30 vélemény a baseball mai helyzetéről

Ahogy mi is próbálunk kérdéseket feltenni a hazai helyzetről, úgy Amerikában is megkérdik: vazzup? Igaz, hogy ott a Biz of Baseball nevű elismert oldal szerkesztői a baseball-szakírók krémjének teszik fel a kérdést, így értelemszerűen a téma is a Major League Baseball állapota 2006 végén. Ne feledjük, odakint ez egy 5 milliárd dezsős bevételt hozó iparág, ami nem mellesleg – sőt inkább – a nemzeti passziójuk. Huszonkilenc válaszadójuk között vannak ex-edzők, ex-elnökök, ügynökségi vezetők, írott, tévés és online újságírók, a harmincadik pedig a fórumukról kiragadott, szerintük a legfrappánsabb választ adó olvasójuk. Mivel a véleményezők nevei nekünk nem sokat mondanak, inkább csak csipegetnék a véleményeik közül.

Sokuk szerint a soha nem látott mennyiségű pénz a legnagyobb probléma. Az idei igazolási piac irdatlan összegű szerződéseket hozott: a Red Sox 51 milliót(!) fizetett csak a tárgyalási jogért Matsuzakának, majd hat évre leszerződtette 52 milláért – ergó a csóka 103 millióba fájt nekik, Alfonso Soriano 136 milla/7 évre ment a Cubs-hoz, Carlos Lee 100, Aramis Ramirez 75, Gil Meche 55 – ezt mindenki kiemeli, nem véletlenül :), Gary Matthews Jr. 50 milliós szerződésért váltott csapatot, vagy maradt a nagyon tutiban. Egyik öreg róka szerint a régi igazság az, hogy “az éhes játékos a jó játékos”. Mert amíg régebben a dicsőségért játszottak, addig a maiak előbb a millióikat kergetik. Bár amelyik rendszerben ennyi pénzt lehet elkölteni, az a rendszer valószínűleg anyagilag nagyon sikeres.

Ahol sok pénz van, ott kox is van. A doppingpolitika szigorodását egyértelműen üdvözlik, hisz a McGwire, Bonds és Palmeiro neveivel fémjelzett, tavaly kirobbant botrány csak ártott a baseball megítélésének, mivel pont McGwire miatt a következő Hall of Fame beszavazásnak is ez az egyik fő vitatémája.

A játékosok kiugró túlfizetettségével kapcsolatban azonban azt is megjegyzik, hogy a régi nagy öregekre emlékeztető kiemelkedő egyéniségekből ma sincs hiány, ki-ki szimpátiája alapján fel is sorol néhányat közülük. Mert ugye ők azok, akik miatt a kissrácok ütőt ragadnak vagy kirángatják a családjaikat az egyre dráguló meccsekre.

A játék színvonalától is szinte mindannyian le vannak nyűgözve, mind esztétikailag, mind taktikailag a valaha volt legmagasabb szinten folyik a baseball manapság, mondják. Attól viszont nincsenek elragadtatva, hogy egyre kevesebb amerikai születésű játékos van, és nem a xenofóbiájuk miatt, hanem a nemzeti passziójuk védelmében hiányoljákgrundokról az előbb emlegetett, otthon videójátékozó kiskölyköket. Bár mindemellett örülnek a World Baseball Classic-on is látott globalizációs folyamatoknak.

A médiaviszonyok változását is megemlítik. Egyrészről ott van az MLBAM kiugró látogatottsága és pénzügyi sikere (erről bővebben itt), másrészről a televíziós közvetítések mélyrepülése. A Fox-ot és az ESPN-t gyalulják is rendesen. (“Héló, 30 csapat van, nem csak a Red Sox meg a Yankees!” 🙂 Öniróniának sincsenek híján a kérdezettek, páran az ósuli és újsuli közti vitán rágódó, hú de nagyon okos és állandó publikálási kényszerrel küzdő tenmagukat is a rossz dolgok közé sorolják. Amit viszont üdvözölnek, hogy az interneten milliószámra jelentek meg a fan-oldalak, blogok – vigyorogva sört bontok 🙂 – és a komoly tényezővé nőtt szaklapoknak illetve a közvetlen olvasói visszacsatolásnak is csak örülni tudnak.

A két liga közti, az Amerikai Liga javára billenő erőkülönbséget is sokan zavaró tényezőnek tartják. Hiszen ha erősebb versenyre vagy kényszerítve, több energiát és pénzt fektetsz a csapatodba, míg ha nem kell minimum 95 nyert meccs a playoff-ba jutáshoz, akkor nem feszülsz meg annyira. Mindenesetre az idei volt az első szezon öt éve, hogy minden csapat legalább 60 meccset nyert.

4 thoughts on “30 vélemény a baseball mai helyzetéről

 1. gabesz

  most jöhet a 30 vélemény a magyar baseball helyzetéről 🙂

  “Sokuk szerint a soha nem látott mennyiségű pénz a legnagyobb probléma”

  muhaha

 2. benyoka

  a magyar baseballt egyetlen mondattal össze lehet foglalni:

  a kezdetektől a mai napig néhány ember fanatikus játékszeretete és odaadása tartja életben, de a kitörési lehetőség egyetlen ember kapzsiságán megbukott.
  a fent említett maroknyi embernek pedig: respect!