Eza’za krikett

Mert Mia’za krikett?

Lehet, hogy valamikor fehérbe öltözött sznobok sportja volt a krikett, ma már ez nem igaz, illetve a tudatlanok hiszik hogy így van. A mai krikettezők atléták, mégpedig kitartó atléták. A krikett meccsek komoly állóképességet követelnek. Amiben hasonlít a baseballra: tulajdonképpen ez is dobó-ütő közötti párbaj. Az ütős próbál minél több pontot szerezni, a dobó igyekszik minél hamarabb kiejteni az ütőt. Az ütőnek itt pluszban a wicket-nek nevezett kaput is védeni kell. Két kapu van.


Kölykök nem fehérben krikettet játszanak Sri Lankán
© Jeremy Horner/Corbis

Különbség, hogy két ütő van fent, de egyszerre csak egy üt. Ha sikerül eléggé messze ütni a labdát, akkor átfutnak a szemközt lévő kapuhoz. Egy ilyen futás ér 1 pontot. Ha elég messze ment a labda, akkor lehet hogy többször is helyet tudnak cserélni. Ahány futás, annyi pont. Ha a labda éléri a játéktér szélét jelző kötelet, 4 pont. Ha a labda kirepül a nézőtérre, akkor 6 pont. Strike zóna nincsen, de lehet egy labda “wide”, amikor az ütős számára elérhetetlen, ez dobóhiba, és dobóhiba az is amikor a dobó lába dobáskor a másik wicket vonalán belülre kerül (ez a no ball). Ezeket leszámítva bárhova mehet a labda. Ettől az ütés nehezebb, legalább 8 ütésfajta van a krikettben.

Akárcsak a baseball-ban, a krikettben is különleges emberek a dobók. Különbség, hogy stílus szerint jobban elkülönülnek. A krikettben vannak gyors dobók (Fast Bowler) akik 120-160 km/h sebességű labdákat dobnak. Ez repülhet egyenesen, csavarodhat befelé kifelé… Sőt, a dobók a dobás hosszával is variálhatnak. Line and length.:) Hossz szerint lehet a dobás bouncer (hátha fejbe nyomja az ütőt), short, good, yorker… Rövid dobásokat használnak pl. az ütő megfélemlítésére, ezzel akár sisakon is található az ütős, ami nem tesz majd jót az önbizalmának.

A másik csoportja a dobóknak a spinner. Ők lassú labdákat dobnak (40-80 km/h), azonban a labdák földet érés után a lehető legváratlanabb irányba képesek pattanni. Láttam már olyan labdát, amely szó szerint MEGKERÜLTE az ütőt, ledöntve a kapuját. Lassúnak számító labdák ezek, sokszor mégis nagyon nehéz őket megütni.

Hogyan lehet kiejteni egy ütőjátékost?

 • A dobó szétdobja a kapuját.
 • A levegőben szálló labdát valamelyik védő elkapja.
 • A kapuk között lévő ütő kapuját valamelyik védő ledönti. (A kapu előtt van egy kb 1 méteres terület, ebben kell lennie az ütő egyik lábának, vagy az ütőnek. Ha nincs, akkor a védők ledönthetik a kaput, és az ütő kiesik.

Persze az ütőjátékost sem kell félteni. Egy jó ütőjátékos akár 3 órát (meccstípustól is függ) is eltölthet a pályán, ami bizony kemény meló szellemileg és fizikailag is. A játék elején a dobók próbálják megfélemlíteni az ütőjátékost, ilyenkor az ütők is óvatosabban játszanak. Ha ilyenkor nem sikerül kiejteni az ütőt, akkor nem szokott késni a válasz, és az ütők elkezdik gyártani a pontokat. Ha okosan játszanak, akkor nem tudják őket kiejteni, vagy csak akkor, amikor már elég sok pontot szereztek. Ha a dobók jobbak, akkor már a meccs elején is búcsúzhat pár ütőjátékos. Itt is van ütősorrend, ennek megfelelően kell az ütőjátékosoknak pályára lépni. Általában a jól ütők vannak a sor elején, a gyengén ütők a végén – ők általában a dobók. Mese nincs, mindenki üt, ha rákerül a sor. Nincs DH 🙂

A krikett-ben 6 dobást neveznek egy over-nek, ezt fel lehet fogni mint egy labdamenetet. Egy dobó egyszerre egy overt dob, a következő overben egy másik dobó dob, utána dob megint az egyik, tehát párban dolgoznak. Egészen addig, amíg le nem cserélik. Egy dobó egyhuzamban 6-7 overt dob. Ha lecserélik, akkor sem pihenhet, ilyenkor is a pályán van, mint védő, szalad a labda után, ha kell.

Meccstípusok:

ODI (One Day International):

Egynapos meccs, a csapatok mindegyike egy 50 over-ből álló inninget játszik. Pénzfeldobással döntik el, hogy ki üt (bat) és ki dob (field). Ha lement az 50 over vagy kiesett mind a 10 ütőjátékos, akkor cserélnek. A meccs végén az győz, akinek több pontja van. A meccs lehet döntetlen is.

Test match (több napos meccs):

3,4 vagy 5 napos meccsek. Nemzetközi szinten 5 napos meccseket játszanak általában. Itt két inninget játszanak. Az over-ek száma nem kötött, egy inning addig tart, amíg ki nem esik az összes ütőjátékos. Minden nap 6 órát játszanak, amely 3 db session-re van osztva – morning session, afternoon session, evening session. A morning session után ebéd (Lunch), az afternoon session után pedig teaszünet(!) van.

