Debrecenbe kéne menni…

Sőt nem csak hogy kéne, hanem kell! Érdemes. Egy nagyon szép történet gyümölcsét tekintheti meg, akit érdekel a baseball utánpótlás. A vasárnapi serdülő fordulóról osztanám meg élményeimet veletek.

Csapatunk a 12:30-as mérkőzésen lépett először pályára, így a régi beidegződés miatt reggel nyolcas indulást tűztünk ki, hiszen azért 11-re oda kellene érni. Minden rendben volt, 08:05-kor már az M3-as betonját koptattuk az erre az alkalomra bérelt 15 fős buszunkkal. Az első meglepetés már itt jelentkezett, hiszen dübörgés ide, pannon puma oda, csak elkészült ez a dolog és most már egészen Debrecenig autópályán lehet eljutni. Sőt külön lehajtó van Debrecen Ipari Parkjának, ahol a Tigriskölykök pályája is található. Az autópályáról kb. 5 perces út, ésDebrecenbe kéne menni… már fordultunk is be a parkolóba. Az eddig három, három és fél órás utat most alig két óra alatt sikerült letudni úgy, hogy közbe volt iktatva egy 15 perces pihenő is félúton.

Szerencsés dolog, hogy a szponzor cég telephelye egyben van a pályával, így biztonsági ember is jár a parkolóhoz. A pálya az iroda épület mögötti füves placcon kapott helyet, elindultunk hát a ház mögé. Rögtön az első dolog amivel találkoztunk az a VIP rész. Egy garázsnál kicsit nagyobb helység, melyben helyet kapott egy fából készült mászókás-mindenes vár, ahol a kicsi gyerekeket lehetett letenni, ha nem élveznék a baseballt, ezen kívül volt még némi bicikli, kisautó ilyesmik. A helység másik oldalán egy kisebb terülj-terülj asztalkám kapott helyet, ahol aprósütemény, pogácsa, szörp és hasonló jó dolgok várták az arra járó játékosokat, edzőket, vendégeket. Mivel ez a hely a pálya árnyékos oldalán volt található, ide volt kirakva a vízlelő hely is.

Tovább haladva lassan szemünk elé tárult a pálya is. Bár elsőre a mellette felállított lelátót pillantja meg az ember, ami kb. 50-60 főnek nyújt elegendő ülőhelyet, és nagy előnye, hogy fedve van. Semmi extrára nem kell gondolni, egy fából készült lépcsős lelátó, melyre egy ponyva van felül ráaplikálva, viszont a célnak tökéletesen megfelel.

Nem messze innen egy amerikai hot-dog kocsi látta el az éhező drukkereket és játékosokat. A lelátó mellett van a technikai részleg, ahol a szpíker, a jegyzőkönyvvezetők és a többi kellék kapott helyet. A tökéletes szórakoztatásról két laptop is gondoskodott, az egyik az inningek közti zenét, míg a másik az inningek alatti effekteket, dallamokat tartalmazta. A szpíker nem sokat vacakolt a szabályokkal, inkább a nézőket buzdította, akik nagyon is vevők voltak rá. Ütemes tapsok, rigmusok, minden ami kell, remek hangulatot teremtve ezzel a meccseknek. A szurkolók „fanatizmusát” is jól jelzi, hogy sokan a Tigerkids színeit is magukra festették, így nem volt ritka a sárga-fekete csíkos arcú anyuka, apuka, de volt kislány is, akinek egy komplett tigris arcot festettek fel.

Ezután irány a pálya. Mivel kizárólag gyerekeknek készült, nem meglepő, hogy a hátsó kerítés 60-65 méterre került kijelölésre. Az ütőbox, a futósávok és bázisok környéke salakos, míg a többi füvesített rész. Az infielden szuper minőségű fű lett ültetve szinte szőnyeg puhaságú. A hátsóbb traktus még alakulóban van, de ott is füvesítés folyik. Minden felfestve, ami kell, dog outként egyelőre padok kaptak helyet. Későbbiekben az elmondások alapján bullpen, batting cage is helyet fog kapni a pálya körül, akkor lesz teljesen készen a pálya.

A szervezők mindent megtettek, hogy jól érezzék magukat a csapatok, nézők. A megnyitó ünnepségen személyesen részt vett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, aki ráadául nem csak „kiszaladok, átadom, aztán tünés” gondolatokkal érkezett, hanem tényleg érdeklődve közel 1 órás látogatást tett a rendezvényen. Elhangzott tőle ígéret is, hogy az éppen előkészítés alatt álló debreceni sportközpontban, ahol kb. 9-10 normál méretű focipályának való hely van, beraknak egy minden igényt kielégítő baseball pályát is. A dolog jelentőségét emeli, hogy éppen nincs kampányidőszak, ahol ugye kicsit könnyelműben jönnek az ígéretek, szóval ez valamivel komolyabb dolog. Reméljük, tényleg összejön. Az Elnökség jelenleg aktív tagja is részt vett a megnyitón, bár ha egy komoly város polgármestere, aki ráadásul pártjának egyik magasan jegyzett embere, időt tud szakítani a dologra, talán nem lett volna rossz, ha tőlünk a komplett testület ki tud vonulni, de ezen valahogy én már nem lepődök meg.

A mérkőzések lebonyolítását a helyi felnőtt csapat tagjai biztosították, egységes dresszben, kulturáltan felöltözve, remekül irányítva a mérkőzéseket. A gyerekek élményét tovább fokozta, hogy a vasárnapi meccsek közül kettő is egypontos, míg a harmadik mérkőzés kétpontos győzelmet hozott. Ráadásul körbeverés is volt, így minden csapat egyszer nyert, egyszer szomorkodott.

Az első meccs sokáig nem akart eldőlni. A Tigriskölykök nem bírtak a Pirates csapatával, de ugyan ez volt a helyzet fordítva is. Az ötödik végén még mindig 0:0 állt az eredményjelző táblán, és nagyon úgy tűnt, hogy nem is lesz pont. Aztán a végén kicsit elfáradtak a csapatok, és egy nagy adok-kapok végén 6:5-re a debreceni csapat nyert. Mondanom sem kell mekkora ováció mellett. A második mérkőzés a Pirates – Astros Jr. volt, ahol ismét nem bírtak a – az idén már koránt sem a futottak még kategóriába tartozó – csillagos srácok a kalózokkal. Idén valahogy ellenük mindig hiányzott 1 pontocska. Most is ez lett a vége, 7:6 a Pirates javára. Azt gondolhatnánk, hogy a semleges csapatok meccsén eltűntek a nézők. Korántsem, hisz a Debrecennek nem ártott volna, ha az Astros megnyeri a meccset, így játékosból erre az időre drukkerekké váltak, valamint a szüleik is belátták, jobb, ha ott maradnak, és ők is drukkolnak.

A harmadik mérkőzés előtt egy szurkolói ütőverseny lett beiktatva. Az addig lelkesen tapsoló közönség most akcióban is kipróbálhatta magát. Helmet a fejre, ütő a kézbe és már mehetett is a ki üti messzebbre a labdát játék. Természetesen óriási volt a siker, főleg úgy, hogy a gyerekek is bemondták néha a remek mondatot: „Apu! Nehogy elbénázd!, Apu! Ne hozz szégyent rám!”.

A móka után aztán jött a harmadik meccs, ahol az Astros gyerekek győztek, de a végjáték annyira izgalmasan alakult, hogy majd szétrobbant a frissen felhúzott létesítmény. Két pontos Astros vezetésnél, két kiesőnél jártunk, amikor is a debreceni srácok két futót jutattak pontszerző pozícióba, szóval egy jó ütéssel akár egyenlíthettek is volna. A nézők teljes extázisban, a srácok nem különben. Aztán egy remek védekezést követően mégis sikerült megnyernie a mérkőzést a vendégeknek.

Kis szomorkodás, de hamar elmúlt, hiszen a programnak még nem volt vége. Egy komolyabb üstben egész meccs alatt rotyogott a parti egyik fő kelléke, a gulyásleves. Mi ezt már nem vártuk meg, de biztosan jól sikerült, mi pedig szépen hazamentünk. Nagyon kellemes program, tökéletes szervezés, remek hangulat és nem utolsó sorban egy gyönyörű új baseballpálya tette teljessé a hétvégét. Mindenkinek nagy élmény volt, aki játékosként, nézőként részt tudott venni az eseményen.

Linkek:

8 thoughts on “Debrecenbe kéne menni…

 1. Fekete Csaba

  Nagyon örülök, és szép munka volt, csak így tovább Debrecen és mindenki.Az álláspontom a MOBSSZ vezérkarral már olyan ,mint egy meccsen az edző a dobókkal,addig cseréljünk amig valaki képes lessz “strike-t” dobni, ha húzzuk az időt elvesztjük a mérkőzést. FCS /JRS

 2. Fábi

  Na igen, ilyenek kellenek, minnél több. Gratula a Debrecennek, a Szentendrei srácoknak is nagyon tetszett a pálya, amikor ott játszottak. Tiszta amerika. Csak éppen a gulyás az jobb mint a hot-dog.:)

 3. kismike

  A kölkök is élvezték nagyon, hogy volt zene meg bemondó.Meglepődtek amikor bemondták a nevüket ütéshezállásnál(Honnan tudják a nevem???:D:D-mondták).És sok-sok taps Bánkúti Misinek, nem kevés munkája volt/van benne.

 4. Domi #7

  tényleg nagyon jó élmény volt egy vadonatúj pályán játszani, főleg a tálalás: a bemondoó stb. Aki bekerül a válogatottba, annak egy egész hétig ilyen”hawaii”, szóval tessék keményen edzeni!!! Én is azt teszem:D

 5. Hami

  No, ez az, ami igazán kell hozzá, hogy jó csapat szülessen valahol. A GRUND. Figyeljetek csak oda Debrecenre! Hajrá srácok, becsüljétek meg nagyon! Pályát lehúzni, füvet locsolni, cuccokat elpakolni… nem csak most, két év múlva is.

 6. pako

  Végre jó hír!!!!!
  Gratulálok a debreceni srácoknak!!!
  Míg máshol a nagy szöveg folyik, ők szépen csendben létrehozták azt
  mit országos szinten évek óta nem sikerült senkinek!!

  ui:Minden tiszteletem!!!!!

 7. Toc

  Gratula a pályáért!! Tényleg szépnek tűnik a képek alapján.
  Ja és hajrá Villámok!!