egy gyors K, és az utolsó lehetőség Illés Imre, aki egy gyors pattogós labdát küldött a bal mezőny felé, de Kalocsai Balázs összeszedte a labdát, és az egyes felé dobta, ahol Jorge Fernandez megfogta, és ezzel bajnok az Óbuda Brick Factory.

A kupagyőztes Óbuda Brick Factory bajnoki címét is megvédte

Szenzációs hetedik mérkőzést produkáltak a csapatok, ahol csak egy pont döntött. Külön öröm, hogy szinte telt ház 350–400 néző figyelte a helyszínen a mérkőzést. Ami különösen örömteli volt, hogy rengeteg kisgyerek is volt, és ők nem csak nézték, hanem a pálya mögötti területen baseballozhattak is. Köszönet a Szentendrének, akik nagyon jó házigazdának bizonyultak, és természetesen gratulálok mindkét csapatnak. Bajnok az Óbuda, de az igazi nyertese a mai napnak a magyar baseball volt!

Az NB I végső sorrendje:

 • 1. ÓBUDA BRICK FACTORY
 • 2. Szentendre Sleepwalkers
 • 3. Dr. Padló Ants
 • 4. Szombathelyi Anyaszomorítók
 • 5. Jánossomorja Rascals
 • 6. Nagykanizsa Ants Thúry
 • 7. Nemesvámos Sharks
 • 8. Sopron Weswind

36 thoughts on “Baseballünnep Szentendrén

 1. RP

  és grat a Szentendrének a pazar szervezésért!
  SZÉP VOLT ÓBUDAI TÖKÖSÖK! 😉
  (imádom az első ligás trükköket 😉 …hú de bejugtam…hukk) 😀

 2. Brecsi

  Ez a basebal.hu-s kép, amit én csináltam. Reméljük előkerül még sok a meccsről, mert én nem igazán tudtam fotózni, más dolgom volt:))) Én nem hittem volna, hogy a multkori nézőszámot még lehet űberelni. De a meccs előtt 10 percel már voltak akik a fűben ültek. A rutinosabbak már hoztak magukkal saját széket, vagy ülőkét, amivel a fűben lehet ücsörögni.
  Szerencsére a csapatok is kitettek magukért, és egy remek színvonalú meccset rittyentettek.
  A bírók is jók voltak, de sajnos nem egyformá néztek ki. Ezt jövőre nem szabad megengedni!!!

  GRATULÁLOK MINDKÉT CSAPATNAK! A Simonyi Gyuriéknak pedig a szervezéshez.

 3. Gazsi

  Brecsi!

  Lehetne kérni a döntőkről egy összetett statisztikát! Érdekelne. Köszi a sorozatban a segítséget.

 4. seatos

  Gratulálok mindenkinek, és külön öröm számomra, hogy a döntő ilyen profin volt megszervezve. Egy kicsit hideg volt, de még is nagyon sokan kijöttek.

 5. Brecsi

  Gazsi kérésére, de mondjuk amúgy is csináltam volna, itt a kívánt statisztika.

  Az első meccset sajna a Simonyi Gyuri vezette, így lehetnek benne fura dolgok. PL. a Jorge mint catcher. Aki emlékszik még az első meccsre, az jelentkezzen:)))

 6. boci

  Hát ez jó volt, amilyennek egy döntőnek lenni kell. Az igaz, hogy a bírok nem igazán voltak egyformán öltözve, de jó választás volt ez a felállás, nagyon jól vezették a meccset. Már csak ezt a nézőszámott kell megtartani egy “sima” bajnoki meccsre is!! Nem csak Szentendrén. Finom volt a hot-dog, mákos kifliben….

 7. Brecsi

  Én is kiváncsian várom:))
  Szerintem jó cikk lett, bár néhol borotvaélen táncol a helyzet bemutatás és a fikázás között:)))

 8. marci

  Nekem is tetszett, bar az 1$-os hotdog a Yankees stadionban alom, es a 123707 nezot sem tudom hogy fert be. (Vmi koncerten, ahol a palyan is voltak nezok?)

 9. vida péter

  Reggel hívott a cikk írója és megkérdezte a véleményemet. Elmondtam neki, hogy először csak átfutottam, és miután megláttam a vizelős képet, és olvastam Kati néniről, elég negatív előítélettel olvastam végig. Vannak benne jó és nem szerencsés mondatok, Brecsi véleményét osztom inkább…

 10. szenyo

  Nekem nem tetszik. És egy újságíró azért helyesírásban legyen otthon. Nem beszélve az egyéb hibákról: ining, Illyés, stb…

 11. Fighting

  Lényeg az, hogy ez nyomtatott formában lehet akár egy fél oldal is. S ezt a sportlapnak hivott valamit, megveszik naponta közel 200 ezren.
  .

 12. Brecsi

  Kedvencem a Hsziong Hsziao-po. Ez hogyan jött ki?:))) Egyszer már leírhatná Moki a nevét, lehet hogy nem is így hívják:))))) Esetleg Kovács Lajos?:))

 13. gabesz

  200 ezren most azon röhögnek, hogy a baseballmeccsek leghűségesebb látogatója a részeges Kati néni, meg a kutyasétáltató szentendereiek, valamint a főtitkár is a sörösrekeszek közelébe helyezkedik, pedig azok már üresek, mivel mindmegitták, és a játékosok meccs közben a elfogyasztott söröket ürítik éppen
  valami ilyesmi, persze van benn egy csomó jó dolog is, de én nem ilyen cikkről álmodtam, legyen rövidebb, de pozitívabb és lényegretörőbb, én azt mondom…

 14. Fighting

  Szerintem a főtitkár úr a Zsoltra gondolt. De sajna ő csak az igazat mondta az NFL közvetítésekkel kapcsolatban.
  S kb. annyi, hogy azért van NFL, mert túl drága lett az NBA. De itt ez részemről lezárva, majd a Zsolt megvédi magát, ha akarja.

 15. Fighting

  Az a baj, hogy itthon a baseball még mindig egzotikumnak számít. Elég nehéz róla írni. A haverom, aki olvasta a döntő harmadik meccséről irt cikkfélémet, azt mondta, hogy ebből egy laikus nem igazán ért semmit. Na most, ha ilyet írnak, akkor a focihoz szokott törzsközönség csak lapozz egyet, amikor meglátja a baseball feliratot. Az sem túl jó.
  Persze azt sem mondom, hogy Kati néni, meg a sör, meg ez a kép a követendő út. Valahol a kettő közt kellenne. De az biztos, hogy kell a média megjelenés.

 16. vida péter

  Fighting: a név stimmel, de nincs igaza.

  A Sport1 nem magától kezdett el NFL-t közvetíteni és fizet 250.000 $-t a jogokért (NBA 600.000). Naivitás ezt hinni, butaság bizonygatni, provokáció a baseballosokat “kioktatgatni”.

  Ja és ezért nem kapjuk meg ingyen – mint korábban – a fél órás MLB heti műsorokat. A Sport1 azt mondta, fizessünk érte az MLB-nek, akkor ők leadják. Az MLB európai igazgatója viszont javasolta, mi ne fizessünk érte, nem a mi büdzsénket kell vele megterhelni, ő a tv-vel szeretne tárgyalni.

  A cikk írója egyébként elnézést kért a nevek elírása miatt (Gergő, Imi).

 17. szali

  “The Stadium was also an important stop for religious conventions with the conventions of the Jehovah’s Witnesses the major outside activity each year. Beginning in 1950, the convention attracted as many as 123,707 people in a single day far more than any other Stadium event. On October 4, 1965 with the Yankees out of the World Series for only the third time in 17 years the Stadium hosted an event of worldwide significance. During the first visit to North America by a Pope, Paul VI celebrated mass before a crowd in excess of 80,000. Fourteen years later, John Paul II also made Yankee Stadium a stop on his tour of the United States.”

  Hát innen van a 123707-es szám 🙂

 18. marci

  OK, vegulis egy Jehova Tanui konvencio feler egy rockkoncerttel. 🙂
  Lehet, hogy akkor volt $1 a hotdog?!

 19. vakr

  Sztem is felemás a cikk. Meg kéne kérni őket, hogy ha már megkérdezik a főtitkárunk véleményét, akkor az inkább a cikk megjelenése előtt tegyék, ne utólag. Így mi tudnánk kialakítani egy képet a baseballról nem egy számmisztikus… A megjelenésnek feltétlen örülünk. Kösz.

 20. simonyi

  Az első jkvt valóban én iroggattam, de az Óbuda sem vette a fáradtságot hogy jelezze a cseréket. Kétségtelen nem vagyok jó jkv vezető, de volt más dolog is a pályán amivel foglalkoznom kellett. Bocs a hibákért.

  Azt gondolom, ha egy sport újság cikket ír a sportról akkor pont az amatőr sport szervezését/állapotát nem kellene fikáznia. Ezért ne jöjjön cikket írni.
  Az egy más dolog, hogy ha van két mobil WC, ami nem két fillér akkor azt illene használni, de már úgy megszokták a játékosok a WC nélküliséget. Egyébként a kutyaszar sem ad kevesebb trágyát a természetnek, mint az a pár “maneken piss”. Egyébként mennyiért adnak egy virslit egy focimeccsen? Aki tudja írja meg. Egyébként 40 Ft-t ment rá egy sörre, nem titok mindenki utánna járhat. Haszonról éppenséggel nem beszélhetünk.

  Annak viszont örülök, hogy a baseball társadalom (a többieket meg csak sajnálni tudom) végre egyöntetűen elégedett volt a szervezéssel, a játékkal, az időjárással, a gyerekekkel és a bírókat sem érte kritika. És ez a fontos.

 21. mx08

  Én a gyerekek miatt írigylem a szentendrét! Majd minden mérkőzés alatt dobált vagy ütött valahol egy kisrác! Ezt jó volt látni!

 22. Szegab

  Esetleg meg kellene hívni XVI. Benedek pápát a Szentendrei katlanba. Biztos nézőszám rekord lenne. :-))
  Viszont ezt a TV közvetítés dolgot tényleg jó lenne valahogy megoldani. Nagyon sokat dobhatna a baseball népszerűsítés ügyén.

 23. Fighting

  Hot-dog, ha jól emlékszem 400-450 között volt.
  De ott valamelyik hot-dogos cég volt kint, akik extra hot-dogot árultak, mert volt benne sült hagyma is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük