Szubjektív beszámoló egy tét nélküli rangadóról

Szentendre Sleepwalkers – Nagykanizsa Ants 13:12

Múlt hétvégén került lejátszásra a tavalyi ezüstérmes és a bronzérmes halasztott meccse. A halasztásra azért került sor, mert eredetileg az U21 EB idejére sikerült a mérkőzést kiírni. Szerencsére mindkét csapat érintve volt az eseményben, így a VJB segítsége nélkül is sikerült megegyezni az új időpontban. Viszont a meccs előtti héten nem hivatalosan kiderült, hogy a VJB 2 pontot levon az „ál” sportorvosikkal fellépő Szentendrétől, így hiába verte meg a Nagykanizsa csapatait minden ízben az idén, ez a helyezéseket nem befolyásolta. Ezen felbuzdulva Gondi „óvunk” Zoltán fel is hívta a Szentendrét, hogy mivel nincs tétje a meccsnek, akkor ők már nem is utaznának. Természetesen a Szentendre játszani akart, hisz egyébként sem a helyezések és a nagy prémiumok miatt lépnek pályára, ellentétben a Kanizsával, akik dámában vagy sakkban is szívesen lejátszanák a meccseket, ha ők győznének végül.

Ezek után el is érkezett a meccs napja, a két csapat rendben megjelent, ellentétben a bírókkal. Az előzetes egyeztetés szerint Moki és Bata Jani (Pippi) érkezésére számíthattunk az Óbudából. A kanizsai csapat 10 (!!!) perc várakozás után kijelentette, hogy ők nem várnak, mert rengeteget utaztak (vaslogika), annak ellenére hogy Ju, az edzőjük mindenáron játszani akart. Végül kb. 20 perc várakozás után megérkezett Moki és Bata Jani, mindketten rövid gatyában, bár Pippi félmegoldásként kék inget azért vett fel.

Végre elkezdődhetett a mérkőzés a szerény számú, de annál lelkesebb nézősereg előtt ideális baseball-időben. Szentendrénél Kovács Geri kezdett dobni – remekül, nem is kapott pontot az első inningben. Kanizsánál Daróczi „Gida” János lépett a dombra, és egy darabig megpróbálja majd elfelejteni az első játékrészt. Nikolits séta, Markolt out, majd Simonyi Dénes gyönyörű HR a leftre, máris 2:0. Majd Földessy szerencsés base hit (pop fly lepottyant a right field vonal mellé), még szerencsésebb lopás, utána pedig Berecz 3B. Aztán még Berecz is befut, így az első inning után 4:0.

A másodikban Kovács Geri kicsit elbizonytalanodik, séta, BH, error, 2 pont oda, Szentendre pedig nulla, eredmény 4:2. A harmadik inningben eldőlni látszik a meccs, Kovács Geri magára talál, nulláz, a hazaiaknál több gyönyörű ütés (Földessy 2B a kerítésbe, Csabina „Csubi” meseszép 3B), az ellenfélnél hibák sora, és az eredmény máris 8:2.

Ahogy az ilyenkor szokásos, a Szentendre jóllakott az eredménnyel, 2 pontot azért hozott 3 inning alatt, míg a Kanizsa nem tudott mit kezdeni Geri remek dobásaival. A 6. inning végén az eredmény 10:2, ami ekkor könnyű hazai győzelmet sejtetett. Nagy változást hozott azonban, hogy a szabályoknak megfelelően le kellett cserélni a dobókat. Mutatja is, hogy milyen remek ez a szabály, hogy így kiegyenlítődtek az erőviszonyok, mivel a Kanizsánál a Gidánál jobb napot kifogó Nagy Gábor remekelt, míg a Szentendrénél Csubi formán kívül dobált.

Ennek a dobóformának volt köszönhető, hogy Hajdu „Ceti” Lacikát irgalmatlanul bordán dobta, aminek folytán Ceti nem igazán kapott levegőt percekig, majd Simonyi Gyuri bácsi a nézőtérről kommentálta az esetet („Viselkedj már férfi módjára!”), ami után a frappáns „Maradj csöndben te paraszt majom!” vagy valami nagyon hasonló válasz hangzott el Lacika szájából. Remek kis közjáték volt.

Visszatérve a meccsre, a 7. inning erős fordulatot hozott, Csubi (Csabina Péter) sajnos nem igazán találta el a strike zónát (nyaralási forma), ezért séták, hit by pitchek követték egymást, majd a legrosszabbkor egy-egy base hit. 9:4-nél jött be Gyurcsek Peti, 0 outnál, tele pályánál (minden dobó rémálma), majd Mesztegnyei „Rigó” ütött egy nagyon hasznos 2 RBI-os BH-t, majd errorok is következtek szentendrei oldalon, és az inning végén máris 9:8 volt az állás.

A 8. inningben a Szentendre egy pontot hozott össze, míg a másik oldalon a Kanizsának további 3-at sikerült. A szerző ezen a ponton transzba eshetett, mert egyáltalán nem emlékszik, hogy ki, hogyan jött be, így már a Kanizsa vezetett 11:10-re.

Az utolsó inning remekül indult Gyurcsek P. részéről, 2 gyors out, de ekkor valami történt vele, és séták révén a kanizsaiak feltöltötték a baseket, majd teli base-nél Völgyes Krisz strike out lett volna, de Moki eddigre valószínűleg már nagyon félhetett a lasztiktól, mert több labdának hátat fordított, úgy meg ugye nem könnyű a strike-ot látni. Mindenesetre Krisztián végül nem K, hanem séta lett és így 12:10-el fordultunk a 9-re.

Az esélyek kicsik voltak a fordításra, mivel Nagy Gabinak összesen 2 pontot csinált a Szentendre addig. Németh „Gazsi” volt az első ütő, pop fly Rigó felé, aki elvétette, így Gazsi szokásos szerencséjével az egyesen. Majd ellopja a kettest (majdnem out lett), Csubi meg kiesik. Ekkor érkezett Kondás, aki aznap addig nem sokat mutatott. Lehet, hogy ezért sem figyelt rá annyira Nagy Gabi, mindenesetre Márk istentelenül kiütötte a lasztit a right fielden, HR. Ünnepelt a Szentendre, 12:12. Így már a hazaiak voltak nyerő helyzetben. Gyurcsek Peti kiért 1-re, majd Nikolits ütött egy erősebb rollingot Rigó felé. Rigó nem kapta el, Ceti pedig elfelejtett mögé futni, biztosítani, így a labda egészen a kerítésig haladt, Gyurcsek pedig az egyesről beért, és így 13:12-re nyert a Szentendre.

Mr. Hajdu még dühében nagyon okosan kicsűrte a lasztit a csalitosba az outfield mögé, amivel osztatlan szimpátiát váltott ki a szegedi Csillag börtön lakóiból, ám annál nagyobb ellenszenvet a hazai csapatból és a maroknyi szurkolóseregből.

Összességében elmondható, hogy nem volt rossz meccs, bár a színvonal néhol inkább NB III-as volt, néha viszont parádét is lehetett látni. A Szentendre sokkal jobban ütött, mint a Kanizsa, amit jól mutat, hogy 6 extra base hit volt (2 2B, 2 3B, 2 HR), jobban védekezett (itt 2 ER, ott 7, ezek közül több könnyű labda), és ezek alapján könnyedén nyernie kellett volna. Dobó fronton azonban továbbra is kihívásokkal küzd, főleg ami a cseredobókat illeti – a Kanizsa dobói összesen 2 sétát dobtak, a Szentendre dobói 8 sétát és 5 hit by pitch-t. Kérdés, hogy ki tud a saját hibáin többet javítani a bajnoki elődöntőig. Az is kiderült, hogy pusztán a játék és az eredmény alapján a Szentendrének a Kanizsa előtt kellett volna végezni az alapszakaszban, de a körülmények másképp alakították.

Támadásban a legtöbbet Simonyi Dini és Nikolits Gyuri nyújtották hazai részről (nem megfeledkezve persze Kondás Márk múlhatatlan érdemeiről a győzelemben), Kanizsából pedig Perényi Ádám, Rigó és Nagy Gabi emelhető ki. Dobásban Nagy Gabi és Kovács Geri egyaránt jól teljesített. A meccs hangulata békés volt, nem volt anyázás – leszámítva a kis közjátékot, de a bíró abban nem volt benne, látszott, hogy senki nem akar vitatkozni Mokival, mivel van tekintélye, meg úgysem értené.

Most egy darabig ennyi, mindenki mehet nyaralni, aztán jöhet a rájátszás.

51 thoughts on “Szubjektív beszámoló egy tét nélküli rangadóról

 1. szenyo

  örülök, hogy már a VJB döntések is szájhagyomány útján terjednek… 🙂

  megy a susmus. Hol van egy hivatalos tabella? mondjuk nb1-ről, nb2-ről a megítélt levonásokkal? monjonle mindneki!

 2. Ceti

  Mr Hajdu rövid “u”-val írja a nevét.
  A másik amiért írok, hogy most jöttem haza a korházból és majdnem bennfogtak, annyira szépen néz ki a sebem, amit a két szentendre dobó okozott a hit by pitch-eivel. (saját felelősségre jöttem haza). Táppénzre kellett mennem, mert dolgozni nem tudok.
  A két szentendrei dobónak meg köszönöm, hogy meccs végén (nem) jöttek oda és (nem) kérdezték meg, hogy mi van velem, csak a szaros labdátok érdekelt. Ennyit meg rólatok.
  Ceti

 3. poppy

  Megszivattál 🙂 !
  Katt a linkre és fél percig vártam hogy bejöjjön az oldal. Utána persze leesett hogy beött csak épp üres.
  Jó móka!

  MOBSZ hírlevelet akarok!

 4. Brecsi

  Mondhatjuk úgy is, hogy mostanra a VJB nem létezik. És ezt szó szerint kell érteni!
  Mivel ÓBF meccs is lett óvva Kanizsai részről és arról még az sem derült ki, hogy jogosan e, így én sem tudom biztosan állítani, hogy ki hányadik éppen. Mindegy, valahogy csak lesz:)

 5. poppy

  Óbuda az első!

  Kupával mi lesz? Merre lesz?
  Hiányzik pár oklevél is az előző év végéről!
  ………………..
  minek folytassam 🙁

 6. Ceti

  Kedves szentendre! titeket csak a szaros labdátok érdekel amit kidobtam?
  Az, hogy én hogy vagyok, azmár nem, mi?
  A 2 hit by pitch miatt most táppénzen vagyok, a korházból csak saját felelősségre jöhettem haza.
  A két dobónak meg köszönöm, hogy meccs végén (nem) jöttek oda és (nem) kérdezték meg, hogy hogy vagyok.
  Sportszerűség a javából.

  Ui: Ha annyira hiányzik az a labda a leltárból legközelebb viszek egyet helyette. :DD vagy akár kettőt.

 7. Mike32

  Nincs VJB??????? És szövetség meg ilyenek? Az még van? Az U21es égésről van már valami beszámoló? Esetleg a magyar válogatottról, vagy hogy van-e, fog-e idén csinálni még valamit vagy már sose????? Vagy valami? Vagymi….?????

  Francba az egésszel… Inkább megnősülök jövőhéten…

  :)))

 8. jani-wan

  Lehet hogy nem fontos , de nekem számit.
  1. Bata Jani egy T-vel és Pippi (Pippen, Scottie) kettő P-vel.
  Te sem szeretnéd gondolom hogy Földesy Mikki.
  A késéssel kapcsolatban: A Mokinak mondtam hogy legyen 12.20-12.25 között a népstadionnál. Hát ehhez képest amikor félkor felhivtam valami kinai étteremről beszélt amit alig értettem, mert a Mokihoz tolmács kell. Lényeg hogy megértette hogy azonnal jöjjön a Népstadionhoz ahol várok.
  Hosszu gatya 33 fokban nem hiszem hogy nélkülözhetetlen feltétele a bézbirónak, ellentétben a jó itéletekkel, amire nem nagyon volt panasz.

