Filmdömping

A mozikban aktuálisan futó sportos-romantikus mozifilm arra ösztönzött, hogy összegyűjtsek néhány, az utóbbi évtizedekben mozikban és TV-ben feltűnt filmet, amikben ilyen-olyan összefüggésekben szerepet kapott a baseball. A lista közel sem teljes, sőt biztosan néhány nagyon fontosat is kihagytam, majd kiegészítitek.
Kezdem a romantikánál, ez nem nehéz, ugyanis az amerikai filmekben a sport és a romantika ideális kombónak bizonyult. Induljunk kicsit távolról, itt van a Szakítópróba című 1993-as romantikus szösszenet, aminek a kiindulópontját egy végzetes baseballmeccs adja. Ezzel aztán ki is fújt a baseball-vonal, de láthatjuk, mi minden jóra vezet, ha baseballmeccsre járunk.

Shawn Levy: Szakítópróba (Just Married) 2003

Vannak házasságok, amelyek eleve esélytelenek. Mi közös lehetne például Sarah-ban és Tomban? Sarah gazdag és elkényeztetett, Tom szegény és csöppet sem jól nevelt. De találkoznak, a lány a fiú karjába ájul (elvégre fejen találja egy baseball-labda), és attól kezdve tudják: az ég is egymásnak teremtette őket. Csak Sarah szülei nem akarnak belenyugodni ebbe. Amikor az ifjú pár elindul európai nászútjára, utánuk küldik a lány régi barátját. Peter feladata egyszerű: bármi áron tegye tönkre ezt a házasságot! A srác már úgyis régen szerette volna rátenni a kezét Sarah-ra (hö ;), úgyhogy az ügy érdekében minden eszközt bevet: minél sportszerűtlenebb, annál fájdalmasabb, és minél fájdalmasabb, annál hatásosabb. Párizs és Velence hamarosan romokban hever, a vén kontinensen minden a feje tetején: ha véletlenül volna még valami, ami nem gyulladt fel vagy nem esett vízbe, az biztosan feldagadt és csúnyán sajog. De Sarah és Tom szerelme az istennek sem akar elmúlni…

A szegény sorból induló legkisebb parasztlegény híres sztárrá válása számtalan filmben feltűnik, csak győzzük törölgetni a szemünket a meghatottságtól. Itt van kezdetnek a Kapás van című film, melyben a sikert, az elsimerést és a lány kezét hozza meg a fűnyíróembernek a baseball. Hasonlóan nehéz helyzetből indul a fiatal farmerfiú is az Őstehetség című filmben, de aztán hamar beindul a csábításokkal, nőügyekkel tarkított karrierje is. Szintén romantikus mese a Mr. Végzet, melyben a bukott baseball-sztár kis időutazással újracsinálhatja dolgokat. És ha már beteljesült álmok, akkor nézzük meg az egykori nagymenő újjászületéséről szóló a Mr. 3000 című mesét is.

Mike Tollin: Kapás Van (Summer Catch) 2001

Az amerikaiak két kedvenc időtöltése – a baseball és a szerelem – jut főszerephez ebben a romantikus vígjátékban. A fűnyírásból élő Ryan Dunne zöldebb pályáról álmodik, miután bekerül a Cape Cod nyári elit csapatába, ahonnan sok játékos lépett feljebb a nagypályás bajnokságokba. A gazdag Tenley Parrish a méregdrága főiskola után a Cape-en tölti nyarát. Egymásba szeretnek. De a helyzet cseles: Tenley családja szerint szigorúan kispályás egy ifjú munkással romantikázni…

Barry Levinson: Az Őstehetség (The Natural) 1984

19 éves Roy Hobbs talán élete végéig követi apja példáját, és szorgos farmer marad, ha ki nem derül róla, hogy valódi baseball-őstehetség, akinek ütéstechnikája láttán minden szakértő határozottan állítja, hogy ő lehet minden idők legjobb játékosa. A csapat, amely szerződteti, Roynak köszönhetően sorra nyeri a meccseket, nem csoda, ha biztosnak látszik a karrierje. Pályafutását azonban egy titokzatos nő derékba töri. Tizenöt évvel később Roy a nagy visszatérésre készül, senki nem reméli, hogy ilyen hosszú kihagyás után még komoly eredményeket érhet el a pályán, különösen nem új klubja tulajdonosa, aki titokban rendszeresen saját csapata ellen fogad nagy összegekben. Roy azonban ismét csodát művel a pályán. A tulajdonos egy gyönyörű nőt bíz meg azzal, hogy csábítsa el a játékost és törje meg az erejét. De felbukkan Roy ifjúkori szerelme is, és a férfi választás előtt áll.

James Orr: Mr. Végzet (Mr. Destiny) 1990

Nem telik el nap, hogy Larry ne gondolna arra az elhibázott ütésre azon az évtizedekkel korábbi baseball-meccsen. Ha akkor hozza a formáját, most nem unalmas aktakukac lenne, hanem talán egy népszerű és kőgazdag sztár álomautóval, álomotthonnal, álomnőkkel körülvéve! De ami történt, megtörtént, a múltat már nem lehet megváltoztatni. Legalábbis így tudtuk eddig. Larry azonban szó szerint belebotlik egy különös idegenbe, és amikor felocsúdik, máris abban a fantázia-életben találja magát, amelyről úgy hitte, örökre vágyálom marad csupán! Larry gazdag, sikeres, hatalmas villája előtt méregdrága sportkocsik sorakoznak, és a felesége is olyan, mintha most lépett volna le az egyik divatház kifutójáról. Csoda történt! Larry új esélyt kapott, új életet. Kell is neki néhány nap mire rájön, hogy ez az élet sem fenékig tejfel!

Charles Stone: Mr. 3000

Stan Ross fénykorában kirobbanó tehetségű baseball-sztár volt. Verhetetlen hazafutásaival sorra győzelemhez segítette csapatát. Megfogadta azonban, hogy ha eléri a 3000. bázis-találatot, azonnal visszavonul. Ez az eredmény kell ugyanis ahhoz, hogy bekerüljön a sport halhatatlanjainak dicsőség-csarnokába! Játékostársai legnagyobb megrökönyödésére Stan szó szerint betartja fogadalmát. Néhány évvel később azonban döbbenettel értesül arról, hogy utólag érvénytelennek nyilvánítottak 3 pontot a háromezerből! Nincs mit tennie, ha szeretne halhatatlan maradni, 47 évesen, elhízva, ellustulva vissza kell térnie újra a pályára, hogy megszerezze azt a fránya 3 pontot!

Színészként a sport témájú filmek egyik élharcosa Kevin Costner, aki alakított többek közt golfozót, boxolót, de legtöbbször talán baseball-játékost. Az első ilyen filmjében Susan Sarandon csábítja el mint ifjú baseball-játékost (Baseball bikák). Ezt követően Burt Lancaster utolsó filmjében ismét a baseball a téma (Baseball álmok), 1999-ben pedig pedig újra baseball játékosként találkozhatunk vele (A pálya csúcsán).

Phil Alden Robinson: Baseball álmok (Field of Dreams) 1989

A filmben egyszer csak kettéválik egy iowai magas kukoricatábla, megjelenik “Mezítlábas” Joe Jackson, meg a dicstelen 1919-es chicagói White Sox csapat többi tagja, hogy újra baseballt játsszanak az álmok mezején. Az időben visszafelé ugorva, megtudjuk, hogy ez a jelenésszerű találkozás egy 36 éves hátországi farmerből New York-i városlakóvá lett férfi vágyakozásának köszönhető, akit Kevin Costner játszik. Costner, aki nem egészen elégedett az életével, és állandóan egy megoldatlan konfliktus gyötri, éppen emiatt hidegült el néhai apjától, a kukoricamezőn hallott titokzatos hang utasítására egy mágikus baseballpályát épít. A furcsa élmények megfejtése érdekében keresésre indul. Útja eloször Bostonba vezeti, hogy egy idős fekete aktivista segítségét kérje, aki szintén haragban van a posztmodern világgal. Azután a két vándor elmegy Minnesotába, majd visszatérnek Costner elhagyatott iowai családi birtokára. Otthon, a kiábrándultságtól szenvedő két városi férfi új értelmet talál életének a metaforikus odüsszea végén, amelyet erősen átsző a baseballal kapcsolatos nosztalgia és a mezőgazdasági hátország mítosza. A film végén Costner kimegy álmai mezejére, hogy megbékéljen apjával. Az apa annak a fiatal baseball játékosnak a képében jelenik meg, aki mindig is szeretett volna lenni. Végigtekintve a csodán, amelyet a fia a kukoricatábla közepén teremtett, az apa megkérdezi: “Ez a menyország?” “Nem, ez Iowa” – válaszol Costner. Az apa elgondolkodik, és azt mormogja maga elé: “Pedig megesküdtem volna, hogy ez a menyország.”

Sam Raimi: A pálya csúcsán (For Love of Game) 1999

A Detroiti Tigrisek legendás dobójátékosa, Billy Chapel (Kevin Costner) mindig jobb volt a baseballban, mint a szerelemben. Csak meg kell kérdezni Jane-t (Kelly Preston), Billy a színen újra és újra feltűnő, majd mindig eltűnő barátnőjét. Egy kiábrándító évad végén, éppen életének talán utolsó profi meccse előtt Jane közli Billyvel, hogy elhagyja. Most karrierjével és szerelmével a mérleg két serpenyőjében Billy testi és lelki korlátaival küzd, amint élete játékát játssza. És Billy minden dobással egyre közelebb kerül ahhoz, hogy meghozza élete legfontosabb döntését. A feszültség egyre fokozódik az utolsó labda eldobásáig.

Nagy kedvencünk, Magnum, azaz Tom Selleck is feltűnik mint baseball játékos a Mr. Baseball című filmben. Sokunk másik kedvence, mindannyiunk Joey-ja, Matt LeBlanc szintén baseball-játékosként égeti magát egy sokkal bugyutább moziban, az Ed-ben, melyben partnere egy zseniális majom. No comment.

Fred Schepisi: Mr. Baseball 1992

Jack Elliot az amerikai profi baseball-liga egyik legjobb játékosa. A férfi igen előnyös szerződésre kap ajánlatot Japánból. Elliot, arra gondolva, hogy a távol keleti országban könnyebb dolga lesz mint otthon, elfogadja az ajánlatot. Nem is sejti, hogy számára az igazi nehézségek csak a japán klubba igazolása után kezdődnek majd el. Ott ugyanis egy olyan edző várja, akinek a baseballról teljesen más felfogása van mint Elliotnak. Ez a tény pedig nagyon megnehezíti közös munkájukat.

Bill Couturié: Ed – Madarat tolláról (Ed) 1996

Jack Cooper olyan mint egy rakéta kilövőállomás. Dobása a hang sebességével szárnyal, s csak lassított felvételen követhető nyomon. Nem hétköznapi fickó, barátait az istállóból válogatja, szókincse pedig egy kutyáéval vetekszik. A sors azonban többet tartogat számára, ugyanis egy baseball csapat tart igényt képességeire. Ám az első meccsen csúnyán leég, s hamarosan a hazafelé tartó úton egy kocsiban találja magát Eddel, egy kiebrudalt, jól megtermett csimpánzzal. Kiderül, hogy Ed a csapat új reménysége, és Jacket bízzák meg, hogy legyen az őrangyala. Bár arra igazán senki sem számít, hogy ha egyszer ők ketten összefognak, ott kő kövön nem marad.

A vígjátékos vonalat erősíti a Basebolondok című őrület is, de mi mást is várhatnánk a Csupasz pisztoly rendezőjétől?

David Zucker: Basebolondok (BASEketball) 1998

A Csupasz pisztoly rendezője fergeteges vígjátékkal űz tréfát a profi sport világából Trey Parker és Matt Stone (South Park) főszereplésével, akik feltalálnak egy játékot, melyet a kocsibejárón játszanak, és ami villámgyorsan az egész ország mániája lesz, és a figyelem középpontjába repíti hőseinket. A Basebolondok kacagtató vígjáték csajokról, piákról, és arról, hogy milyen a csúcson lenni. A kritikusok szerint a Basebolondok “olyan vígjáték, ami egyszerre okos és vicces is”, és “kiesel a székedből olyan hisztérikus!” Legismertebb tehetségeket felvonultató mellékszereplőgárdájában ott van többek közt Yasmine Bleeth, Jenny McCarthy, Robert Vaughn és Ernest Borgnine, valamint olyan hírességek bukkannak fel, mint Reggie Jackson, Kareem Abdul-Jabbar, Dale Earnhardt, Al Michaels, Bob Costas és Kenny Mayne.

És mielőtt megint kapnék a fejemre hogy a lányokkal nem foglalkozom, meg kell említenem a Madonna főszereplésével készült Micsoda csapat című filmecskét, melyben a lányok pótolják a csatába indult férfiakat a pályán. Találtam filmet softballos lányokról is, címe Baseball életre halálra (Blood Games), stílusában kicsit eltér az eddigiektől.

Penny Marshall: Micsoda Csapat! (A League of Their Own) 1992

Tipikusan amerikai sport a baseball, de még Amerikában is különösnek, rendhagyónak számít, ha egy hölgy veszi kézbe a baseball-ütőt. Különösen abban az időben hökkentek meg a nagy sportrajongók az emancipált hölgyeken, amikor a film cselekménye játszódik: valamikor a második világháború idején! Akkoriban a legnagyobb baseball-sztárok sem kaphattak felmentést a sorozás alól, így hamarosan szinte a teljes liga a fronton harcolt. Innen már csak egy apró lépés az elhatározás: ha nincsenek fiúk, akkor lánycsapatokkal kell megszervezni a bajnokságot. Mert bajnokságnak lennie kell! A szponzorok meg is bízzák Jimmy-t, az egykor menő, ma már csak inkább iszákos edzőt a lányokból verbuvált csapat felkészítésére. Jimmy nem igazán lelkesedik az ötletért, de a pénzre neki is szüksége van, és úgy gondolja, hogy lényegében mindegy, hogy otthon, vagy az edzésen alussza ki magát az ember. A második világháború idején a baseball nehéz helyzetbe került: mivel a szigorú katonai szabályok a sztároknak sem adtak lehetőséget a harc alóli kibújásra, egyszerűen nem volt, aki játsszon. Ugyanakkor az otthon maradottak igényelték megszokott meccseiket, nem beszélve a stadionok tulajdonosairól, akik viszont közönség nélkül nem tettek szert bevételre. Egyetlen megoldás maradt: női csapatokat szervezni.

Tanya Rosenberg: Baseball életre halálra (Blood Games) 1999

A lánycsapat busza lerobban egy elhagyatott erdőben, ahol egy kegyetlen gyilkos bújkál. A lányok menekülőre fogják a dolgot, több-kevesebb sikerrel. Az biztos, a baseball-ütőt ebben a moziban nem labda püfölésére használják. Fröcsög a vér, reccsennek a csontok, a többit elképzelhetitek.

Kevesen tudják, hogy az HBO 2002-ben készített egy saját sorozatot Baseball wives címmel, melyben a sztárjátékosok otthon unatkozó, vagy sokszor kevésbé unatkozó feleségeik életébe pillanthatunk bele. Érdekess, hogy a baseball mint téma már nagyon régóta jelen van a mozifilmekben, jó példa erre Edward Sedgwick 1934-es Death on the Diamond című mozija, melyben a menedzser szemszögéből figyelhetjük a csapatot, amint a nagy meccsre készül. És végül de nem utolsó sorban nézzünk egy 70 évvel későbbi filmet, ami szinte ugyanezt a témát dolgozza fel. Ez a film a 2005-ben készült The final season, mely valós történeten alapul, és szintén egy edző megpróbáltatásait mutatja be.

28 thoughts on “Filmdömping

 1. Balu41

  Ha valakinek megvan a Baseball bikák DVD-n jelentkezzen, szeretném 🙂
  A legröhelyesebb “basebalos” jelenet a Legénybúcsú-ban Tom Hanks-el a teniszpályán van. Nem? …Most is röhögnöm kel ha eszembe jut.

 2. Mike32

  Nem tudom Gabesz direkt hagyta ki, vagy sem, de az alábbi filmet nem lehet/szabad kihagyni a felsorolásból…

  Tom Berenger, Charlie Sheen, Wesley Snipes, Corbin Bernsen, James Gammon, Rene Russo, Randy Quaid… ki ne emlékezne vagy ismerné a felsorolt szereplő gárdát? Igen, igen, arról a bizonyos Nagy Csapat-ról van szó, amely azt hiszem pótolhatatlan darabja minden magyar játékos filmgyűjteményének. Egyes párbeszédei – Fasza kis csapat lesz ez csárli! – szállóigévé váltak a hazai meccseken, és a játékosok között is mindenki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb karaktert. Ki ne szeretett volna úgy dobni mint Vaughn (bár, annyi ésszel megáldva???), vagy annyira rutinos catcher lenni mint Taylor (bár a nőzési megoldások??nemtom:), vagy olyan ütőerővel bírni mint Cerrano (VooDoo király), és a futó fenomén Mays Hayes (meg a fekvők ehehee:)? Plusz az extra hülye személyiségek mint Bugris Baker, a kretén catcher, aki csak fehérnemű magazinok segítségével tudja visszadobni a labdát a dobónak (nekem is ajánlotta már valaki:))), Tanaka a kamikaze outfield, Harry Doyle a világ legkomolyabb szpíkere, vagy az Indians szurkolóegysége (hullámozzunk? Ok!:))Mindenkinek van erőssége és gyengesége, ez a film pontosan rámutat. De ami a legfontosabb, hogy ettől csapat egy csapat! Ettől nagy csapat egy csapat, hogy egymást segítve, néha feltartva, lehet előre haladni, kűzdeni. Ettől szép ez a játék, ettől csapat játék. És talán iránymutató is mindenki számára. Nem baj ha nem megy, vagy legalábbis nem nagyon, attól még el lehet érni a kitűzött célokat. Plusz! Betegre röhögheti magát egy ember egy jó gárdában…:)))
  Szóval, ideológiailag egy, akár tanító jellegű film, mindenki számára, amelyből, azon túl hogy egy remek vígjáték, rengeteget lehet tanulni. Bár, visszanézve a többi jól sikerült produkciót, mindegyikben vannak okos dolgok. Például, egy időkérés a dombon, remek alkalom arra, hogy az infield kielemezze az előző estét, esetleg hogy kinek milyen rontás van épp a kesztyűjén, tyúkláb alkalmas-e a eme rontás levételéhez stb… De a VJB-t is biztosan megihlette a film, hiszen a labdával eltalált madár esetében mit kell ítélni… nos Cerrano barátunk, miután áttér a buddhizmusra, azonnal látja hogy a pontnál fontosabb a madár élete…:) Azt hiszem a Nagy Csapat 1-2 igazán jól sikerült, vicces filmek, és hiába no, minden igaz baseball játékos alap műveltségébe bele tartozik.:)
  A harmadik részről én inkább most nem beszélnék, nem tartom helyénvalónak, hogy hangosan fikázzak.

 3. RP

  Balu!
  A Baseball Bikák nálunk nem jelent meg dvd-n 🙁 Beszerzik jó messzi külföldről, 1-es régiókoddal (aminek megvannak a hátrányai), természetesen magyar felirat ill. szinkron nélkül, ami a nagyobb baj 🙁 Esetleg mág olyan megoldás lehetne, ha vki nagyon járatos a videoszerkesztésben, összerakja a vhs magyar hangot az amcsi dvd képpel 😉

 4. Mike32

  Örülök ha tényleg tetszik…:)))
  Gabesz! Szerintem egy megaszar film volt. Pedig baseballoztak benne, de valahogy látszott, hogy azért hozték össze mert a producerek úgy gondolták… van még bőr rajta. Persze a nagy nevek már nem adták hozzá magukat… Mindenki döntse el maga. Szerintem harmat gyenge volt.

 5. Balu41

  RP a Baseball Bikák valami hasonló kultuszú film minat a nagy csapat.(nálam) Sajna csak VHS-n van meg, de óriási rajt a szinkron.
  “me’r vagyok bunkó, én porsche-n járok” vagy “lélegezz a szemhélyadon, mint a galapagoszi lávagyíkok”, + a speaker közvetítése két teak fával a rádióban, segédedzó meg a többiek óriási.
  Na szóval ha valaki nem látta még, szerezze be és legalább annyit fog röhögni a Dörhemi Bikákon mint a Nagy Csapaton.

 6. szenyo

  quadrofon balupunkttal….

  én egyszer láttam egy olyan filmet, amiben egy játékosügynök tehetségeket keresett, és falusi meccsekre járt. Végül talált egy dobót a yankees-nek.
  Ebben 2 hatalmas poén volt, talán olyan lehet ez, mint fociban a megyefoci.
  Az egyik meccsen a hármas base-coach helyén egy popcornos kocsival állt egy fószer, a futó meg kanyarodott rá a home-ra és feldöntötte….
  A másik meg, hogy az egyik faluban alig várták, hoyg szakadjon az eső, mert akkor áltak neki játszani, mert akkor lehet jól slide-olni… 😉

  Meg is találtam: The Scout
  http://us.imdb.com/title/tt0111094/

 7. Mike32

  A baseball bikák egyik legkomolyabb jelenete amikor Tim Robins magára akarja húzni a harisnyakötőt… Mire a Costner atyai hangon: virággal előre… És megigazítja neki….
  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 8. Dávid

  Holnap (nov.2.) 19.15-től az HBO-n lesz egy baseballos film, a Mr.3000. A film története a port.hu-ról:
  Stan Ross kirobbanó tehetségű baseball sztár volt. Verhetetlen hazafutásaival sokszor segítette győzelemhez csapatát. Megfogadta azonban, hogyha eléri a 3000. bázis-találatot, akkor visszavonul. Ez az eredmény kell ugyanis ahhoz, hogy bekerüljön a sportág halhatatlanjai közé. Így amikor elérte a bűvös találatot, Stan egyszerűen lesétált a pályáról. Néhány évvel később döbbenten értesül arról, hogy utólag érvénytelennek nyilvánítottak 3 pontot a háromezerből! Nincs mit tennie, ha szeretne halhatatlan maradni, 47 évesen, elhízva, ellustulva vissza kell térnie a pályára…

 9. Balu

  Hali!
  Asszem az Ed-ben vannak ilyen csodálatos fordítások, mint pl.: hibás terület/ foul, vagy kipontozva/ out … Ezek a kedvenceim… Valamelyik Csupasz pisztolyban volt egy kis bírói baki is: labda, labda, labda, nincs több labdánk (mintha Debrecenben lennénk :))))) ) És az a spirálisan csavart labda… azt kéne megtanulni… :)))

 10. Mike32

  Csak érdekességként… Beszélgettem ma egy hölgyeménnyel aki a Ritmikus Gimnasztikában érdekelt, a csata utcában tanár. Ahogy beszélgettünk szóbakerült a szövetség, az elnökség és a fasz kivan vele kifejezés. Azt hiszem most ott elnököl vagymit csinál régi szeretett ismerősünk Borbély Tamás :)))
  Hát igen, őt emlegették eme remek kifejezésekkel… Kérdezte a lány hogy honnan ismerem? Mondtam ő volt a mi elnökünk egy ideig. És mit csinált?
  Tudomásom szerint semmit…

 11. grizligeza

  a field of dreams-ből egy megható mondat maradt meg bennem: “Szagoltál már meg egy baseball labdát vagy egy kesztyűt?”. az én kedvencem mindazonáltal a Világverők (Little big league) c. film. ebben egy kissrác megörökli a minnesota twins-t az öregapjától, majd kinevezi magát managernek. szép akciók és jó poénok jellemzik az alkotást. és nem mondom meg, hogy honnan lehet könnyedén letölteni a tv-ripjét (húsvétkor volt a “naná” tévén).

 12. Joe

  nincs valakinek a nagy csapathoz angol vagy magyar felirata? a filmet sikerült megszerezni (angol DVD rip) de egy felirat is jól jönne.

 13. Brecsi

  Szerintem érdemes megnézni, annak aki még nem látta az Angyalok a pályán című családi filmet is. Egyszer! Végig baseball, csak hát ugya gyerekeknek készült, így igaz angyalok, a végén minden jóra fordul, meg ilyenek…:)

  Aki meg cipőt venne, annak ezt ajánlom, 12.000 HUF ért.
  Az enyém volt, .700 ütőátlagot tudtam benne, de kicsit szorít. Tökéletes állapotban, 82,5 euró újonan! (21.000 HUF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük