Vásároljunk MLB hírrészvényt!

A HVG-t régóta szeretjük! Aztán még közelebb került a szívünkhöz, amikor tavaly beválogatta a Play Ball!-t a 100 legmenőbb blog közé. Szimpátiánk aztán a GoldenBlog díjátadó gálán érte el tetőfokát, körülbelül a koktélok elfogyasztásának sebességével (emlékszel Szenyó?). Rajongásunk akkor volt a legerősebb, amikor a koktél és sörkészlet már a végét járta, de erre már nem emlékszünk annyira.

A HVG-t olvasgatva a napokban egy egészen érdekes online játékra lettem figyelmes. A játék neve Hírbörze, és a játék lényege egészen egyszerűen az, hogy hírekkel kereskedhetnek a virtuális brókerek.

Nincs más dolgunk, minthogy megjósoljuk a valós életből vett híresemények kimenetelét, azaz arra kell fogadni, hogy az általuk kereskedésre bocsátott jövőbeli esemény bekövetkezik-e vagy sem. Minél tájékozottabbak vagyunk a világ történéseivel kapcsolatban, annál nagyobb az esély arra, hogy helyesen megjósoljuk azok kimenetelét, és nyerjünk a Hírbörzén. Ráadásul a nyeremény nem csak attól függ, hogy mennyit tudunk, hanem abból is profitálhatunk, ha mások, azaz a többi kereskedő rosszul tippeli meg az események bekövetkeztét! Zsír! Ezt szeretjük, szívjanak a bénák!

A Hírbörze tehát tulajdonképpen egy hagyományos határidős tőzsde. Minden terméknél egy adott esemény bekövetkezésére vagy éppen be nem következésére tudunk fogadni azáltal, hogy hírrészvényeket veszünk, amelyek árfolyama a kereskedés időtartama alatt 1 zsetontól egészen 99 zsetonig mozoghat. Amíg egy esemény kimenetele még nem ismert, a termék árfolyamát a piac határozza meg: a kereslet és a kínálat adja meg az éppen aktuális árat. Amikor az esemény kimenetele ismerté válik , a termék árfolyama 100 zsetonra ugrik fel, ha bekövetkezett, amit a kereskedők vártak, vagy 0 zsetonra, ha épp az ellenkezője történt. Azok részvénye, akik jól fogadtak, ettől a pillanattól kezdve 100 zsetont ér, azaz bezsebelhetik a jól megérdemelt profitot.

A Hírbörze a valódi börzét mintázza: minden ügyletet a kereskedők, azaz az olvasók kötnek egymással. Amikor megvásárolunk egy adott árfolyamon egy hírt, azt azért tehetjük meg, mert egy másik kereskedő azt eladta nekünk. Ha pedig el akarunk adni egy terméket, csak akkor jutunk pénzhez, ha találunk valakit, aki ezt megveszi. Az adott hírtermék árfolyamát mutató grafikon alatt mindig ott találjuk az éppen aktuális vételi és eladási árfolyamok és mennyiségek listáját.

A kereskedéshez ráadásul nem kell megvárnunk az adott esemény bekövetkeztét. Bármikor előtte is eladhatjuk részvényeinket, vagy az éppen aktuális árfolyamon újra visszavásárolhatjuk azokat! Így akár egy nap alatt is profitot könyvelhetünk el, ha ügyesen kereskedünk, azaz olcsón vásárolunk és drágán adunk el!

És hogy mit keres ez a hír itt a baseballos blogon? Természetesen a HVG-hez fűződő alkoholmámoros emlékképeinken kívül van másik oka is. És ez az, hogy a sokféle (politika, közélet, sport, gazdaság, pénzügyek, technológia, internet, szórakozás ) piac között, a sporton belül találhatunk MLB mérkőzés-részvényeket is. Ez annyit jelent, hogy kedvünkre kereskedhetünk többek között olyan hírekkel például, hogy

 • A Boston Red Sox megveri a Baltimore Orioles csapatát!
 • A Toronto Blue Jays megveri a Los Angeles Angels csapatát

A hírek mindig frissek, az árfolyamok folyamatosan váltakoznak, remek grafikonokat nézegethetünk, és az egész játék végén, vagy amikor éppen akarjuk, virtuális zsetonjainkat nyereményekre válthatjuk be!

Akinek felkeltettem az érdeklődését, vágjon bele, aztán meséljen milyen volt kereskedni!

13 thoughts on “Vásároljunk MLB hírrészvényt!

 1. Brecsi

  Vettem néhány a Boston legyőzi az Orioles-t részvényt, no meg olcsóért az Arsenal nyeri a BL-t.

 2. gabesz

  Rúzsa Magdolna lesz az év hangja 2006-ban – ez a tuti részvény 🙂

 3. Mike32

  Ööööö…. Van eladó “Arsenal nyer” részvényem… olcsóért adom nagyon!!!!

 4. Brecsi

  Nekem sikerült a kezdeti 30-as árhoz képest 65-ért eladnom. Sokan nézték a meccset és úgy a 70. perc környékén már mindenki azt hitte:)))
  Benyalták. Ahogy néztem szenyo és gabesz is bukott vele. Én a Boston elveri az Orioles-t részvényekkel cumiztam…

 5. gabesz

  ja, buktam, de én nem kereskedtem meccs közben! ja de igen, mint vásárló, a sörsátornál 🙂

 6. Brecsi

  Én sem a meccs közben. Kiraktam 65ért azt majd lesz valami. Szerencsém volt, csak úgy mint a Vasas meccsel 🙂

 7. szenyo

  az a baj, hogy meccs közben a Millenárison meg a sörrészvények lettek kapósak, mert 8-kor elfogyott a csapolt és a dobozos is, ahol mi voltunk… de aztán megjött a kaminyon.
  csak sok volt a vak majom.