 9. Gazsi

  Azt hiszem a bírói “hosszu gatya” valóban nem létfontosságú kelléke egy baseball meccsnek, de úgy tudom, hogy a bírók számára ez előírás, legyen akár 0 vagy 400 Kelvin a hőmérséklet. Ennyi erővel 33 C fokban a bírók nyugodtan levezethetik a meccset fürdőgatyában, szalmakalapban…
  Persze, minek anyázunk, ha a magyar játékosok zöme sem bír normális baseball-szerkóban jönni. (értem ez alatt, hogy baseball nadrág, baseball mez és baseball sapka, lehetőleg azonos színben és felirattal az egy csapatban játszóknak). Persze az iménti vélemény szubjektív 🙂

 10. szenyo

  szerintem már annak is örülni kell, ha van bíró…
  tőlem lehet fürdőköpenyben is, ha az elnökség lehet bohócruhában….

 11. Brecsi

  A bíró kinézete adja meg a komolyságát a dolognak. Ha rövidgatyában van, azzal jelzi, hogy nem érdekli a dolog túlzottan, ha véletlenül néző is van, annak egyből meg is lesz a véleménye az egészről.
  Én talán a szezon egyik legforrób meccsét vezettem le Nagykanizsán, ezt szerintem a két csapat is meg tudja erősíteni, valamint az esti hiradóban is volt szó arról, hogy aznap Kanizsán rekordhőmérsékletet mértek. És mégis be tudtam öltözni. Szerintem a bírók kinézete nem sokkal kisebb volumenű dolog, mint az, hogy jól ítél e. A nézők zöme az ítéletet nem érti, tehát nekik mindegy, viszont az egyből szemet szúr, hogy bohócnak van e öltözve vagy sem.

  Kicsit erre a szemléletre kellene áttérni. Nem az lenne a lényeg NBI-es mérkőzésen, hogy mi jól érezzük magunkat, meg hogy a bíró ha papucsban is, de jól ítél. Minden meccs előtt el kellene gondolkodni azon, hogy ha én most néző lennék, mit látnék. Valószínű elkeserednék.

  Tényleg érdemes lenne mindenkinek legalább egyszer megnézni egy Holland, Olasz bajnokit, vagy nemzetközi tornát. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani. A Haarlemi Honkbalweeek is csak tovább növelte bennem a Magyar bajnokság szánalmasságát. Nem is a színvonal különbség játékban, mert az ugye oké. (Ott minden csapatnak van legalább 5-6 Zsoba sebességű dobója, ha nem gyorsabb) A körítés a lényeg!!!

 12. Földessy Miki

  Én kérek elnézést, mármint az írsábeli tévedésért.
  Felvállalom ezentúl a Mikki, Mikkamakka, Jólnézünkmiki neveket is cserébe.
  A hosszúgatya pedig alapfeltétel, de persze nem ez a leglényegesebb.

 13. Mike32

  Pipi! Ez most nem csak neked szól, szal remélem nem rágunk be egymásra! 🙂
  Azt gondolom srácok hogy 40 fokos melegben valóban elég kemény és kimerítő dolog meccset vezetni. És el is ismerem hogy egyszer, amikor a gyerekenek vezettünk meccset szentendrén, valóban rövidgatyában és trikóban nyomtam végig.
  De!
  A csapatok is abban a melegben izzadnak a napon. Ha a bíró megköveteli hogy a csapatok egyencuccban jelenjenek meg a meccsen akkor ez a bírótol is elvárható (kötelező).
  Szóval nem lehet mentség hogy meleg volt… (NB2ben és NB3ban sem). Azt gondolom hogy a szövetség vagy a VJB részéről valakinek ezt is követnie kellene, persze a megfelelő ellenszolgáltatással együtt (játékvezetői ing/póló és nadrág, sapka). Nem kell ingyen csak legyen.
  Már ha van még VJB…
  Az én szürke gatya-kék-ing kombómnak sincs semmi köze a nemzetköziben meghatározottakhoz, de úgy gondolom hogy legalább kultúráltam közelíti. És most ne sértődjön meg senki, de az NB1es bírói paletta 90% is a lehető legszínesebben tud beöltözni meccsre. (Ez 1-2 csapatra is érvényes). Szóval aláírom hogy kurva meleg volt az idei nyári meccseken, de ez semmiképp se lehet ok arra hogy elbohóckodjuk a meccsek küllemét. Eddig se támogatott minket szinte senki, ilyen jelenéssel nem is fog.
  Ahogy Péterbá mondta, sokat számít a körítés. És Szenyo, nem tudok ebben annyira egyet érteni veled, mert ha a bíró fűrdőköpenyben vezeti a meccset, illetve a szövetség balettcipőben és tütüben nézné ezt végig akkor annyira röhögnék hogy nem tudnék játszani, kvázi meccs se nagyon lenne…
  Viszont felléphetnénk a Fővárosi Nagycirkuszban mint a magyar baseball utolsó képviselői… Utána 200 évvel akár meg is állapíthatják majd régészek hogy miért is haltunk ki.
  “- …nézd csak! Ezt akkoriban fürdőköpenynek hívták.
  – Ez meg itt összegörnyedve kövült meg. A röhögés ráfagyott az arcára… értém már hogy történhetett…
  – Összeesett miközben ezen a köpenyesen röhögött, azok meg ott feljebb meg balett ruhában ugráltak és így dőlt össze a domboldal… Ezért maradhattak meg ennyire jó állapotban. Küldd be a leleteket a nemzetibe…”

