OOTP + magyar liga!

Esős napok voltak a minap, elő is került egy baseball-tamagochi és egy menedzser-játék, most itt egy újabb, az Out Of The Park Baseball 2007. Akit érdekel, az letöltheti a komplett 5-ös verziót (2003). Azóta már megjelent a 6-os, 2006-os és 2007-es kiadás is, ezek is megtalálhatók ezen a lapon, vagy torrentelhetők a full verziók.

Out Of The Park Baseball

A játékban tevékenységünk kizárólag a menedzseri feladatokra koncentrálódik – csapatösszeállítás, taktika, helyezkedés, stb., tehát nem állhatsz oda dobni/ütni/futni. Nem sűrűn játszom ilyesmivel, így pontos véleményt sem tudok mondani róla, de szerintem elég jól játszható – miután az ember már megismerkedett a funkciókkal. Két komolyabb problémával találkoztam, az egyik „szakmai”, a másik programhiba. A szakmai hiba: futók a bázis(ok)on, groundball az infieldre; ilyenkor nem mindig a legkönnyebb (legközelebbi) outot választják a fielderek, hanem előszeretettel dobnak egyre. A programhiba: a lejátszott mérkőzések végén a program kiakad. Ez persze valószínűleg gépfüggő, mert a gépemen ki tudtam kerülni a hangok kikapcsolásával.

Hogy miért foglalkoztam ezzel a játékkal, ha nem szoktam menedzser játékokkal játszani? Nos, az OOTP statisztikákon alapul, megfelelő mennyiségű adat betöltésével bármely liga lejátszható rajta. Ha valaki a Major League valamely szezonját szeretné újrajátszani, az ehhez szükséges adatbázisok letölthetőek Sean Lahman baseball archívumából.

Én viszont beletettem a 2006-os magyar bajnokság adatait! Ez nem ment egy gombnyomással, de a problémákat most nem részletezem. Minden elérhető adatot megpróbáltam betölteni, sajnos nem minden volt explicit formában elérhető: például a játékosok HBP-e, személyes adatok, RHP-LHP, illetve RHB-LHB elleni statisztikák, I/GS, stb. Ezeket igyekeztem kikalkulálni, kiszámolgatni „kézzel” az egyes meccsek statisztikáiból, illetve ha azt sem lehetett, akkor meghagytam a program által generált értékeket. Például futógyorsaság, dobás sebessége, stb. Ezért senki ne sértődjön meg, ha saját tulajdonságainál nem azt látja amit szeretne. Csak hogy fényezzem egy kicsit magam: még a meteorológiai adatokat is áttanulmányoztam, mert az egyes pályák tulajdonságainál beállítható a havonkénti jellemző hőmérséklet, az uralkodó szélirány és sebesség. Az elkészült liga letölthető innen: PMagyar’s OOTP5 2006 Hungarian Replay League.

Ezen a honlapon egyébként sok egyéb hasznos és haszontalan dolog található, mindenféle baseballjátékokhoz. Igaz, elég nagy késéssel jelennek meg az új dolgok; még februárban küldtem el a fájlt, és csak most került fel.

Végül is mi sült ki mindebből? Úgy tűnik viszonylag realisztikus eredmények születnek, a játékban nagyjából az történik ami a valóságban, egyetlen pontot kivéve. A magyar bajnokságban kevés a dobó, a program viszont májer fejjel gondolkodik. Ha a kezdő dobó elfárad, más „Starting Pitcher”-ként jelzett játékost nem küld be. Ha nincs reliever, ilyenkor boldog-boldogtalant beállít a dombra, akit csak a tartalékok között talál, majd egy batter után fáradság miatt lecseréli. Amikor kifogy a cserékből, az utolsó játékos adogat a meccs végéig. A menedzser játékok lényege az üzletelés, játékosok adás-vétele, draft, stb. Erre sem tökéletes ez a bajnokság, mert kevés játékos van. A csapatok között csak egy van, amelyiknek tele van a „nagy ligás” rostere, márpedig a játékban minden csapatnak van három kis ligás farmcsapata is. Meg aztán egy „fantasy draft”-tal kezdett játék után előálló csapatok nem is hasonlítanak az igaziakra és így már nem is olyan érdekes, ha nem a jól ismert nevek tűnnek fel az ember saját csapatában.

Tervezgetem, hogy elkészítek egy adatbázist, amiből a 2001-2006 közötti időszakban a magyar bajnokságban szereplő játékosok/csapatok bármelyike beimportálható a játékba. Ezzel együtt átdolgoznám a játékosok tulajdonságait is, mert egy hosszabb időszak statisztikái jobb jellemzést adnak a tudásáról. Így például egy játékos 3-5 mutatóval mint .600-as átlagú ütő került a játékba, ami statisztikailag igaz is, de nem biztos, hogy nagy általánosságban tényleg ilyen jól üt. Ezért a túl kevés PA-val, illetve pitcherek esetében IP-vel rendelkezők tehetségmutatóit minimumra állítottam. Egy ilyen adatbázist összehozni nem könnyű, az elmúlt évekre vonatkozó statisztikai adatok elég hiányosak. De ha elég időm lesz – és persze lesz akit érdekel – akkor előbb-utóbb megcsinálom. Úgyhogy várom azoknak a visszajelzéseit akik megunták, hogy Bonds és Schilling féle emberkékkel játszanak, és ennél nagyobb sztárokat szeretnének látni: saját magukat!

Linkek:

Hasonló témájú cikkeink:

22 thoughts on “OOTP + magyar liga!

 1. mako G

  Azt hittem, csak én vagyok olyan hülye, hogy a Triple Play 2003-ban megcsinálom a komplett Óbuda Brick Factory-t… 🙂 El tudom képzelni, ez mennyi idődet vehette el. Re5pect!

 2. gabesz

  Brecsi, nem kell letölteni semmit, csak nyúlj a bugyingódba
  pfújj Gabesz! nem hagyhattam ki! én kérek elnézést!

 3. Brecsi

  Na szép!:D Én annak idején hardball 3 ba nyomtam be a magyar bajnokságot, de csak a csapatnevekig jutottam:D De Amígó egyszer megkreálta Nintendón egy JAPÁN NYELVŰ!!! játékban az astrost:D Amai napig nem vagyunk benne biztosa, hogy melyik krikszkraksz mit jelentett:D

 4. gabesz

  összevissza 1 dolcsi az éves fizum … nem lehetek egy Barry Bonds 🙁

 5. Brecsi

  Mindenkinek annyi:D És Szali nálam egyből egy 2run HR-el nyitotta a karrierjét:D A Kanizsa ellen, Nagy Gábornak:D

 6. Brecsi

  Doubles: Á. Bajkó (1, 7th inning off Nagy, 1 on, 1 out.)
  Homeruns: Á. Bajkó (1, 1st inning off Nagy, 1 on, 1 out.)
  Runs Batted In: Á. Bajkó 2 (2), I. Kojnok (1)
  Sacrifice Hits: Á. Kramer (1)
  Sacrifice Flies: I. Kojnok (1)

  FIELDING
  Errors: I. Kojnok (1), K. Varga (1), B. Flink 3 (3), Á. Kramer (1)

 7. Brecsi

  PLAYER OF THE GAME: László Hajdu
  Game Notes:
  Ádám Bajkó hit the longest homer of his career, it went 345 feet. Krisztián Völgyes hit the longest homer of his career, it went 395 feet. János Szendi-Varga was injured while pitching. Péter Kaufmann hit the longest homer of his career, it went 446 feet. János Szendi-Varga gives up a career high number of hits in this game. Gábor Darabos set a career high for runs in a game!

 8. Brecsi

  Az a gáz, hogy hiába taktikázom, a 2006-os statisztikáink szarok:D Bucira ver minket mindenki:D Mondjuk tényleg így volt, de ugye ez egy játék, ahol most én akarok nyerni:D De ilyen 15 feletti ERÁkkal nem nagyon lehet:D

 9. Szali

  Nagy Gábornak ütöttem az első és ha jól emlékszem, az egyetlen HRemet balról! És amikor megtudta, nagyon szomrú lett.
  😀

 10. Brecsi

  Jaja, pedig azzal vigasztalta magát, hogy neked úgyis van már sok HRed, nem akkora gáz, de akkor szóltunk neki, hogy balról ez az első…:D

 11. Brecsi

  Közben rá kellett jönnöm, hogy ezekkel a statisztikákkal az Astros a legszarabb csapat a játékban:D A 424 ellen barátságoson 34:4-re a Pécs ellen 17:6-ra kaptunk ki!:D