World Classic beharangozó

Március 3-án, pénteken kezdődnek a World Baseball Classic küzdelmei a csoportkörökkel, de mi is az a World Baseball Classic?

Az amerikaiakat, ha nemzeti csapatsportjaikról van szó, nem igazán foglalkoztatják olyan nemzetközi rendezvények mint világbajnokságok vagy olimpia, saját ligáik döntőit nemes egyszerűséggel világbajnoki döntőnek nevezik, és pont. A Dream Team USA akárhányak már csak egzotikus túrára induló kirándulócsoportok , hogy messzire ne menjünk, a hokisok Torinóban körülnéztek, aztán mentek is haza. A baseballban meg ugye ez úgy van, hogy olimpiák idején általában kőkeményen dúl a szezon – ha épp bent van a programban a baseball, és a World Cup-okra sem a legnagyobb ágyúikat küldik el.

Két évvel ezelőtt azonban úgy gondolták az MLB háza táján, hogy mégiscsak kellene egy nagy nemzetközi tornát szervezniük, ahol csakis a legeslegjobbak mérik össze erejüket, és ha ez összejön, legyen is az első a majdan négyévente megrendezendő sorozatban.

Tárgyalásokat kezdtek a játékosok szakszervezetével és a tulajdonosokkal, akik azonban arra hivatkozva söpörték félre az ötletet, hogy semmi szükségük olyan bohóckodásra, ahol még szezon előtt lesérülhet a méregdrága emberanyag. Legfőbb fájdalmuk azonban nem is ez volt, hanem hogy a liga az olimpiai standardokat akarta alkalmazni a doppingellenőrzéseknél, ők viszont ragaszkodtak volna a megszokott MLB-s lazasághoz. Végül azonban a liga álláspontja győzelmeskedett mindkét kérdésben, a csapatok delegálhattak játékosokat, akikkel a liga külön szerződéseket és biztosításokat kötött, így elkezdhették toborozni a résztvevőket.

Adottak egyrészt a tradicionális baseballnemzetek Közép- és Dél-Amerikából, a baseballal megfertőzött ázsiai népek, és hogy igazán világméretű legyen az esemény, a másik három kontinensről is meghívtak országokat, így alakult ki az alábbi négy csoportra osztott tizenhatos mezőny:

A tokiói A-csoport:

 • Dél-Korea
 • Japán
 • Kína
 • Taiwan

Az arizonai B-csoport:

 • Dél-Afrika
 • Kanada
 • Mexikó
 • USA

A puerto ricói C-csoport:

 • Hollandia
 • Kuba
 • Panama
 • Puerto Rico

A floridai D-csoport:

 • Ausztrália
 • Dominika
 • Olaszország
 • Venezuela

Az idegenlégiósok nemzetiségét nem veszik túl szigorúan, elég akár egy felmenő – így lett olasz DiNardo a Red Soxból vagy Mike Gallo az Astrosból. De elég egy vityilló is az adott országban, így indulhat a Washington kubai dobójátékosa, Livan Hernandez Puerto Rico színeiben, ugyanis ott is van egy háza. Mert persze a kubaiak leszögezték, kizárt hogy náluk indulhassanak olyan ismert disszidensek, mint Orlando Hernandez, Jose Contreras, Danys Baez vagy Rafael Palmeiro.

De az amerikaiak is villogtak egyet, a Bevándorlási Hivatal az embargóra hivatkozva elkezdett kekeckedni a kubaiak belépésével az Államokba, mire az öreg Fidel kijelentette, hogy a tornán keresett összes bevételüket a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére ajánlják majd fel. Aztán még egy-két csörte után az IBAF beszólt, hogy visszavonja jóváhagyását az egészhez, ha tovább megy ez a csiki-csuki, a kubaiak tehát megkapták a beutazáshoz szükséges engedélyt, az amerikaiak meg kijelentették, hogy ebből nem resz rendszer, Castro továbbra is marad a legfőbb ördög, aki elvette tőlük a kedvenc kaszinószigetüket.

Mert bár Puerto Rico-n kezdenek a kubaiak, elég valószínű, hogy simán bemasíroznak a negyeddöntőkbe és tovább, amiket meg már az Államokban játszanak majd. (Elődöntők 18-án, döntő 20-án.) Bár az is kérdéses, hogy védik majd ki, hogy ne a komplett csapat pattanjon meg, ha már ott vannak.

A dobók számára hoztak egy-két új szabályt, lesznek bemutatómeccsek, szigorúbb doppingellenőrzések, és a többi, és a többi, akit érdekelnek a részletek, a rendezvény oldalán minden kérdésére választ kaphat. A felhajtásra jellemző, hogy a Super Bowl közvetítésén is reklámoztak, és a biznisz mellett a nemzetköziségre és a sportág világméretű népszerűsítésére fektetik a hangsúlyt.

A show promószpotja:

http://www.youtube.com/watch?v=I6noxFrUYE0

Aki nézné is a meccseket, potom tíz dollárért (két ropogós) előfizethet az Offseason csomagra az MLB.tv-n.

Hasonló témájú cikkeink:

WK Honkbal 2005

Baseball is out

ÓBF on tour 2004

Cuba Libre! (I.)

6 thoughts on “World Classic beharangozó

 1. RP

  Üdv!
  “A show promószpotja megtekinthető itt.”
  Ezezez nem nagyon müxik. 🙁 Esetleg, helyette egy másik link?
  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük