Kiírták

Aki bújt aki nem, ma, március 3-án lejárt a bajnokságokba való nevezés határideje. Ez azt jelenti, hogy lassan tényleg itt a tavasz, és kis hazánkban is elkezd mozgolódni a kicsi, de annál lelkesebb baseballtársadalom. Mivel a nevezésen már mindenki túl van, gondolom mindannyian olvastuk a versenykiírást is. Mégis úgy gondolom, van itt pár apróság, amit érdemes kiemelni, és majd észben tartani, különben a VJB és a szövetség kegyetlen szigorral fog lecsapni ránk.

Van például néhány komolyabb változás a 2005-ös szezonhoz képest. A teljesség igénye nélkül kiemelnék párat:

 • Interligás csapatok is ugyanúgy vesznek részt a bajnokságban, mint a többiek, nincs tehát a duplameccs ellenük.
 • Igencsak megnőtt a nevezési díj az NB I-be, + 250 000 forint amennyiben nincsen az adott cspatnak serdülőgárdája.
 • Az NB I-ben egy dobó legfeljebb 5 inninget dobhat egy mérkőzésen, az NB II-ben 7 inninget. Dupla mérkőzés esetén az NB I-ben és az NB II-ben ugyanaz a dobó összesen 9 inninget dobhat a két mérkőzésen összesen, további megkötések nélkül. Eszerint a 9 inning akár egy mérkőzésre is vonatkozhat.
 • A bajnokságra csak olyan csapatok nevezhetnek, amelyek rendelkeznek edzői képesítését már megszerzett, vagy tanulmányait jelenleg is folytató szakemberrel. Átmeneti rendelkezésként elfogadható, hogy az egyesület a 2006 őszén induló tanfolyamra jelentkező edzőt jelöl meg szakvezetőként. Ha ez a személy mégsem kezdi meg ősszel a tanulmányait, a csapat a bajnokságból kizárásra, eredményei törlésre kerülnek.
 • Amennyiben egy klub két, vagy több csapatot indít a bajnokság azonos vagy különböző osztályaiban, előzetesen meg kell, hogy nevezzen csapatonként 9-9 játékost, akik csak az adott csapatban léphetnek pályára. A klub többi játékosa bármelyik csapatban szerepelhet. Egy játékos ugyanabban a fordulóban csak az egyik csapatban léphet pályára. Kivételt jelentenek ez alól a 21. életévüket be nem töltött játékosok.

Ezeken a változtatásokon kívül van néhány további apróság, amikre oda kell majd figyelnünk:

 • Egy csapatban a pályán egyszerre kettőnél több Európai Unión kívüli állampolgár nem szerepelhet.
 • A bajnoki sorsolást követően, a csapatoknak legkésőbb március 26-ig a csapatoknak meg kell állapodniuk az alapszakasz mérkőzéseinek idopontjáról. Amennyiben ez nem történik meg a fenti határidőig, a kezdési időpont minden esetben 13:00 óra. Vitás esetekben a mérkőzések helyszínét, kezdési időpontját a VJB jelöli ki.
 • Mérkozés halasztására csak akkor van lehetőség, ha azt az érintett két csapat vezetője, az NB I-ben, NB II-ben és softballban legalább 30 nappal, az NB III-ban és a serdülőbajnokságban legalább 15 nappal a mérkőzés elott írásban jelzi a VJB-nek. Ezen kívül csak az időjárási viszonyok vagy a pálya használhatatlanságának okából kifolyólag lehet halasztani.
  Kivételt jelentenek a fentiek alól az április 16-ig lejátszásra kiírt mérkőzések. Ezek esetében – két csapat közös kérelmével – a VJB által készített sorsolást követő 7 napon belül van lehetőség időpont-módosításra.
 • Csak bőrlabdák használhatók a bajnokság során, minden mérkőzés előtt az NB I-ben 6, az NB II-ben 4, az NB III-ban 3, a serdülőbajnokságban 3 db új labdát kell a játékvezetőnek mérkőzés előtt bemutatni.
 • A bajnokság megkezdése előtt a VJB kijelöli, és értesíti a mérkőzések játékvezetőjét adó klubokat vagy a játékvezetőket illetve a pályaválasztó csapatot.
 • Minden csapatnak kötelező a szezon alatt a VJB megkeresése alapján minden alkalommal játékvezetőt adnia. Ha ezt nem teszi meg, illetve a játékvezető nem jelenik meg a mérkőzésen, úgy a csapat egy győzelem levonást kap. A VJB mérlegelheti a csapat kizárását a küzdelmekből, ha az sorozatosan nem tesz eleget játékvezetői kötelezettségeinek.

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, mindenki jól nézze át a pénzbüntetések szekciót, érdemes észben tartani, mert különben jó mélyen a zsebünkbe nyúlhatunk (eredmények közlése meccsek után, jegyzőkönyvek, bíróknál bírói papir, stb…)

Sok sikert mindenkinek a szezonra!

A versenykiírás teljes szövege letölthető a www.baseball.hu oldalról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük