Kultúrpercek: Moneyball, Oscar

Nemsokára kezdetét veszi a 84. Oscar-gála, melyen a legjobb film és további 5 kategóriában (legjobb színész, mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, vágás és hang) jelölést kapott a Moneyball is. A hazai baseball rajongók örömére az Intercom jóvoltából a magyar mozikba is eljutotta a film, a többség jó véleményt mondott róla. Sőt különböző fórum hozzászólásokból illetve a HBF podcast kapcsán írt vélemények alapján idehaza több új rajongót is szerzett sportágunknak a film.

De mi várható a mai gálán? Valószínűleg nem sok jó. Egyrészt az Oscar előszobának számító Golden Globe díjátadóról csak egy Golden Sombero-t hozott el a film. Másrészt nagyon erős az idei mezőny az Oscar-gálán és az Akadémia nem dobálja a díjakat a sportfilmeknek, különösen nem a baseball témájúaknak. A legjobb film kategóriában eddig nevezett 485 filmből mindössze 15 volt sport témájú és ezekből csak 3-nak sikerült elnyerni az arany szobrocskát. Úgyhogy, aki sportfilmmel akar Oscart nyerni, javaslom box vonalon próbálkozzon, hisz a Rocky (1976) és a Millió dolláros bébi (2004) is nyerni tudott. A harmadik sportfilm a Tűzszekerek, brit atlétákról szóló darab, mely igaz történetet dolgoz fel az 1924-es nyári olimpia idejéből. Tavaly az A harcos című film kapott 7 jelölést, de csak mellékszereplős díjak jutottak nekik.

A Moneyball tehát a 16. sportfilm az Oscar történelemben, de mindössze a harmadik baseball témájú. A másik kettő a Baseball álmok (1990) és a Pride of the Yankees 1943-ből. Nem is értem egyébként, hogy a Nagy csapat és a Lúzer SC miért nem kapott jelölést… A Pride című darab Lou Gehrig emléke előtt tiszteleg, a Baseball álmokat gondolom nem kell bemutatni. Érdekesség, hogy a Baseball álmok jelölésének évében debütált a gála műsorvezetőjeként Billy Crystal, aki 2003-ig 8 alkalommal vezette a műsort, majd 8 év szünet után idén újra ő lesz a ceremóniamester. Crystal egyébként nagy baseball és Yankees rajongó. Hatvanadik születésnapja előtt két nappal leigazolta őt a Yankees minor ligás szerződéssel, március 13-án a Pirates ellen DH-ként lépett pályára 60-as számú mezben. Egy ütéshez állása volt, K lett, majd Johnny Damon cserélte őt az ütősorban. Másnap, a születésnapján szerződést bontottak vele. World Series győzelme is van, a D’backs résztulajdonosaként kapta 2001-ben, a sors fintora, hogy az Arizona akkor épp a Yanks-t ütötte ki. Mostanában pedig Ken Burns 10 részes Baseball című Emmy-díjas dokumentumfilmjében is szerepelt.

A Moneyballnak talán az adaptált forgatókönyv kategóriában lehet keresnivalója a Steven Zaillian-Aaron Sorkin páros jóvoltából. Sorkint magasan jegyzik, tavaly nyert is Oscart, de így back-to-back homerun kellene tőle, ami baseballban is ritka, nemhogy az Oscar-gálán. Korábban két ilyen volt forgatókönyv kategóriában, de egyik sem mostanában, hanem az 1950-es és 60-as években.

A sztárok már illegetik magukat a vörös szőnyegen, és lassan kezdik nyitogatni a borítékokat, holnap majd jelentjük, mi lett a végeredmény, addig is egy jegyzőkönyvvel kívánok jó éjszakát.

2 thoughts on “Kultúrpercek: Moneyball, Oscar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük