Baseball infografikák

Az infografika az a sajtóműfaj, amiben a grafikus jobbára száraz Excel-táblákat önt olyan könnyen átlátható és értelmezhető formába, ami vizuálisan túlmutat egy szimpla tortagrafikonon. Régebben ezek csak az újságok lapjain éltek két dimenzióban, de az internet és a kütyük fejlődésével ma már interaktív, klikkolható applikációk formájában akár a telefonodon is matekolhatod grafikusan az infókat. A téma lehet az olajártól a politikusok népszerűségén vagy a bűnügyi statisztikákon át a sportig minden, de természetesen minket most ez utóbbi érdekel.

És bár én is majd tíz évig készítettem infografikákat napi- és hetilapoknak a fenti témákban, baseballal kapcsolatos munkám sohasem akadt. De hogy ez a világ baseballal egészségesebben fertőzött részében mennyire szerves része a sajtónak, arra mi sem jobb példa, hogy tavaly a New York Times nyerte az online infografika (értsd: videó) kategóriában az évente kiosztott Peter Sullivan-díjat. Mégpedig ezzel, amiben a Yankee closer Mariano Rivera dobótechnikáját elemzik:

A készítés részleteiről itt olvashatsz bővebben:

Infographics News: Making the best online infographic of the year

A baseball rengeteg statisztikája miatt alapvetően alkalmas a grafikai megjelenítésre. Az MLB.com Gameday-e sem más, mint egy szépen megoldott komplex infografika.

A sabermetrics-szel foglalkozó oldalak pedig tobzódnak az infografikákban. A Beyond the Boxscore nevű oldalon például se szeri se száma a szebbnél szebb informatív grafikáknak. A legújabb, Visuals Above Replacement c. sorozatuk darabjaiban például végigveszik csaptonként a jelenlegi roster és a tehetségnek kikiáltott fiatalok várható szerződési formáját és idejét egészen 2017-ig.

A FunGraphs.info nevű tumbloggal közös projektjüket itt találod csapatokra bontva:

A Graphic Look at the Window to Win

De hogy nem csak a sportág szigorú statisztikái szolgálhatnak egy-egy grafika alapjául, arra szép példa a Flip Flop Fly Ball nevű, kimondottan a baseball vizualizációjára szakosodott oldal alábbi rajza, ahol Craig Robinson, a baseball infograf alfája és omegája Justin Bieber videóklipjeit vette végig, aszerint hogy melyikben ki milyen csapat sapkájában ugrabugrál.

A grafikát egészében itt böngészheted:

Flip Flop Fly Ball: Baseball Caps In The Promotional Videos Of Justin Bieber Singles

De ott van például a The Hardball Times-on is publikáló Kevin Dame nemes egyszerűséggel Visual Baseball névre keresztelt blogja, ahol rengeteg érdekes szempontból értelmezett adatsort ültetett át átlátható és könnyen emészthető formába.

Régebben írtunk már Lokesh Dakar-ról, aki 12 fajta dobást rajzolt meg:

Loresh Dakar: Baseball Pitches Illustrated

Egyéb szép példák baseball témájú infografikára:

Beyond the Boxscore: Visuals Above Replacement

Daily Infographics: Baseball Odds

Daily Infographics:The Economics of Fantasy Sports

Flip Flop Fly Ball: Infographics

Flowing Data: baseball infographs

FUNGraphs: baseball tag

Information Aesthetics: baseball

Strange Maps: baseball maps

Visual.ly: baseball infographics

Visual Complexity: Steroids network in major league baseball

Gyűjtőoldalak egyéb témájú látványos infografikákkal:

Cool Infographics

GOOD: Infographics

Guardian: Datablog

Information is Beautiful

Pinterest/Infographics

3 thoughts on “Baseball infografikák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük