Augusztusi májerek

Írtunk már fura statisztikai következtetésekről:
Kovács II – strike out?

íme egy újabb elmélet:

John Holway még 2000-ben írott könyvében, a “The Baseball Astrologer“-ben nézett utána az elmúlt ötvenöt év májer ligás játékosok születési dátumának, és azt találta, hogy az augusztusban született gyerekeknek 50-60%-kal több esélyük van profi baseballkarrierre, mint a júliusiaknak. Ám ez csak az Amerikában születettekre áll, a külföldi játékosok születési dátumában nincs ennyire kiemelkedő szórás, viszont a kisligás játékosok adatai ismétcsak alátámasztják számításait.


© Nice One Productions/Corbis

A magyarázat egyszerű. Amerikában amikor elkezdenek a gyerekek játszani, augusztus 1. a dátum, ahol elválasztják egymástól a generációkat. Ergo az augusztusiak válnak korosztályuk legöregebbjeivé, a júliusiak pedig legfiatalabbaikjaivá. Tehetségüktől népiképp függetlenül a puszta fizaikai előnyük illetve hátrányuk ezért aztán jobban ki is domborodik eredményeikben.

A cikk kitér más sportágakra is, legfőképp linkekben, akit érdekel, érdemes utánaolvasni.

Az amerikai baseballutánpótlásban azonban 2005-től változott a szabály, így augusztus egy helyett május egy lett a vízválasztó dátum, hogy jobban igazodjanak az egy-egy korosztályban játszó játékosok születési dátumai az iskolai baseball-ligák menetrendjéhez, így jobban érvényesülhet az esélyegyenlőség születéstől függetlenül.