Örökrangadó

Softball-derbi

Hungarian Astros S. – Röntgen Kanizsa Ants 17:0

Hungarian Astros S. – Röntgen Kanizsa Ants 11:12

Hétvégén örökrangadót rendeztek a magyar bajnokságban. Igaz, most nem egy klasszikus Óbuda – Szentendre vagy Szentendre – Nagykanizsa mérkőzés volt, hanem egy Astros – Ants mérkőzés. Hogy ez nem is nagy derbi? Dehogynem! A softball bajnokság legnagyobb meccse! Vasárnap a szentendrei pályán adott egymásnak randevút a magyar softball két legmeghatározóbb csapata, az idén új néven induló Hungarian Astros és a Röntgen Kanizsa Ants. Az elején az idő kegyes volt a csapatokhoz, ragyogó napsütésben melegítettek, majd amikor elkezdődött a meccs, hirtelen beborult, de nem esett, így kifejezetten sportidő lett.

Az első mérkőzésen nem látszott az örökrangadó nívója, hiszen az Astros akkor szerzett pontot, amikor csak akart, az Ants pedig akkor sem. Balatoni „Csiga” adogatott a hazai csapatban, akiről már korábban is említettem, hogy kicsiny hazánk egyik legjobbja. Most is bizonyította, hiszen rögtön az elején lehúzta a rolót, és a meccs végéig fel sem engedte. Igaz, ez egy rövidke meccs volt, hiszen a softballban 15 pontos különbségnél csak 4 inninget játszanak a csapatok.

A 4. közepén már 17:0-ra vezetett az Astros, a Hangyák összesen egy Radics Sára hitet tudtak magukénak. Az Astrosnál támadásban ketten is parádéztak, Cserháti Eszter és Papacsek „Papi” Éva is 4-4 RBI-t hozott össze, ütöttek duplát, triplát meg minden. A meccsnek 12:30-ra már vége is volt, itt még azt hittem, hogy a Forma-1-re akár haza is érhetek.

Bababuli

A szünetben bababuli vette kezdetét, no meg kis uzsonna, foci, ilyesmik. 15 perc szünet után ismét mozgolódás a pálya körül, jöhetett a második felvonás.

Az Ants felállásában annyi változott, hogy Sára kezdett dobóposzton, Magdi meg elkapóvá vált. Az Astros is dobót váltott – Papi kezdett. A vendég támadók most jobban összeszedték magukat, és rögtön az elején pontot is szereztek. Aztán jött az Astros válasza, szintén egy pont., az állás 1:1.

A második inningben szintén fej-fej mellett a csapatok, bár a csillagos lányok egy aprócska pontnyi előnyt szedtek össze 5:4-re alakítva az állást. Az már itt látszott, hogy Sára ellen nem lesz könnyű dolga az Astros támadóinak, hiszen borzasztó erős dobásokkal operált. És ami nem mellékes, viszonylag pontosan is. A harmadik elején Papi már nem volt ilyen hatékony, két séta után le is hozta őt Gál edző, helyére az előző meccsen parádézó Csiga állt. Az eredménye meg is lett, bár a kiengedett két futó még beért, de utána semmi. Támadni is jól sikerült, így az Astros már kétpontos előnyt tudhatott magáénak.

Valamikor ezidőtájt volt a mérkőzés első esőszünete, ami szerencsére csak pár percig tartott, senki nem zökkent ki nagyon a meccs ritmusából. Az állás 8:6, majd egy 1:1-es inning után 9:7.

És ekkor ismét eső. Nagyon nagy eső. Közel 20 perc pihi, majd a pályát felszedni, átvinni a füvesebb részre, hiszen a salakos, földes része a pályának szinte eltűnt a víz alatt. A pályaáthelyezéssel is elment vagy 20 perc, így közel 40 perces szünet után folytatódott a mérkőzés. A leállás kezdetben úgy tűnt, hogy a vendégeket zavarta meg jobban, nem sikerült pontot szerezniük, míg az Astros kettőt is begyűjtött, 11:7-re módosítva ezzel az eredményt. Aztán a Hangyák is magukra találtak, bezúztak 3 pontot, ami izgalmas hajrát eredményezett, újra csak 1 pont volt a különbség. Ráadásul ugye Csiga már dobott egy jó ideje, így nem volt meglepő, hogy már nem mindig oda ment a laszti, ahova szerette volna. Az eredménye három komolyabb HP, de szerencsére mindenki sérülés nélkül távozott. No, de még hátra volt a 7. inning.

Az Astros három out-ra a győzelemtől, amiből kettő már meg is volt, de két Ants futó már pontszerző pozicióban volt, amikor is érkezett Sára. Most is megmutatta, miért tartanak ütéseitől a softballos társadalom tagjai. Egy remek két pontot érő duplával megfordította az állást, 11:12. A hazaiak ezután megcsinálták a harmadik out-ot, jöhettek támadni. A támadósor bizakodásra adhatott okot, hiszen a 2-3-4. ütő következett, ugye a technikai sor. Elsőnek Pogány Viki próbálkozott, ki is jutott egy remek ütéssel, egyből a kettesen találta magát. Egy rutinos softballcsapatnak ez már az egyenlítő pontot jelentette volna. Sőt, hogy még egyszerűbb legyen a dolog Viki a hármasra is eljutott, akármilyen ütés be tudta volna hozni. Kivéve egyet, amit Csiga ütött, hiszen magas labdája nem okozott gondot Csizmadia Annának, aki a kettes bázist őrizte a meccsen. No de sebaj, gondolhatták, „nagyvágó” Papi következett, futó a hármason, az egyenlítés minimum meglesz. Az Ants védői viszont nem így gondolták.

Papi ütését Sára fogta, aki jól tartotta sakkban a hármasról így elindulni nem merő Vikit, majd még időben dobta a labdát Tóthmárton Verának az egyesre, két out. A mindenáron pontot kell szerezni dolog pedig kicsit elragadtatta Vikit, aki az egyesre dobás alatt elkezdett futni a home felé.

Vera viszont korábban meghatározó dobója volt a magyar softball-válogatottnak, így nem okozott neki túl nagy gondot Magdihoz juttatni a lasztit, aki egy sima tag out-tal véget vetett a mérkőzésnek. Mondhatni parádés meccsen egy tökéletesen kivitelezett duplajáték után győztesen utazhattak haza az Ants tagjai.

Hogy konkrét taktika volt-e az, hogy az első meccset inkább „feladják” vagy a női kézilabda válogatottnál oly sokszor megcsodált ingadozó teljesítménynek volt köszönhető, az soha nem fog kiderülni. Bár így utólag valószínű, hogy az Ants azt mondja majd, hogy direkt így akarták, és hihető is lesz. Nem nagyon reagálta le az Astros csapata, hogy az első meccsen nem voltak azonos súlycsoportban, és nem pihentették a dobójukat. Lehet, hogy ez döntött.

Külön ki kell emelnem Takahashi Katsumi munkáját, aki a mérkőzés játékvezetője volt. Remekül irányította a meccset, komolyabb vita nem is volt az ítéletei kapcsán. Így a 2006-os bajnokság továbbra is nyílt maradt, hiszen 1-1 vereséggel áll a tabella élén a most megmérkőző két csapat.

További képek a baseballfan.hu galériájában, statisztika a baseballfan.hu-n a Bajnokság ill. Csapatok menüpontok alatt.

8 thoughts on “Örökrangadó

 1. Magdi

  Brecsi, nézd meg a Toto-tippjeimet, direkt volt-e, vagy véletlen a 2 meccs különbsége… 😉

 2. Brecsi

  Azért a Vikit simán be kellett volna bunt-olni, hogy döntetlen legyen a dolog. Onnan azért még bármi lehetett volna.

 3. Magdi

  Ez igaz. Szerintem a Sanyi túlságosan bízott a Csigában meg a Papiban (úgyis beütik, akkor minek a bunt)…

 4. Papi

  na köszi
  így is lelkiismeret furdalásom volt hogy elcsesztem a végét. 🙂

 5. Magdi

  Nem úgy értettem. Általában tényleg beütitek. De a bunt akkor is biztonságosabb lett volna szerintem is.