Halloween cukorka: Play video #7

Így október végén mindenféle összefoglalók meg sajtóvisszhangok helyett beszéljünk inkább a net aktuális hóbortjáról, a videófeltöltő-oldalakról. Vegyük azt az alapesetet, hogy van 830 megányi erősen pöttyös jogtisztaságú kisvideóm, amit meg szeretnék osztani másokkal. Major League Baseball nektek 🙂 Hova töltsem fel?

YouTube:

Há’persze, hova máshova is, a YouTube a videómegosztók alfája és omegája, az alapítóinak egy év alatt 200 millát hozó, nemrég 1,6 milliárdét elkelt új színes csodalufi. Amiről azonban sorban jönnek a hírek, hogy így meg úgy szorongatják a nagy média- és kiadóvállalatok, de még a MySpace is élősködéssel vádolja, és sokan a Napster-hez hasonló bukást jósolnak neki. Jött, látott, és veszteni fog, károgják, mert ha elkezdik róla sorban levetetni a jogsértő cuccokat, mint ahogy a Comedy Central levetette az egész epizódos South Park részeket, akkor mi marad rajta igazán csábító, a szomszéd vicces videója, azbesztmegbassza?

Azonban egyelőre a YouTube szép, a YouTube jó, a YouTube nagy, sokan vannak rajta, igazi kommuniti, hamar szétröppen, ha ritkaságot teszel fel, márpedig a baseball-összefoglalók annak számítanak még itt is. Merthogy… Igen ám, de mi van ha a kezdeti sikeres próbálkozások után a YouTube visszadobja a feltöltött kisvideóidat, mert hogy sértik a szerzői jogokat, és a soha senki által végig nem olvasot Terms of izébe ütköznek. Napuff. A YouTube nem szép, nem jó, a francért kekeckednek, eddig nem erről volt szó, tényleg bepucsítanak a nagy kiadóknak, satöbbiknek? Felecs’el…

update: Egy hét után kaptam üzenetet, elkezdték leszedni az eleinte felengedett videókat.

update: egy hónappal később az összes videót levették.

Pörkölt:

Na hol nem probléma a jogtisztátalanság, na hol?
Hát kis hazánkban 🙂 Irány a leginkább szaftos videóállományáról elhíresült magyar videómegosztó, a Pörkölt.com. Éééérted, szaftos Pörkölt, jól ki van ez találva, még ha a külföldiek erről a hihetetlen poénról le is maradnak. Egyet sem foglalkoznak vele, hogy a videó jogaival nem rendelkezel, töltsd fel, baseball még úgy sincs, a sok borotvált suna és formás fenék között el fog férni az is. Minden szép, minden jó, de…

A videómegosztók úgy működnek, hogy te feltöltöd az általánosan elterjedt fájlformátumú – avi, mpg, wmw, … – mozidat, és ők Flash Video (.flv) formátumba konvertálva teszik azt ki. Az flv-ről sokan úgy tartják, ez lesz az új JPEG, mindegy, bővebben róla erre. Na ez az a pont, ahol a Pörkölt nagyot hasal. És most ne is beszéljünk a közösségépítő mellékszáljukról, kit ismerhetek, hívd meg barátaidat, tölts fel magadról képet, hol laksz? Köszi, iwiw-et sem használok, miért pont itt kezdeném el? Felcuppan a videó, és én várok a konvertálásra. Más oldalalakon is eltart egy-két órát a 30 megás tíz perces videók tömörítése, és ebben a YouTube verhetetlen a maga egy-két percével. De hogy e-mailben értesítsenek róla, hogy majd értesítenek, ha kész vannak, ami oké is lenne, ha nem több mint fél nap múlva történne meg mindez. Amúgy is vannak bőven ellenérzéseim az egész koncepciójával, dizájnjával és használhatóságával (használhatatlanságával) szemben, el innen.

Google Video:

Én még nem találkoztam olyan Google termékkel, ami ne lett volna használható, és bár pont a videómegosztójuk sikertelensége miatt vették meg a YouTube-ot, ki tudja, hátha mégis. A számomra már megszokott minimálfelület, abszolút funkcionalitás, nem szórakoznak jogvédéssel, az oldalon zsizsegnek a szerzői jogot erősen sértő kisfilmek, pöpec. És letölthetőséggel csábítanak, már ha persze telepíted a Guglivideó Playa-t a gépedre, nézheted őket Guglivideó formátumban. És az meg mi? Ennek van egyedül asztali feltöltő progija, telepíted, és máris csomagban küldheted fel a fájlokat. Megy minden mint a karikacsapás, pikkpakk konvertál, de…

De egy videómegosztó legyen szép. Keresőnek, levelesládának elég a fapados dizájn, a maximálisan a funkcionalitást előtérbe helyező külcsín, de könyörgöm, videóoldal ne akarjon legyen egyszerűbb lenni a YouTube-nál. Mert jó érzés egy csinos oldalon együtt látni a feltöltött videóidat, nézegetni, hogy hányan látták, kik kommenteltek, ilyesmik. A Guglinál meg kapsz egy keresési találathoz igen hasonlító listát, aztán csókolom. És a főoldal sem sokkal bonyolultabb. Nem tetszik, tovább…

update: a Google két nap után visszadobta a World Series összefoglalókat, hogy a Terms of izébe ütköznek. Nesze.

DailyMotion:

Az elsők között indult, talán a YouTube-bal egy időben, az örök második, a videómegosztás TV2-je és Pannon-ja. Francia fejlesztés, párizsi cég gründolja, ennek köszönhetően tarol a világ francia nyelvterületein. Az Expos megszűnése óta csak Torontónak van nagyligás baseball-csapata Kanadában, így a DailyMotion-ön nem sok baseball-videóval találkozhatsz a már nálunk is emlegetetteken kívül, plö. Big Unit madarat lő, annál több a Lyon vagy Zidane nagyságát fényező kisfilm. Mindegy, szélárnyékban könnyebben megbújnak a pöttyös kis videóim.

Merthogy a DailyMotion felülete szép. Egyszerű, átlátható és könnyen kezelhető, szerelem első látásra, párizsi lány. Feltöltésnél kapsz egy csíkot, hogy mégis hol tart a cucc, és mennyi ideje van még hátra, a videóidat helyes kis csoportokba rendezheted, tagelheted, minden szép és jó, ami nélkülözhetetlen egy normális videószájthoz. Ez az.

Tech-részletek:

30 darab 10 perces, egyenként 30 mega körüli .wmw formátumú, 400×300 pixeles 409 kbps bitsebességű kisfilmet tettem fel 16 bites, 44 kHz-es monó hanggal. A rögzítés mikéntjéről itt írtam. Minden oldalon – egyenként – körülbelül 30-35 percbe telt feltenni őket 15k-s feltöltési sebesség mellett, a konvertálási idő változó, a YouTube pár percétől a Pörkölt fél napjáig, az általam választott DailyMotion-ön pedig egy-két óra. Letölteni a filmeket például a VideoGet nevű progival lehet, szinte az összes nagy odlal linkjét felismeri automatikusan, és avi, flv, mpeg formában mentheted le a gépedre a videókat. A tech-részleteket azért írtam, mert az alapbeállítások ennél jobb minőségűek, ergo a letöltött fájlok is nagyobb méretűek lennének, így érdemes az eredetihez közeli opciókkal letölteni.

És akkor maga a lényeg:

Az alábbi linkek a teljes idei MLB rájátszás összefoglalóit tartalmazzák, mind a hét derbi mind a 30 meccsének összes ütéshez állását. Összesen majd ötórás a program, úgy vegyél sört 🙂 Jó szórakozást hozzájuk!

American League Division Series:

National League Division Series:

American League Championship Series:

National League Championship Series:

2006 World Series:

Hasonló témájú cikkeink: