Baseball a képernyőn

A régi szép időkben, a ’80-as évek végén a Eurosport tűzött MLB meccseket, összefoglalókat műsorára. Ezt a szerepet a ’90-es évek elején a Screensport vette át, aztán hosszú ideig csak nagyon körülményesen (drágán) lehetett friss profi baseballt nézni Magyarországon a képernyőn. Az internet lett az új médium, ahol már a ’90-es évek közepén megjelentek a sematikus ábrával élőben illusztrált ‘gamecast’-ek, amit élő rádióközvetítéssel tehettünk multimédiássá. Az MLB az elsők között volt az amerikai profi sportligák közül, és élő videóban tette bárki számára elérhetővé a mérkőzéseit az interneten keresztül. Ma már nincs szükség parabolaantennára, kábeltévé-előfizetésre, de MLB.TV (vagy más, pl streamtvnow) előfizetésre sem, hogy élőben nézhessünk néhány amerikai, japán vagy taiwani profi baseball meccset hetente. Mindössze internet hozzáférés (512kb/s ADSL már elegendő), egy e századbeli számítógép és a megfelelő kliensprogram kell ehhez.

p2pTV: Azaz peer-to-peer TV, leginkább a torrent alapú filecserélőkhöz hasonlítható. Nem kell aggódni, ezért aligha kerülünk börtönbe. Bár valójában internetes csomagokat kapunk, és küldünk tovább másoknak, akik szintén az adott ‘csatornát’ nézik, a gépünk nem tárol illegális file-okat. Minden esetben van egy forrás, aki a TV csatorna adását átalakítja internetes ‘sugárzássá’, és tőle töltik ezt néhányan, akik szintén forrássá válnak, és piramis jelleggel bővül a csatornát nézők száma. A technológiából adódóan az ‘élő’ adás soha nem igazán élő, hanem legjobb esetben is akár perces csúszással is számolni lehet. (Tehát az órát ne ehhez igazítsuk, és ha felhív a nagybácsi amerikából a 9. aljában 2 outnál egy fogadási ajánlattal, inkább ne tegyük meg ellene.)

További érdekesség, hogy a klasszikus internetes streamekkel ellentétben minél többen nézik az adott programot, annál stabilabb a ‘vétel’. Megjegyzendő, hogy a p2pTV internetes alapú, de egyáltalán nem azonos a Magyarországon most induló IPTV technológiával. A p2pTV minden bizonnyal Kínából indult, mert a kliensprogramok nagyrésze és a csatornák és általában a fellelhető infók kínaiak, továbbá sport indíttatásúak és elsősorban a labdarúgás ill. a kosárlabda rajongói találnak rajtuk megfelelő programokat. Ma már jópár ilyen kliensprogram elérhető; a WBC kapcsán hozzászólásokban 1-2-re már utaltam, most a baseball szempontból legjobban beváltakat mutatom be röviden.

TVUPlayer

Ha ez már több hónapja működne, nem is gondoltam volna rá, hogy megírjam ezt a cikket 🙂 , mert szerintem legtöbbeknek ez bőven eleget kínál. (Dehát, ha már egyszer elhatároztam, akkor a lentebb található csemegék miatt csak szakítok rá időt.) Tudomásom szerint ez az egyetlen, ahol ennyi amerikai csatornát láthatunk. Baseball szempontból az ESPN, ESPN2 érdekes, ahol időnként Little League mérkőzéseket (nemrégen volt a World Series) és softballt is látni. Van ESPN Asia is, de ez a Philippines adás, nem bővebb baseball szempontból, mint az amerikai. (Akkor már inkább az NBC Jay Leno-val és Conan O’Brien-nel.) A heti műsorok megtalálhatóak a viidoo-n, csatornánként eltérő időzónával, úgyhogy azt mindenki tapasztalja ki magának.

A TVUPlayer kliens letölthető innen.

PPStream

Ez már egy teljesen kínai program, nincs is más nyelvű felülete. Innen két csatorna érdekes: a VL Sports és az ESPN Asia (taiwani adás). Bal oldalon alap esetben tematika szerint csoportosítva láthatók a csatornák.

Ha nincs telepítve kínai betűkészlet az oprendszerben, akkor így igazodhatunk el:

PPStream csatornák

Szerintem a taiwani baseballba (VL Sports) mindenképpen érdemes belenézni, mert mások a karakterek, mezek és maga a játék. Ugyanakkor nagyon látványosan, és jó mozgással játszanak. A ligát egyébként Kínai Profi Baseball Ligának hívják, és a Wikipedián olvashatunk róla. A műsort a google automatikus fordításában itt találjuk.

A PPStreamen érdekes az ESPN Asia is, ez a taiwani kiadás, amin gyakran vannak japán profi meccsek. A műsora, csakúgy mint az összes ázsiai ESPN-nek itt található. A Wikipedián már volt utalás a TVBS média és a baseball kapcsolatára. Nem véletlen, hogy a WBC idején a TV társaság sportadója WBC meccseket (előtte pedig felkészülési meccseket) sugárzott. A TVBS-G akkor időnként szerepelt a PPStream kínálatában. (Olvasható betűkkel volt látható a csatornalistában.)

TVAnts

Egy harmadik kliens, amit elsősorban azért érdemes megemlíteni, mert van egy jobb minőségű (nagyobb sávszélességű) ESPN Asia is a kínálatban. Ez angol nyelvű szoftver, nem okozhat gondot a használata.

A következő lépés természetesen, mikor a többiekkel akarjuk a meccseket nézni, de nem jó az időpont, és ezért először fel szeretnénk venni. Ez minden esetben lehetséges egy egyszerű letöltés menedzserrel. Mindegyik kliens úgy működik, hogy a bejövő csomagokat live stream-é alakítja a saját hálókártyánkon, ezért a forrás domainje mindig 127.0.0.1. A protokoll változó, a TV Antshez megfelelő letöltés menedzsert még csak egyet találtam, a HiDownload-ot (a többi klienshez jó más is). Ebből a Pro V6.9Beta2-t javasolom, ezzel ‘tekerhető’ lesz a felvett anyag (Beta3-mal nem).

Pl: TVU Playerről így tudunk felvenni: elindítjuk a csatornát, megvárjuk, míg stabilan jön, aztán URL-nek megadjuk a http://127.0.0.1:8901 címet. Állítsuk át az alapbeállítást, hogy csak 1 szálon töltsön le. És indulhat. Más klienseknél tegyük ki a képet Media Playerre, és ott a Tulajdonságoknál megnézhetjük a forráscímet.

És ahol nem kell semmit telepíteni: a ChannelChooser nevű oldalon a különböző tévéadók neten elérhető stream-jeit gyűjtötték csokorba, így ott figyel az MLB Baseball Channel-je (klasszikus derbik, legendás meccsek, kis színesek) is a sportadók között.

Kérdésekre igyekszem válaszolni, de az otthoni gépemhez csak egy hét múlva férek hozzá. Addig is további info a pplive.uw.hu-n. (Az nem az én oldalam, de én is onnan indultam annak idején.)

Jó tévézést!

12 thoughts on “Baseball a képernyőn

 1. csucsu52

  A TVU player nagyon nagy királyság.
  Én kb. 1,5 hónapja kaptam a címet egy kedves barátomtól a csapatból, azóta majdnem minden reggel 9-11-ig baseballt nézek az ESPN-en.
  De egyébként mostmár az összes nagy amerikai adó rajta van(CBS, ABC, NBC, FOX, USA network.), úgyhogy lehet NFL-t is nézni, meg minden jóságot INGYEN!!!

 2. Gida

  Hé ez tényleg jó!!!
  Ma este néztem az Astros-Reds meccset, elég jó volt…:)
  Szerintem mindenkinek érdemes lenne feltenni és mikor van ideje megnézni egy meccset;)

 3. MadDekken

  TVU Player tényleg nagyon király. Eddig otthon nem volt netem, most viszont komolyan fontolóra veszem, hogy köttetek valami normálisat…

  Egyébként ha a hazai kábelszolgáltatóknak lenne egy kis esze, akkor felvennék legalább az ESPN-t a kínálatba. Persze nincs nekik.

 4. MadDekken

  Az viszont csalódás, hogy a neten nagyon kevés a letölthető baseball meccs. Bíztam benne a tavasszal, hogy azért kerülnek fel meccsek, de egy kettő található csak.

 5. rr.)

  MLB.tv-ről 4 dezsőért letölthetőek meccsek.
  Amúgy ha van “csapatod”, akkor mindenképpen MLB.tv előfizu, az a száz dezső (~20 ropi) bőven megéri egy évre a hajnali izgalmakért. Többen is használhatnak egy ökkántot: sörök-kanapé, vagy kisablakban vmelyik IM, és máris mehet a közösségi meccsnézés.
  Torrenteken is elég sok klasszikus meccs van.
  Felénk egy drabig volt ESPN Classic, amin hetente ötször megnézhetted a klasszikus Ali-Frazier és az Ali-Foreman meccseket ;p

 6. csabiNAT

  nekem 512-es vonalom van, es hat nem igazan elvezheto az ‘adas’. nem is az 512 a keves, hanem a hozza tartozo 96 felfele. ezzel ugye az a gond, hogy jonnek ezerrel (ok, 512) lefele a csomagok, de a visszaigazolo csomagok nem tudnak visszajutni, mert a felfele meno sav (96kbit) kicsi. a Marci altal ajanlott uw-s oldalon van egy fajta adatforgalom vezerlo (illetve link hozza), ami ugye azt csinalna, hogy a sok erkezo csomag visszaigazolo csomagjait megfelelo utemben kuldi vissza, de rajtam ez sem segitett.

 7. marci

  nekem is 512-es van, 96 felfele es semmi gond. az upload egyebkent is ritkan megy 5kB/s fole. nezz ra a proci terheltsegre, ha az 90% fole ugrik, akkor mar akadozni fog. pl 800as celeronon 50%-ot elvitt a tuzfal a sok kapcsolat miatt, a player meg akadozott. ezert az ‘e századbeli számítógép’ kriterium.

 8. csabiNAT

  hmmm. 1.7-es celeron 700mb ram. lehet amugy szolgaltatol is fgg ez. en mar nem bizom a t-onlanyban 😛

 9. Brecsi

  Ezért jó nekem. 512/512 -vel nyomom:) Le fel ugyan annyi, de nekem sem az igazi otthon. Sőt élvezhetetlen. A mhelyemen viszont megy rendesen. (Az ottoni gépem nem lehet akadály. 3,2Ghz 2Giga RAM)

 10. Inter

  A késleltetés-ingadozástól (kockáknak: jitter) függ leginkább. Ez a technológiából adódóan a kábeltv-s neten a legkisebb.

  Persze a Chello ez alól is kivétel 🙂 Úgyhogy nekem sem jó otthon 🙂

 11. marci

  ez nem telefonia. a ‘live’ stream a sajat halokartyadon all ossze (sorba rakja a cuccot a 127.0.0.1-en), a szukseges csomagok kenyelmesen megerkezhetnek a nagy puffer miatt. ezert nem fugg a jittertol. (ha egy nodetol tul sokat kesik a csomag, azt ugyis kidobja a forrasok kozul)