WBC döntő előtt

Hajnali háromkor kezdődik a Kuba–Japán mérkőzés, az első World Baseball Classic döntője.

060320-japan

A japánok harmadik nekifutásra – és nem mellesleg a legjobbkor – tudták legyőzni a dél-koreaiakat (6:0), és a legtöbb pontot (50) összehozó csapatként jutottak a döntőbe. A kubai dobók pedig egész egyszerűen kiették a dominikai nehézbombázók szemét (3:1). Yadel Marti és Pedro Lazo mindössze 8 hitet engedett nekik, miközben a dominikaiknál Colon öt inningje után egyik dobójuk sem tudta megfogni a kubai ütőket. Pedig a kubai outfielderek nem voltak a helyzet magaslatán, a fiatal tehetség Gourriel nem egyszer hibázott, de az infieldjük gyönyörűen oldotta meg a double play szituációkat. A koreaiaknak pedig hasonló helyzetben hiába dobott öt hibátlan inninget Jae Seo, a japánok szétütötték a cseréit, és a hetedikben befutott öt pontjukkal megnyerték a meccset.

A két csapat csatája két egészen eltérő kultúra és játékstílus összecsapása lesz. A 127 milliós, roppant gazdaságú és technológiai élharcos Japánban és a kicsi, 11 milliós, egyik utolsó autenikus kommunista berendezkedésű Kubában talán az egyetlen közös pont a baseball hihetetlen imádata. A kubaiak az összes latinos temperamentumukat beleadják a játékba, és ahogy az az elődöntőben is mindenkinek feltűnt, a dobócseréjüknél Mart hatalmas öleléssel fogadta Lazot, majd lesétált, hogy a kispadon begyűjtse a sajátjait.

060320-kuba

Mellékszálnak tűnik, de jól jellemzi a kubaiak imádatát, hogy a mérkőzés alatt a havannai utcákon egy embert sem lehetett látni, a közvetítés pedig 90%-os (!) nézettséggel ment a helyi tévében. Peter Björkman kubai baseball-történet szakíró szerint három magyarázata van annak, hogy Havannában egészen más elképzelésük van a játékról, mint a világ más pontjain:

“Az első az afrikai származásuk. Az afro-kubai kultúra pár dologban eltér a spanyolos-indián latin-amerikai kultúra javarészétől. Ahogy ez megmutatkozik a zenéjükben és a mindennapjaikban, ugyanúgy kiütközik a baseballban is. A második a kimeríthetetlen utánpótlásuk, a hihetetlen számú tehetség.

061320-havana

A harmadik pedig pont a szigetország elzártságából fakadó valamiféle ártatlanság és naivitás, amit azzal tudnék leginkább jellemezni, mintha a kubai utcákon játszó gyerekek a ’40-es ’50-es évek Amerikájának utcáin játszadoznának az akkori Cadillac-ek és Buick-ok között.”

Erre az elszigeteltségre jó példa, hogy amikor a WBC elkezdődött, az összes játékos kapott egy iPod-ot, és egyedül a kubaiaknak nem volt elképzelésük sem, hogy akkor ez most mi is és mire is való.

A tökéletes ellenpélda pedig pont Japán. Az ország élsporthoz való viszonyáról csak annyit, hogy a hatvanas években eldöntötték, hogy megtanulnak focizni, és szisztematikus munkával felépítették Ázsia egyik legjobb futballkultúráját – hoppá, 2002-es vébé? Van egy rajzfilmsorozatuk, aminek csak annyi a sztorija, hogy az ifiválogatott edzője megállás nélkül mantrázza nekik, hogy mi leszünk a legjobbak, mi leszünk a legjobbak, és szívós munkával elérik, hogy ők legyenek a legjobbak.

060320-tokyo_baseball

A baseballban sincs az a szituáció vagy gyakorlat, amit el ne végeztek volna már kismilliószor, hogy tökéletesre csiszolják a technikájukat. És ez a legfőbb különbség a két ország stílusa között, a kubaiak sokkal kreatívabbak a pályán, mint a precizitásra törekvő japánok, de az elkötelezettségük és a lekesedésük ugyanolyan határtalan, egész egyszerűen a habitusuk más.

A kezdődobókon sok fog múlni a meccsen, és mivel a kubaiak az elődöntőben elhasználták Martit és Lazot – az elődöntőn és a döntőn összesen 95 dobássa lehet egy dobónak –, Odelin vagy Maya a két lehetőségük. A japánoknál valószínüleg az a Matsuzaka fog kezdeni, akinek a gyroballja megfejthetetlennek tűnik, és aki tavaly csapatában, a Seibu Lionsban 215 inning alatt 226 K-t dobott – ezzel természetesen vezeti a liga rangsorát.

A karibi–ázsiai döntő egyik legérdekesebb hozadéka, hogy mindössze két MLB-játékos fog pályára lépni, az elődöntőben brillírozó – 3 hit, 2 bázislopás, egy beütött pont – és egyre jókedvűbb Ichiro Suzuki (SEA) illetve a Texas Rangers relievere Akinori Otsuka.

Hogy ez és a Clasico Mundial de Beisbollá avanzsált WBC mennyire jutott el az amerikaiak tudatáig, arra mi sem jellemzőbb, minthogy a japánok sajtóértekezletén az egyik ami újságíró Suzukit összekeverte Hideki Matsuival, akit el sem engedett a Yankees a tornára. A kubaiak nevét meg úgysem tudja senki sem.

Jó szórakozást mindenkinek a meccshez! Találkozzunk a fórumon!

+++

Hasonló témájú cikkeink:

Japán–Kuba lesz a döntőben

Elődöntők előtt

És az USA is kiesett

4 thoughts on “WBC döntő előtt

 1. rsk

  hehe, ez a japán tanár jó karakter lehet 🙂
  köcsög diákok meg beköpik… nem tudtak koncentrálni… persze… nem tanultak megint semmit!!!!

  Lazo meg igazán Laza 🙂

  “The major leagues?” Pedro Luis Lazo said. “We’ve shown they’re in Cuba.”

 2. mako G

  Amikor elindultunk a 2004-es Olimpiára, az egyik ágon Japán-Ausztrália, a másikon Kuba-Kanada elődöntőt játszottak. Akkor elmaradt az álomdöntő, most viszont összejött. A másfél évvel ezelőtti kezdőcsapatokból most a japánoknál 3-4, a kubaiaknál 7-8 játékos lesz kezdő.

  Én már rettenetesen várom, emiatt fogok holnap hajnal 3-ra jönni dolgozni, otthon ugyanis nincs net.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük