Nagy zseton a baseballban

A Forbes magazin leginkáb arról híres, hogy vég nélkül listákat készítenek a leggazdagabb burzsujokról, a legnagyobb cégekről, a legbefolyásosabb nagyfejűekről, a legmenőbb iparágakról, etc., etc., etc., mert mint mondom, vég nélkül. Elkészült az idei baseball-összeállításuk, böngésszük hát! Állakra vigyázni, vad számok következnek.

Forbes Baseball's Big Bucks
Illusztráció © Images.com/Corbis

Három éve a 30 májer ligás csapat még 57 milló dolláros nettó üzemi veszteséggel zárt, ami tavalyra aztán 496 milliós nyereségbe fordult. Írtunk már az egyik legsikeresebb MLB vállakozásról, az MLB Advanced Media-ról, és a Biz of Baseball cikkét is kiveséztük anno a mo’ money mo’ baseball témában – ennyit hát a felemelkedés okairól.

Tavaly a csapatok összesen 76 millió jegyet adtak el, ez saccperkábé 30 ezres átlagnézőszámot jelent. A legnézettebbek persze a Yankees hazai meccsei, immár a negyedik egymást követő évben adtak el legalább 4,2 millió darab jegyet. Az átlagos jegyárak 5%-kal 22 dezsőre drágultak, így a temérdek átlagnéző és a kevés kiváltságos luxusdrukker összesen 1,9 milliárd (!) dollárt hagytak a pénztárakban – 8%-os emelkedést produkálva az előző évhez képest.

Ha a nézők nem mennek Mohamedhez, Mohamed megy a nézőkhöz, mert a májerek egyik legnagyobb bevételi forrása a televíziós jogok értékesítése. A különböző Fox sportcsatornák 257 milliót fizettek tavaly, de ennél is nagyobb biznisz, ha egy csapatnak saját tévétársasága van, mint a bronxiak YES Network-je, a BoSox NES Network-je vagy az Orioles MASN-je, még ha csak az AL East-et nézzük. Az is működik, ha a csapat tulajdonosának van tévétársasága, és egyik zsebéből teszi a másikba a sok millát, ahogy azt a Cubs-ot birtokló Tribune médiamammut teszi.

Mindent összevetve az MLB tavaly 5,1 milliárd dolláros bevételre tett szert (9%+), az új stadionok építési láza pedig 15%-kal emelte meg a csapatok becsült értékét, így egy átlagos májer baseball-csapatot 431 milkából tudsz megvenni magad és mások szórakoztatására. Ja, ehhez a lottó ötös sajnos kevés, ezért menj, és totózz a baseballfan.hu-n! Persze, az előbb említett összegért sem fogod megkapni, mert ha a száz éve bajnoki gyűrűt nem nyert Cubs kérői a hozzá tartozó tévétársaságokat is vinnék, akkor valószínüleg meg fog dőlni a Red Sox-ért öt éve fizetett 700 milliós rekord, és könnyen milliárd dollár közelébe csúszhat.

Meeeennyit érnek a csapatok? Természetesen ezt a listát is a Yanks vezeti. George Steinbrennerbár nem akar megválni a gyémántok gyémántjától, de a Madison Squra Gardent, a NY Knicks-t, a Rangers-t és egy kábeltévé-behemótot birtokló – hú, de gyenge portfólió, mi? – Dolan család kéretlenül is bejelentkezett a bronxi bombázókért. (Boooo.) Nos, a Forbes magazin szerint 1,2 milliárd dollárt ér a csapat, ahol a játékosok legendává válnak. (Hahaha, idén max. A-Rod 😉

A teljes cikk illetve a csapatok sorrendje becsült értékük szerint és még sok-sok minden:

The Business Of Baseball / Baseball’s Big Bucks

Hasonló témájú cikkeink: