Q&A: Hungarian Astros

Második válaszadónk Brecsi az Astrostól.

1. Hogy látod, hogyan sikerült az idei évetek?

Az idei év felemásan sikerült. A női szakág mindent megnyert, amit lehet, így megmentették az Astros becsületét, amihez innen is szeretnék nekik gratulálni! Magyar bajnokok és Magyar Kupa győztesek lettek, ami remek teljesítmény, értékét tovább emeli, hogy mindössze egyszer találtak legyőzőre.

A férfi szakág viszont teljes kudarcot vallott. Nyeretlenül végeztünk a bajnokságban, az osztályozón igaz nagy küzdelemben, de alulmaradtunk, a szlovák-magyar közös bajnokságtól meg játszott mérkőzés nélkül visszaléptünk. Sokan nem reálisan mérték fel az erőviszonyokat, aminek az NB I-es indulásunk lett a következménye. Sajnos mostanra mindenki belátta, hogy ez a csapat, ennyi edzés, gyakorlás mellett csak ennyire képes. Volt néhány szorosabb meccsünk, de ez legtöbbször az ellenfél hozzánk való viszonyának volt köszönhető, egyszerűen tartalékoltak ellenünk. Egyszóval siralmasnak nevezném az idei évünket, talán annyi pozitívum lehet a dologban, hogy az alsóbb osztályú csapatok is láthatják, hogy mekkora a szakadék az „elit” és a többi csapat között, hiszen véleményem szerint csapatunk az NB II-ben ott lett volna a dobogón. Így viszont a néhol már kellemetlenül nagy zakók éve volt az idei, a legjobb, ha gyorsan el is felejtjük, és készülünk a 2007-es bajnoki évadra.

A serdülő csapat igazi mérkőzést szintén nem tudott nyerni, de micsoda különbség. Idén február környékén kezdtük el a munkát 11-13 éves srácokkal. A serdülő bajnokság legjobb csapatai 14-15 évesekből állnak, így alapban hendikeppel indultak velünk szemben. Ehhez képest volt 1-2 olyan mérkőzés, ahol csak és kizárólag a rutintalanságnak volt köszönhető, hogy nem tudtunk nyerni. A legemlékezetesebb talán a bajnokság második mérkőzése volt, ahol a „rutinos” Érd Pirates csapatával mérkőztünk, és csak az utolsó inningben tudtak fordítani és egyetlen ponttal nyerni ellenünk. Mivel a srácok még 3-4 évig serdülő korúak, így könnyen lehet, hogy előbb-utóbb komoly erőt fognak képviselni az utánpótlás-bajnokságban.

2. Mik a terveitek a jövőre nézve?

Jövőre azért sikeresebb évet szeretnénk teljesíteni. A softball csapatnak mondjuk ez nehéz lesz, hiszen a lehető legmagasabb helyre helyezték el azt a bizonyos lécet. Természetesen céljuk a címvédés mind a bajnokságban mind a kupában. A téli felkészülés egyelőre még várat magára, de gondolom keményen fognak edzeni, hogy a célok megvalósuljanak.

A felnőtt baseball csapat a hagyományokhoz híven fog készülni, azaz, ha van terem, akkor lesz edzés, ha nincs terem, akkor nem. Nagy reményeink nincsenek, remélem már a csapat is belátta, hogy ha mégis jogot szereznénk a legfelsőbb ligában való indulásra, akkor sem érdemes, hiszen a jelenlegi formánkban nem ott van a helyünk. Ha sikerül megszervezni a bajnokságot, akkor a második vonalban is várnak majd ránk izgalmas, jó mérkőzések.

A távoli sikerek záloga, az utánpótláscsapat már 3-4 hete kemény (és ezt szó szerint kell érteni) felkészülésbe kezdett. Teremedzéseink alkalmával főleg az erő- ill. állóképességfejlesztést tartjuk szem előtt, igazándiból most nem is baseballedzéseket láthat, aki meglátogat bennünket. Reményeink szerint ez segít valamennyit azon, hogy ne okozzon gondot a 25-30 méteres távolságok átdobása, valamint az ütő meglendítése. Aztán, ha a gyerekek bírják a végét, jöhet a technikai képzés. Jövőre már mérkőzést akarunk nyerni, hiszen komoly pizzavacsorát helyezett kilátásba Miklós bácsi egy esetleges győzelmet követően 🙂

3. Mi a véleményed a szövetség, elnökség, vjb körül tapasztalt fejetlenségről?

A VJB körül nincs fejetlenség, mivel nincs… Én, mint tag a lemondásomat azért erőltettem, mivel már működésképtelenek voltunk régen, és így legalább nem ringattuk abban a tudatban a csapatokat, hogy bárki is foglalkozik ügyes-bajos dolgaikkal. Szerintem ez volt a legtisztább dolog, amit tehettem, tehettünk. Az viszont bosszant, hogy a mai napig nincs új VJB. A lemondás egyik célja az volt, hogy a megszűnt szervezetet az elnökség minél előbb pótolja, hiszen az ő érdekük is, hogy a bajnokság zavartalanul működjön. Ez viszont a mai napig nem történt meg. Bár nem ez az egyetlen dolog, amiben az elnökség nem mutat túl nagy intenzitást. Ilyenkor kellene a 2007-es bajnokság versenykiírását előkészíteni, megbeszélni, ez a VJB dolga lenne, így nem tudom, hogy mikor, ki és milyen versenykiírást fog készíteni. Abban sem vagyok 100%-ig biztos, hogy létezik még az elnökség, hiszen az év folyamán ennek semmi jelét nem adták. Mivel számomra ez azt jelenti, hogy nem tettek semmit, így értékelni is eléggé egyszerű, hiszen egy darab nulla az értékelés.

Csak és kizárólag a csapatokon múlt, hogy az idei bajnokság rendben lezajlott, szerencsére sok vitás eset nem volt. Ehhez minden csapatnak gratulálok, és be kell látni, ha akarunk, akkor elnökség nélkül is le tudjuk játszani a bajnokságot, igaz a fejlődéshez ez édes kevés.

De várom türelemmel, hogy érkezzen a meghívó az év végi közgyűlésre, ahol gondolom arra is választ kapunk, hogy mi történt ebben az évben az elnökség szerint. Aztán majd kiderül, hogy a baseball-társadalom újból bizalmat szavaz-e ennek a gárdának, vagy újat akar, sajnos véleményem szerint egyik sem hoz majd hatalmas változást.

Tény, hogy Vida Péternek sokat köszönhetünk, és elismerem munkáját, de ebben a formájában szerintem a főtitkári posztnak sincs sok értelme. Egyedül ezt nem lehet, láttuk ezt már az előző főtitkárnál is, bár ott kifejezetten „hasznos” volt, hogy minden egy kézben van. Igazándiból még maguk a csapatok sem kaptak semmilyen tájékoztatást, így nem is várhattuk el, hogy bárki felfigyel a mi kis baseballunkra. Azt mindenki tudja, hogy így nem mehet tovább, viszont a lehetséges „mégis hogyan kellene” dologról már megoszlanak a vélemények.

Kíváncsian várom tehát a fejleményeket, majd lesz valahogy gondolom…

Az Astros csapatok eredményei és statisztikái a Baseballfanon:

Az őszi válaszok:

A tavaszi kérdések és válaszok:

One thought on “Q&A: Hungarian Astros

  1. pako

    Én Szombathelyen játszom. Mi is gondolkodtunk, hogy a fiatalokkal megiduljunk az nb 1-be. Nehéz és hosszú beszélgetések során arra jutottunk, hogy nem érdemes. A csapat az nb 2-ben is jól érzi magát, és jó mérkőzések voltak idén. Ha indultunk volna, mi is az Astros sorsára jutottunk volna. Az nb 1 nagyon erős a véleményem szerint is, és a fiatalok nem bírták volna a nagy csapatok elleni mérkőzéseket. Azért nem baj hogy megpróbáltátok. Gratulálok a lánycsapat eredményéhez!

    Remélem jövőre mérkőzéseken is találkozunk az Astros játékosaival.
    További jó munkát kívánok!