13 thoughts on “Ázsiai Játékok, Doha

 1. mako G

  A japán keretből 7-en játszottak a Honkbalweeken, a kínaiaknál szinte alig van változás, és a tajvani csapatban is lehet néhány ismerős nevet találni. Remélem, a 2008-as Honbalweeket a résztvevők az utolsó olimpai felkészülésnek tekintik, és akkor megint láthatunk jó derbiket! Már aki jön…

 2. marci

  Esetleg irhatnal par szot a resztvevo japanokrol, koreaiakrol, ha ott vagy a temaban. Mennyire van messze ez a keret a WBC-stol? Illetve az Intercontinental Cup kerete (Kubae is)?

 3. mako G

  A japán játékosok a Japanese Industrial League csapataiból kerülnek ki, amiről csak homályos információim vannak, de szerintem kb. az amerikai minor ligákhoz hasonlíthat. Mivel kevés országnak van olyan baseball-válogatottja, aminek nagyjából egységes a gerince (ide tartozik Kuba, Hollandia, de Kína is), és évről évre hasonló csapattal játszik a különböző világversenyeken, minden nagyobb baseball-nemzet valamilyen válogatási módszert alkalmaz a versenyek előtt, a verseny súlyától függően.

  Kuba például 80%-ban ugyanazzal a csapattal játszott a 2004-es olimpián, a 2005-ös VB-n, a WBC-n és az Interkontintentális Kupán, a Honkbalweekre pedig egy olyan B-csapatot küldtek, aminek a 90%-a már kapott valamilyen szerepet az A-válogatottnál (pl. Roger Machado, Leslie Anderson, Ormani Romero, Juan Pedroso a WBC-n is játszott).

  A holland válogatott Andruw Jones-szal és pár, leginkább curacaoi születésű minor ligás játékossal (pl. a no-hittert dobó Shairon Martis) kiegészülve vett részt a WBC-n, de a csapat magját itt is ugyanazok a játékosok alkotják.

  A kínaiak mostani kerete néhány eltéréssel megegyezik a WBC-n és a Honkbalweeken szerepelt csapattal, a tajvaniaknál pedig 4-5 olyan játékos van, aki mindig szerepel az aktuális válogatottban.

  A japánokra visszatérve: a 2004-es olimpiát nagyon meg akarták nyerni, ezért az MLB-s játékosokat leszámítva a lehető legerősebb csapatukkal neveztek. A keret kb. fele megegyezett a WBC-s csapattal, ott volt pl. Daisuke Matsuzaka, Michihiro Ogasawara, Kosuke Fukudome, vagy a WBC-n nem szerepelt, de 2006 elején a Seattle Marinershez igazolt catcher, Kenji Johjima. A 2005-ös VB, a Honkbalweek, az Interkontinentális Kupa és a mostani játékok kerete az Industrial League játékosaira épült, az utóbbi három torna csapataiban nagyon sok az átfedés.

  A nemzeti válogatott összeállításánál talán az amerikaiak vannak a legnehezebb helyzetben, ők általában fiatal, tehetséges minor ligás játékosokat hívnak meg úgy, hogy a válogatott lehetőleg kevés csapatra épüljön. A 2005-ös VB amerikai válogatottjának gerincét a AAA-s Durham Bulls alkotta, az akkori keretből jelenleg három játékos játszik az MLB-ben: Lastings MIlledge NYM, Brian Bannister NYM, Ben Zobrist TB.

 4. marci

  oh. a 159-es cikk volt az utolso amit jegyzet, nem csoda h megfeledkeztem rola. 🙂

  A wikipedian megis ugy beszelnek az Interkontinentalis Kuparol, hogy a harom nagy azsiai csapat megfogyatkozva van (volt) jelen, mert a La New Bears, a Hokkaido Nippon Ham Fighters es a Samsung Lions a Konami Kupan van. Persze nyilvan ok sem tevedhetetlenek, es lehet h ez a megfogyatkozas csak a tajvaniakra volt igaz. Nem vitatkozni akarok, meg en is leulhetnek es elkezdhetnek rostereket osszehasonlitani. (Ez addig jutott, hogy az IK-n lattam ket Suzukit a japanoknal es egyik sem Ichiro volt. 🙂 )

 5. mako G

  Szerintem nem téved a Wikipedia, az tény, hogy a japán profi liga játékosai utoljára a WBC-n és az olimpián játszottak a válogatottban. (A koreaiakkal és tajvaniakkal annyira nem vagyok képben.) Viszont úgy tűnik, Japánban is kezd kialakulni egy mag (Keiji Ikebe LF, Shigeki Nakano C, Satoshi Komatsu P, Yasutaka Hattori P), akik általában kerettagok, ha nem az olimpiáról vagy a WBC-ről van szó. (Keiji Ikebével van egy közös fotóm is a HHW-ról.:))

  Ti amúgy nézitek a meccseket? A december 7-i Tajvan-Japánt nem tudnátok letölteni valahogy? Valószínűleg ott fog eldőlni az aranyérem sorsa, tehát döntőnek is lehet tekinteni.

 6. marci

  ok, elinditom majd a felvetelt, aztan csak drukkolni kell, h jo legyen az adas

 7. mako G

  Köszi!

  Cserébe tudok adni egy VCD-t a Honkbalweek holland meccseinek (Kína, Tajvan, Japán, Kuba, USA) összefoglalóival. Ha érdekel… 🙂

 8. marci

  Hat nem jott ossze. A meccs eloestejen ment a csatorna, masnap reggel nem (de lehet, h nalam volt softwares hiba). Ma van az ismetles delutan. Reggel meg ment szepen a golf, aztan megallt a kozvetites, uh a felvetelt nem tudtam elinditani. Pedig a box score alapjan biztos jo meccs volt.

 9. marci

  meg 30-n is, kozben lesz egy kis japan bajnoksag is, szilveszterkor pedig IK ismetles.