Tisztelt Klubvezetők, Játékosok!

Vida Peti levele a levlistáról:

2006. nyarán az elnök és a tagok lemondása miatt határozatképtelenné vált a VJB. A korábbi évek gyakorlata szerint a VJB elnököt a mindenkori elnökség nevezte ki, a VJB elnök pedig a VJB tagjait.

Az elnökség legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy a VJB elnökét és tagjait ezentúl a klubok/csapatok közvetlenül válasszák. A leendő testület neve lehet VJB, de lehet Baseball és Softball Liga is. A javaslat szerint a klubok a 2006-os bajnokságokban versenyeztetett csapataik számának megfelelő szavazattal rendelkeznek a testület megválasztásakor. (Eszerint például a Szentendre 4, az Óbuda 2, a Nagykanizsa 4, a Jánossomorja 2 szavazattal rendelkezne és így tovább.) A kluboknak kell jelölteket állítaniuk – csakúgy, mint az elnökség megválasztásakor – az elnök és a tagok személyeire. A cél az, hogy a Szövetség vezetésétől független testület jöjjön létre, amelynek tagjait az klubok által leginkább elismert és elfogadott személyek alkotják. A testület kezdetben 5 tagú lesz, de saját szervezeti és működési szabályzatot állít fel, amelyben többek között a létszámot és a hatásköröket is maghatározhatja.

A közelgő Közgyűlés jó alkalmat jelent arra, hogy a testületet az ott résztvevő klubok megválasszák. Amennyiben úgy gondoljátok, máris lehet javaslatokat tenni a személyekre.

A jövő évi Versenykiírás megalkotása és elfogadása is ennek a testületnek lesz a feladata. Kiindulásképpen készítettem egy tervezetet, amely vitaindítóul is szolgál és a személyes javaslataimat tükrözi. A tervezet a 2006-os (sokak által nagyon jónak tartott) Versenykiírásra épül, ám tartalmaz új elemeket. Ezek többek között:

 • kötelező faütő az NB I-ben
 • részletesebb szabályozás a dobókra vonatkozóan
 • az osztályozórendszer eltörlése
 • a serdülő korosztály sportorvosi alkalmasságának meghosszabítása
 • az NB III-as indulás feltételeinek lazítása
 • részletes javaslat a serdülőbajnokság lebonyolítására

Ezeket a javaslatokat a 2006-os bajnoki tapasztalatok alapján készítettem. A jövőben felálló testület feladata lesz a VK vitája és elfogadása. Addig a klubok is átnézhetik és véleményezhetik a tervezetet.

A mellékelt Versenyengedély-kérő lappal a 18 év feletti sportolók már most elmehetnek a sportorvosukhoz, ugyanis 2006-ban még nem kell vizitdíjat fizetniük, amely a vizsgálatok számától és helyétől függően több száz vagy ezer forint is lehet jövőre.

Az évközben elküldött játékvezetői utazási költség számlákat várhatóan a Közgyűlés alaklmával fogom tudni kifizetni. Az idei állami támogatás 80%-a addigra érkezik csak meg a számlánkra. Elképzeléseim szerint az eddig beérkezett számlák ellenértékét előre összekészítve odaadom a csapat/klub képviselőjének. Ezért kérem, hogy akik még nem küldték el a számláikat, legkésőbb december 5-ig adják azt postára.

Üdvözlettel,

Vida Péter
főtitkár

4 thoughts on “Tisztelt Klubvezetők, Játékosok!

 1. gabesz

  most gonosz leszek: és akkor jövőre az elnökség szintén nem csinál majd semmit? lesz majd liga, az elintézgeti a dolgokat, az elnökség meg majd sziesztázik mint idén?

 2. gabesz

  de, megszoktam, nem is az a baj…
  csak tetszik a szöveg, hogy az elnökség megszavazta (idén talán ez az első dolgo amit megszavazott, legalábbis amiről tudunk), szóval megszavazta hogy ugyan legyen már egy bizottság alattuk, akik dolgoznak is majd

  érted a helyzet komikumát?

  én a magam részéről nem félek a változásoktól, mi lenne ha kipróbálnánk azt a módszert, hogy az elnökség dolgozik is valamit??? mit szóltok?