A teszt meccsek taktikai csaták is. Ugyanis csak akkor lehet győzni, ha a meccs a kitűzött időre véget ér, azaz lejátsszák a csapatok mindkét inninget. Ha a meccs nem ér véget a kitűzött időre, akkor döntetlen lesz az eredmény, függetlenül az elért pontoktól! Tehát ha egy csapat behozhatatlan (vagy annak tűnő) hátrányba kerül, akkor próbálkozhat a túléléssel. Azaz nem a pontokra hajtanak az ütőjátékosok, hanem arra, hogy ne ejtsék ki őket. Egyszóval, a teszt meccseken ütésben is, dobásban is le kell győzni az ellenfelet.

Pár dolog még:

Angol eredetű ugyan a sport, de már jó ideje önálló életet él. Az ausztrálok már az 1800-as években alázták az angol válogatottat, erre az időszakra tehető a THE ASHES születése. Az ASHES az angol és az ausztrál csapat rivalizálása, egy 5 teszt meccsből álló sorozat, amely krikett körökben különleges csemegének számít. A legutóbbit az ausztrálok nyerték, 2005-ben az angolok nyertek.

Mely országok vannak ott nemzetközi szinten:

 • Ausztrália
 • Sri Lanka
 • India
 • Pakisztán
 • Új Zéland
 • Anglia
 • West Indies (Barbados)
 • Anglia
 • Bangladesh
 • Dél Afrika
 • Kenya
 • Namíbia
 • Hollandia
 • Írország
 • Kanada

Magyarországon is van mozgolódás, Dunabogdányban van krikett klub, illetve Székesfehérváron egy középiskolában. Utóbbiakat, ha jól tudom meg is hívták Angliába játszani (testnevelők figyelem 🙂

Hozzáférés krikett meccsekhez:

Torrent-en rengeteg meccs megtalálható, elég benyomni a torrentscan.com-nak, hogy cricket. Ezek általában összefoglalók, de teljes meccsek is megtalálhatóak. Ha valakit érdekel, még tudok egy-két lelőhelyet. A nemrégiben befejeződött VB-ről is fellelhető elég sok jó minőségű összefoglaló.

Remélem nem voltam nagyon zagyva 🙂

Ha megértetted, irány a pálya, flashjátékok dögivel a Mousebreakertől: Flashcricket.com

8 thoughts on “Eza’za krikett

 1. razgon

  Bocs a türelmetlenségért!

  Hozzáfűznék még annyit hogy ha valaki arra vetemedne, hogy PC-n kipróbálja a játékot, akkor elsősorban a Codemasters-es Brian Lara International Cricket 2005-öt (ez etalon a krikettjátékok terén), ill. a 2007-et javaslom (bár az utóbbival még nem játszottam). Az EA-s sorozat kerülendő, kivéve a 2004-es kiadást.

 2. jani-wan

  Köszi. Végre megértettem. Nagyjából. Eddigi krikett tudásom a Galaxis Utikaluzra épült. Abból meg csak az ragadt meg hogy volt egy fa annak pályának a közepén, ahol megjelent Arthur Dent a franciaággyal.

  De azért egy-két dolog még nem tiszta.
  Milyen messze vannak a kapuk egymástól?
  A két ütöjátékos között van a dobó?
  Mit csinál a másik ütö, mivel csak az egyiknek dob a dobó gondolom?
  Van olyan dobás is ami nem pattan le a Wicket kapu elött?
  Egy jó kontaktütöt hogy lehet kiejteni, ha nem üti fel a levegöbe a labdát, de mindig eltalálja?
  Mivan akkor ha nem üti el a labdát az ütö és a a labda mélle megy ill. a kapu egybenmarad?
  A Dobó annyit dobál mellé amennyit akar?
  Mi az ebéd (löncs) a szünetben? 🙂

 3. razgon

  A kapuk 20 méterre vannak egymástól.

  Az ütőjátékosok között van dobó. A csapat minden játékosa üt, ha sorra kerül.
  A dobók általában nem nagy ütőjátékosok és fordítva. Kivételek persze vannak, pl. Andrew Flintoff, aki mindkettőt jól csinálja.

  A másik ütő (non-striker) figyel, hogy mikor lehet futni. A futással összhangban kell lenniük, ha az egyik fut, a másik nem, akkor a védők könnyen összehoznak egy run-out-ot.

  Nem muszály a labdának pattanni. Szoktak ilyen dobások lenni, yorker-nek nevezik. Ilyenkor egyértelműen a kaput próbálja ledönteni a dobó.

  A jól ütő játékost elég nehéz kiejteni. Általában rövidebbeket dobnak neki, hogy emelt ütésekre, és így hibára kényszerítsék. Gyorsabb, lassabb labdákat dobnak, próbálják összezavarni. Ha nem sikerül, utána már csak a fejvakargatás marad a dobónak. A rekordot Brian Lara tartja, egy teszt meccsen 400-at ütött, és nem tudták kiejteni.

  A dobó dobálhat mellé, de a dobóhibákért 1 pont jár az ellenfélnek. Minden pont fontos lehet a végén.

  Az ebédet nem tudom, de biztosan nem sült szalonna 🙂