  :)))

 14. jani-wan

  Brecska
  1. Nem emlékszem hogy bárki is valaha fürdőpapucsban vezetett volna meccset.
  2. A néző a szabályokat sem ismeri nemhogy hogy kell a birónak kinéznie. Szerintem hozzánemértő nézőszemmel a fekete rövidnadrág az előirásos viselet.
  3. Én két meccset vezettem le Nagykanizsán egymás után hosszú gatyában, de 11-től este fél nyolcig, dög melegben.
  4. A magyar liga nem ott tart hogy a köritéssel foglalkozzon. Egyenlőre alapvetőbb problémák vannak.
  5. Ha a birót (mármint engem) nem érdekelt volna akkor ki sem megyek, mivel korházban voltam ahonnan kikéredzkedtem, és este mentem vissza mivel másnap reggel műtöttek.

  Végezetül:
  OKé legyen akkor a szürke hosszú gatya és a kék ing kötelező. De amig nincs kötelezővé téve addig nem is kéne szóvá tenni. Legfeljebb általánosságban és nem személy szerint.

 15. rr.)

  Volt egy kis gubanc a kommentek spam-szűrése miatt, így Ceti két korábbi hozzászólása csak most jelent meg az oldalon, a vita további folytatása a levlistán olvasható.

  Az elirásokat javítottam, elnézést.

  A félreértések elkerülése végett: bárki írhat a blogra nagyjából bármit, ha felveszi valamelyikünkkel – Brecsi, Gabesz, Szenyo, jómagam, etc. – a kapcsolatot. Gond nélkül kap logint, és megírhatja a saját meccsbeszámolóját, gondolatait, búját, baját, örömét fajra, nemre és csapatától függetlenül. A hozzászólásokban pedig helyre lehet tenni az esetleges nézeteltéréseket. A poszt címében benne foglaltatik a szubjektív jelző, így a fentebb leírtak a szerző véleményét tükrözik. Kuroszava Akira 1950-ben Rashomon címmel nagyszerű filmet csinált arról, hogy egyetlen eseményt hogyan lehet többféleképpen elmesélni szereplőinek különböző nézőpontjaiból, ajánlom mindnenki szíves figyelmébe egymás véleményének tiszteletben tartása és a vita elharapózásának elkerülése végett.

 16. Brecsi

  Pippi! Én nem személy szerint írtam amit írtam. Vagy láttad valahol a nevedet?
  Nem egyedi eset a rövidnaci, de vannak extrém papucsos, félmeztelenül a bíró mögé fekvő(!!!) bírók is!!

 17. en

  A levlistán olvasható más mulatságos dolog is :DDDDDDDDDDDDDDD
  Mindig jól szórakozom ha rákezdenek! :DDDDDDDDD

 18. Brecsi

  Igen:))) Nagyon kultúrált dolog:))) Kicsit sportszerűbb lenne egymás közt telefonon, vagy esetleg szemtől szembe:)) Viszont ahogy elnézem, még csak most megyünk bele a sűrűjébe:))) Fasza lesz…

 19. Brecsi

  Popi, tessék feliratkozni a levlistára!:) Megéri, hidd el:)) Amúgy most egy Simonyi Gy. vs Gondi Z. buli van kialakulóban:)

 20. poppy

  Kedves Brecsi!
  Már régóta fent vagyok a levlistán! Végig kacagtám már pár hasonló levélpárbajt, és igazából soha nem értettem, miért itt kell személyeskedni! Mindegy!
  Az előző beírás poénnak szántam (minden bántó szándék nélkül), mert viccesnek találtam hogy végül is eljutottunk a “monnyon le”-ig. Lehet hogy nem volt az.
  Kíváncsian várom a további történéseket, minden fronton.

 21. Földessy Miki

  Csak a félreértések elkerülése végett, én sem akartam bántani senkit, csak elmeséltem, ahogy én láttam. Egyébként, amikor Cetit eltalálta a labda, akkor a teljes szentendrei csapat kérte Simonyi Gyuri bácsit, hogy ne kommunikáljon az ellenféllel, Csubi pedig rögtön a dobás után elnézést kért és nincs olyan tagja a csaptunknak, aki azt szeretné, ha bárki megsérülne az ellenféltől. Úgyhogy jobbulást.
  A labda kidobása sem az értéke miatt, hanem a gesztus miatt volt antipatikus. A szezont kihúzzuk enélkül a labda nélkül.
  A körítésre visszatérve. A tavalyi kupadöntő után a Szentendre megfogadta Brecsi építő kritikáját és ennek volt köszönhető, hogy élvezhetőek és szórakoztatóak voltak a meccsek, annak ellenére, hogy a színvonal nem volt magasabb, mint máskor. Szóval, amit meg lehet tenni pénz nélkül, azt meg kell csinálni, talán majd egyszer pénz is lesz.
  Ja igen, és a bíróknak legyen kötelező a vékony talpú buszsofőr cipő is!!!

 22. Mike32

  Az U21-ről tényleg jó lenne egy beszámoló… Az a baj hogy olaszul nem beszélek és a hivatalos honlapon nem találtam angol nyelvű összefoglalót. A mieinkről meg aztán pláne. A szövetségi honlap ott tart hogy lesz majd U21es európa kupa. Amúgy tényleg érdekelne mert az eredménytábla igen szánalmas…
  Olaszo.-Magyaro. 20-0
  Magyaro.-Szlovákia 0-21
  Magyaro.-Málta (?) 19-0
  Magyaro.-Franciao. 0-14
  Szerb-Mont.-Magyaro. 8-2
  Izrael-Magyaro. 11-4

  11 csapatból 10-k lettünk. Remek kis teljesítmény, és kézközeli információim vannak az egészről. Szóval jól jönne az a beszámoló…

  Tényleg, tud valaki valamit az új szövetségi honlapról??? Az lett beígérve… vagy az új budapesti pályáról??? Vagy hogy hova lettek küldve a hírlevelek, hogy milyen lépések születtek, ha egyáltalán lettek, úgy igazán….!!!!!!!!!!!

  Mi újság a szövetségnél??????

  Csupa kérdés az élet…:)

 23. poppy

  A 2006. január 28-án megválasztott MOBSSZ eddig 1 hírlevélben közölt velem valamit . Várom a következő beszámolókat!

 24. dini

  ÉN irhatok valamit az u21ről hogyha erre ígényt tart a közönség…De akkor kérjetek fel:)

 25. csaber

  feszültségoldás vedvéért, nézzétek meg ezt 🙂
  ott is előfordulnak bakik.
  (persze a baseballos részre gondoltam)

 26. csaber

  vedvéért – kedvéért. úgy látszik mikki(makkásodom), gyorsan szólok is, nehogy aztán itt probléma legyen belőle:-)

 27. dini

  Most mar csupan az a problema, hogy nincsen elerheto kozelsegben az a gep amelyen a beszamolo talalhato…De hamarosan ez is megoldodni latszik…

 28. Szali

  A bírók kinézetéhez kapcsolódik, hogy egyszer a TWIB egyik részében mutattak egy Atlanta-meccset, ahol a bírók rövidnadrág-póló kombóban nyomták, igaz ott 40 fok volt. A strandpapucs és Pippi Hawaii ingje szerintem túlzás, de azért némi rugalmasság belefér.

 29. marci

  Arra emlexem szerintem en is: mikor Florida Marlins poloban es rovid gatyaban (+catcher cuccban) voltak, mindezt azert, mert a csomagjuk elveszett a repulout soran.