Komám, Tajvant el ne lopd!

November 6–18. között tényleg érdemes vigyázni és odafigyelni a Kína partjaitól mintegy 150 km-re fekvő, 23 millió lakosú szigetországra, itt rendezik meg ugyanis a XXXVII. Baseball Világbajnokságot. A francia internetes televízió, a Stadeo TV jóvoltából 41 mérkőzésnek lehetünk élőben szem- és fültanúi.

Az idei legjelentősebb nemzetközi baseball eseményen 2 csoportba osztva 16 ország válogatottja küzd majd egymással:

A csoport:

 • Japán
 • USA
 • Tajvan
 • Panama
 • Mexikó
 • Olaszország
 • Spanyolország
 • Dél-Afrika

B csoport:

 • Kuba
 • Venezuela
 • Korea
 • Kanada
 • Ausztrália
 • Hollandia
 • Németország
 • Thaiföld

A csoportmérkőzések során minden válogatott egy meccset játszik mindenkivel. A csoportok első négy helyezettje továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, ahol a negyeddöntők, illetve elődöntők után alakul ki a november 18-án, magyar idő szerint 09.30-kor, Tajvan fővárosában, Tajpejben megrendezésre kerülő döntő párosítása. [pdf link]

A találkozókat három város – Tajpej, Tajcsung és Hszin-csuan – négy stadionjában bonyolítják le. Az A csoport mérkőzéseit a 83 éves, de a közelmúltban teljesen felújított Taichung Stadiumban és a 2006-os Interkontinentális Kupára felépített, 15 ezer néző befogadására alkalmas, hipermodern Intercontinental Stadiumban rendezik, míg a B csoport összecsapásainak a Shinchuan (Hsinjuang) Stadium és a tajpeji, 11 ezer férőhelyes, gyönyörű Tien-Mou Stadium ad otthont.

Taichung Intercontinental Baseball Stadium

Taichung Intercontinental Baseball Stadium

Habár az MLB játékosai szinte egyáltalán nem képviseltetik magukat a mostani VB-n sem, nem kell tartanunk attól, hogy alacsony színvonalú vagy lefutott meccseket látunk majd, ráadásul az egész világon elérhető internetes TV-közvetítés óriási lökést adhat a nemzetközi baseball népszerűsítésének. A Nemzetközi Baseball Szövetség (IBAF) és a szervezők már most az eddigi legszínvonalasabb világbajnokságként harangozták be a tajvanit, aminek némileg ellentmondani látszik, hogy egy nappal a rajt előtt a tornának még nincs hivatalos honlapja.

Nézzük, hogy mit érdemes tudni a résztvevő országok válogatottjairól.

Japán:

Az első és eddigi egyetlen profi világbajnokság, a 2006-ban megrendezett World Baseball Classic (WBC) győzteseként [YouTube link] az ázsiai válogatottat a VB esélyesei között tartották számon, de úgy tűnik, a VB a japán profikat sem igazán érdekli, a keret kizárólag amatőr játékosokból áll. Japán eddig 14 alkalommal szerepelt világbajnokságon, legjobb eredménye az 1982-ben, Dél-Koreában kivívott ezüstérem. A 2005-ös hollandiai VB-n elért, kissé csalódást keltő 5. hely után idén mindenképp szeretnének felállni a dobogó valamelyik fokára, amiért nagyon meg kell majd küzdenie a fiatal amatőr együttesnek. A keretből 3 játékos – Hideto Isomura (P), Yasuyuki Saigo (1B) és Kanya Suzuki (3B) – szerepelt a hollandiai VB-n, Kenichi Yokoyama (2B) pedig a 2006-os Honkbalweekről lehet ismerős.

USA:

A baseball szülőhazája nem igazán veszi komolyan az „amatőr” baseballt, ennek ellenére nem szokott rosszul szerepelni a világbajnokságokon. 1973-ban és 1974-ben az amerikaiak nyerték a VB-t, és az összesített éremtáblázatban az egyeduralkodó kubaiakat követően a második helyen állnak, 13 dobogós helyezéssel. Az amerikai válogatott összeállításakor – a hatalmas választási lehetőség miatt – mindig valamilyen szelekciós elvet alkalmaznak. Az idei VB-re egy fiatal, AAA- és AA-játékosokból álló Minor League All-Star csapatot neveztek, amelyben rengeteg tehetséges atléta található. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek egyik legerősebb amerikai gárdáját láthatjuk majd a VB-n. Jeff Karstens (P) az idén több alkalommal is kezdő dobóként szerepelt a Yankeesben, Andy LaRoche (3B) és Delwyn Young (OF) pedig az LA Dodgers színeiben léphetett pályára. A 2007-es Future All-Star Game játékosai közül Steve Pierce (IF), Colby Rasmus (OF), Bryan Anderson (C) és a Született feleségek rajongóinak kedvence, Evan Longoria (3B) kaphat főszerepet a VB-n.

Tajvan:

Az ázsiai szigetországban óriási népszerűségnek örvend a baseball, amit az IBAF is elismer. A 2006-os Interkontinentális Kupa és a mostani VB után 2008-ban Tajvan ad otthont az utolsó olimpiai kvalifikációs tornának is. Tajvan egyébként másodszor rendezhet világbajnokságot, 2001-ben hazai közönség előtt az előkelő 3. helyet sikerült megszerezniük. A tajvani válogatott 14. világbajnokságára készül, legjobb eredményüket 1984-ben érték el, amikor a döntőben 7-4-re maradtak alul a házigazda Kuba ellen. A keretben hét olyan játékost találunk, aki a WBC-n is tagja volt a válogatottnak, a magyar baseball-szurkolóknak pedig öt név lehet ismerős a 2006-os Haarlemse Honkbalweekről és a 2007-es World Port Tournamentről, köztük a csapat talán legnagyobb sztárja, Chih-Yao Chan. A lelkes és nagyon sportszerű hazai szurkolók segítségével a házigazdák akár a döntőig is menetelhetnek.

Panama:

A 2003-as VB ezüst- és a 2005-ös VB bronzérmese rutinos világbajnoki résztvevőnek számít, eddig 23-szor volt jelen a nemzetközi baseball legrangosabb eseményén. A csapat gerince nagyjából megegyezik a 2005-ös VB és a 2006-os WBC gárdájával, a közép-amerikaiak elsősorban Miguel Gomez (P), Audes de Leon (1B), Earl Agnolly (OF), a 2005-ös VB legjobb dobójának (W-L) megválasztott Ramon Ramirez (P) és a 2005-ös VB all-star Freddy Herrera (OF) játékától várják az újabb sikereket.

Mexikó:

Az aztékok utódai régóta adósok saját szurkolóiknak egy sikeres VB-szerepléssel. A mexikóiaknak ugyan a jelenlegi lesz a 23. világbajnoki részvétele, de utoljára a 60-as évek elején harcoltak ki dobogós helyezést. A keretben egy olyan játékost sem találunk, aki pályára lépett volna a tavalyi WBC-n. A csapat nagy része a Mexican League-ben szereplő fiatal, tehetséges játékosokból áll, akik akár meglepetést is okozhatnak.

Olaszország:

A második legsikeresebb európai baseball-nemzet célja a VB-n a csúfos barcelonai EB-kudarc feledtetése. A dél-európaiak új szövetségi kapitánnyal, és jelentősen megfiatalított tüzérséggel (7 új dobóval és 3 új elfogóval) vágnak neki 16. világbajnokságuknak. Eddigi legjobb eredményük két 6. hely, amire idén azért túl sok esélyük nincs. Sőt, az olaszok talán annak is örülnének, ha nem nyeretlenül kellene hazautazniuk a csoportkör után. Az aktuális keretből 4 játékos szerepelt a WBC-n: Anthony Fiore (P), Jack Santora (SS), a 94 mérföldes fastballt dobó Alessandro Maestri (P) és a csapat legrutinosabb játékosa, Davide Dallospedale (2B). Rajtuk kívül Giuseppe Mazzantira (1B) és a Seattle Mariners szervezetéhez tartozó Wisconsin Timber Rattlersben profiskodó Alex Liddire (3B) érdemes odafigyelni, akik mindketten remek ütőteljesítményt nyújtottak az EB-n.

Spanyolország:

A hazai rendezésű EB-n nagyszerű játékkal elért bronzérem után a spanyolok negyedik világbajnokságukon a tisztes helytállásra készülnek, a VB-nek szinte ugyanazzal a kerettel nekivágva, mint az EB-nek. A csapat legjobb játékosa a Baltimore Orioles A-fiókcsapatában, a Delmarva Shorebirdsben játszó Daniel Figueroa (CF) akit az EB all-star csapatába is beválasztottak, egyetlen spanyol játékosként. A dobók közül a AA-s Carolina Mudcats starterétől, Manuel Oliverától számíthatunk kiemelkedő teljesítményre.

Dél-Afrika:

A dél-afrikaiak ötödik világbajnokságukra készülnek. A korábbi VB-ken összesen 2 győzelmet arattak, így a legnagyobb céljuk valamelyik, esetleg mindkét európai ellenfél skalpjának begyűjtése lehet. Tajvanra nagyrészt a hollandiai VB-n és a WBC-n megismert játékosokkal érkeztek, közülük talán Carl Michaels (P) és Brett Willemburg (SS) játékára érdemes odafigyelni.

Kuba:

A nemzetközi baseball koronázott királya, a jelenlegi címvédő eddig 28 világbajnokságon indult, amelyből 25-et nyert meg, és a harmadik helytől hátrébb soha nem végzett. Ahogy a korábbi VB-ken, most is a karibi gárda a VB legnagyobb esélyese. Már az is óriási szenzáció lenne, ha nem jutnának a döntőbe. Fidel fiai az elmúlt években mérkőzést is alig veszítettek, a 2006-os WBC-n MLB-sztárokból csináltak bohócot, csak a döntőben maradtak alul a japánokkal szemben. A válogatott gerincét évek óta ugyanazok a játékosok alkotják, de idén a keret némi fiatalításon is átesett. A csapat legnagyobb sztárjai a teljesség igénye nélkül: a WBC all-star Yadel Marti (P), a VB-k történetének legtöbb HR-t ütő játékosa, szintén WBC all-star Youlieski Gourriel (IF), a 2005-ös VB MVP-je, Eduardo Paret (SS), a 2005-ös VB legjobb dobója (ERA), Pedro Luis Lazo (P), és a világ egyik legszigorúbb elfogója, a veterán Ariel Pestano (C).

A kubaiak a 2005-ös VB-győzelmet ünneplik (fotó: IBAF)

Venezuela:

A latin-amerikaiak eddigi 18 VB-jükön háromszor értek el dobogós helyezést. Jó szereplésben idén is reménykedhetnek, tekintve, hogy szeptemberben hazai pályán négy felkészülési mérkőzést játszottak Kuba ellen, amiből kettőn diadalmaskodtak.

Dél-Korea:

Az 1982-ben világbajnokságot nyert együttes 2005-ben a döntőig jutott, ahol látványos mérkőzésen 3-0 arányban kapott ki Kubától. A koreaiak aztán a WBC-n is nagyon jól szerepeltek, az elődöntőben a későbbi győztes Japán búcsúztatta őket. Idén is az esélyesek közé tartoznak.

Kanada:

A juharleveleseknek a nagyszerű 2004-es olimpiai 4. helyezést követően a hollandiai VB-n még a csoportkörből sem sikerült továbbjutniuk. A WBC-n aztán pozitív mérleggel zártak (2-1), de itt sem kerültek a rájátszásba. Egyelőre a pekingi olimpiai részvételük is bizonytalan – ezt jövő márciusban harcolhatják ki –, úgyhogy bizonyára emlékezeteset szeretnének nyújtani Tajvanon, amire meg is van minden esélyük. A keret nagy részét fiatal minor league-játékosok alkotják, de két volt MLB-játékost is láthatunk majd, a Padres egykori shortstopját, Kevin Nicholsont és az Expos korábbi dobóját, Mike Johnsont. A jelenlegi keretből 4 játékos vett részt a WBC-n: az említett Nicholson mellett Chris Robinson (C) Matt Rogelstad (2B) és Sebastian Boucher (OF).

Ausztrália:

Az athéni olimpia ezüstérmese nyolcadszor vesz részt a világbajnokságon. A mostani keret szinte teljesen megegyezik a WBC-n szereplő válogatottal, így a kanadaiakhoz hasonlóan az ausztrálok is bízhatnak abban, hogy túlszárnyalják a legutóbbi VB-n elért 9. helyet. A csapatban öt korábbi és jelenlegi MLB-játékos szerepel: Travis Blackley (P, San Francisco Giants), Glenn Williams (3B, Minnesota Twins), Justin Huber (1B, Kansas City Royals), Brad Thomas (P, Minnesota Twins) és Richard Thompson (P, Los Angeles Angels). Trent Oeltjen (OF) pedig a 2007-es Future All-Star Game világválogatottjában lépett pályára.

Hollandia:

Az európai baseball-nagyhatalom, EB-győztes holland gárda a 2005-ös, hazai rendezésű VB-n elért szenzációs 4. helyhez, vagy a 2006-os Interkontinentális Kupán megszerzett ezüstéremhez hasonló jó eredményt szeretne produkálni a tajvani VB-n is. Talán az Oranje az egyetlen európai alakulat, aminek komoly esélye van a csoportkörből való továbbjutásra. A keretből ugyan hiányzik a WBC-n Panama ellen no-hittert dobó Shairon Martis, itt van viszont az EB legjobb jobbkezes dobója, David Bergman és a 95 mérföldes fastballt dobó válogatott újonc, Loek van Mil. A holland keret további minor league-ben szereplő játékosai: Hainley Statia (SS, Rancho Cucamonga Quakes, LAA-A) Rogearvin Bernadina (OF, Harrisburg Senators, WAS-AA) Gregory Halman (OF, Everett AquaSox, SEA-A). És ne feledkezzünk meg a három legnépszerűbb holland játékosról sem: Dirk van’t Klooster (OF), Sidney de Jong (C), Raily Legito (IF).

Németország:

A németek eddig kétszer szerepeltek VB-n, utoljára 34 éve, és eddig egyetlen meccset sem nyertek. A barcelonai EB-n nagyon egységes csapat benyomását keltve a 4. helyet sikerült megszerezniük, a jó szereplésnek köszönhetően a keret alig változott meg azóta. Az első német VB-győzelemért küzd majd az EB legjobb balkezes dobójának választott Enorbel Marquez, a szintén EB all-star Sascha Lutz (OF), és a magyar válogatott játékosok által is jól ismert őstehetség, Dominik Wulf (3B).

Thaiföld:

Thaiföld VB-újoncként, a kínai válogatott visszalépésének köszönhetően próbálhat meg szoros mérkőzést vívni ellenfeleivel. A thaiföldi csapat legviccesebb nevű játékosai: Nirun Jaroenkitsriwong és Kittiphon Mekmahasachan.

Ahogy már szó volt róla, a Stadeo TV 41 mérkőzést közvetít élőben a világbajnokságról. A csoportmérkőzések magyar idő szerint 5.00 és 11.00 órakor kezdődnek. [link]

Az alapszakaszban – a rengeteg izgalmasnak ígérkező összecsapás mellett – két különösen érdekes párosítást is találunk: egyrészt a 2004-es athéni Olimpia döntőjének visszavágóját (Kuba-Ausztrália, november 7., 05.00), másrészt a legutóbbi vb-döntő újrajátszását (Kuba-Korea, november 10., 11.00).

39 thoughts on “Komám, Tajvant el ne lopd!

 1. Brecsi

  Állat vagy G.!:D Csak némi javítás: Rögtön az első mondat (november 6-8ig, inkább 6-18ig) A sok copyright helyett amit a nyomi word csinál inkább a (C) lenne az igazi:D

 2. Brecsi

  jézusom!!!:D Nem lehet leírni, hogy ( C ) (ha most sem sikerül, akkor zárojel nagycé zárojel bezárva:D)

 3. Gida

  Hello!!!

  Tényleg jó kis írás!
  Bár az USA csapattal nem értek egyet, hogy nem veszik komolyan…nyílván nem küldik a legtöbb/legjobb játékosokat, de azért voltak ott nagy nevek->Roger Clemens, Dontrelle Willis, Derek Jeter, Alex Rodriguez…
  Szerintem ezeknél nem lehetnek jobbak a AAA/AA játékosok:)
  Jó edzést!!!

 4. makoG

  Igazad van, de most az amatőr baseballról van szó. A WBC profi VB volt, az amerikaiaknál csak MLB-játékosok játszottak. Az USA minden más nemzetközi eseményre (VB, Olimpia) egyetemistákat, vagy minor league-játékosokat küld, erre értettem, hogy a jelenlegi az utóbbi idők egyik legjobb amerikai válogatottja.

 5. Simonyi György

  Szép munka Gábor! Jó hogy vagytok egy páran akik éltek-haltok a baseballért és így színesítitek a tájékoztatást.

 6. Gida

  Persze, értem:)
  A túlfizetett faszokat nem akarják kitenni holmi nemzetközi semmiségnek, abból nekik nincs nagy profit:) nameg sérülések és egyéb attrocitások.

 7. Gida

  Ezen a honlapon milyen eredményeket írnak???
  Kanada-Korea 9-5???Most néztem és Korea nyert 5-0ra…:)
  Meg Japán nem is játszott…
  Nem értem…

 8. rsk

  G, ez nagggyon fasza lett, erre szamitottam 😉
  elkuldhetned nehany sportportalra is!!!!! es utana mehetnek a napi osszefoglalok is :))

 9. rsk

  nem is ugy ertettem :DDD ez itt A BASEBALL!!!!!!
  konkretan a nemzeti sportra gondoltam, tanuljanak kicsit :DDDD

 10. rr.)

  múltkor – a WS napjaiban – valamelyik bulvárlapban a BoSox ismét legyőzte a Colorado RAPIDS-t 🙂

 11. Gida

  Taiwan meg Thailand az 2külön csapat:) Szerintem Thaiföldet mi is meg tudnánk verni:)
  Néztétek a Japan-Taiwan meccset??Kicsit megszmókolták a japókat…sajna a sebességet nem lehetett látni:D, pedig kíváncsi lettem volna…

 12. Brecsi

  Azért ez így erős kijelentés:D Azért mert itt buciznak, azért nem jelenti azt, hogy mi megtudnánk verni:D Sőt… Legfeljebb nem 50 ponttal picsáznának el, csak 25-el!:D

 13. mfbc29

  korea az 5. tetejen egyenlitett Kuba ellen, 2-2

  japan futo 2&3-on, nincs out, usa vezet 3-0-ra 6. tetejen

  remelem izgalmas lesz a vege mindkettonek 🙂

  ezeket a meccseket nem lehet teljes kepernyoben nezni vagy csak en vagyok bena?

 14. mfbc29

  a japok is szereztek 1 pontot, de az amcsi es kubai valogatott is rogton az inning aljaban valaszolt 2-2 ponttal.
  a japan-usa nem is valtozott, 5-1 lett a vege. de a veget azert izgalmassa tette az usa dobo, 2 outnal telerakta a bazisokat (tripla, HP, BB) de aztan egy K-val kimaszott a lekvarbol.
  a 8. aljaban a kubaiak begyujtottak a raketakat, hoztak eddig 3 pontot… most 2 out, futo 1&3, valszeg ez is eldolt.

 15. Gida

  Nagyon komoly volt a Taiwan-Olaszország…:)
  Igen jó volt a taiwani dobó…kár hogy nem írták a sebességet…:(
  Ki látta?Vélemény?

 16. rsk

  en most neztem meg felvetelrol, oriasi meccs volt. mondjuk a birok sztem nagyon bekavartak. Che disastro! sajnalom az olaszokat.
  a sebesseget irtak vegig 🙂 140 felett is dobalt a tajvani.
  az olaszok is jol hajingaltak, a kezdo csak az 5. inningben szorult meg.
  es ahogy lerohantak a birot a vegen, mamma mia :DDDDD

 17. makoG

  Ja, eleve faszság koreai és japán base-bírót berakni egy olasz-tajvan meccsre. Bár szerintem a japán egyes bíró jól döntött, amikor nem ítélt strike-ot a check swingre. Viszont a 3-ason a gyerek egyértelműen safe volt.

 18. Gida

  He he…:)
  Most nézem felvételről és tényleg írja a km/h-t…viszont tegnap élőbe néztem és nem írta…ezért írtam:)
  Köszi;)

 19. rsk

  olaszok megzuhantak, mexico nehez, ha be is jon a bravur, panama ugyis lezuzza a del-afrikaiakat. ez a hajo elment.
  hollandusok behuztak, amit kellett, most mar csak a germanoknak szorithatnak, hatha kikaparjak nekik a gesztenyet, mert Kuba biztos nem enged a 100% merlegbol. ugyhogy hajra nemetek es hajra jo meccsek.

 20. mfbc29

  re #32, jogos, nem szamoltam utana, csak a mister baseball eselylatolgatast olvastam, abban ez pont nem volt benne 🙂

  persze, nem biztam a hollandokban, ugyhogy megneztem az eredmenyt…
  a kanada-ausztral meccset is dicsertek, azt nezte vki?

 21. makoG

  én láttam, horror volt. főleg nekem. 🙂 rogelstad, akitől a sapkám van, 2 nagyon csúnya errort hozott össze, úgyhogy a nagy favoritjaim megint kiestek. amúgy ha továbbjutnak, a másik kedvenceimmel, a japánokkal játszottak volna, akik így viszont megbosszulhatják a kanadaiakat. hajrá japók! 🙂

 22. makoG

  Ja, és a japánok azért is törleszthetnek, mert az Olimpián az ausztrálok elb…ták nekünk a Kuba-Japán álomdöntőt, amikor 1:0-ra győztek az elődöntőben. Ugye? 🙂