„Eredmény”

A romániai Új magyar szó archívumában bukkantam egy érdekes írásra, ahol egy az egyben idéznek Tom Wolfe: Amerikai kapcsolat c. könyvének azonos c. novellájából:

A huszadik században az amerikai lányok a baseballból vett kifejezéseket használtak. Az „első alappont” az ölelést és a csókot jelentette; a „második alappont” a tapizásra, simogatásra és a nyelves vagy „francia” csókra vonatkozott, aminek általában „komoly petting” volt a neve; a „harmadik alappont” a fellációt jelentette, amit finoman csak az „orális szex” kétértelmű kifejezéssel illettek; és a „pontszerzés” olyan nemi érintkezést jelölt, amelyből gyermek születhetett, s amelyről egyszerűen csak úgy beszéltek, hogy „megvolt a kielégülés”.

Kétezerben, az „összejönni” időszakában, az „első alappont” nyelves csókot („mandula-hokit”), tapizást és simogatást jelentett, a „második alappont” orális szexet; a „harmadik alappont” azt, hogy minden megtörtént; s a „pontszerzés” azt, hogy be is mutatkoztak egymásnak. Nem nagyon sűrűn jutottak el azonban a pontszerzésig. (…)

Kétezerben a lányok számára az „eredmény” szó a szexuális hódítást jelentette, valahogy így: „Az egész szinte pillanatok alatt történt, de eredményes voltam a lökőgéppel, aki haza akart menni, hogy igyon egy kávét és a pszichológiatesztre készüljön.”

A huszadik században csak a fiúk használták az „eredményt” ebben az értelemben, mint például: „Tegnap éjjel végre eredményes voltam Susannál.” Az a tény, hogy lányok ilyen kifejezést használtak, a nemek közötti kapcsolatok egyik ironikus vonására mutat 2000-ben. A feminizmus egyre terjedő divatja a szexuális életet a férfiaknak könnyebbé, szinte a legcsekélyebb erőfeszítést sem igénylő kalanddá tette. (…)

A könyvről az ÉS-ben jelent meg recenzió:

A Scribd nevű pdf-gyűjtő oldalnak hála, akár el is olvashatjuk az egészet, illetve, ha rendszeresen visszatöltesz vagy fizetsz, akkor akár le is töltheted:

Egyéb szépirodalmi témájú írásunk volt még:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük