Pitching camp Szentendrén

Razgon kérdezte kommentben, hogy hol lehet dobni tanulni itthon, gondoltam megírom ez a beszámolót, hogy hol lehetett pár hete.

Dave Pence

A tavalyi év végére remek kis dobó edzőtábort szervezett Terry Lingenhoele Érdről. Az edzőtábor helyszíne egy szentendrei iskola tornaterme volt, ami „szerencsére” kicsinek bizonyult, mivel résztvevőben nem volt hiány. A pénteki napra a 12–16 éves korosztályt várták, míg a szombat maradt a felnőtteké. Közel ötven hazai reménység fordult meg a két nap alatt, kiváncsian figyelve, hogy kezdődik a 100 mph közeli dobósebességhez vezető út. A meghívott edző Dave Pence röviden ismertette a napirendet, mi, mikor, hogyan és miért fog történni.

Edző: Dave Pence
Eredményei:

 • 1970–1974 Lancaster Középiskola, 21-4 rekord az All-Ohio All-star dobójaként
 • 1974–1978 Ohio-i Egyetem, egyetemi-liga díjas játékos
 • 1990–2000 dobóedző a Lancaster Középiskolában
 • 2001–2006 dobóedző a Cuyahoga Valley Keresztény Akadémián

Hamar kiderült, hogy a legnagyobbak nem feltétlenül villámgyors fastballjukkal írták be nevüket a sportág történetébe, annál inkább pontosan kivitelezett dinamikus mozgásukból adódó precizitásukkal. Lett légyen az slider, curveball vagy off speed. Ki ne látta volna az MLB-ben egyáltalán nem villámkezűnek számító Greg Maddux dobásait, amikkel az őrületbe kergette az ütőket.

Visszatérve kis hazánkba, Dave megmutatta a labdafogásokat, csuklótartást, karmozgást, rövid gyakorlatokat a dobómozgás elsajátításához, beidegződéséhez. Négyes csoportokban minden jelentkezőt megnézett, és ellátta jó tanácsaival. Beszélt a strike zóna hat részre történő felosztásáról és a „halál vonalról” – a zóna közepe, amit egy dobónak illik elkerülni. Délutánra maradtak a dobó védekező feladatai és a pick off-ok. A nap végére mire mindenki sietve próbálta rendszerezni a kapott információkat, majd jött egy jó kis kérdés-felelek.

A rendezvényen mindenki kaphatott új és hasznos információt kortól, technikai tudástól függetlenül. Várjuk a folytatást! Köszönet a szervezőknek és Dave segítőinek!

19 thoughts on “Pitching camp Szentendrén

 1. razgon

  Választ vártam, cikket kaptam. : ) Köszönöm szépen. Jó tudni hogy vannak ilyen rendezvények Magyarországon. Ha lesz legközelebb, esetleg lehet előre tudni róla?
  Bár belőlem nem lesz már dobó, mert lassan 34 vagyok, de a gyermekeimet szeretném fertőzni majd baseball-al.

  Tim Wakefield gonosz knuckleballjai sem semmik…

 2. Mike32

  Igen igen… mikor volt ez a móka??? Volna pár kölköm akiket nagyon jó lenne elvinni egy ilyen rendezvényre…

 3. Földessy Miki

  Volt erről hír, én úgy emlékszem. Én legalábbis tudtam róla.

 4. marci

  Errol jut eszembe, nekunk van par oktato videonk (fielding, batting, pitching) VHS-en. Ha vki meg tudna oldani a digitalizalast, indithatnank egy training video bazis projektet. Elsosorban az lenne a lenyeg, h a kicsik es az ujak is lathassak profiktol, mit hogyan kell (egy ideje mar nincs MLB-s edzotabor 🙁 es persze japan edzo sem jutott mindenhova). Es a magyar edzok is frissen tarthanak tudasukat, esetleg gyakorlat otleteket kapnanak. Sz’al aki tud digitalizalni, v van meg anyaga, esetleg van kedve magyar alamondast kesziteni, az jelentkezzen.

  (volt anno a baseballedzo site, nehany rovid videoval, azok is hasznosak, de elsosorban hosszabb musorokra gondoltam)

 5. Szegab

  Ez a videó digitalizálás jó buli lenne. Főleg ha nem kötne bele valaki esetleg “copyright” témában. 🙂

 6. marci

  copyright my @ss. mindent szigoruan illegalisan es ingyen (tarsadalmi munkaban).

 7. szenyo

  nekem van egy Nomo training dvd, még Katsumi adta…

  MIndent részletesen megmutat, és el is magyaráz – japánul… 🙂

 8. marci

  szenyo: egyertelmuen latszik a technikadon, h sok mindent felreertettel. Most lett vilagos mindenkinek, hogy miert a fuledtol inditod a dobast: a 背部-t 耳-nak ertetted. (pedig nem is hasonlitanak!) Majd a kovetkezo eletedben… 😉

  Niko: igen, ko! Majd kuldozgetem az anyagokat abereczcel. Honap vegeig meg kulfoldon vagyok…

 9. Matthew

  Ez nagyon jó ötlet csak kár hogy utólag tudtam meg.Esetleg ha legközelebb lesz ilyen szóljon már le Pécsre is valaki.Köszi