Hüpp, hüpp, barbatrükk

A Guardian készített egy ötvenes listát a sporttörténet legdrámaibb, szívszaggató történeteiről. Közvetlenül a 25. helyen szereplő “Mighty Magyars” 54-es bukása előtt szerepel a lista egyik baseball-sztorija.

A 2003-as NLCS sorozatban a Cubs 1945 óta ez első World Series-ére készült, a Marlins elleni párharcban már 3:2-re vezettek. A hatodik meccs 7. inningje után 3:0 volt nekik, két inningre a nagydöntőtől, amikor… A nyolcadik inningben 8(!) pontot ütöttek be a floridaiak, egyenlítettek, majd az utolsó meccset is megnyerve továbbjutottak.

Mi ebben a drámai?

Steve Bartmann és Moises Alou

A teljes sztori itt olvasható.

Ebban az évben a Florida lett meggyűrűzve, miután a World Series-ben lelépték a Yankeest.

A másik baseballhoz kapcsolódó dráma: a Brooklyn Dodgers 1890 óta volt a new york-i munkásosztály vigasza, 1955-ben a Yanks-t verték a World Series-ben, 1947-től náluk játszott a nagyligák történetének első színes bőrű játékosa, Jackie Robinson. Aztán 1957-ben, a csapat tulajdonosa, Walter O’Malley a Dodgers-t Los Angelesbe költöztette, elsőként bizonyítva, hogy a profi sportban immár a pénzügyi szempontok fontosabbak mindenféle szentimentális lokálpatriotizmusnál. Két híres new york-i újságíró, Pete Hamill és Jack Newfield szerint a XX. század leggonoszabb embereinek kétes trónján a következők ülnek: Hitler, Sztálin és Walter O’Malley.

A teljes ötvenes lista a Guardian online kiadásában olvasható.