Az Őrült Magyar

No. Jó két-há’ hetes szünet után újra Play ball! Megkezdődött a Spring Training, az Orioles második volnala hülyét csinált a százmillió dolláros Matsuzakából, aztán ahogy azt szokták, négy meccses lúzersorozatba kezdtek – nem véletlen a 29. hely a márciusi erősorrendben. Itthon is megélénkült a baseball-lista, lassan indul a szezon, Gabesz már gyúr 🙂 A “forradalmárok” kidühöngték magukat, lángoló utcai barikádok fényénél is jól mutat Ybl Operaháza a CNN híreiben, oké, mindenki mehet haza. Minket egészen más hoz most lázba, érkezik a leghíresebb “magyar” baseball-játékos, az Őrült Magyar.

Al Hrabosky

Fotó: Corbis

Alan Thomas Hrabosky – ahogy az a képen is látszik – balkezes dobójátékos (reliever) volt, és a Cards-ban (is) játszott. Megjelenésében komoly hangsúly helyeződik Ferenc Józsefet megszégyenítő bajuszkölteményére, de erről később, előbb a száraz tények. 1949-ben született Kaliforniában, Oaklandben. A Twins draftolta elsőként ’67-ben, de nem kapott tőlük szerződést, majd ’69-ben a Cards választotta, és egy év kisligázás után náluk mutatkozott be scorless inninggel a Padres ellen ’70-ben. Tizenhárom éves pályafutása során nyolc évet játszott St. Louis-ban, kettőt a Royalsnál, és hármat a Braves-nél – mindvégig 39-es mezben. 545 meccsen dobott 722 inninget, 64-35-ös karrierstattal: 3.10 ERA, 6.83 K/9 ill. 1.29 WHIP. Rájátszásban csak egy évben dobott, ’78-ban a Kansas-szel vesztettek a Yanks-től az Amerikai Liga döntőjében. Játékos pályafutása után Cardinals kommentátornak állt, és saját rádióműsora van egy St. Louis-i adónál.

Node, mennyire is magyar ő? Homályos utalások vannak csak nagyszülőkre. Elmondása szerint Burt “Ágyugolyó Futam” Reynolds például Őrült Orosznak hívta. A legendárium szerint egy Cards újságíró, Jerry Lovelace köszöntötte úgy, hogy: “Helló M.H.!” Mire rákérdezett mit is jelent ez, azt a választ kapta: “Mad Hungarian.” És örökre rajtaragadt ez a becenév. Napuff, lehet tőle élőben érdeklődni.

Apró kitérő. A Közönséges bűnözők eredetijében nem mindegy a magyar csóka, Akos Kovacs(!!) “Láttam a saját szömöimmel!” dumája, de a Bérgyilkos a szomszédom Gogolak maffiózó családja sem akármilyen magyarok után kapta a nevét: lehet klikkolni.

Al Hrabosky

Oké, a Hrabosky egyéként sem hangzik olyan magyarosnak, de akkor mitől Őrült? Mondjuk attól, hogy 90%-ban sistergős gyors labdákkal operált. A legjobb évében, 1975-ben meg is kapta a “Fireman of the Year” címet ligaelső 22 mentésével (13-3, 1.67 ERA). És az a bajusz! Kortársai Charles Manson-hoz hasonlították a kinézetét. Ha nem lenne ismerős a név, az egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkos nevét vette fel Szikora Robi Antikrisztusa, Marilyn Manson is. Amikor Hrabosky szembekerült az ellenfél ütőivel, hihetetlen mogorván tudott rájuk nézni burjánzó arcszőrzete mögül – bár mások elmondása szerint meg a legkedvesebb emberek kihalófélben lévő alfajába tartozik. (Ezt is lehet személyesen csekkolni.) Egy edzője megkérte, hogy borotválja már le az arcáról azt a borzadályt, mire ő visszakérdezett:

„Hogy tudnám megijeszteni az ütőket, ha úgy nézek ki, mint egy profi golfjátékos?”

A Cheers c. sorozatot néztétek? Írtunk már Sam Malone-ról. Amennyire fiktív volt az ő karrierje, annyira létező az Őrült Magyar bárja a Busch Stadium-tól nem messze. Al Hrabosky Ballparkjában 6 dezsőért menüzhetsz délidőben, de félfontos hamburgert is tömhetsz, meccsnapokon egyéb ínyencségek a kivetítők alatt. Ha St. Louis-ban jársz, ki ne hagyd!

Lássuk azonban, mit talált Gabesz:

Ha beírod a keresőbe a “Mad Hungarian” kifejezést, akkor kétféle csoportra oszthatók a találatok. Az első – és nagyobb csoport – Al Hrabosky-ról szól, az őrült magyarról, aki mint tudjuk legendás karriert futott be a Cardinals csapatánál. A találatok másik fele pedig – és ez innentől már I ♥ beer téma is – valamiféle koktél-recept lesz, méghozzá a “Mad Hungarian” koktélé.

Hozzávalók:

2 kupica rum (Coconut Rum vagy Captain Morgan’s)
1 korsó root beer (ez egy alacsony alkohol-tartalmú amerikai sörfajta, cukorral, gyógynövényekkel és bogyókkal ízesítve)

Felmerül a kérdés, melyik volt előbb? Emberünk vagy a koktél? Van-e közük egymáshoz, és ha igen, akkor mégis hogyan? A mi tippünk az, hogy a koktélt nevezték el Hraboskyról. Nézve ugyanis a koktél összetevőit, semmiféle magyaros elemet nem bírok felfedezni. Sem a rum, sem a “gyökér sör” nem ismerős a magyar (ital)történelemből. Ha mondjuk két kupica fütyülőst vagy Unicumot kellene összekotyvasztanunk egy korsó Kőbányaival, na az már “őrült magyar” – ámde feletébb közismert és szokásos 🙂 – koktél lenne, de így?

Al Hrabosky

A félelmetes bajuszt sajnos már nem csodálhatjuk meg Hrabosky arcán, de ettől függetlenül vendéglátói mindenkit szeretettel várnak szombaton a szentendrei pályán. Délelőtt 10 és 12 között közös serdülő-edzést tartanak, ezt tekinti meg 11-től az Őrült, majd utána az óbudaiak játszanak bemutatómeccset a hazaiakkal. Sajtójelenlét intézve vagyon, tessék kimenni, lehet integetni a tévéből 😉 Akinek kérdése lenne Hrabosky-tól, azokat is felteheti, a beszámolókat és a válaszokat pedig mi is szeretettel várjuk.

Linkek:

8 thoughts on “Az Őrült Magyar

 1. rr.)

  Gabesz nevében is köszi 🙂 Kooprodukciós alkotás. Beszámolókat pedig tényleg várunk a playballblog kukac gmail pont com emilre.

 2. Fábi

  Elismerésem a cikk íróinak élvezetes kis olvasmányt rittyentettetek:)

 3. Jóska

  Köszi a jó kis cikket! Ezt vártam a GÁBORTÓL!
  Ha kicsit türelmesebb lettem volna, akkor hosszabra hagyom a szakállam, vagy növesztem még a bajuszom…
  Lesencén is vannak MADek :.
  Szombaton OTT leszünk !

 4. Simonyi György

  Gabesz. Gratula. A cikk rendben. Meg fogjuk neki mutatni.
  Nem rég váltunk el tőle. Nagyon várja a holnapi napot Szentendrén. Lehet vele beszélgetni. Bár nem tud egy szót sem magyarul, nagyon büszke a magyar gyökereire. Kisraska-n ma talán Male Raskovce, Kassától nem túl messze, származnak nagyszülei és az 1910-es években vándoroltak ki Amerikába. Nagyon közvetlen személyiség.
  Gyertek minél többenki a pályára.
  Vasárnap du. úgy néz ki ellátogat Érdre.

 5. gabesz

  köszi meg minden, de a cikket végülis roboter írta , szóval nagy taps Neki is! sajna Szentendrére nem tudtam kimenni, várjuk a részletes beszámolókat!