Bajnoki nyitány rangadóval és faütővel

Szentendre Sleepwalkers – Óbuda Brick Factory 7:6

Ha már annyi szó esett az új ütőkról, emlékezzünk meg az első faütős bajnoki forduló (egyik) rangadójáról! Gyönyörű napsütésben, kábé 12 néző előtt kezdődött meg a Szentendre-Óbuda meccs, amely minden faütővel kapcsolatos előzetes várakozást beigazolt. Az első dobást kicsit hátráltatta, hogy Varga Tibi bíró sporinak szuszpenzor gondjai akadtak, és eltelt vagy negyed óra, mire kerítettek egyet neki, de aztán máris indulhatott a derbi.

A Sleepwalkersben Gyurcsek kezdett dobni, Jorge meg is kínálta rögtön egy szép line drive-al, de aztán sikerült 2 inningig lehúzni a rolót, másik oldalon Lupták (Amigo) Peti mattolta a Szentendrét. A harmadik inningig kellet az első pontokra várni, Jorge hatalmas ütéssel mutatta meg, hogy őt cseppet sem zavarja meg a faütő, és a Szentendre is megütötte az első komolyabb faütős hitjét Halmos triplája révén (eredmény 1:1). A 4. játékrészben Amigo kezdett fáradni, vagy csak kiismertük, de több hitet is kapott, 1 outnal tele lett a pálya.

Ekkor cseréltek, jött Zalabai (Zsoba) dobni. Kábé kétszer olyan gyorsan dobott, mint Lupti, Halmosnak kevés esélye mutatkozott az ütésre, de ZB többet foglalkozott a hármason lévő futóval, mint kellett volna, aminek az erdményeképpen Halmit iszonyatosan vállon dobta. Cserébe lett egy pontunk, majd a következő ütőnél újabb felkiáltójeles fast ball ment erősen zónán kívülre, és aztán egészen a kerítésig, így lett 3:1 az Alvajáróknak.

Ezután Gyurcsók Józsi bácsi (Peti) mutatta meg, hogy tud ő is erőset dobni, Némethy Gyurit dobta le annyira, hogy le kellett cserélni (reméljük nincs nagy baj). Majd séta, hit is következett, aztán ZB ütött egy 2 RBI-os hitet ami átpattant a shortstopon. A Sleepwalkers Simonyi Dini és Földessy Miki (azaz én 🙂 ütése után még egy pontot begyűjtött, így lett 4:3 az ötödik végén. A hatodikban Gyurcsek indiszponáltan lépett színre, kapott hitet is, séta is volt, majd futó a 2-es, 3-ason, 0 out helyzetben (minden dobó álma 🙂 jött be Nikolits dobni. Akárcsak tavaly a döntő utolsó meccsén, most is nullázta az Óbudát, sikerült kapott pont nélkül megúszni az inning végét, csak 1 pont jött be az elején, így az eredmény 4:4 volt a 6. végén.

A hetedik inningben a dobók domináltak, még Jorge is K lett, miután ütött egy foul ball HR-t a csalitosba a right fielden. A másik oldalon csak néztük a felkiáltójeles fast ballokat, kivéve Ágostont, aki egy szép line drive-ot küldött centerre, ami megtévesztette Andót, átpattant felette- és Viktor a hármasig futhatott, de aztán ott is maradt. A 8. és 9. inningben aztán a szép ütések helyett az errorok következtek. Előszőr nekünk sikerült egy futó kettes, lassú löbbölés a short felett helyzetből két pontot kapnunk (labda left field alatt átsurran, haza dobás elkésik, közben újdonsült amerikai légiós oson át kettőre, hatalmas out lehetne, de ehelyett a catcher (nevet itt nem említenék:)) kidobta right centerre, ahol még biztosító ember sem volt. Így lett 4:6. Túloldalon az imént még pozítv hős Jeremy Foy ejtett le egy easy pop flyt a kettes mögött és ebből egy pontot hoztunk, 5:6.

Niko a kilencedikben is folytatta az addigi remeklését, és könnyedén hozta pont nélkül. Ekkor jött az utolsó esélyünk, két, de legalább egy pontot kellett hoznunk. Én álltam fel ütni, rögtön egy elrontott swing, lassú rolling a hármas felé, futok veszettül, dobás jön, lepattan, Jorge gyönyörűen elkapja, spori mutatja, hogy safe. Mert hogy Jorge lelépett, vagy mert én előbb ott voltam, az jó kérdés, én inkább outnak éreztem, de nem tiltakoztam az ítélet ellen. Majd Németh Gazsi ütött gyönyörű base hitet, utána Erdélyi Padre következett egy line drive-al, amit Andó csúszva próbált elkapni. Nem sikerült, de úgy tűnt, hogy kettesen sima out lesz így is, de Csabina Peti, aki Gazsi helyett pinch runner volt, remekül oldotta meg a helyzetet, és beért kettesre. Tele pálya, 0 out, Berecz jött ütni, közepesen lassú rolling a kettes base felett, base hit, egy pont bejön, majd egy elrontott dobás és a hármasról Csubi is beérkezik. 7:6 – vége a meccsnek. Ünnepelhetett az addigra már 30 fősre duzzadt nézősereg szentendrei része.

Az észrevételek a meccsel kapcsolatban:

  • A faütő teljesen megváltoztatta a játékot, rengeteg rolling volt, éppen emiatt sok az error lehetőség. A Szentendre infieldje jobban teljesített, mint az Óbudáé, külön ki kell emelni Erdélyi Pade gyönyörű vetődéses kapását, amivel pontoktól mentette meg csapatát.
  • Az outfield mindkét oldalon indiszponált volt, az inkább gurulva érkező lasztikkal nem tudtak/tudtunk mit csinálni, amiből jópár pont jött be mindkét oldalon. A Szentendre több sétát és kevesebb K-t dobott, ezért volt szoros a meccs annak ellenére, hogy kevesebb volt a részünkről az error és több a hit.
  • Zsoba kiemelkedik dobásban, főleg, hogy gyorsabbnak tűnik, mint tavaly, faütővel meg nehezebb odaérni. Egyedül a pontosságon kellene javítania, és akkor igen jó esélyei lennének Tarzan szerepére, mint Mr. Szpigottnak, illetve, hogy a csapatok többségét nullázza.
  • Jorge nagyon jó ütésben. Arra jutottunk, hogy valószínűleg egy piros STOP táblával is könnyedén verné a base hiteket. Egyetlen problémája, hogy szinte minden áron ütni akar, ami miatt sokszor ráüt a ballokra, és küld egy gyertyát az égbe, vagy K lesz – mint Nikó ellen a foul ball home run után.
  • Csapatszinten ütésben a Szentendre egyenletesebb teljesítményt nyújtott, nyolcan is feliratkoztak base hittel, míg az Óbudánál csak négyen, és az össz base hit szám is több volt nálunk.

Az Óbuda egyértelműen az utolsó inningbeli bírói tévedést (?) okolta a vereségért, aminek van igazságalapja (bár az még csak az első out lett volna), de a 6 error és a hitnélküliség a csapat felétől azt mutatja, hogy jó részben ők is felelősek a vereségért. Mi is sokat kell, hogy fejlődjünk még, főleg a faütővel való csapkodásban, de javunkra szól, hogy több a cserélési lehetőségünk – hosszabb a kispad 🙂 és később még csatlakozik a csapathoz Illés Imi és Kovács Geri is. A szervezés része nem volt megfelelő, hiányzott a kommentár, normális büfé és a hírverés, amit a legközelebbi hazai meccsnél pótolni kell majd.

Ennyi lett volna kissé kaotikus és megkésett beszámolóm. Várnám az óbudai reagálást, illetve egy hasonló írást a hétvégi Kanizsa-Óbudáról.

One thought on “Bajnoki nyitány rangadóval és faütővel

  1. Fábi

    Nagyon kellemes kis cikket rittyentettél, Miki! Namármost ha a tegnapi meccsről is előkerül majd a spájzodból valami hasonló akkor nagyon gyors egymásutánban fognak záporozni a kommentek. Hiszen ez sem volt egy izgalom mentes meccs!