BasebALL IN!

És megadta! – ugrik be sokunknak Korda mester klasszikusa. A póker ugrott be nekem is, amikor friss blogtémámra vadásztam, beírtam tehát a keresőbe a “baseball poker” kifejezést. Elsőre hülyeségnek hangzik, de nem várt sikert hozott a keresés: 14 700 000 találat született. A nagy felfedezés pedig az, hogy létezik egy Baseball póker nevű kártyajáték.

060115-poker

Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy ez egy aranyos kis színes baseballabdákkal dekorált lapokból álló gyerekjáték, aminek a nevén kívül annyi köze van a baseballhoz, mint a kukásautónak Hófehérkéhez. És még csak nem is arra utal az elnevezés, hogy a játszma közben felmerülő trükközések illetve elszámolási viták rendezésére baseballütőt kapnánk kezünkbe. Az amerikaiak bármire képesek ha baseballról van szó, a legkülönfélébb módon, de mindenbe bele tudják csempészni kedvenc sportjukat. Itt is sikerült, ugyan elég suta módon, de ott vannak a jelek.

Ez a fajta játék nyilván nem tekinthető fő csapásvonalnak a pókerjátékok között, Korda mester is csak a fejét csóválná, hogy ilyen létezik, de kipróbálni poénból biztosan érdemes lehet, egy kis változatosságot vihet a no limites Texas hold’em partik szürke hétköznapjaiba. A szabályait pedig igen komoly pókerrel foglalkozó oldalakon is megtaláltam, tehát nem csak egy kósza ötletről van itt szó, ezek komolyan gondolják.

Nézzük mit is érdemes tudni a Baseball Poker-ről:

A Baseball póker hagyományos francia kártyával játszható. Lényegében egy a 7 lapos Stud alapjaira épülő játék, a szokásos licitálással, de néhány extra szabállyal kiegészítve. A leglényegesebb különbség a hivatalos pókertípusokhoz képest, hogy itt a 3-asok és 9-esek ún. “wild” lapok, azaz bármilyen lapnak tekinthetők. A felfelé fordítva kapott 4-es lap pedig egy plusz lapra jogosítja a játékost.

Akinek kapásból nem esett le, elárulom, itt jön be képbe a baseball! A bűvös számok jelentése: a 9 az inningek számát, míg a 3-as a strike-ok számát jelképezi, a 4-es pedig a négy dobóhibát, azaz a sétát.

Ahhoz, hogy a 3-asok, 4-esek és 9-esek előnyeit élvezhesse a játékos, egy előre meghatározott összeget kell a potba tennie. (Általában egy ‘quarter‘ a 3-as és 9-es esetében, két ‘quarter‘ a 4-es esetén).

    A játék lépései:

  • A tétek begyűjtése minden játékostól.
  • Minden játékos három lapot kap, ebből kettőt lefelé fordítva, a harmadikat felfelé fordítva. Ha a játékos felfelé fordított 4-est kap, lehetősége van plusz egy lefelé fordított lap vásárlására.
  • Ezután egy licitálási kör követezik.
  • Kiosztjuk a negyedik, ötödik és hatodik lapokat a játékosoknak, mindet felfelé fordítva, minden osztás után licitálási körrel. Figyeljünk ekkor is a felfele fordított 4-es szabályaira!
  • Kiosztjuk a hetedik lapot minden játékosnak lefelé fordítva, ez az utolsó osztás.
  • A végén még egy licitkör következik, majd jön a kör győztesének a megállapítása a szokásos módon.

A játék különlegessége tehát, hogy egy-egy játékosnak több mint hét lapja lehet, amennyiben a felfelé fordított 4-es szabályt alkalmaztuk. A másik különlegessége pedig a ‘wild’ lapok használata – ez nem megszokott póker szabály, kaszinókban például soha nem találkozhatunk ilyenfajta pókerjátékokkal. A Baseball pókernek van egy másik változata is, ez a Night vagy Blind Baseball. Ebben a játékban a lapokat felfelé fordítva osztjuk ki, és a játékosok minden körben felfordítanak egyet, aztán licitálnak. Természetesen ebben a változatban is érvényben van a 4-es, 3-as és 9-es lapokra vonatkozó szabály.

Ennyi a dolog röviden, további szabályok, érdekességek ezerszámra találhatók a neten, de ha nem jött meg a kedvetek a Baseball pókerhez ezek után sem, ne bánjátok, azt hiszem én is maradok a jó öreg Texas hold’em-nél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük